Nem lesz könnyű kifehéríteni a házimunkát – Szakemberek szerint a szándék nemes, a kivitelezés bonyolult

Bíró Blanka 2021. július 17., 16:33

A munkaerő-elhelyező ügynökségtől igényelt utalványokkal lehetne kifizetni a bébiszittert vagy a bejárónőt, amennyiben életbe lép a román kormány elképzelése. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a háztartási munka szabályozásával tulajdonképpen egy jogszabályi űrt rendezne a kormány, viszont kérdés, hogy a romániai társadalom megérett-e erre, hiszen a magánháztartásokban zajló munka általában zárt ajtók mögött zajlik, erős a kísértés, hogy elkerüljék a bejelentést, az adózást.

Nem lesz könnyű kifehéríteni a házimunkát – Szakemberek szerint a szándék nemes, a kivitelezés bonyolult
galéria
Bejön az elképzelés? Egészségbiztosítása és nyugdíja is lehetne az értékjeggyel fizetett bejárónőnek Fotó: Haáz Vince

Kifehérítené a háztartási munkát a munkaügyi minisztérium, a terv legnagyobb előnye, hogy a magánszemélyeknél alkalmi munkákat végzőknek is lenne egészségbiztosításuk, sőt nyugdíjuk. A szaktárca becslései szerint akár 1,2 millió hazai polgár szerezheti meg ezeket a jogokat, ha megfelelően szabályozzák a háztartási munkát. Raluca Turcan munkaügyi miniszter a Facebookon jelentette be, hogy közvitára bocsátottak egy tervezetet, amely szerint

a gyerekfelügyeletet vállalók, a bejárónők, az otthoni főzésbe besegítők és más háztartási munkát végzők fizetése a munkaerő-elhelyező ügynökségen keresztül utalványrendszerben történne majd.

A bukaresti sajtó egy része a villanyszerelőket, víz-gáz szerelőket és más mesterembereket is ebbe a kategóriába sorolja, ám a miniszter kizárólag háztartási munkáról beszél. Magyarországon például pontosan szabályozott a háztartási munka, a segítségnyújtó tevékenységek minősülnek annak: a lakás takarítása, a főzés, a mosás, a vasalás, a gyermekek felügyelete, otthoni tanítása, az otthoni gondozás és ápolás, a házvezetés és a kertgondozás.

Egészségbiztosítás és nyugdíj 1,2 millió személynek

A munkaügyi minisztérium nemrég a munkáltatók és a szakszervezetek képviselőivel egyeztetett a tervezetről. Az elhangzottak szerint lehetővé tennék a két magánszemély között létrejött alkalmi, informális munka bejelentését, adózását.

Az elképzelés szerint a háztartási munkát végzők úgy kerülnének nyilvántartásba, hogy aki foglalkoztatja őket, a munkaerő-elhelyező ügynökségeknél vásárol 15 lej értékű értékjegyeket, ezzel fizet a munkáért.

A munkát végző az utalványt szintén az ügynökségnél válthatja be készpénzre, de ott visszatartják az adókat és illetékeket, így biztosítotti státust nyer.

Raluca Turcan miniszter azzal érvelt, hogy a rendelkezés a munkaerőpiac, a nyugdíjbiztosítási rendszer számára is előnyöket jelent, de elsősorban azok számára, akik háztartási munkákat vállalnak, hiszen jelenleg nincs egészségbiztosításuk, és nem tarthatnak igényt nyugdíjra.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataira hivatkozott, amelyek szerint az ország lakosságának 39 százaléka inaktív, ez alapján arra számít, hogy nagyjából 1,2 millió, jelenleg feketén dolgozó személy elnyerhetné a biztosítotti státust, ha a háztartási munkát szabályozzák.

A tervezet előnyei között említette, hogy csökken a feketemunka, jelenleg nem létező kategóriák kerülnének be a munkaerőpiacra, nőne a járulék- és adófizetők száma.

Úgy tervezzük, hogy a fizetett munkanélküliek és a szociális segélyben részesülők számára is elérhető legyen a lehetőség. Olyan módszeren dolgozunk, hogy vonzóvá váljon a rendszer az emberek számára, válasszák a törvényes munkavállalást a feketemunka helyett”

– fogalmazott Raluca Turcan.

Pluszbürokrácia a „zsebből” fizetés helyett

Az ellenzékből politizáló szociáldemokraták azonnal bírálták a tervezetet. Gabriela Firea szerint természetes, hogy valaki zsebből fizeti azt, aki kitakarítja a házát, felügyeli a gyerekeit, nincs szükség „pluszbürokráciára”. A munkaügyi miniszter erre a felvetésre hosszú bejegyzésben reagált a közösségi oldalon, azzal vádolva az ellenzéki pártot, hogy a feketemunkát bátorítja. Újfent hangsúlyozta, ez a tervezet szabályozást, rendet jelent, kis jövedelműek ezreit segíti hozzá, hogy a munkájuk nyomán egészségbiztosítást és nyugdíjat kapjanak.

Raluca Turcan szerint a gazdaság jelentős részét teszi ki az informális háztartási munka, az elmúlt években egyre többen vesznek igénybe különböző tevékenységeket, a takarítást, a főzést, a kertgondozást, kutyasétáltatást bízzák valakire, és

a többség ilyen esetben elkerüli a szakcégeket, melyek a szabályozott gazdasági keretben tevékenykednek, az ezzel járó kötelezettségeket teljesítve. Ez a helyzet visszaélésekre ad lehetőséget,

a munkavállaló helyzete bizonytalan, a bevételei alacsonyabbak a minimálbérnél, nem szereznek nyugdíjjogosultságot, nem részesülnek semmilyen védelemben.

Az Eurobarométer 2020. februári kiadása arra mutat rá, hogy minden tíz európai közül egy vásárolt már terméket és szolgáltatást, amely be nem jelentett munkából származik, sőt minden három európai közül egy ismer valakit a közvetlen környezetében, aki feketemunkát vállal. A leggyakoribb a feketemunka a lakásfelújítás terén (30 százalék), a szépségiparban (27 százalék) és a javítások terén (19 százalék).

A miniszter a Labor Input Method egy 2017-es elemzésére is hivatkozik, amely szerint Romániában, Lengyelországban és Litvániában a legmagasabb a be nem jelentett munka aránya, eléri a munkaerőpiac 25 százalékát. Romániában az informális munkát leggyakrabban a háztartásokban végzik. „Lehet a rendszer bonyolultnak tűnik, de minden szabályozás annak látszik elsőre. Más európai országok is alkalmazzák, ugyanakkor még csak az egyeztetések elején vagyunk, ezek alapján még lehet javítani” – összegezte a munkaügyi tárca vezetője.

„Mosogatná” a jövedelmet. A kormány utalványokat vezetne be a háztartási munkába besegítők javadalmazására Fotó: Pixabay

Jogszabályi űrt oldana meg

„A hatályos munkatörvénykönyv természetes személyeknek is biztosít lehetőséget alkalmazásra” – mutatott rá megkeresésünkre Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője. Mint magyarázta, ha például valaki természetes személyként házvezetőnőt akar alkalmazni, megteheti, hogy munkaszerződést köt a nevére. Ez azonban alkalmi munkák esetén nem megvalósítható, például ha heti egy alkalommal takarít. Erre az esetre

a napszámosként való foglalkoztatás lehetne a megoldás, ám az a bökkenő, hogy a törvény értelmében csak jogi személyek alkalmazhatnak napszámost.

„Itt van a joghézag, űr a törvényi szabályozásban, hiszen előfordul, hogy szeretnék egyszerűen, törvényesen rendezni a munkaviszonyt abban az esetben is, ha valaki besegít az otthoni munkába, a munkatörvénykönyv által biztosított lehetőség nehezen igénybe vehető, hiszen bonyolult munkaszerződést kötni havonta néhány napos munkára” – fogalmazta meg Ördög Lajos.

A főfelügyelő szerint van igény arra, hogy ezt a helyzetet szabályozzák, meg kell találni a kivitelezés minél egyszerűbb módját. Úgy véli, több megoldás létezik, több példa van erre a különböző országokban, például az illeték és adó értékére kell bélyeget vásárolni, azt beragasztani a munkavállalónál levő kiskönyvbe, az őt megillető részt, pedig közvetlenül készpénzben ki lehet fizetni neki. „Olyan megoldást kell találni, hogy az érintetteket ne riassza el a bonyolultsága, minél egyszerűbben és gördülékenyebben lehessen élni a lehetőséggel” – szögezte le Ördög Lajos.

„Nem érett meg erre a társadalom”

„Kormányzati marketing szempontjából ez egy jó PR-fogás, viszont a romániai társadalom nem érett meg arra, hogy ezt a gyakorlatban alkalmazzák” – jelentette ki a kormány terveit firtató kérdésünkre Szabó Árpád közgazdász, egyetemi oktató. Szerinte a megközelítés előremutató, hiszen a háztartási munkát végzők egészségbiztosítást, nyugdíjat kaphatnának, és az államkasszába is valamivel több pénz folyna be. Viszont félő, hogy mind a két oldalról kevesen lesznek, akik elfogadják és betartják ezt a szabályt, mondta Szabó Árpád. Abból indult ki, hogy

a magánszektorban jelenleg is nagyon sokan elfogadják, hogy hivatalosan minimálbéren vannak bejelentve, a különbözetet „zsebbe kapják”.

A közgazdász tapasztalatai szerint különösen 35 év alattiak esetében jellemző, hogy azt hiszik sohasem öregszenek meg, és belemennek ilyen kompromisszumba.

A szolgáltatások drágulását eredményezheti

„Fontos azt is szabályozni, hogy az alkalmazó magánszemély ezeket az összegeket leírhassa az adóalapjából, hiszen neki is meg kell hogy érje a hivatalosítás, az utánajárás” – hívta fel a figyelmet a közgazdász. Hangsúlyozta, a kifehérítés borítékolhatóan a háztartási munka drágulását vonja maga után.

„Ez minden téren tapasztalható, hiszen például egy panzió építésére ad a cég árajánlatot, de ha számlát kérnek, mert például pályázati támogatást kell elszámolni, akkor rögtön legalább 30 százalékkal felsrófolja. A háztartási munkával is ez történhet,

ha adót kell fizetni, inkább megegyeznek a felek, a munkavégző megkapja az adó összegének egy részét is, a foglalkoztató valamivel kevesebbet fizet, mintha törvényesen zajlanak a tranzakció.

„Bárcsak ne így lenne, de ismerve a romániai állapotokat, az adófizetési kedvet, szkeptikus vagyok. A romániai társadalom nincs erre megérve, talán az idősebbek fogják kérni, amikor gondolnak a nyugdíjas évekre” – fogalmazta meg véleményét Szabó Árpád.

A szakember az eljárást túl bonyolultnak tartja, hiszen a munkáltatónak a munkaerő-elhelyező ügynökségnél meg kell vásárolnia a 15 lejes értékjegyet, majd a munkavállaló visszamegy, és beváltja, de minden 15 lejből csak 11,88 lejt kap meg, vagyis az összeg 79,2 százalékát, 20,8 százalékot visszatartanak illetékként és adóba.

Elemzők amúgy azt is kiszámolták, miért nem éri meg törvényesíteni a házimunkát. Ha valaki keres feketén havi 4000 lejt, és azt hivatalosítja, 2200 lejjel marad, viszont havi 300–400 lejbe kerül a hozzájárulás a magánnyugdíjpénztáraknál és havi 100 lejből az egészségügyi kiadásait is fedezi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport