Magyar–román „megalomán” álom vagy óriási zöldüzlet? Alakul a világ leghosszabb víz alatti áramvezetékének terve

Magyar–román „megalomán” álom vagy óriási zöldüzlet? Alakul a világ leghosszabb víz alatti áramvezetékének terve

Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter (j2) beszél a zöldenergia-folyosó irányító bizottságának ülése utáni sajtótájékoztatón, mellette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és a többi három ország minisztere

Fotó: MTI/Kovács Attila

Közelebb került a megvalósításhoz az egyik legnagyobb, magyar–román közös érdekeltségű energetikai beruházás, az úgynevezett zöldenergia-folyosó létrehozása, amely a világ leghosszabb víz alatti áramvezetékének megépítését feltételezi a Fekete-tengerben, Georgia és Románia között. A Dél-Kaukázusban „zölden” előállítandó villamos energiát egészen Magyarországig szállító hálózat tervét egyelőre sokan kétkedve fogadják, de a magyar fél szerint akár a következő évtized elején elkészülhet.

Páva Adorján

2023. november 22., 18:512023. november 22., 18:51

Szándéknyilatkozatot írt alá kedden Budapesten Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a román, az azeri és a georgiai energiaügyi miniszterrel, valamint a bolgár energiaügyi miniszterhelyettessel a zöldenergia terén megvalósuló együttműködésről. A felek arra szövetkeztek, hogy nagy mennyiségű zöldenergiát importáljanak Európába, ennek érdekében pedig a részvevő országok villamosenergia-vállalatai létrehoznak egy közös társaságot.

Az együttműködés fő célja az úgynevezett zöldenergia-folyosó létrehozása – azaz a világ leghosszabb, több mint 1100 kilométeres víz alatti áramvezetékének megépítése a Fekete-tengerben, Georgia (Grúzia) és Románia között.

A gigaprojekt ötlete nem új keletű: tavaly decemberben a bukaresti Cotroceni-palotában Nicolae Ciucă akkori román, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ilham Alijev azerbajdzsáni államfővel és Irakli Garibasvili grúz kormányfővel közösen írta alá az energiafejlesztési és -szállítási stratégiai partnerségről szóló megállapodást, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Klaus Iohannis román államfő jelenlétében.

Orbán Viktor akkor a világon egyedülálló beruházásnak nevezte az elsősorban szél- és napenergia-termelés eredményeként Azerbajdzsánból villamos energiát szállító, tenger alatti vezeték megépítését, amely a tervek szerint 1195 kilométer hosszúságú lesz, és egyúttal gyors internetes adatátvitelre alkalmas optikai kábellel is összekötik majd Romániát és Georgiát. Klaus Iohannis román államfő ezt megelőzően is prioritásnak nevezte a Kaszpi-tenger régióját a Fekete-tenger régiójával és az Európai Unióval összekötő vezeték megvalósítását.

Galéria

Fotó: Kristó Róbert

A keddi budapesti találkozón ennek érdekében tett újabb lépéseket a zöldenergia-folyosó irányító bizottsága. A szándéknyilatkozat értelmében létrehozandó közös villamosenergia-vállalat feladata lesz végig vinni a technikai-technológiai megvalósítást.

Szijjártó Péter magyar szaktárcavezető szerint döntöttek a közös megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről is, amelyre tendert is kiírtak, és „amelyről a döntés, hogy ki készítheti el, december elején meg is fog születni”.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Azerbajdzsán és Georgia óriási beruházásokat hajt végre a víz- és szélenergia terén, Közép-Európa pedig saját infrastruktúrája fejlesztésébe kezdett, hogy a hálózat alkalmassá váljon minél nagyobb mennyiségű zöldenergia importjára a Dél-Kaukázusból, hogy azt a térségbeli államok részben felhasználhassák, részben továbbszállíthassák nyugatra.

Kiemelte, hogy a projekthez össze kell kötni Georgiát Romániával, és ha ez sikerül, akkor ez lesz a világ leghosszabb, több mint 1100 kilométeres víz alatti vezetéke. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, ha minden jól megy, akkor a következő évtized elején már megkezdődhet a szállítás ezen az útvonalon. „Közösen lépünk annak érdekében, hogy megfelelő pénzügyi források álljanak rendelkezésre a beruházáshoz, ezért az Európai Bizottság is képviseltette magát ülésünkön” – fűzte hozzá a nagy léptékű, nagy áramigényű ipari beruházásokat tervező anyaország minisztere.

Galéria

Fotó: Pál Árpád

A budapesti találkozóról a román energiaügyi minisztérium is beszámolt. Eszerint Sebastian Burduja tárcavezető felajánlotta, hogy a közös energetikai vállalat székhelye Bukarestben legyen; erről később döntenek. Elmondása szerint valamennyi érintett fél azon dolgozik, hogy megteremtsék a régió biztonságos energiaellátását, a zöldfolyosóprojektnek a lehető leggyorsabb iramban kell előrehaladnia.

Idézet
Úgy tartják, hogy néha olyan fa magját is el kell ültetnünk, amelynek árnyékában mi már sohasem pihenünk meg, de ott fog magasodni gyermekeinknek, unokáinknak. Egy ilyen projekt ügyében találkoztunk”

– nyilatkozta a bukaresti miniszter. Eszerint a román fél jelenleg valamivel visszafogottabb a magyarnál, amely szerint ugye „ha minden jól megy, akkor a következő évtized elején már megkezdődhet a szállítás ezen az útvonalon”. Tehát a jelenleg 38 éves Burduja is nagy valószínűséggel megérné (de minden bizonnyal már nem miniszterként), ha az optimista magyar forgatókönyv valósulna meg.

Nemcsak a budapesti egyeztetésen részt vevő energiaügyi miniszter, hanem a román sajtó egy része is egyelőre kétkedve viszonyul az energetikai óriásberuházás megvalósításához. A Hotnews hírportál beszámolója címében megalomán projektnek nevezi a tervet, jelezve, nem az első alkalom, hogy Románia hasonló méretű nemzetközi energetikai „felbuzduláshoz” csatlakozik. Emlékeztetnek az Azerbajdzsán–Grúzia–Románia gázszállító rendszerre (angol rövidítése AGRI), amely 2010 óta téma: cseppfolyósított földgáz szállítását célozza, illetve egy romániai terminál megépítését is. Felemlegetik a Nabucco nevű projektet is, amely révén többek között az azeri Shah Deniz lelőhelyről szállítottak volna gázt bolgár–román–magyar–osztrák vonalon. Ám mindkét említett projekt kudarcba fulladt – írja a román hírportál.

Amely szerint a mostani áramvezetékes terv részeként Románia szárazföldjét 850 kilométeren át szelnék át a kábelek kelet-nyugat irányban, a Transelectrica állami vállalat már kilátásba helyezte a megvalósíthatósági tanulmány megrendelését is, erről szándéknyilatkozat született.

A hálózat Tuzla–Podișor-vonalon, illetve a BRUA bolgár–román–magyar–osztrák gázvezeték mentén épülne ki.

Eközben a magyarországi sajtót – a közismert politikai törésvonalak mentén – megosztotta az Azerbajdzsánból induló, víz alatti nagyfeszültségű áramvezeték terve, de több ellenzéki médium is elvileg megvalósíthatónak nevezte a projektet. Hiszen nem ez lenne az első hasonló jellegű megvalósítás. Amint a Telex.hu portál egy korábbi cikkéből is kiderül, a HVDC (High Voltage Direct Current – nagyfeszültségű egyenáramú átviteli hálózat) rövidítéssel ellátott nagyfeszültségű szállítási rendszerek, vagyis az ilyen tenger alatti, országok közötti vezetékek közül a legismertebb a Norvégia (Kvilldal) és az Egyesült Királyság (Blyth) közötti 725 kilométer hosszú vezeték. De ismert terv a 700 kilométer hosszú, tenger alatti NeuConnect, amely a nagy-britanniai Grain-szigetet köti majd össze Németország északi részén található Wilhelmshavennel, és mindkét irányba képes szállítani.

Galéria

A norvég–brit projekt beruházási költsége 1,6 milliárd euró volt, és a North Sea Link 2021 őszén munkába is állít – írta egy korábbi elemzésében a Villanyautósok.hu portál. Amely kiemelte a Celtic Interconnetor nevet viselő, Írországot Franciaországgal majdan összekötő, bő 600 kilométeres távvezeték tervét is. Utóbbi még csak most jutott el az építés tényleges előkészítéséig; úgy kalkulálnak, hogy 1 milliárd euróba kerül majd a beruházás.

A Morlaix és Cork közötti, mintegy 600 kilométeres távolságot áthidaló Kelta távvezetékkel – feltéve, hogy nem lesz az építkezésben fennakadás – 2026-ra készülhetnek el.

A rendszer energiaátviteli potenciálja 700 MW lesz (hasonló lehet az azeri–magyaré is), és 450 ezer háztartás áramigényét fogja tudni kiszolgálni. Az egymilliárd eurós projektből az EU összesen 60 százalékot vállalt magára, Franciaország 35 százalékot, Írország ötöt.

Mindez azért releváns, mert az azeri–magyar távvezeték megépítéséhez szükséges összegről becslés formájában sem jelent meg információ – hívják fel a figyelmet az elemzésben –, de borítékolható, hogy arányaiban aligha lesz olcsóbb, mint az ír–francia beruházás. A Villanyautósok.hu portál becslése szerint – az ír–francia interkonnektor építési költségét alapul véve – az azeri–magyar távvezetékre lehet 3,3 milliárd eurós induló költséggel számolni: tehát nemcsak a víz alatti hálózatot, hanem a teljes vonalat figyelembe véve, 2000 kilométeres össztávval számolva.

Egyébként a felsorolt európai példák egyaránt nagyfeszültségű egyenáramú átviteli hálózatot (HVDC) takarnak, és ilyet tervez a Transelectrica is a romániai szárazföldön. A HVDC létjogosultságát az adja, hogy nagy távolságú villamosenergia-átvitel esetén ezek a rendszerek olcsóbbak, mint a váltakozó áramú távvezetékes rendszerek, mert kevesebb alkatrészből megépíthetők, és kisebb a hálózati veszteségük. És mivel „zölden”, azaz nap- és szélenergia felhasználásával előállított áramot kívánnak szállítani rajta, egybevág az európai uniós klímacélokkal is (ezért számíthat az azeri–georgiai–román–magyar projekt is hathatós EU-s támogatásra).

A román állami villamosenergia-vállalat közlése szerint a HVDC-hálózat használatba adása után, az általa szállított zöldenergia révén akkora szén-dioxid-kibocsátás kerülhető el a következő 25 évben, amekkora körülbelül évente 400 ezer gépkocsi forgalomból kivonásával lenne elérhető, illetve 28 millió fa ültetésével lenne egyenértékű.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 08., hétfő

Olcsóbb gázt és áramot ígér a lakossági fogyasztóknak a miniszter már májustól

Jövő hónaptól sokan árcsökkentést fognak tapasztalni, különösen a gáz esetében, de az elektromos energia esetében is – jelentette ki hétfőn Sebastian Burduja energiaügyi miniszter.

Olcsóbb gázt és áramot ígér a lakossági fogyasztóknak a miniszter már májustól
2024. április 08., hétfő

„Csak azért fizetünk biztosítást, hogy közlekedhessünk”: nem bízik a biztosítókban és a felügyeletben a lakosság

A romániai lakosságnak csupán 16 százaléka gondolja úgy, hogy a biztosítótársaságok foglalkoznak a kártérítés kifizetésével, ha megtörténik a baj – derül ki a romániai fuvarozók szövetsége megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

„Csak azért fizetünk biztosítást, hogy közlekedhessünk”: nem bízik a biztosítókban és a felügyeletben a lakosság
2024. április 08., hétfő

Lefékezett az új és elektromos autók értékesítése

Idén márciusban 22 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új gépjárművek száma Romániában 2023 harmadik hónapjához képest; az elektromos autók szegmensében ennél is nagyobb mértékű, 35,9 százalékos visszaesést jegyeztek.

Lefékezett az új és elektromos autók értékesítése
2024. április 07., vasárnap

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani

Hamarosan hivatalosan is befejezettnek nyilvánítják a nagyváradi repülőtér korszerűsítési munkálatait, miután az utolsó szükséges eljárások után elkezdték a projekt átvételét.

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani
2024. április 07., vasárnap

Cáfolja Brüsszel, hogy az EU be akarja tiltani a fali gázkazánokat, amelyek rendkívül népszerűek Romániában

Az Európai Unió nem tiltja be a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat vagy fűtési rendszereket – például fali gázkazánokat, bojlereket, fűtőberendezéseket stb. – szögezte le közleményében az Európai Bizottság.

Cáfolja Brüsszel, hogy az EU be akarja tiltani a fali gázkazánokat, amelyek rendkívül népszerűek Romániában
2024. április 06., szombat

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat

Márciusban 1 137 956 nyugdíjas részesült szociális pótlékban, 1647-tel kevesebb, mint az előző hónapban – derül ki az Országos Nyugdíjpénztar (CNPP) szombaton közzétett adataiból.

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat
2024. április 05., péntek

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban

Az Európai Unió országaiban átlagban 3,3 százalékkal került többe a hús idén februárban, mint egy évvel ezelőtt; a legnagyobb arányú árnövekedést Bulgáriában (8,2 százalék) és Romániában (7,7 százalék) jegyezték – közölte pénteken az Eurostat.

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban
2024. április 05., péntek

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét

Péntek óta megrendelhető a romániai márkakereskedéseknél az új Dacia Spring, miután közölték az arculatfrissítésen átesett népszerű elektromos autó árlistáját.

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét
2024. április 05., péntek

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány

A paradicsom- és fokhagymatermesztési program támogatásaira pályázó gazdák május 16-ig nyújthatják be kérelmeiket. A bukaresti mezőgazdasági szaktárca a hagymatermesztők támogatását is tervezi, erről a következő hetekben dönthet a kormány.

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány
2024. április 05., péntek

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben