Hanyatlóban a Román Posta: a szolgáltatások minősége és a kézbesítők száma is alacsonyabb az uniós átlagnál

Hanyatlóban a Román Posta: a szolgáltatások minősége és a kézbesítők száma is alacsonyabb az uniós átlagnál

Bár állampolgári jog a postai szolgáltatáshoz való hozzáférés, a román állam ezt nem biztosítja

Fotó: Gecse Noémi

Miközben az Európai Unióban minden 10 ezer polgárra 42 postás, futár, kézbesítő jut, addig Romániában alig 28,1 – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Bíró Blanka

Bálint Eszter

2019. október 09., 08:522019. október 09., 08:52

2019. október 09., 08:572019. október 09., 08:57

Nem csoda, hogy egyre inkább teret veszít a Román Posta a magán-futárszolgálatokkal szemben, hiszen lassan nem lesz ki kiszállítsa a küldeményeket a lakosságnak. Magánkézbesítőkkel sem állhatunk ugyanakkor túl fényesen: az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, amíg az Unióban minden 10 ezer polgárra 42 postai szolgáltatásban tevékenykedő személy jut, addig Romániában alig 28,1.

A legjobban eközben Nagy-Britannia áll 61 postai szolgáltatást végző alkalmazottal 10 ezer lakosra, majd Csehország (60), Szlovákia (58), Magyarország (55) és Szlovénia (52) következik. Az ellenkező póluson Portugáliát (16,5), Görögországot (16,7), Ciprust (17,1), Litvániát (24,4), Spanyolországot (26,8) és – mint már említettük – Romániát találjuk. A számok tükrében

Romániában kevesebb kézbesítő jut 10 ezer lakosra, mint Luxemburgban (30,5), Bulgáriában (37,1), Máltán (39,1) vagy Észtországban (41,8).

Az EU-ban amúgy tavaly nagyjából 1,8 millió személy dolgozott postai szolgáltatások terén, ami az alkalmazottak 1 százalékát tette ki. Az Eurostat megfogalmazása szerint a postai szolgáltatás kategóriába tartoznak a postai és futárszolgálatok, mint a levelek és csomagok átvétele, szállítása és kézbesítése.

Minimálbérért nem vállalják

A Román Postának mintegy 24 ezer alkalmazottja van, ám vannak megyék és falvak, ahol nagy a hiány – mutatott rá megkeresésünkre Cornel Radu, a postai dolgozók szakszervezetének Kovászna megyei elnöke. Meglátása szerint minden baj az alacsony fizetésekre vezethető vissza, az érdeklődők 80 százaléka nem vállalja a munkát, amikor értesül, hogy csak minimálbért kapna. A munka mennyisége eközben kiszámíthatatlan, előfordul, hogy több vagy kevesebb a kézbesítendő levél, küldemény, pénz, ám kénytelenek úgy megszervezni a munkát, hogy mindenkihez eljussanak. Ez általában azzal jár, hogy növelik a körzeteket, vagy többletmunkát vállalnak. Cornel Radu arról is beszámolt kérdésünkre, hogy vannak olyan nagyvárosok, ahol mindössze húsz postás teljesít szolgálatot, és vidéken is gondok vannak, egy-egy postáshoz több falu is tartozik.

Ritka vendég a kézbesítő

Egy vidéken élő háromszéki olvasónk is a postai szolgáltatásokra panaszkodott minap. Elmondta, szinte soha nem jár ki a postás, így az újságelőfizetést is lemondták, hiszen jó esetben is egy héten csak egy alkalommal kapták meg a lapot.

Idézet
A postás azt mondta, amikor sár van, nem jön be az utcánkba”

– mesélte a nő. Ha küldeményt várnak, akkor a postán érdeklődnek, majd ha megérkezett, ott átveszik, de olyan eset is előfordult, hogy a postás üzent, hogy menjenek a csomagért. Hasonló problémával keresett meg egy nagyváradi olvasónk is. Mint rámutatott, már azokat az időket is visszasírják, amikor délután 17–18 órakor érkezett meg az újság, miután újabban már csak heti két alkalommal, kedden és csütörtökön jár hozzájuk postás, holott, sétálva is alig 25–30 percre laknak a város főterétől, a Szent László tértől.

Nem látja el az állam a feladatát

„Negatív spirálba került a Román Posta, és egyre kevesebb az esély, hogy ebből fordítani tudjon, holott  az egyetemes postai szolgáltatás biztosítása állami feladat, és a polgárok joga, hogy hozzáférjenek” – szögezte le megkeresésünkre Apjok Norbert a képviselőház távközlési bizottságának tagja. Az RMDSZ politikusa felidézte, az elmúlt ülésszakban kérdést is intézett a távközlési miniszterhez, hogy melyek a postaszolgálat korszerűsítésére vonatkozó terveik annak érdekében, hogy az egyre nyilvánvalóbb lemaradást behozzák, ám az interpellációra semmitmondó választ kapott. Azt írták, hogy „folyamatban van a korszerűsítés, tanulmányok, elemzések készülnek”, de semmi kézzelfoghatót nem tudtak felmutatni – mondta el kérdésünkre Apjok Norbert, aki szerint

a probléma gyökere a szervezetlenségben és a korszerűsítés teljes hiányában rejlik,

emiatt a monopolhelyzetből induló román posta mára elveszítette a versenyt a magánszolgáltatókkal szemben. „Ma már oda jutott a posta, hogy szinte csak akkor veszik igénybe a szolgáltatásait, ha nincs alternatíva, a magáncégeknek azon a vidéken épp nincs lefedettségük”– szögezte le a képviselő. Kifejtette, a nyugdíjakat  már falvakon is bankkártyára kérik, még akkor is, ha ez plusz költséget jelent, vagy utazni kell a legközelebbi bankautomatáig, a csomag- vagy levélküldés sokkal drágább a futárszolgálatoknál, mégis a többség azt részesíti előnyben. Ennek a hátterében az áll, hogy az emberek már nem bíznak meg a postában, mert szervezetlen és elavult. Apjok Norbert rámutatott, a külföldről érkező küldemények esetében is szakszerűtlen a szolgáltatás. Miközben a nyugati országokban a posta gyorsan, és az esetek többségében házhoz viszi a külföldi küldeményeket is, Romániában ez akadozik. Például egyre gyakoribbak a Kínából jövő csomagok, ám miközben két hét alatt Kínából bejönnek az országba, az országon belül további két, sőt három hétbe telik, amíg a bürokrácia és az elavult rendszer miatt kikézbesítik a címzettnek.

Idézet
Egy csomag gyorsabban körbemegy a fél világon, mint ahogy az országon belül célba ér, így érthető, hogy egyre kevesebben veszik igénybe a szolgáltatásokat, folyamatosan csökken a posta bevétele, és romlik a versenyképessége”

– összegezte a politikus. Szerinte ez szomorú helyzet, és nem is körvonalazódik megoldás. „A posta uralta piacot, de ma folyamatosan veszíti el piaci részesedését. Csak azért tud még mindig jelentős szereplő lenni, mert óriási hálózata van, és nem azért, mert minőségi szolgáltatást nyújt. Az átszervezéshez, a korszerűsítéshez hiányzik a koncepció, nem vállalják fel a népszerűtlen döntéseket” – fogalmazta meg Apjok Norbert.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 17., hétfő

A villanyórák leolvasására kiírt licitek esetleges manipulálása miatt vizsgálódik a Versenytanács

A Versenytanács vizsgálatot indított a romániai villamos fogyasztásmérők leolvasására kiírt közbeszerzési eljárások esetleges manipulálása miatt.

A villanyórák leolvasására kiírt licitek esetleges manipulálása miatt vizsgálódik a Versenytanács
2024. június 14., péntek

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk

Több ezer kilogrammnyi paradicsom kerül a szemétbe Dél-Romániában: a gazdák arra panaszkodnak, hogy a minisztériumi Tomata-program sokakat ösztönzött a paradicsomtermesztésre, most pedig nincsen hasznuk munkájukból.

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk
2024. június 14., péntek

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli

Idén áprilisban márciushoz képest 32 lejjel (0,6 százalékkal) 5217 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli
2024. június 13., csütörtök

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet

Romániában jelenleg a háztartások 80 százalékának van vezetékes internetkapcsolata, amelyeknek a 93 százaléka optikai szálas – jelentette ki egy csütörtöki szakmai konferencián Marius Săceanu, az országos távközlési hatóság (ANCOM) főtitkára.

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet
2024. június 13., csütörtök

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet

Közvitára bocsátották az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezetet – jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu kormányfő.

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet
2024. június 12., szerda

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét

Az Európai Bizottság szerdán az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján jóváhagyta, hogy az UniCredit olasz bankcsoport felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét – közölte az uniós testület.

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét
2024. június 12., szerda

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés

Az idei első negyedévben több mint 11 300 lakást adtak használatba Romániában, 3969-cel kevesebbet, mint 2023 ugyanezen időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés
2024. június 12., szerda

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta

Az áprilisi 5,9 százalékról májusban 5,12 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta
2024. június 11., kedd

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést

Nyáron 21 és 23 Celsius-fok közötti hőmérsékletet szeretne otthonában a romániaiak több mint fele (57%), tízből négyen (42%) pedig szinte minden nap használják a légkondicionálót – derült ki az E.ON kedden közzétett felméréséből.

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést
2024. június 11., kedd

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag

Az EU tagállamai az uniós GDP 12,9 százalékának megfelelő összeget, összesen 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjakra 2021-ben – derül ki a Eurostat kedden közzétett adataiból.

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag