Lekéste Románia az újraindítás rajtját: továbbra is csak a belföldi turistákra összpontosíthat a hazai idegenforgalom

Lekéste Románia az újraindítás rajtját: továbbra is csak a belföldi turistákra összpontosíthat a hazai idegenforgalom

Hiába az országbrand, ha nem használják. A szakemberek szerint nyitni kell a külföldi piacok felé

Fotó: Székelyhon

Nehéz évük van a romániai szállásadóknak, hiszen a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett korlátozások feloldása nyomán ma már nagyon sok romániai is a külföldi nyaralást választja, a külföldiek aránya viszont elenyésző, igen kevesen utaznak Romániába. A távolmaradásnak több oka is van.

Bíró Blanka

2022. június 15., 14:312022. június 15., 14:31

Hármas nyomás nehezedik jelen pillanatban a romániai turizmusra: a járványügyi korlátozások után a fizetőképes vendégkör kiáramlik külföldre, a gyenge országpromóció miatt ezt a kiesést nem pótolják a beutazó külföldiek, másrészt a meggyengült vásárlóerejű családok elsők között éppen a belföldi utazásokról, kirándulásokról mondanak le.

Ilyen körülmények között létfontosságú az iparágban vállalkozók számára, hogy kihasználják az üdülési csekkek által nyújtott bevételi lehetőséget.

A 2019-ben és 2020-ban kiadott utalványok érvényessége június végén jár le, miután ezt másodszor is meghosszabbították. A 2021/131-es kormányrendelet leszögezi, hogy a 2019. január 1. és 2020. december 31. között kiadott voucherek érvényessége 2022. június 30-án jár le, ugyanakkor a kormányrendelet azt is kimondja, hogy a közalkalmazottak 2026-ig kapnak üdülési csekket, egy utalvány értéke 1450 lej, az értékjegy csak elektronikus formában állítható ki, papíron már nem.

Szintén a kormányrendelet szabályozza, hogy 2027. január 1-jétől ezeket a vouchereket bevonják a 2018/156-os törvény hatálya alá, amely arról rendelkezik, hogy milyen típusú utalványokat kaphatnak az alkalmazottak Romániában. László Endre, a Székelyföld Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke lapunknak kifejtette,

sokan most használják fel a pandémia alatt kapott üdülési csekkeket, és már kézbe kapták az idei csekkeket is, így jelentős összegre tudnak összeállítani egy tartalmas vakációs csomagot.

Nem is kell ugyanakkor feltétlenül június 30. előtt elutazni, a lényeg, hogy addig le kell foglalni az üdülési csekkekkel fizetett kirándulást – irányította rá a figyelmet az idegenforgalmi szakember.

Gyengébb esztendőt várnak

Románia turizmusa az elmúlt két évben és a világjárványt megelőző időszakban is elsősorban a belföldi keresletre támaszkodott – fogalmazta meg lapunk megkeresésére Godra Árpád turisztikai szakember. Mint rámutatott: még 2020 előtt is mintegy 85 százalékot tett ki a turisták és a vendégéjszakák számát tekintve is a belföldi vendégkör aránya.

Most viszont mivel a külföldi utazások sokkal tervezhetőbbek, mint a pandémia éveiben, a romániai turisták nagy hányada külföldön tervezi a nyaralást, ami normális reakció, miután az elmúlt két évben erre csak korlátozott körülmények között volt lehetőség.

Idézet
A másik probléma Románia külföldi promóciós jelenlétének alulreprezentáltsága, ami nem egy új keletű történet, már a járvány előtt is tetten érhető volt”

– részletezte Godra Árpád. Aláhúzta: a külföldi utazások könnyítéséből Románia nem nyer, ha 2020 előtt 15 százalékos volt a külföldi turisták aránya, reális értékben nézve, idén még annyian sem érkeznek, hogy itt töltsék a vakációt.

A szakértő szerint ennek az oka egyrészt az, hogy a közelben dúl egy háború, másrészt mert Románia az elmúlt években még olyan mértékben sem volt jelen a promóció tekintetében külföldön, mint 2020 előtt. „Románia biztosan lekéste az utazási iparág újraindításának rajtját” – összegezte Godra Árpád.

Rámutatott, a kiállítások voltak a klasszikus értékesítési és promóciós csatornák azoknak a romániai minisztériumoknak, ahová eddig a turizmust besorolták.

Most van ugyan az ágazatnak egy dedikált minisztériuma, ám idén márciusban New Yorkban megszervezett turisztikai vásáron leszerepelt az ország hevenyészett standja, amire az volt a válasz, hogy minden külföldi promóciós projektet megállítottak, és újraértékelnek, ami nem egy eredményes stratégia.

„A 2021-es kedvező és pozitív jelek ellenére a romániai turisztikai ágazatnak idén gyengébb évük lesz. Nem érzem, hogy biztató a jövő az ágazat számára, tele lesz kihívásokkal” – véli Godra Árpád.

Szükségben az utazás beáldozható

Az eddigi tapasztalatok szerint elsősorban a fizetőképes vendégek mennek külföldre, közülük tavalyhoz képest kevesebben nyaralnak itthon. Ha tavaly egy család négyszer ment el hosszú hétvégére vagy vakációra belföldön, akkor az ágazati előrejelzések szerint idén ez legalább megfeleződik, mert elmennek külföldre is.

Másik oldalon pedig ott van, hogy a turisztikai termék egyre drágább, hiszen az energiaárak elszálltak, a humánerőforrás többe kerül, és a szolgáltatók ehhez igazítják az eladási áraikat. Így az a tömeg, amelyik esetleg pótolhatná volumenében a külföldi utazások miatt belföldön elveszett vendégéjszakákat, mérsékeltebben lesz jelen, mert sokan már nem engedhetik meg maguknak a belföldi utazást sem.

Idézet
Ez egyszerűen olyan konjunktúra, amivel számolni kell, hiszen a turizmus tipikusan az a szolgáltatás, amit szükséghelyzetben egy család rögtön az elsők között feláldoz”

– emelte ki Godra Árpád. Meglátása szerint egyszer a háborús helyzetnek kellene megoldódnia, mert ez egy lélektani gát a külföldi turisták előtt. „A turizmus egy rendkívül érzékeny iparág, ha nincs béke a környéken, akkor az utazási kedv romlik. Egy brit turista szemszögéből Ukrajna és Románia ugyanaz a térség. Ha a béke helyreáll, hatással lenne az elszállt költségtényezőkre is, stabilizálná a piacot, és kiszámíthatóbb lenne a szolgáltatók élete” – húzta alá a szakértő.

Nincs más megoldás, mint menekülni előre

Kérdésünkre, hogy mit tehetnek ilyen körülmények között az erdélyi és partiumi vendéglátók, azt javasolta, ki kell használniuk minden állami támogatási lehetőséget, az adókedvezményeket, adóátütemezést, az üdülési csekkek hasznosíthatóságának javítását. Mint mondta, a kis panzióknál is létkérdéssé válhat, hogy vakációs utalványt elfogadó hely legyen.

„Ezt sokan eddig nem tették meg adóelkerülés miatt, de a vakációs jegyek bevezetése hozzájárulhat ahhoz, az amúgy adóelkerülésre hajlamos iparágat kifehérítse. Hiszek abban, hogy nem az árversenyt, hanem a szolgáltatás és a szolgáltatás minőségének a versenyét kell megnyerni” – fogalmazta meg a turisztikai szakember.

Kifejtette, akik az elmúlt pár évben tudtak tartalékolni, és van beruházásra fordítható pénzük, vagy a helyreállítási alapból, illetve más finanszírozási programok révén tudnak forrásokat lehívni, fejleszteniük kell.

Nem elsősorban a szálláskapacitást kell újítani vagy bővíteni, hanem ahhoz rendelt kiegészítő szolgáltatásokat kell fejleszteni, miközben kiszámítható, korrekt minőségre a szobákban is törekedni kell.

„Nincs más lehetőség, mint előre menekülni, ami azt jelenti, hogy a hardveren és szoftveren is javítani kell. Vagyis a hardver, az infrastrukturális beruházás is fontos, de a szoftver, az emberi tényező is lényeges ebben az iparágban” – fogalmazta meg Godra Árpád, hangsúlyozva,

a turizmus egy „feminin iparág”, a gondoskodásról, az odafigyelésről szól, az empátiáról a vendég igényei iránt, ehhez mérten kell megtalálni azokat a munkavállalókat, akik képesek ezt nyújtani.

„Az ágazatban most épp komoly erőforrás-probléma van, ami szintén nem új keletű, a pandémia csak súlyosbította azzal, hogy az idegenforgalmi iparágból sokan átigazoltak más területre, amikor sok szolgáltató szüneteltette a korlátozások miatt a tevékenységét. Ez egy komoly feladat, de az út az előremenekülés: mozgósítani a pénzeket, fejleszteni az infrastruktúrát, és magad mellé állítani azokat a munkatársakat, akik a szolgáltatás sava-borsát jelentik. Lehet gyönyörű szálloda, kitűnő spa- és wellnessrészleggel, az alkalmatlan munkatársak elronthatják az élményt, és számszerűsíthető a veszteség. De fordítva is igaz, nagyon kedves, rátermett munkaerő mellett, ha nincs meg a szolgáltatás tartalma, szintén kudarcként éli meg a vendég” – szögezte le Godra Árpád.

Akarat van, de lassan valósul meg

A turisztikai vállalkozók, a szállásadók kénytelenek lesznek „csipkedni magukat”, az eddigi kényelmes hozzáálláson változtatni kell, hangsúlyt kell fektetni a marketingre, a szolgáltatások minőségének javítására ahhoz, hogy meglegyen a telt ház, hiszen a külföldi utazások elszippantják a vendégkör nagy részét – fogalmazta meg hasonlóképpen László Endre.

Meglátása szerint, éppen ezért fontosak az üdülési csekkek, akik még nem értették meg, hogy segíthetnek a forgalom növelésében, azok is menet közben meglépik, hogy kártyaelfogadó hellyé váljanak.

Idézet
Bár szigorítottak a jelentési kötelezettségeken, az utazási irodáknak és a szállásadóknak is július 1. után a kártyával fizetett számlákat fel kell tölteniük az adóhatóság oldalára, erre is fel kell készülniük a vállalkozóknak”

– részletezte a klaszter elnöke. Ő is kitért ugyanakkor arra, hogy külföldi turistákra egyelőre nem lehet számítani, hiszen nem volt megfelelő promóciója az országnak, a külföldi turisztikai információs irodákat megszüntették, átadták a feladatot a nagykövetségeknek, melyek másodlagos problémaként tekintettek erre.

„Az országpromóció segítene, hogy a szakma, a beutazással foglalkozó utazási irodák könnyebben boldoguljanak. Ha már kialakult egy országmárka, mindenki tudja, miről beszél egy utazási ügynökség” – összegezte az idegenforgalmi szakember, aki úgy értékeli, most már van erre akarat, csak még lassan haladnak a dolgok.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 17., péntek

Jóval olcsóbb erdélyi járatokkal „nyomná le” a Taromot egy másik román légitársaság

Új bel- és külföldi repülőjáratokat jelentett be az AnimaWings, mely immár száz százalékban román tulajdonban van.

Jóval olcsóbb erdélyi járatokkal „nyomná le” a Taromot egy másik román légitársaság
2024. május 17., péntek

Már negyedik hónapja Romániában a legmagasabb az infláció európai uniós összevetésben

Március után áprilisban is 2,6 százalék volt az éves infláció az Európai Unióban, ám Románia már a negyedik egymást követő hónapban a legmagasabb inflációval rendelkező tagállam – derült ki az Eurostat által pénteken közzétett adatsorokból.

Már negyedik hónapja Romániában a legmagasabb az infláció európai uniós összevetésben
2024. május 16., csütörtök

Felsrófolták a munkadíj árát az autószerelők

Jelentősen nőtt tavaly az autószerelő műhelyekben alkalmazott munkadíj – derül ki a biztosítótársaságok szövetsége (BAAR) által készített elemzésből.

Felsrófolták a munkadíj árát az autószerelők
2024. május 16., csütörtök

Nem ellensúlyozza az agrártámogatás a súlyos piaci zavarokat okozó olcsó ukrán termékek hatását

Román állami támogatásból egészíti ki a bukaresti mezőgazdasági minisztérium a gazdáknak nyújtott uniós dotációt. A kormányfő által a napokban aláírt jogszabályok értelmében a romániai gazdák mintegy 400 millió euró többlettámogatásra jogosultak.

Nem ellensúlyozza az agrártámogatás a súlyos piaci zavarokat okozó olcsó ukrán termékek hatását
2024. május 16., csütörtök

Csaknem 35 százalékkal több földgázt importált Románia az első negyedévben, mint egy évvel korábban

Az idei év első három hónapjában 323 tonna kőolaj-egyenértékű (toe) földgázt importált Románia, 34,5 százalékkal (82 800 toe) többet, mint az előző év azonos időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtökön közölt adataiból.

Csaknem 35 százalékkal több földgázt importált Románia az első negyedévben, mint egy évvel korábban
2024. május 16., csütörtök

Rendelet készül a zsugorinfláció leleplezésére, a mosóporok piacára lecsap a Versenytanács

Jelentős előrelépés történt a csökkentett tömegű, de azonos áron eladott termékek ügyében – jelentette ki Marcel Ciolacu. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Versenytanács ellenőrzést fog végezni a mosószerek „indokolatlan” drágulása miatt.

Rendelet készül a zsugorinfláció leleplezésére, a mosóporok piacára lecsap a Versenytanács
2024. május 16., csütörtök

Nevet változtatott az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató

Az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató május 15-i hatállyal Digi Romániára változtatta nevét.

Nevet változtatott az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató
2024. május 15., szerda

Problémásabbnak tartja Románia gazdasági helyzetét a magyarnál a bukaresti jegybank elnöke

A Román Nemzeti Bank (BNR) a korábbi 4,7 százalékról 4,9 százalékra módosította az idei évre szóló inflációs előrejelzését, 2025 végére 3,5 százalékos pénzromlást vár a jegybank – jelentette be szerdán Mugur Isărescu, a központi pénzintézet elnöke.

Problémásabbnak tartja Románia gazdasági helyzetét a magyarnál a bukaresti jegybank elnöke
2024. május 15., szerda

Megcsappant a támogatás, már nem annyira népszerűek a környezetkímélő autók

A vártnál kisebb az érdeklődés a magánszemélyek számára meghirdetett, környezetkímélő autók vásárlását támogató Roncsautó Plusz program iránt, így a fel nem használt összegeket a jogi személyeknek meghirdetett programhoz fogják átcsoportosítani.

Megcsappant a támogatás, már nem annyira népszerűek a környezetkímélő autók
2024. május 15., szerda

Szupertitkos? A legtöbb álláshirdetés nem adja meg a várható fizetést

Az idei év első három hónapjában meghirdetett több mint 110 000 állásból összesen 37 000 hirdetésben tüntették fel a várható fizetést is – derül ki az eJobs.ro munkaerő-toborzó platform szerdán közzétett elemzéséből.

Szupertitkos? A legtöbb álláshirdetés nem adja meg a várható fizetést