Felemás fogadtatásban részesült a román babakötvény – a leginkább rászorulók nem élhetnek a megtakarítási számla előnyeivel

Bálint Eszter 2019. január 12., 09:39

Számos kérdést felvet a Krónikának nyilatkozó szakember szerint a Junior Centenarnak elnevezett babakötvényprogram, amely ugyanakkor nemhogy csökkentené, hanem tovább mélyítheti a társadalmi szakadékot. A megkérdezett szülők között van olyan, aki nem kér az állami támogatásból, és olyannal is találkoztunk, aki kész belevágni.

Felemás fogadtatásban részesült a román babakötvény – a leginkább rászorulók nem élhetnek a megtakarítási számla előnyeivel
galéria
A gyerek felnőttkori boldogulásában segíthet a babakötvény

Sem a lakosság, sem a szakemberek körében nem aratott osztatlan sikert a Junior Centenarnak elnevezett román babakötvényprogram, amely ugyanakkor számos olyan kérdést vet fel, amelyre nem ad választ a tavalyi év végén elfogadott, idéntől hatályba léptetett törvény, és egyelőre a kormány sem pontosított. Sokan azt róják fel, hogy derült égből, minden előkészület nélkül érkezett a bejelentés, miszerint az állam automatikusan, kérés nélkül megtakarítási számlát nyit az államkincstár fiókjaiban valamennyi 18 évesnél fiatalabb román állampolgár számára, és évi minimum 1200 lejes letét esetén további 600 lejes prémiummal járul hozzá. Mások szerint a fő gondot az okozza, hogy az intézkedés tovább mélyíti a társadalmi szakadékot, hiszen épp a mélyszegénységben és létminimum alatt élők azok, akik a leginkább állami támogatásra szorulnának,

a program haszonélvezői közül viszont ők kiesnek, hiszen nincs annyi pénzük, hogy minden gyerekük után félretegyenek 100 lejt.

Eközben a gazdagabbakat pluszpénzhez juttatja az állam.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által éppen csütörtökön nyilvánosságra hozott adatsorok szerint a lakossági kiadások legnagyobb hányada a fogyasztáshoz kapcsolódik. A tavalyi év harmadik negyedében a legnagyobb tételt az élelmiszerek, a nem élelmiszer jellegű termékek, a szolgáltatások, hozzájárulások, adók és illetékek, valamint a háztartás termeléséhez szükséges termékek, szolgáltatások tették ki. Beruházásra, telek- vagy lakásvásárlásra, -építésre, részvényekre stb. a korábbiakhoz hasonlóan elenyésző összeg jutott, a háztartások kiadásainak alig 0,6 százalékát fordították hasonló célra.

Jól jön a gondoskodás
Összességében az a tény, hogy az állam gondoskodni próbál a 18 évesnél fiatalabbak életkezdéséről, és ez az intézkedés a családtámogatási rendszer részét képezheti, teljesen rendjén van, hiszen tudjuk, hogy a baba születése rendkívüli (anyagi és egyéb) terhet jelent a gyermeket vállalók számára. Ennek tükrében számos érv is alátámasztja az ilyen, vagy ehhez hasonló támogatások létjogosultságát”

– értékelt a Krónika megkeresésére Gál Katalin szociológus, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa.

Mint rámutatott, a társadalmi hasznosság dimenziója arra vonatkozik, hogy a felnövekvő, majdani munkavállalók nevelési költségeiből ezekkel a támogatásokkal az állam átvállalhat valamennyit a terhekből. A népesedéspolitikai érv pedig azt jelenti, az állam számára fontos, hogy minél több, viszonylagos jólétben nevelkedett gyermek (majd felnőtt) legyen a társadalomban. Tehát tulajdonképpen a gyermekvállalási kedvet is igyekeznek serkenteni. A támogatások szociálpolitikai dimenziója a gyermekes családok elszegényedési kockázatára vonatkozik – hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint nyilván ennek a kockázatnak a csökkentése is fontos szempont a támogatások „kitalálásában”.

Kérdések sora merül fel

„Természetesen ezeknek a támogatásoknak a sikeressége sok tényezőn múlik: milyen mértékben megalapozott a politikai döntés, azaz van-e valamilyen empirikus tartalom mögötte, megvizsgálták-e a szakértők az érintettek körét, felmérték-e, hogy milyen hatásokkal jár majd ez az intézkedés? Engem személyesen leginkább az a kérdés foglalkoztat, hogy közép- és hosszú távon enyhíti vagy mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket” – sorolta a felmerülő kérdéseket Gál Katalin. Szerinte azt is fontos megnézni, hogy hosszú távon milyen hatásokkal jár majd a 18. életévét be nem töltött gyermekekre, illetve szüleikre vagy nevelőikre, „mely célcsoportról tudjuk ugyebár, hogy nem egy homogén embertömeg, hanem nagyon is heterogén: jövedelem, egyéb anyagi javak, iskolázottság, pénzügyi fegyelem, általában megtakarításokkal szembeni attitűdök tekintetében”.

Annak kedvez, akinek van pénze

Kérdésünkre ugyanakkor leszögezte, ezzel a lehetőséggel vélhetően azok fognak élni, akik rendelkeznek gyermekenként 1200 lej befektetni való készpénzzel – valószínűleg az átlagos romániai életszínvonal alatt vagy a mélyszegénységben élő gyermekek és szüleik számára nem ez lesz a kitörési pont a társadalmi kirekesztettség állapotából. Hiszen ez a beruházás havi 100 lej letétet jelent, az összeg pedig megsokszorozódik a gyermekek számával. Jogosnak nevezte azoknak az elégedetlenségét is egyúttal, akik azt róják fel, hogy

az állam az 1200 lejes letét után 3 százalékos kamatot fizet, ami valahol az előrevetített inflációs ráta körül mozog, ám a pénzhígulás üteme 2018. harmadik negyedévében 5 százalékos volt

a Román Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint.

Üzenet nélkül nehéz célt érni

A babakötvényprogram egyik fő pozitívuma lehet viszont, hogy gyarapítja a romániai befektetési kultúrát, amiről tudjuk, hogy az egyik legsilányabb európai viszonylatban. Kérdésünkre Gál Katalin leszögezte, a befektetési és általában a pénzügyi kultúra javítását a családban, óvodában, iskolában kellene kezdeni – persze ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy különféle eszközökkel a befektetők, vagy maga az állam is igyekszik javítani a siralmas statisztikákon. „Egyelőre azonban, a sürgősségi rendeleten és néhány újságcikken kívül nem láttam egyetlen kommunikációs vagy PR-anyagot sem erre vonatkozóan” – hívta fel a figyelmet arra, hogy

a jelenlegi kommunikációval nehezen lehet megszólítani a tömegeket.

„El tudnék képzelni egy frappáns üzenetet, ami arra sarkallja a szülőket, hogy az úgynevezett gyerekpénzt befektessék ebbe a programba – de ugye az 84 lej, még ahhoz is kell hozni otthonról. Így azokban a családokban, ahol a gyerekpénz a megélhetés szerves részét képezi, nem nagyon hinném, hogy célba ér az üzenet. Azokban a családokban, ahol a létfenntartás nem a gyerekek után kapott havi 84 lejtől függ, elképzelhető, hogy működőképes lesz” – összegzett a szociológus.

De hol a garancia?

Arra a kérdésünkre, hogy anyaként tervezi-e gyarapítani a fia nevére az állam által megnyitott számlát, elmondta, első hallásra nagyon jó ötletnek találta, de időközben felmerült néhány kérdés, ami még válaszra vár.

„Az ilyen típusú programok nagy előnye, hogy általában állami garanciával járnak – ez megkötésekkel ugyan, de biztonságot jelenthet, ugyanakkor a bizonytalansági faktorral is számolnunk kell. Elolvastam a rendeletet, és bizony elég szűkszavú, várom azt a közös miniszteri rendeletet, amely majd tisztázza a kifizetések módját, a kamatszámítás mechanizmusait, a gyerekek és a szülők jogait stb. Számomra bizonytalansági vagy kockázati tényező, hogy a jogszabály bármikor megváltoztatható, a mindenkori kormányok szíve joga ezzel élni” – sorolta aggályait Gál Katalin. Szerinte ugyanakkor 

az is kérdést vet fel, hogy a letéthez való hozzáférés korlátozott, továbbá „az is érdekes, hogy a gyerekünk nevére számlát nyit az állam, de semmilyen értesítést nem kaptunk vagy kapunk erre vonatkozóan”.

„Mindenképpen számolnunk kell, hogy a rendelkezésre álló befektetési lehetőségek közül melyik a legelőnyösebb számunkra: életbiztosítás, banki letét vagy ez a program – a konkrét számítások alapján fogunk dönteni” – összegzett.

Igenek és nemek

Egyértelműen elutasítja a román állam által felkínált lehetőséget Kovács Boglárka szászfenesi anya. Mint kérdésünkre leszögezte, szerinte ez az intézkedés burkolt pénzforrást biztosít a kormánynak, így nem akar élni vele. „Nem tudom, mennyire fenntartható hosszú távon: valószínű, hogy nincs hozzá semmiféle terv, ami előrejelezné a fenntarthatóságát” – fogalmazott az édesanya. A szülő emellett kizáró jellegűnek nevezte a kezdeményezést, ugyanis szerinte az a réteg, amely számára jelentős segítség lenne az évi 600 lejes állami kiegészítés, nem engedheti meg magának, hogy havonta legkevesebb 100 lejt félretegyen.

Egy kolozsvári házaspár ugyanakkor már eldöntötte, hogy él a kormány nyújtotta lehetőséggel, és mindkét gyermeke számára befizeti a fejenként 1200 lejes hozzájárulást. „Én eleinte bizonytalan voltam, hogy vágjunk-e bele, de a feleségem meggyőzött, hiszen máshonnan nem számíthatnánk ekkora hozamra. Nagyobbik fiunk 13, a kisebbik hétéves, mire nagykorúak lesznek, jól fog az államkincstárnál felgyűlő összeg, még ha nem is beszélhetünk jelentős megtakarításról” – nyilatkozta lapunknak a családfő.

Babakötvény román módra

Az állami kincstárnál minden 18 évesnél fiatalabb román állampolgár nevére megnyitott Junior Centenar megtakarítási számlára bármikor elhelyezhet összeget lejben a tulajdonos törvényes képviselője vagy bárki más, átutalással, postai utalvánnyal vagy készpénzben valamely kincstári pénztárnál. A jogszabály értelmében a bankszámla tulajdonosai 18 éves korukig évente 600 lejt kapnak az államtól, amennyiben abban az évben legalább 1200 lejt helyeztek el a számlán.

Ha a letétbe helyezett összeg nem éri el az 1200 lejt, az állami prémium elmarad,

de a számlán lévő összeg kamatozik. Az évi kamat 3 százalékos. Az értelmezések szerint ugyanakkor csak az 1200 lejes letét után jár a kamat, a 600 lejes támogatást az állam akkor folyósítja, amikor a gyerek betöltötte a 18. életévét, és csak azok után az évek után, amelyekben megvolt az 1200 lejes minimum.

Az erre a számlára elhelyezett összeg ugyanakkor nem haladhatja meg a 100 ezer eurót. A tulajdonos nagykorúságának elérése előtt csak abban az esetben vehető ki összeg, amennyiben ezt a kiskorú súlyos betegségének kezelésére kell fordítani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport