Székely bányákkal a világtérképre? – a modern iparban felhasznált ritkaföldfémeket termelhetnek ki Hargita megyében

Bíró Blanka 2019. június 17., 19:08

A Hargita megyei Orotva környékén elektromos járművek, mobiltelefonok és akkumulátorok gyártásában használt ritkaföldfémeket termelne ki a román állam.

Ritka kincsek a föld alatt. Az országnak és a térségnek is hasznos lehet, ha megnyitják a bányákat és beindul a kitermelés

A high-tech termékek – többek között az elektromos járművek, mobiltelefonok és akkumulátorok – gyártásában döntő jelentőséggel bíró ritkaföldfémeket termelne ki a román kormány a Hargita megyei Orotva környékén. Niculae Bădălău gazdasági miniszter a múlt héten egy szakkonferencián beszélt arról, hogy Orotva környékén három bányát nyitnak meg, és ígéretet tett, hogy egy év leforgása alatt több száz bányát újranyitnak az országban.

Feltennék Romániát a világtérképre

„A romániai gazdaságnak termel­nie kell, hogy pénzt hozzon a költségvetésbe. Fokozottan figyelni kell az olyan beruházásokra, melyek a termelést ösztönzik, ipar pedig nincs nyersanyag nélkül, de szerencsére az országnak vannak nyersanyagtartalékai” – idézte a minisztert az Agerpres hírügynökség. Bădălău arról beszélt, hogy

Hargita megyében, Orotva környékén, a Gyergyói-medencében, a Békény folyó mentén nyitják meg az első három bányát abból az 530-ból, amelyet 1989 után bezártak.

A tárcavezető nagyon optimistán nyilatkozott, szerinte a térségben ritkaföldfémek termelhetők ki, például európium, amely az elektromos gépkocsik akkumulátorgyártásában fontos. Ezek a ritka nyersanyagok felhelyezik Romániát a világtérképre – mondta a miniszter.

Elképzelései szerint Románia a Radioactiv Mineral Măgurele Rt.-n keresztül csatlakozna az európai akkumulátorgyártás fejleszté­sére létrehozott szövetséghez, már elkezdték a tárgyalásokat az elektromos autók energiatároló részegységeit gyártó cégekkel, abban bízva, hogy ezek közül valamelyik 50 millió eurós beruházással Romániában hoz létre üzemet. A Radioactiv Mineral Măgurele elsősorban urániumkitermeléssel foglalkozott, de már a kommunista rendszerben kiterjesztette tevékenységét a ritkaföldfém-kitermelésre is, Az elmúlt évtizedekben azonban ezeket a bányákat bezárták, mivel az elavult technológia miatt veszteséges volt a termelés.

A technológia fejlődése miatt viszont megnőtt a ritkaföldfémek iránti kereslet, hiszen szinte minden elektronikus eszköz gyártásában használják ezen kémiai elemek valamelyik fajtáját.

Jelenleg a legnagyobb lelőhelyek Kínában találhatók, az ázsiai ország pedig kihasználja ezt az előnyt a kereskedelmi háborúban az Egyesült Államokkal szemben.

A térség is hasznot húzhat a kitermelésből

A Gyergyóditróhoz tartozó Orotván a kilencvenes évek közepéig működött a bánya, valójában feltárás zajlott, ritka fémeket – titán, cirkónium molibdén – találtak – idézte fel a Krónika megkeresésére Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere. Hangsúlyozta, akkor arra jutottak, annyi­ra alacsony – mindössze 0,6–0,7 százalékos – a koncentráció, hogy az akkori technológiával nem érte meg kitermelni. Közben a bányák területe átkerült Salamás adminisztratív fennhatósága alá, így Gyergyóditró önkormányzata nem kapott hivatalos értesítést a bányák újraindításáról. Puskás Elemér tájékoztatása szerint amúgy a feltárásokat már öt évvel ezelőtt újra elkezdték. A polgármester úgy tudja,

nem merülnek fel környezetvédelmi aggályok, bár kis mennyiségben tóriumot is találtak, ám ez enyhén, jóval a tűréshatár alatt radioaktív.

Az elöljáró úgy véli, az országnak és a térségnek is hasznos lehet, ha megnyitják a bányákat, beindul a kitermelés. Szerinte mindössze az a veszély fenyeget, hogy haszonbérbe adják egy külföldi cégnek, és az elviszi a hasznot. Felidézte: amikor a 90-es évek közepéig működött a bánya, a térségben lakóknak jó megélhetést biztosított, a bányászok nagyon fiatalon nyugdíjba vonulhattak. „Akkor jó volt, azóta változott a világ, kiderül, hogy mit jelent ez a térségnek” – fogalmazott Puskás Elemér.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat