Távolabb a román eurótól: nem teljesülnek a bevezetéshez szükséges kritériumok

Távolabb a román eurótól: nem teljesülnek a bevezetéshez szükséges kritériumok

Egy ideig még biztosan nem az euró lesz a hivatalos fi zetőeszköz Romániában

Fotó: Pixabay

„A konvergencia közelítést jelent, ám a kétévente elkészülő jelentés alapján Románia esetében inkább divergencia áll fenn, az ország nem közeledik, inkább távolodik az eurózónától” – húzta alá a szakértő, amikor az Európai Bizottság jelentéséről kérdeztük, amely szerint az ország nemhogy közeledne, egyenesen távolodik az euróövezettől.

Bálint Eszter

Bíró Blanka

2020. június 12., 08:312020. június 12., 08:31

Románia jelenleg egyet sem teljesít az euró bevezetéséhez szükséges négy gazdasági kritérium közül – derül ki az Európai Bizottság (EB) 2020. évi konvergenciajelentéséből. A dokumentum értelmében amúgy az euró bevezetésére európai uniós tagságuk okán kötelezett hét ország – Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország – egyike sem felel meg valamennyi belépési feltételnek, egyesek – köztük Románia – pedig még távolodhatnak is a rég lefektetett szabályoktól.

Nem lehet a koronavírusra fogni

Az EKB kétévente teszi közzé ezt a jelentést, amelyben értékeli az euróövezeten kívüli EU-tagállamok által elért haladást az euróbevezetéshez való közeledés terén. Ennek értelmében

Románia nem teljesíti sem az árstabilitási kritériumot, sem az államháztartáshoz kapcsolódó kritériumot, sem az árfolyam-kritériumot, sem a hosszú távú kamatlábakhoz kapcsolódó kritériumot.

Horvátország és Svédország teljesíti az ár­stabilitási kritériumot, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország és Svédország teljesíti az államháztartásra vonatkozó kritériumot, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország és Svédország teljesíti a hosszú távú kamatlábakra vonatkozó kritériumot.

Ugyanakkor egyetlen tagállam sem teljesíti az átváltási árfolyamra vonatkozó kritériumot, mivel egyikük sem vesz részt az árfolyam-mechanizmusban (ERM II): az érintett tagállamnak az euróövezeti csatlakozást megelőzően legalább két éven át komoly feszültségektől mentesen részt kell vennie a mechanizmusban.

A közlemény megjegyzi ugyanakkor, hogy

a koronavírus-világjárvány korlátozott hatást gyakorolt a jelentés eredményeire, mivel a jelentésben felhasznált múltbeli adatok többségükben a válság kitörése előtti időszakra vonatkoznak

a szerződésben szigorúan meghatározott módszertani előírásoknak megfelelően.

Konvergencia helyett divergencia

„Románia távolabb van az eurózónától, mint két évvel ezelőtt, amikor az Európai Központi Bank korábbi konvergenciajelentése készült” – értékelte az eredményeket a Krónika megkeresésére Králik Lóránd egyetemi adjunktus, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) gazdaságtudományi tanszékének oktatója. „A konvergencia közelítést jelent, ám a kétévente elkészülő jelentés alapján Románia esetében inkább divergencia áll fenn, az ország nem közeledik, sőt távolodik az eurózónától” – húzta alá a szakértő, aki szerint

a jelentés Romániára vonatkozó részének az utolsó két mondata a legaggasztóbb, ezek szerint ugyanis az európai jegybank szakértői kevés esélyt látnak a javulásra.

Hozzáfűzte: az ország ellen elindulhat a túlzott költségvetési deficit miatti európai uniós eljárás, hiszen az államháztartás hiánya már tavaly is meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) alapján arányosan kiszámolt 3 százalékos plafont, de a tavalyi 4,3 százalékhoz képest idénre már 9,2 százalékos deficitet vetítenek elő az uniós elemzők. Eközben – irányította rá figyelmünket a szakértő – a jelentésben arra hívják fel a figyelmet, hogy az aggasztó jelzések ellenére folytatódik az expanzív adópolitika, az állam nem a bevételek, hanem a kiadások, az államterhek további növelését tervezi.

Megjegyzik a jelentés készítői azt is, hogy gondot jelent a tervezett nyugdíjemelés, és hogy kiszámíthatatlan a gazdasági, üzleti környezet az országban. „A jelentésből egyértelműen az derül ki, hogy uniós szinten nem látnak Romániában kedvező perspektívákat az euróövezethez való csatlakozás feltételeinek teljesítése szempontjából” – szögezte le Králik Lóránd.

Galéria

Fotó: 123RF

Minden téren romlottak az esélyek

A konvergenciajelentés készítésekor négy tényezőt elemeznek: az árstabilitást, a fenntartható államháztartást, az árfolyam-stabilitást és a hosszú lejáratú kamatlábakat. A gazdasági szakértő rámutatott,

a négy alapvető konvergencia­kritérium közül három esetében Románia két évvel ezelőtt szinte megfelelt az elvárásoknak, közel volt tehát az „euró előszobájának” nevezett EMR-II rendszerhez.

Ez azt jelenti, hogy ha egy ország oda bekerül, és tartani tudja a mutatókat, legkevesebb két éven belül csatlakozhat az euróövezethez. A most nyilvánosságra hozott, legújabb jelentésben már minden téren romlottak az ország mutatói – emelte ki Králik Lóránd. Mint részletezte, az árstabilitást jelző infláció a 2016–2018-as időszakban kedvező volt, de azóta felgyorsult a kormányzati döntések következtében, hiszen a költségvetési ágazatban eszközölt erőteljes bérnövekedésnek inflációgerjesztő hatása volt.

A rendezett és fenntartható államháztartás, a stabil költségvetés a második kritérium, ennek két eleme van: a költségvetési hiány és az államadósság. A szakértő felidézte, már tavaly kikerült a GDP-arányos 3 százalékos költségvetésihiány-plafonból, és a deficit elérte a 4,3 százalékot.

Idézet
A jelentésben ijesztő, hogy az Unió már most 9,2 százalékos hiányt vetít elő Romániának, közben a kormány még 6,7 százalékos deficittel számol az idei évre. Jövőre pedig már 11 százalék feletti államháztartási hiányt prognosztizál az EU”

– hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette, az államadósság terén még nincsenek gondok, de mivel ez szorosan összefügg az államháztartás-hiánnyal, hiszen azt valamiből fedezni kell, e téren is aggasztó a növekedés mértéke.

Amúgy a jelentés szerint tavaly 35 százalékos volt Románia GDP-arányos államadóssága, idén a becslések szerint 46 százalékkal zár, és jövőre már 54 százalékra számítanak. Románia az államadósság terén is átlépheti a következő években a 60 százalékos plafont, hiszen a növekvő hiányt fedeznie kell, ez pedig aggasztó ütem, figyelmeztet az egyetemi oktató. Az árfolyam-stabilitás terén egyelőre Králik szerint nincs veszély, bár voltak kisebb kilengések, gyengült a lej az euróval szemben, ám ezt a folyamatot a Román Nemzeti Bank (BNR) ellenőrzés alatt tartja. „Ez a legkevésbé veszélyes kritérium, ám az EMR-II rendszerben ezen a téren is szigorúbb feltételeknek kell megfelelni” – fogalmazott az elemző. A negyedik kritérium esetében, vagyis a hosszú lejáratú kamatlábak tekintetében is jelentősen eltér Románia a referenciaértéktől, hiszen míg 2,9 százalék lenne az optimális, nálunk ez 4,4 százalék.

Üres zsákból osztogatnak

„Általában több konvergenciakritérium teljesítése függ a monetáris politikától, ami a jegybank felelőssége, ám Románia jelenlegi helyzetében éppen ez minimalizálódik” – fejtette ki Králik az oktató.

Idézet
Az egész konvergenciakritérium Achilles-pontja a költségvetési hiány. Amíg ebben nem tér vissza az ország a normális, fenntartható keretek közé, a többi mutató esetében sem várható javulás”

– magyarázta Králik, aki szerint jelenleg az adópolitika felelőssége az elsődleges. „Amíg nem áll le a folyamat, hogy az üres zsákból osztogatnak a mindenkori kormányok, nem sikerül egyensúlyba hozni az állami költségvetést, az ország nem tud visszatérni a konvergenciaútra” – fogalmazta meg Králik Lóránd, aki erre a parlamenti választásokig nem lát esélyt, hiszen szerinte megszorító intézkedésekre lenne szükség, ami választási évben szavazatvesztéssel jár, ezt pedig a politikum nem fogja felvállalni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Élére állított garas: nőttek a háztartások megtakarításai

A nem kormányzati ügyfelek bankbetétei idén áprilisban az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal 589,925 milliárd lejre nőttek, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 11,9 százalékkal emelkedtek a BNR hétfőn közzétett adatai szerint.

Élére állított garas: nőttek a háztartások megtakarításai
2024. május 25., szombat

Elszálltak a repjegyárak, vizsgálódik a Versenytanács

A Versenytanács elnöke szerint a Wizzair és Ryanair repülőjegyárainak a koronavírus-járvány utáni jelentős emelkedése összefüggésben áll azzal, hogy a hazai piac másik két szereplője közül az egyik csődbe ment, a másik csökkentette járatai számát.

Elszálltak a repjegyárak, vizsgálódik a Versenytanács
2024. május 24., péntek

Egyre több pénzre van szüksége a CFR-nek, hogy javíthasson az elavult romániai vasúthálózaton, drágulhatnak a jegyek

Az állami tulajdonban lévő Román Vasúttársaság személyszállító ágazata (CFR) pénzt fizettetne más vasúttársaságokkal az állomások használatáért, mivel egyre égetőbb szüksége van nagy összegekre az elavult hálózat javításához.

Egyre több pénzre van szüksége a CFR-nek, hogy javíthasson az elavult romániai vasúthálózaton, drágulhatnak a jegyek
2024. május 24., péntek

Örülnek a törökök, számításaik szerint ötven százalékkal nőhet az Antalyába érkező romániai turisták száma

A törökök az útlevélkötelezettség eltörlése után a román turisták számának 50 százalékos növekedésére számítanak Antalyában.

Örülnek a törökök, számításaik szerint ötven százalékkal nőhet az Antalyába érkező romániai turisták száma
2024. május 24., péntek

Ciolacu: nem futja 10 százalékosnál nagyobb béremelésre; akinek nem tetszik, mondjon fel

A makrogazdasági egyensúly törékenysége nem tesz lehetővé nagyobb arányú bérfejlesztést – jelentette ki csütörtök este a bizonyos közalkalmazotti kategóriák 10 százalékos fizetésemeléséről szóló sürgősségi rendeletről Marcel Ciolacu kormányfő.

Ciolacu: nem futja 10 százalékosnál nagyobb béremelésre; akinek nem tetszik, mondjon fel
2024. május 23., csütörtök

A vonat, amely vár: egyhamar nem szállít utasokat a Románia által a tavalyi év végén vásárolt szerelvény

Nagy hír volt a tavaly, hogy Románia húsz év után először vásárolt vonatot – a beszerzés során összesen 37 szerelvényt kell az Alstomnak leszállítania, ezek közül az első érkezett meg 2023 végén. Arra azonban, hogy utasokat szállítson, még várni kell.

A vonat, amely vár: egyhamar nem szállít utasokat a Románia által a tavalyi év végén vásárolt szerelvény
2024. május 23., csütörtök

Első körben egymillió juhot „nyel el” a Románia számára ismét megnyíló török piac

Memorandummal jóváhagyja a kormány csütörtöki ülésén a Törökországba irányuló hús- és élőállat-export és -tranzit újraindításának megszervezését – nyilatkozta a kormányülés elején a román miniszterelnök.

Első körben egymillió juhot „nyel el” a Románia számára ismét megnyíló török piac
2024. május 23., csütörtök

3700 lejre emeli a bruttó minimálbért július 1-jétől a kormány

Július 1-jétől 3700 lejre nő a bruttó minimálbér – jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő a háromoldalú érdekegyeztető tanács csütörtöki ülése után.

3700 lejre emeli a bruttó minimálbért július 1-jétől a kormány
2024. május 23., csütörtök

25 millió eurót fektet be, gyárat épít Nagybányán egy német vállalat

Gyárat épít Nagybányán a textilipari gépeket gyártó Karl Mayer GmbH 25 millió eurós befektetéssel – jelentette be kedden a Máramaros megyei önkormányzat.

25 millió eurót fektet be, gyárat épít Nagybányán egy német vállalat
2024. május 23., csütörtök

Júniustól nő a súlyos fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek havi juttatása

Csütörtöki ülésén a kabinet jóváhagyja a súlyos fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek havi juttatásának június elsejei növelését – jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő az ülés elején.

Júniustól nő a súlyos fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek havi juttatása