Bizonytalanság uralja az albérletpiacot: eltérő a helyzet az erdélyi egyetemi városokban, közös jellemző a kiszámíthatatlanság

2021. szeptember 23., 19:15

Továbbra is a koronavírus-világjárvány alakítja a nagyobb egyetemi központoknak számító erdélyi városok albérletpiacát. Nagy a bizonytalanság a kiszámíthatatlanság miatt, hiszen sokan nem tudják, mit tegyenek, kockáztassanak-e a lakásbérléssel, vagy előbb-utóbb úgyis az online térbe kényszerül az oktatás, ismét a szülői házból hallgathatják az előadásokat, amiért nem érdemes most lakást foglalni.

Bizonytalanság uralja az albérletpiacot: eltérő a helyzet az erdélyi egyetemi városokban, közös jellemző a kiszámíthatatlanság
galéria
Megfertőzött ingatlanpiac. Nem a régi még az egyetemi tanév előtti lakásvadászat Fotó: Haáz Vince

Bár akad, ahol már el is kezdődött vagy küszöbön áll a 2021–2022-es egyetemi tanév, a kolozsvári albérletek piacán az elmúlt időszakhoz képest egyelőre nem érzékelhető túl sok változás – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője. „Nagyon nehéz a jelenlegi  helyzetet elemezni. Mint minden iskolakezdési periódusban, olyan szintű kereslet zúdult a piacra, hogy a bérlők bármennyit hajlandóak fizetni:  a tulajdonos szinte bármekkora összeget elkérhet az adott ingatlanért.

Bár jelenleg lakáshiány van, ez hamarosan ki fog egyenlítődni.

A tulajdonosoknak rendszerint azt ajánlom, hogy inkább alacsonyabb, piaci értéken adják bérbe ingatlanaikat, hiszen ha a bérlő csak pár hónapig veszi igénybe a lakást, az az éves átlagbevételben sokkal nagyobb hiányt kelt” – részletezte kérdésünkre az ingatlanpiaci szakember.

Mint fogalmazott: a bérpiacot a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság jellemzi, a vásárló azt reméli, hogy megveszi az egyre csillagászatibb áron eladásra kínált ingatlant, és ki tudja adni, az online világ azonban ezt teljesen felborította. „A béreknek ugyan követniük kellene az ingatlanok értékét, lényeges növekedés mégsem érzékelhető, mivel a járványhelyzet teljesen kiszámíthatatlanná tette a több tízezer egyetemista visszaköltözését a kincses városba.

Ebben a bizonytalan időszakban a bérbeadók egyéves szerződésnél rövidebbről nem akarnak tárgyalni, a bérlők viszont rövid távban gondolkodnak, hiszen nem akarják kitenni magukat az előző évre jellemző, járvány miatti kellemetlenségeknek”

– magyarázta Bónis Endre.   

Kitért egyúttal arra is, hogy az őszi iskolakezdés mindig a piac motorjának számít, különböző megyékből érkeznek befektetők, akik a gyermeküknek szeretnének lakást biztosítani, ezért megvásárolják az adott ingatlant. Ez a befektetés mindig nyerő ötletnek bizonyult, hiszen ha a gyermek el is költözik a városból, négy-öt év alatt minimum megduplázódott a befektetett összeg, amennyiben továbbáll a gyermek, illetve a Kolozsváron bérbe adott ingatlan tisztes jövedelmet termel.  

Most például

az átlagos felszereltségű  garzonlakások havi 200–250, a kétszobás lakások 250–350 euró között mozognak, a háromszobás lakásokért pedig 350 eurótól kezdődően akár 500 eurót is elkérhetnek a főbérlők.

Mint megtudtuk, az egyik legerősebb bérlőközeget a külföldről érkező orvostanhallgatók képezik, akik egy kétszobás lakásért akár a havi 500–600 eurót is könnyűszerrel kiadják, bár ezzel együtt párhuzamosan a lakás igényességével szemben támasztott feltételek is növekednek.

A szakember a Kolozsvárral szomszédos települések helyzetére is ráirányította a figyelmet, mondván, hogy az eddig tapasztalt könnyed közlekedés élhetővé tette a szatelitvárosokat, de ez már a múlt, ugyanis iskolakezdés óta nem ritka, hogy másfél óra alatt teszik meg a húszperces utat a központig, majd kb. ugyanennyit a hazaérkezéshez. Véleménye szerint,

a környező településeken irreálisan megnőtt árak és bérek várhatóan normalizálódni fognak.

Ingatag a helyzet Nagyváradon is

György-Csáki István, a nagyváradi Imobihor ingatlanközvetítője szintén azt tapasztalja, hogy a koronavírus által kialakult helyzet visszaszorította az ingatlanpiacot. A szülői lakhelyre visszaszorult diákok jelensége számára sem ismeretlen, ennek a trendnek az egyenes következményeként pedig Nagyváradon is visszaesett a bérlakások iránti igény a vírus megjelenése óta.

Azt tapasztaljuk, hogy mindenki fél, hiszen senki nem tudja pontosan, mit hoz a vírus negyedik hulláma. Emiatt sokan nem mernek egy komolyabb szerződést aláírni”

– tette hozzá. Mindemellett az ingatlanügynök reméli, hogy a szeptember–októberi időszak meghozza azt a keresletet, amely valamelyest helyrebillentheti az ingatlanpiaci mozgást. Azt is megtudtuk, hogy egy nagyváradi kétszobás lakás havi bére 200-től 500 euróig terjed, a garzonárak pedig szintén a 200 eurót súrolják.

Határ a csillagos ég. Kolozsváron a garzonok havi bérleti díja 200 eurótól indul, egy nagyobb, felszereltebb lakásért 500 eurónál is többet kérhetnek Fotó: Jakab Mónika

Marosvásárhelyen drágább
lett az albérlet

Faluvégi Sándor, a marosvásárhelyi Speed Imobiliare ingatlanközvetítő ügynöke a koronavírus okozta kereslet-visszaesés ellenére úgy látja, hogy a bérletárak egyértelműen növekedtek. A bér értelemszerűen a lakás elhelyezkedésétől, beosztásától, állapotától és berendezésétől is függ,

egy átlagos felszereltségű, marosvásárhelyi kétszobást azonban havi 270–350 euróért vesztegetnek a bérbeadók.

A bérelhető garzonok 160–180 euró, a háromszobás lakások pedig 320–420 euró között mozognak.

A szakértőtől azt is megtudtuk, hogy az orvosi egyetem környékén levő Kornisa negyedben az albérletárak 10–15 százalékkal magasabbak, mint a város más pontjain. Az őszi időszak a vásárhelyi ingatlanpiacon is rendszerint jelentős mozgást eredményez. „Az egyetemi tanévnyitás előtt nagyon megnő a kereslet, ebben a periódusban több a kérés, mint bármikor máskor” – nyilatkozta Faluvégi Sándor.

Hirdetés nélkül elkelnek
a csíkszeredai albérletek

Csíkszeredában hiány van a kiadó lakásokból, hiszen gyakorlatilag évek óta nem épül új tömbház. Ezt igazolja az is, amit egy helybeli mesélt nekünk, miszerint a szülei nem hirdették sehol a háromszobás Tudor lakótelepi lakást, mégis nagyon gyorsan bérlőkre talált.

„Tudták,  hogy kezdődik az egyetem és az iskola, továbbá azt is – tanár is lévén a családban –, hogy sok pedagógus a nemrégiben elnyert állások miatt szintén a városba fog költözni, így elég, ha a közeli barátoknak elmondják. Így is rekordidő alatt, valójában látatlanul (csak képeken látták) is kivették a lakást” – említette. Ehhez hozzájárult az is, hogy a berendezett, felszerelt otthont roppant kedvező áron kínálták, havonta 220 euróért. Összehasonlításként elmondta, hogy

Csíkszeredában általában legalább 250 eurót fizetnek egy kétszobás lakás bérlésére, ráadásul van, ahol kéthavi garanciát kértek el legkevesebb egyéves szerződés aláírásával.

Csíkszeredai viszonylatban amúgy nem számít, hogy hol van ingatlan, mert gyalog is viszonylag hamar el lehet jutni bárhová. A tapasztalatok szerint a központi zóna némileg drágább, de alig észrevehető a különbség.

Lapcsaládunk megkeresésére Szabó Lehel, a Well ingatlanügynökség vezetője arról számolt be, hogy megmagyarázhatatlan számára, de egész évben nagy volt a kereslet a bérlakások iránt, és kevés az ajánlat. „Nálunk hetek, hónapok óta várólisták vannak, fel vannak jegyezve azok a személyek, akik lakást szeretnének bérelni Csíkszeredában, és amint egy üres lakásról tudomásuk lesz, annak rögtön bérlője is kerül. Egy csíkszeredai garzonlakás bérléséért 140–150 eurót kell fizetni, míg a kétszobás lakások bérlési ára 250–300 euró között van – közölte.  Megemlítette, hogy nemrég egy átjárós szobákból álló kétszobás lakást havi 270 euróért adtak bérbe.

Eltérő hallgatói hozzáállás

Az egyetemi hallgatók amúgy eltérően állnak hozzá a jelenlegi járványhelyzethez, és arról sem egyformán gondolkodnak, hogyan fognak eljárni, ha a fertőzési ráta megnövekedése miatt újra online térbe szorul az oktatás. „Több tapasztalatom is van az albérletekkel kapcsolatban. A koronavírus előtt egy olyan lakásban éltem, ahol a tulajdonos fejenként 50 euróval felemelte a lakbér árát. Elköltöztem egy új helyre, és itt ért utol a koronavírus, amikor a nagy lezárások voltak. A tulajdonos megértő volt, csökkentette a bért” – emlékezett vissza Ráduly Sándor, a kolozsvári Sapientia EMTE fotó, film, média mesteris diákja. Hozzátette, hogy a napokban fog visszaköltözni Kolozsvárra, egy olyan lakásba, ahol 80 eurót fog fizetni egy szobáért. Online oktatás esetén nem szeretne hazaköltözni, hogy haladjon a projektjeivel, a terveivel.

A Covid-járvány kezdetén én hazaköltöztem, visszamondtam az akkori lakásomat. Abban az esetben, ha ismét online oktatásra kerülne a sor, ugyanezt tenném”

– mondta eközben Maksai Johanna, a kolozsvári állatorvosi egyetem állattenyésztő szakának negyedéves hallgatója. „Azt éreztem, hogy megfosztanak a döntési jogomtól azáltal, hogy oltási igazoláshoz kötik a kollégiumok használatát az új tanévben, viszont az utóbbi időszak tapasztalatai szerint ez a lépés szükséges ahhoz, hogy akadálymentesen gyakoroljam a színészi munkám” – válaszolta kérdésünkre Tasnádi Ádám, a BBTE végzős színis hallgatója.

A gyengülő lej is drágítja az albérletet

Tovább drágítja a romániai egyetemi városokban gyakorolt amúgy sem alacsony albérletárakat, hogy tegnap is folytatta lejtmenetét a román deviza az egységes európai fizetőeszközzel szemben (amelyben a legtöbb esetben megszabják a bérleti díjat), ismét történelmi csúcsot döntött az euró a lejjel szemben. A Román Nemzeti Bank (BNR) által közölt referenciaárfolyam szerint egy euró 4,9495 lejt ért, 0,10 banival (0,02 százalékkal) többet, mint a keddi árfolyam szerinti 4,9485 lej. A korábbi történelmi csúcsot szeptember 7-én jegyezték, amikor egy euró 4,9488 lej volt. A dollár árfolyama 0,17 banival (0,04 százalékkal) 4,2188 lejre nőtt a keddi 4,2171 lejes értékhez képest. A svájci frank árfolyama 1,49 banival (0,33 százalékkal) 4,5738 lejre emelkedett a keddi 4,5589 lejes értékhez viszonyítva. Az arany is drágult: egy gramm ára 1,4066 lejjel (0,59 százalékkal) 240,9126 lejre nőtt a keddi 239,5060 lejről.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport