Lendületben a használtautó-piac

Bálint Eszter , Bíró Blanka , Dávid Anna Júlia , Iszlai Katalin 2017. február 23., 12:29

Fellendült a használtautó-piac a köznyelvben csak regadóként emlegetett környezetvédelmi bélyegilleték eltörlése óta: két hét leforgása alatt több mint 38 ezer használt autót hoztak be Romániába. A mennyiséggel egyidőben nőtt azonban az autók „átlagéletkora” is. Miután már nem terhelik tetemes adóval, ha magas egy autó károsanyag-kibocsátása, sokan bátorkodnak tízévesnél jóval régebbi autót is behozni.

Lendületben a használtautó-piac
galéria

Bár pontos adatokat csak az első negyedév után tudnak felmutatni az autókereskedéssel foglalkozó vállalkozók, érezhetően megmozdult a piac a regisztrációs adó eltörlésének következtében, ráadásul az online rendszernek köszönhetően éjszaka sem kell már sorban állni, így szabad az út a használt autók behozatala és beíratása előtt. Országos szinten egyre többen vásárolnak olyan régi személygépjárműveket, amelyeket eddig a magas illeték miatt nem érte meg megvenni. A legtöbb romániai autópiacon érezhető az eladások számának növekedése, legtöbben a német márkákra esküsznek.

Nem hivatalos adatok szerint az elmúlt két hét leforgása alatt több mint 38 ezer használt autót hoztak be Romániába. A mennyiséggel egyidőben nőtt azonban az autók életkora is: most, hogy nem terhelik tetemes adóval, ha magas egy autó károsanyag-kibocsátása, sokan bátorkodnak tízévesnél jóval öregebb autót is behozni. A friss statisztikák szerint az elmúlt két hétben behozott használt személygépkocsik 70 százaléka 10-17 éves volt. 2016-ban a Romániában beíratott autók átlagéletkora még 11 év volt, a díj eltörlése óta azonban ez 13 évre emelkedett.

Szakértői becslések szerint idén az eladások száma legkevesebb 20 százalékkal emelkedni fog. Nicolae Răgălie, az Autovit – az ország legnagyobb használtautó-kereskedése – igazgatója a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilapnak elmondta, máris látszik a változás, hiszen a díj eltörlése óta egyre több autót adnak el, és jól látszik, hogy kevesebbet állnak az eladásra váró járművek, gyorsabb lett a körforgás. Az igazgató szerint az is hozzájárult az eladási számok növekedéséhez, hogy sokan a magas illeték miatt eddig nem tudták értékesíteni autóikat: egy Euro 4-es, 2000 köbcentis motorral felszerelt gépjármű után például 2000-2500 eurós díjat kellett fizetni.

Mozgás az autópiacon

Túl kevés idő telt el ahhoz, hogy konkrét számadatokkal tudják alátámasztani a piac fellendülését – mondta el András Ferenc, a székelyudvarhelyi Demaco Kft. műszaki igazgatója. „Viszont a használtautó-alkatrészek iránti kereslet nőtt ebben a hónapban, nem exponenciálisan, de egyértelműen annak a következménye, hogy nőtt a használtautó-behozatal is” – fűzte hozzá. Mérhető adatok az első negyedév után lehetnek, mert egyelőre annyira telített a rendszer, hogy például a gépjármű-nyilvántartási hivatalnál (RAR) már csak áprilisra adnak időpontot, így a piaci tendencia azt mutatja, hogy növekedés van.

„A német vonalon erős az udvarhelyi és a Hargita megyei piac” – tudtuk meg András Ferenctől. Vagyis inkább német márkákat választanak a vevők, a Volkswagen, az Opel, az Audi népszerű, de a Ford is, amely felé inkább hajlanak az emberek, a megbízhatósága miatt – mesélte András Ferenc. A másik véglet pedig a japán autóké: a Toyotát, a Mitsubishi és a luxusmárkákat is keresik – mondta el. „Négyezer euró alatt szinte bármi eladható, afelett már különleges kívánságok vannak” – tudtuk meg.

A székelyudvarhelyi Autogroup Simó Kft.-nél kevesebb külföldről behozott használt autót forgalmaznak, hiszen Renault- és Dacia-kirendeltség, de még így is több érdeklődő van az adóeltörlés óta, főként a Skoda Fabia és Volkswagen Golf iránt – közölte érdeklődésünkre Kovács Szilárd, a cég munkatársa.

25 százalékos növekedés

A Csík Autó Land használtautó-kereskedés vezetője, Szabó Attila eközben érdeklődésünkre arról számolt be, Csíkszeredában is határozottan érezhető, hogy nagyobb lett az igény a használt autók iránt. „Ez egyértelműen a regisztrációs díj eltörlésének köszönhető, körülbelül 25 százalékos növekedést tapasztaltunk. A 2-3 ezer eurós autók esetében elég magas volt a díj, átlagosan 500 euró körül mozgott. Nagy az a közösség, akinek 1500-2000 eurója van autóvásárlásra, de eddig hiába vette volna meg, ha nem volt még 500 eurója a beíratásra. A 8-10 ezer eurós kategóriába tartozó autók eladási számai nem változtak, ugyanis esetükben nem volt nagy a regisztrációs díj, azonban a kispénzű emberek esetében nagyon felpezsdült az eladások száma” – ecsetelte a kereskedő.

Meglátása szerint azonban ez a hullám nem fog kitartani, mindenképp hozni fognak valamilyen intézkedést az eltörölt illeték pótlására, és akkor minden visszaáll a régi kerékvágásba. „A hullám miatt most több autót hozunk, de ezt ugye finanszírozni is kell. Ha tudtam volna ezelőtt egy évvel a hullámnak a bekövetkeztéről, akkor felkészültem volna, hogy tudjam 50 százalékkal növelni a forgalmat. Bár bizonyos eltörlésekről régóta szó volt, és biztosak voltunk abban, valamilyen változás történni fog, arra senki sem számított, hogy teljes egészében eltörlik a regisztrációs díjat, így felkészületlenül ért a kialakult helyzet. Egyébként az érdeklődők száma is legalább 50 százalékkal emelkedett, sokkal többen látogatnak hozzánk. A német autók a legkedveltebbek: a vásárlók leginkább az Opel, a Volkswagen és az Audi márkájú használt autókat keresik” – magyarázta Szabó. 

Szerdai látogatásunkkor a Csík Autó Landnél éppen egy eladást véglegesítettek: egy csíkszeredai férfi egy Opel Corsát vásárolt fiának, aki nemrég szerezte meg a gépjárművezetői jogosítványt. Érdeklődésünkre elmondta, a regisztrációs díj eltörlése is közrejátszott abban a döntésben, hogy most vásároltak autót: örülnek, hogy az illetéket nem kell kifizetniük, de úgy gondolja, valahogy mégis be fogják hajtani hosszú távon ezt az összeget.

Az újabb autóknál nincs változás

Mezei Attila, a szintén csíkszeredai Car Cosmetic használtautó-kereskedés vezetője megkeresésünkre arról számolt be, az autóparkban nem érezhető az eladások számának növekedése. „A beíratásoknál valóban jellemző a növekedés, de szerintem ez azoknak a régi autóknak is köszönhető, amelyeket korábban már megvettek, de nem írattak be. Az eladásban azért nem éreztünk növekedést, mert újabb autókat hozunk, amelyek esetében amúgy sem volt magas a regisztrációs díj” – emelte ki Mezei.

A helyszínen egy fiatal lányt is megkérdeztünk, aki egy Mini Cooper iránt érdeklődött. Elmondása szerint egy éve döntötte el, hogy ilyen típusú autót szeretne vásárolni, mivel kis méretű és nőies, illetve árban is hozzáférhető. Egy autóvásárlásban gondolkodó csíkszeredai fiatalember, István abban reménykedik, hogy a bélyegilleték eltörlése nemcsak a használt autók piacának kedvez, hanem az újakénak is, ugyanis véleménye szerint az új autókat forgalmazó cégeknek is lépniük, reagálniuk kell a piaci változásokra.

Tétova a piac Háromszéken

Háromszéken ezzel szemben nem lendült fel látványosan a használtautó-kereskedés a környezetvédelmi illeték eltörlése nyomán. Sokan attól tartanak, hogy nem tudják időben beíratni a megvásárolt gépkocsit, időközben bevezetnek valamilyen új illetéket. Vojna Béla kézdivásárhelyi használtautó-kereskedő lapunknak elmondta, ezekben a hetekben azokat az autókat íratják be, amiket már januárban megvettek, eladás szempontjából a február hónap gyenge volt.

A vállalkozó hangsúlyozta, ebben az időszakban hagyományosan pang az üzlet, majd csak tavasszal szokott megélénkülni, mindenki akkor vásárolna autót, pedig a megnövekedett kereslet miatt olyankor az árak is felmennek. „Mindenki tavasszal keresi az autót, amikor készülnek már a nyaralásra, a hosszabb utakra, és jobb gépkocsit szeretnének. Pedig most lenne érdemes vásárolni, most jobbak az árak” – részletezte a kereskedő. Vojna Béla úgy érzi, most inkább egyfajta kivárás van, sokan nem mernek lépni, attól tartanak, hogy nem tudják beíratni időben a megvásárolt autót, lemaradnak az illetékmentes időszakról, és a kormány, ígéretéhez híven, közben kitalál valamilyen új adót. Vojna Béla úgy tudja, ebben az időszakban inkább a magánszemélyek kerekedtek fel, és saját maguknak hoznak be külföldről autót.

A Kovászna megyei gépjármű-nyilvántartó közszolgálat sepsiszentgyörgyi székházánál ottjártunkkor nem volt zsúfoltság, szemmel láthatóan működik a rendszer, hogy egyik nap kiváltják a sorszámot, és következő nap annak alapján fogadják az ügyfeleket. Külön ablaknál és külön időpontban érkeznek a jogi és a magánszemélyek, hiszen felhatalmazással az ügyintéző cégek egyszerre tucatnyi iratcsomót is benyújtanak. Naponta mintegy hatvan dossziét vesznek el a magánszemélyektől, a 8-10 ügyintéző cég napi 56 iratcsomót nyújthat be. Egyik, neve elhallgatását kérő képviselő lapunknak elmondta, elégedetlenek, mert a cégek között nem egyformán osztják szét a napi leadható iratcsomószámot. Másrészt úgy véli, a februárban behozott autók még el sem jutottak a beíratásig, elakadtak a gépjármű-nyilvántartási hivatalnál, ahol már csak 30 napos eltolódással lehet időpontot kapni.

Sok autó balesetveszélyes

A 2016-os év folyamán a forgalomban leellenőrzött gépjárművek nagyjából felének volt legalább egy műszaki hibája, öt százalékuk pedig azonnali balesetveszélyt jelentett – derül ki a gépjármű-nyilvántartási hivatal (RAR) statisztikájából. Rámutatnak, a 76 678 leellenőrzött gépjárműből 3781, azaz csaknem öt százalék azonnali balesetveszélyt jelentett. A statisztika szerint a leellenőrzött járművek 37,42 százaléka nem felelt meg a műszaki előírásoknak, 25,11 százalékuk pedig túllépte a szennyezőanyag-kibocsátási normák határértékeit.

Ami a járművek életkorát illeti: 23,78 százalékuk 15 évnél idősebb volt, 33,23 százalékuk 11 és 15 év közötti volt, és csak 5,38 százalékuk volt 3 évnél fiatalabb. A RAR képviselői szerint az ellenőrzés eredményei nem feltétlenül tükrözik a román autópark általános állapotát, mert az ellenőrző csoportok csak azokat a gépjárműveket állították meg, amelyeknél hibára gyanakodtak. A hivatalos nyilvántartás szerint Romániában több mint hétmillió gépjármű van forgalomban, ebből 5,47 millió (78 százalék) személygépkocsi. A járműpark több mint fele (3,586 millió egység) benzinmeghajtású, a többi dízeles.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport