Az új típusú pénztárgépek üzembe helyezését ellenőrzi március 15-től az adóhatóság (ANAF)

Hírösszefoglaló 2019. március 09., 16:18

Ellenőrzésekbe kezd március 15-étől az adóhatóság (ANAF). A tematikus ellenőrzés során azt vizsgálják, áttértek-e a cégek az új, elektronikus naplós pénztárgépek használatára – értesült az Agerpres hírügynökség.

Számon kérik. A kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára. Fotó: Gecse Noémi

Az adóhatóság közleménye értelmében az ellenőrzést az indokolja, hogy februárban jelentősen visszaesett az elektronikus pénztárgépekre vonatkozó igénylések száma, noha nincs hiány ezekből a piacon, a forgalmazó vállalatok raktárán van elegendő pénztárgép.

Azokat a vállalkozásokat, amelyeknél problémákat észlelnek, első körben nem büntetik meg, hanem – az úgynevezett megelőzési törvény értelmében – határidőt szabnak nekik, amíg pótolhatják a mulasztást.

A határidő azonban ezúttal rövid lesz, mert minden típusú pénztárgépből van a piacon, így ezek beszerzése nem húzódik el – áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a kiszabott határidő lejárta után tíz nappal megismétlik az ellenőrzést.

A kormány tavaly májusban fogadta el az elektronikus naplójú pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember 1-jétől, a kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat