Bevetik az áruradart is az adócsalás ellen a kockázatosnak ítélt termékek esetében

Bevetik az áruradart is az adócsalás ellen a kockázatosnak ítélt termékek esetében

Nincs pardon. A román állam intézményei új eszközökkel próbálnak fellépni az adócsalás ellen

Fotó: Haáz Vince

A Ciucă-kabinet és a kormánynak alárendelt intézmények célkeresztjébe került az adócsalás, a következő időszakban több intézkedéssel is megpróbálják elvenni a cégek kedvét a mismásolástól, illetve rajtakapni azokat, akik úgy tesznek szert különböző pénzösszegekre, hogy nem adóznak utána.

Bíró Blanka

2022. május 28., 14:312022. május 28., 14:31

Az adócsalás felszámolására összpontosít a kormány, hogy biztosítsa a minél tisztességesebb és igazságosabb versenykörnyezetet, és hatékonyan növelje az adóbegyűjtés mértékét – jelentette ki a tegnapi kormányülés elején Nicolae Ciucă kormányfő. Emlékeztetett: júliustól kötelezővé válik az elektronikus formában kiállított számla (e-számla) és az árunyilvántartás használata.

„Tárgyaltunk a pénzügyminiszterrel, tárgyaltunk az Országos Adóhatóság (ANAF) vezetőjével, minden figyelmünket az adócsalás felszámolására összpontosítjuk, és így biztosítjuk a lehető legigazságosabb és legbecsületesebb versenykörnyezetet, és a minél hatékonyabb adóbegyűjtést”

– szögezte le Nicolae Ciucă.

A gyökerénél fognák meg a feketézést

„Egyértelműen jó irányt jeleznek ezek az intézkedések, az e-számlázás, az e-szállítási rendszer is azokra a területekre irányul, melyek érzékenyek az adócsalás szempontjából” – értékelte a Krónika megkeresésére a pár nap híján egy hónap múlva hatályba lépő intézkedéseket Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adótanácsadó.

Felidézte: már az elmúlt év végén megjelent egy törvény, akkor mindössze egy cikkelyben szögezték le, hogy a fuvarokat jelenteni kell, majd április közepén egy teljesen új jogszabályt fogadtak el arról, hogy az adózás szempontjából kockázatosnak ítélt áruk fuvarozását be kell vezetni az elektronikus rendszerbe. Aztán május elején megjelent azoknak a termékeknek a listája is, melyek fuvarozását július 1-től nyomon követi a hatóság.

Ezek nagyon kevés eltéréssel ugyanazok, mint amelyekre az e-számlázási kötelezettség vonatkozik, tehát a zöldségek, a gyümölcsök, a szeszes italok, a ruhanemű, a lábbeli, a cement, a mész, a törtkő, valamint a vasáru.

Debreczeni László kifejtette, az áruradar hasonlóan működik majd, mint az évek óta hatékony SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer. Ezzel akárcsak a faanyag szállítása, az adózás szempontjából kockázatosnak minősülő termékek mozgása is lekövethető lesz, ezt monitorozni tudja az adóhivatal, és ezzel visszaszorítható az adócsalás.

Az adótanácsadó felhívta a figyelmet, hogy a szabályozásban még vannak tisztázatlan kérdések, abban bíznak, hogy ezeket az alkalmazási módszertan megválaszolja.

„Ugyanannak a cégnek a két telephelye közötti szállítást is kötelezően jelenteni kell, ezzel valóban a gyökerénél állítják meg a feketézés lehetőségét, hiszen a papírokban sok esetben kisebb mennyiségű termék jelenik meg, mint amennyi a földeken megtermett, vagy a bányákban kitermeltek. Viszont nem egyértelmű, ezt miként oldják meg, ha a mezőn, a bányában nincs mérleg. Kiszedik a krumplit, felrakják a teherautóra, ám hogy mérik majd le, mielőtt elindítják a fuvart a válogatóállomás felé?” – sorolta a felmerülő kérdéseket az adóügyi szakember.

Mi várható?

Annak kapcsán, hogy pontosan hogyan is működik majd a rendszer, Szilágyi István közgazdász, a Sziszi.ro pénzügyi tanácsadói oldal működtetője rámutatott, 3,5 tonnás vagy ennél nagyobb haszongépjárművel történő fuvarozást kell jelenteni, amennyiben legalább 500 kilogramm kockázatosnak minősített terméket szállítanak, melyek értéke meghaladja a 10 ezer lejt.

A rendszer az adóügyi virtuális privát térben érhető el, ahová elektronikus aláírással lehet bejelentkezni, fel kell tüntetni az eladót, a vevőt, a fuvarozót, a gépjármű adatait, a fuvar megkezdésének időpontját.

A külföldről vásárolt áru esetén a vevőnek kell feltöltenie az adatokat, különben az eladó kötelessége, megjelölve a termék mennyiségét és értékét is. A rendszer egyéni azonosítót generál a szállításra, ezt kell eljuttatni a fuvarozónak, és ellenőrzés esetén ezt mutatja fel a gépjárművezető. Amennyiben a bejelentett áru mennyisége nem egyezik azzal, amit a számlán feltüntettek, a különbséget elkobozhatják.

A jogszabályban az áll, hogy a folyamatot az adóhatóság és a vámhivatal ellenőrzi, a kötelezettség elmulasztása esetén magas, 100 ezer lejig terjedő bírságokat helyeznek kilátásba.

 

Az utánvétellel fizetett csomagokat is figyelik
Sok félreértésre, aggodalomra adott okot az a múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet, ami szerint a futárcégek kötelesek jelenteni az adóhatóságnak, amikor az online rendelt termékekért valaki utánvétellel fizet. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a hatóság a vásárlókról gyűjt adatokat, esetleg az elköltött pénz eredetét firtatja. Az Országos Adóhatóság (ANAF) közleményt adott ki, hogy a félreértéseket tisztázza. Leszögezték: az adatgyűjtés célja, hogy beazonosítsák azokat, akik online különböző termékeket értékesítenek, de nem fizetnek adót a tevékenység után, vagyis a cél „a valós haszonélvezők azonosítása, akik kibújnak az adók és illetékek befizetésének kötelezettsége alól”. A közleményben igyekeznek mindenkit megnyugtatni, hogy nem gyűjtenek adatokat a csomag tartalmáról, és biztosítanak, hogy a magánéletre vonatkozó alkotmányos jogokat tiszteletben tartják.
Szilágyi István közgazdász magyarázata szerint a következő adatokat gyűjtik, ilyen a nyilvántartási szám és a postai feladás időpontja; a feladó azonosító adatai; természetes személyek esetében a név és a vezetéknév, a kedvezményezett jogi személyek esetében pedig a név; a feladási és leszállítási címek; a leszállított áru értéke. Az adatszolgáltatás a csomagot átvevő saját felelősségre tett nyilatkozata alapján történik majd. Az adatokat az adóhatóság 5 évig őrzi, utána automatikusan törli azokat.
Dan Cărbunaru kormányszóvivő a rendelet elfogadásakor úgy nyilatkozott, a szabályozás segíti a hatékony adóbehajtást. Hangsúlyozta, megalapozatlanok a félelmek, hogy a rendelkezés következményeként vissza lehet majd élni a vásárlók személyi adataival. Mint mondta, a kormány megszerezte valamennyi érintett intézmény, illetve az adatvédelmi felügyeleti hatóság (ANSPDSP) engedélyét is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 08., hétfő

Lefékezett az új és elektromos autók értékesítése

Idén márciusban 22 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új gépjárművek száma Romániában 2023 harmadik hónapjához képest; az elektromos autók szegmensében ennél is nagyobb mértékű, 35,9 százalékos visszaesést jegyeztek.

Lefékezett az új és elektromos autók értékesítése
2024. április 07., vasárnap

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani

Hamarosan hivatalosan is befejezettnek nyilvánítják a nagyváradi repülőtér korszerűsítési munkálatait, miután az utolsó szükséges eljárások után elkezdték a projekt átvételét.

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani
2024. április 07., vasárnap

Cáfolja Brüsszel, hogy az EU be akarja tiltani a fali gázkazánokat, amelyek rendkívül népszerűek Romániában

Az Európai Unió nem tiltja be a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat vagy fűtési rendszereket – például fali gázkazánokat, bojlereket, fűtőberendezéseket stb. – szögezte le közleményében az Európai Bizottság.

Cáfolja Brüsszel, hogy az EU be akarja tiltani a fali gázkazánokat, amelyek rendkívül népszerűek Romániában
2024. április 06., szombat

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat

Márciusban 1 137 956 nyugdíjas részesült szociális pótlékban, 1647-tel kevesebb, mint az előző hónapban – derül ki az Országos Nyugdíjpénztar (CNPP) szombaton közzétett adataiból.

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat
2024. április 05., péntek

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban

Az Európai Unió országaiban átlagban 3,3 százalékkal került többe a hús idén februárban, mint egy évvel ezelőtt; a legnagyobb arányú árnövekedést Bulgáriában (8,2 százalék) és Romániában (7,7 százalék) jegyezték – közölte pénteken az Eurostat.

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban
2024. április 05., péntek

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét

Péntek óta megrendelhető a romániai márkakereskedéseknél az új Dacia Spring, miután közölték az arculatfrissítésen átesett népszerű elektromos autó árlistáját.

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét
2024. április 05., péntek

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány

A paradicsom- és fokhagymatermesztési program támogatásaira pályázó gazdák május 16-ig nyújthatják be kérelmeiket. A bukaresti mezőgazdasági szaktárca a hagymatermesztők támogatását is tervezi, erről a következő hetekben dönthet a kormány.

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány
2024. április 05., péntek

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben
2024. április 05., péntek

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában

Salt Bank néven online bank nyílt Romániában – jelentette be csütörtökön a pénzintézet.

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában
2024. április 04., csütörtök

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén

Románia az Amerikai Egyesült Államokat és Oroszországot is megelőzi az 1000 főre eső információtechnológiai (IT) szakemberek száma tekintetében: európai éllovas és globálisan a 6. helyen áll.

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén