Cáfolják a napenergia-termelés megadóztatását, de a termelő-fogyasztók szerint nem fogják megúszni

Cáfolják a napenergia-termelés megadóztatását, de a termelő-fogyasztók szerint nem fogják megúszni

Fotó: Pixabay.com

Cáfolja Virgil Popescu energiaügyi miniszter, hogy adót készül kivetni a kormány a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztókra. Miközben a téma kapcsán politikai csatározás robbant ki a kormánykoalíciós pártok között, az érintett prosumerek számítanak arra, hogy előbb-utóbb mégis megadóztatják az általuk megtermelt energiát.

Bíró Blanka

Bálint Eszter

2022. december 05., 17:402022. december 05., 17:40

2022. december 05., 17:562022. december 05., 17:56

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint a nyilvánosságban felröppent hírekkel ellentétben az áramtermelő-fogyasztók nem fognak semmiféle adót fizetni a napenergia után, az össztűz alá került sürgősségi rendelet valójában egy olyan uniós irányelv átültetése a romániai jogrendbe, amely 2026-tól lehetővé teszi egy ilyen adó esetleges bevezetését. Hétfői – George Simion AUR-elnöknek a minisztérium épületébe történt illetéktelen behatolása miatt későbbi időpontban megtartott – sajtótájékoztatóján a liberális tárcavezető elmondta, az ellenzék és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) által is bírált rendelet

az uniós megújulóenergia-irányelvet ülteti át a romániai jogrendbe.

„A jogszabály révén a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók több helyszínen is telepíthetnek napelemeket, ugyanolyan kompenzációval, és cserélgethetik a napelemek helyszíneit itt. A helyszínek cseréje korábban csak az elosztóhálózatokon belül volt lehetséges. A direktíva gyakorlatba ültetésének elmulasztása uniós szankciókat vont volna maga után” – magyarázta Popescu.

A miniszter cáfolta a napenergia-adó bevezetésére vonatkozó híreszteléseket. „Semmiféle adót nem vezetünk be, a prosumerek abszolút semmiféle adót nem fognak fizetni az elhasznált és a megtermelt energia után” – szögezte le a liberális tárcavezető, akinek tevékenységét a szociáldemokraták korábban is bírálták, többek között az árplafon bevezetése kapcsán. Hozzátette, az uniós irányelv 2026-tól bizonyos körülmények között valóban lehetővé teszi egy ilyen adó bevezetését, de az energiaügyi minisztérium soha nem támogatna egy ilyen kezdeményezést.

korábban írtuk

Az Európai Bizottságnál panaszolhatja be az USR a kormányt a napenergiára kivetni tervezett adó miatt
Az Európai Bizottságnál panaszolhatja be az USR a kormányt a napenergiára kivetni tervezett adó miatt

Az Európai Bizottsághoz (EB) fordul a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), ha a kormány nem módosítja a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztókra a napenergiára kivetett adót bevezető sürgősségi rendeletet.

„Nem vetünk ki adót a prosumerekre, ez biztos. A Ciucă-kormány támogatja a termelő-fogyasztókat. A rendelet közvitán volt; senki nem akar ilyen adót, és nem is fog senki ilyen jellegű adót fizetni” – nyomatékosította az energiaügyi miniszter. Popescu emlékeztetett, hogy a kormány a múlt év végén bevezette a mennyiségi kompenzációt, és azóta a prosumerek száma néhány százról több ezerre nőtt.

Bírálat minden irányból

A tárcavezető azt követően szólalt meg a témában, hogy egy nappal korábban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a PSD is támadta a napenergiára kivetendő adó, azaz a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztókra érvényes illeték bevezetése miatt. Az USR felszólította a kormányt, vonja vissza a rendeletet, még mielőtt megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Az azonban már napvilágot látott. Az USR tegnap azt közölte, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a témában.

A rendeletet kormányoldalról is kritika illette.

Radu Oprea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője bírálta Virgil Popescu energiaügyi minisztert, amiért a kezdeményezésére múlt kedden (vagyis a december elsejei minivakáció előtt) a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók megadóztatásáról. Oprea közösségi oldalán posztolt bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy ez az uniós irányelv nem kötelezi a tagállami kormányokat a prosumerek által termelt energia megadóztatására. Szerinte ezzel az előírással a liberális miniszter fékezi a megújuló energiaforrások fejlesztését. Emlékeztetett arra is, hogy 2027-ben le kell állítani a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorát, és nem lesz mivel pótolni a létesítmény által megtermelt árammennyiséget. „A megújuló energiaforrások jelentik erre a megoldást, ha ösztönözzük a fejlődésüket, de nem az adózás, hanem az eljárások egyszerűsítése révén” – írta a PSD szóvivője.

A PNL-lel együtt kormányzó alakulat hétfőn közleményben is megerősítette: nem ért egyet a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztókra kivetetett „napfényadóval”, mivel „egy ilyen intézkedés elbátortalanítaná a beruházásokat ezen a területen, ami ellentétes az alternatív villamosenergia-források fejlesztésére irányuló célkitűzéssel”. A kormánypárt közölte, hogy módosító javaslatokat fog benyújtani a sürgősségi rendelet parlamenti vitáján, és kérni fogja, hogy az Európai Unió által megszabott határidő miatt a tervezetet sürgősségi eljárással vitassák meg. Hangsúlyozták továbbá, hogy a sürgősségi kormányrendelet alapjául szolgáló 2021/2018-as európai irányelv nem kötelezi a tagállamokat a termelő-fogyasztók megadóztatására. Arra is rámutattak, hogy az energiaügyi minisztérium honlapján eredetileg közvitára bocsátott tervezet nem tartalmazta a prosumerekre kivetett adót, az előírás csak rövid idővel a sürgősségi rendeletet elfogadó kormányülés előtt került be a szövegbe.

Uniós kötelezettség?

Az energiaügyi minisztérium vasárnapi közleményében azzal érvelt, hogy kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna Románia ellen, ha a kormány nem fogadja el az uniós megújulóenergia-irányelvet a hazai jogrendbe átültető sürgősségi rendeletet. A szaktárca szerint az uniós direktíva a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) megadóztatását is lehetővé teszi, bizonyos feltételek mellett. Többek között akkor, ha a megújuló energiaforrásokból származó saját termelésű villamos energiát 30 kilowattóránál nagyobb teljesítményű berendezésekkel állítják elő.

korábban írtuk

Termelő-fogyasztók megadóztatása: a bukaresti energiaügyi minisztérium szerint az EU kötelezi Romániát
Termelő-fogyasztók megadóztatása: a bukaresti energiaügyi minisztérium szerint az EU kötelezi Romániát

Kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna Románia ellen a bukaresti energiaügyi minisztérium szerint, ha a kormány nem fogadja el az uniós megújulóenergia-irányelvet a romániai jogrendbe átültető sürgősségi rendeletet.

A Virgil Popescu vezette minisztérium emlékeztett arra, hogy a sürgősségi rendelet tervezetét elfogadása előtt a kormányfőtitkárság és további hat minisztérium is láttamozta, de ha jónak látja, a parlament utólag módosíthat rajta. A tárca leszögezte: az uniós helyreállítási alap révén, illetve a költségvetésből és az EU modernizációs alapjából származó forrásokból is támogatja a romániai termelő-fogyasztók számának növekedését, és az uniós megújulóenergia-irányelvről szóló sürgősségi rendelet is ezeknek a beruházásoknak az ösztönzését szolgálja.

Nem örülnének az adónak a termelő-fogyasztók

Nem örülnének neki, de számítanak arra a romániai termelő-fogyasztók (prosumator), hogy előbb-utóbb valamilyen szinten megadózzák az általuk termelt áramot a hatóságok. A sepsiilyefalvi Kovács-Vajda István a Krónika megkeresésére elmondta, idén szereltetett napelem-rendszert a lakóházára, az volt a cél, hogy minél kevesebbet fizessen az elhasznált energiáért. Ugyanabban az épületben működik a kisvállalkozása is, a fűtést is az általa megtermelt árammal oldja meg. „Nem örülnék, ha megadóznak, a jelenlegi helyzetben senki nem örül, ha többet kell valamiért fizetnie, de számítok arra, hogy előbb-utóbb adót vetnek ki az általam termelt áramra” – fogalmazta meg a Kobak Kft. ügyvezetője.

Kifejtette, abban bízik, hogy amíg bevezetik az adózást, a rendszer értéke csökken (amortizálódik) az elhasználódás miatt.

A napelemeket és az invertert az állam által támogatott, IMM Invest elnevezésű kedvezményes hitelből vásárolta ötéves futamidőre, és úgy számol, hogy azt a pénzt, amit villamos energiára vagy földgázra fizetett volna, a hiteltörlesztésre fordítja, majd öt év után lesz tulajdonképpen nullszaldós a befektetés. Az inverterre tízéves, a napelemekre negyvenéves szavatosságot vállalt a gyártó. Jelenleg a szolgáltató ugyanannyiért vásárolja meg tőle az áramot, amennyiért neki eladja, tehát egy az egyben kompenzálódik a fogyasztás és a termelés.

Kovács-Vajda István nem tartja kizártnak, hogy egyszer az általa termelt áramra ráterhelik a 16 százalékos adót. A szerződést augusztusban kötötték, abban az áll, hogy annyiért vásárolja tőle a szolgáltató az energiát, amennyiért neki eladják, tehát figyelembe veszik az ársapkát, azután még egy kompenzációs kérést is be kellett nyújtania. Azóta nem kapott számlát, a megállapodás arról szól, hogy egy év után vonnak mérleget, és egyenlítik ki a fogyasztás-termelést, akkor derül ki, ki kinek tartozik. Kovács-Vajda István elmondta, nyáron többet termel és keveset fogyaszt, ez az arány télen megfordul, már novemberben elérte a fogyasztása a nyári termelés szintjét. A háromszéki vállalkozó arra is felhívta a figyelmet, hogy az országban egyre több a termelő-fogyasztó, ugyanakkor hosszadalmas, amíg a rendszer bekötése után megkötik a szerződést, a fogyasztó-termelők addig ingyen nyomják be a hálózatba a megtermelt energiát.

Az Országos Energetikai Szabályozó Hatóság (ANRE) becslései szerint az év végére Romániában mintegy 30 ezerre nő a termelő-fogyasztók száma, a jelenlegiek beépített teljesítménye meghaladja a 85 megawattot (MW).

korábban írtuk

Nem adóztatják meg a napenergia-termelést az energiaügyi miniszter szerint, csak a lehetőségét teremtik meg
Nem adóztatják meg a napenergia-termelést az energiaügyi miniszter szerint, csak a lehetőségét teremtik meg

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint a nyilvánosságban felröppent hírekkel ellentétben az áramtermelő-fogyasztók nem fognak semmiféle adót fizetni a napenergia után, az össztűz alá került sürgősségi rendelet valójában egy olyan uniós irányel

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság

Nagyváradon hozza létre negyedik bázisát a HiSky moldovai légitársaság – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön.

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság
2024. április 11., csütörtök

ANAF: ha nem ad nyugtát a fodrász, nem kell fizetni – Növelnék az adózási kedvet a szépségiparban

„Kérd a nyugtát a szépségszalonban! Ha a gazdasági szereplő megtagadja, jogosult vagy az ingyenes szolgáltatásra!” – tanácsolja Facebook-oldalán az ANAF, amely átfogó, a szépségiparban tevékenykedőket megcélzó kampányt indított márciusban.

ANAF: ha nem ad nyugtát a fodrász, nem kell fizetni – Növelnék az adózási kedvet a szépségiparban
2024. április 11., csütörtök

Drasztikusan vissza kell fogni a nagy tehergépkocsik és autóbuszok szén-dioxid-kibocsátását

Az Európai Parlament szerdán új, az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanáccsal már egyeztetett intézkedéseket fogadott el az új nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési célok szigorítása érdekében.

Drasztikusan vissza kell fogni a nagy tehergépkocsik és autóbuszok szén-dioxid-kibocsátását
2024. április 11., csütörtök

Csökkent márciusban az infláció, de az árak még mindig jóval magasabbak, mint tavaly

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közölt adatai szerint a februári 7,23 százalékról 6,61 százalékra csökkent márciusban az éves infláció Romániában.

Csökkent márciusban az infláció, de az árak még mindig jóval magasabbak, mint tavaly
2024. április 10., szerda

Még el sem kezdték építeni a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi utat, máris „úttorlaszba” ütköztek

Rögtön az elején akadályokba ütközik a Nagyvárad és Arad között tervezett gyorsforgalmi út építése: óvás miatt felfüggesztik az egyik szakasz megépítésére kiírt közbeszerzési eljárást.

Még el sem kezdték építeni a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi utat, máris „úttorlaszba” ütköztek
2024. április 09., kedd

Újra drágultak az üzemanyagok – 7,5 lej felett a gázolaj literenkénti ára a piacvezetőnél

A romániai üzemanyagpiacot vezető Petrom kedden reggel ismét emelte a benzin és a gázolaj literenkénti árát – ez már a harmadik emelés ebben a hónapban.

Újra drágultak az üzemanyagok – 7,5 lej felett a gázolaj literenkénti ára a piacvezetőnél
2024. április 08., hétfő

Olcsóbb gázt és áramot ígér a lakossági fogyasztóknak a miniszter már májustól

Jövő hónaptól sokan árcsökkentést fognak tapasztalni, különösen a gáz esetében, de az elektromos energia esetében is – jelentette ki hétfőn Sebastian Burduja energiaügyi miniszter.

Olcsóbb gázt és áramot ígér a lakossági fogyasztóknak a miniszter már májustól
2024. április 08., hétfő

„Csak azért fizetünk biztosítást, hogy közlekedhessünk”: nem bízik a biztosítókban és a felügyeletben a lakosság

A romániai lakosságnak csupán 16 százaléka gondolja úgy, hogy a biztosítótársaságok foglalkoznak a kártérítés kifizetésével, ha megtörténik a baj – derül ki a romániai fuvarozók szövetsége megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

„Csak azért fizetünk biztosítást, hogy közlekedhessünk”: nem bízik a biztosítókban és a felügyeletben a lakosság
2024. április 08., hétfő

Lefékezett az új és elektromos autók értékesítése

Idén márciusban 22 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új gépjárművek száma Romániában 2023 harmadik hónapjához képest; az elektromos autók szegmensében ennél is nagyobb mértékű, 35,9 százalékos visszaesést jegyeztek.

Lefékezett az új és elektromos autók értékesítése
2024. április 07., vasárnap

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani

Hamarosan hivatalosan is befejezettnek nyilvánítják a nagyváradi repülőtér korszerűsítési munkálatait, miután az utolsó szükséges eljárások után elkezdték a projekt átvételét.

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani