Széles körű összefogás az autópálya-építésért: az ország számos pontján beszüntetik 15 percre a munkát

Bálint Eszter 2019. március 15., 10:00

Már himnusza is van a pénteki autópálya-tüntetésnek: a 15 perces munkabeszüntetéshez rengetegen csatlakoztak, még külföldről is.

Fotó: Facebook

Románia autópályákat akar – ez a jelszava annak a tiltakozó megmozdulásnak, amelyet Ștefan Mandachi suceavai vállalkozó hirdetett meg. Ennek lényege, hogy

az akcióhoz csatlakozók március 15-én 15 órakor 15 percre beszüntetik a munkát.

Hogy Románia lakossága mennyire igényli az autópályákat, mi sem jelzi jobban, mint a csatlakozók magas száma és széles köre. A nagyjából tíz napja útjára indított tiltakozáshoz számos vállalkozó, polgármester, politikus vagy éppen multinacionális cég, újságíró, labdarúgó, zenész csatlakozott, sőt még egy bukaresti erotikus klub is jelezte, hogy arra a 15 percre leáll a munka. Ugyanakkor megszületett a mozgalom himnusza is, amelynek címe a közösségi oldalakon a megmozduláshoz csatlakozók által használt #șîeu, előadója pedig a TRUPA 9 feat. Vikloth.

A polgármesterek amúgy az ország minden tájáról jelezték, hogy aktívan támogatják az akciót, ugyanakkor a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott elöljárókat is szép számban találni közöttük.

Daniel Horciu, a Neamț megyei Săvinești PSD-s polgármestere például a napokban bejelentette: ő maga március 15-én 15 órakor 15 percre beszünteti a munkát, és arra kéri kollégáit is, hogy járjanak el hasonlóan. Jelezte egyúttal, hogy elindítja a község szirénáit is. „Miért ne? Az késztetett erre, hogy amikor Ausztriába megyek sízni, Romániában 11 órát tart az út, utána meg Magyarországon nagyjából ugyanakkora távon hat és fél óra. Elégedetlen vagyok amiatt, hogy nincsenek autópályák. Ki nem az?” – nyilatkozta a moldvai elöljáró.

Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter is azt mondja ugyanakkor, hogy megérti a tiltakozókat, de – mint fogalmazott – a helyzet nem olyan egyszerű. „Mi, amikor Romániában autópályát építünk, kell építési engedély, környezetvédelmi engedély, kellenek kisajátítások.

Nem tudjuk úgy alakítani a dolgokat, ahogyan akarjuk, amikor európai uniós forrásokról van szó. De a kezdeményezést természetesen megértettem”

– fejtette ki a minap a közlekedésügyi tárca vezetője. Kiemelte ugyanakkor, hogy már attól sem túl egyszerű a helyzet, hogy máig nem hatályos a 2019-es évi állami költségvetés, de ígéretet tett: felgyorsítják a tempót, hogy minél több megkezdett sztrádaszakasz elkészüljön, és az új projektek is haladjanak.

Amint arról korábban beszámoltunk, Ștefan Mandachi vállalkozó saját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hosszú moldvai autópályát Suceava megyében, tiltakozásul amiatt, hogy Moldva maradt az ország egyedüli olyan történelmi régiója, ahol eddig egyetlen méter autópálya sem épült.  

Mandachi március 15-én 15 órakor akarja felavatni az „autópályát”, és tevékenysége 15 perces megszakítására buzdít mindenkit, aki hozzá hasonlóan szívügyének tekinti a romániai infrastruktúra-fejlesztés ügyét. Az üzletember egy Youtube-videóban irányította rá ugyanakkor a figyelmet, hogy az elmúlt 30 év leforgása alatt a romániai utakon 60 ezer ember vesztette életét, ami egy Gyulafehérvár nagyságú város lakosságát jelenti.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat