Nem ellensúlyozza az agrártámogatás a súlyos piaci zavarokat okozó olcsó ukrán termékek hatását

Nem ellensúlyozza az agrártámogatás a súlyos piaci zavarokat okozó olcsó ukrán termékek hatását

Kistermelői gabonapiac. A szakpolitikus szerint a kisgazdaságoknak ráfizetéses a gabonatermesztés, inkább zöldség- vagy gyümölcstermesztéssel foglalkozhatnak

Fotó: Beliczay László

Román állami támogatásból egészíti ki a bukaresti mezőgazdasági minisztérium az ukrajnai háború miatt a gazdáknak nyújtott uniós dotációt. A kormányfő által a napokban aláírt jogszabályok értelmében a romániai gazdák mintegy 400 millió euró többlettámogatásra jogosultak. A Krónika által megkérdezett szakpolitikus szerint ezek az összegek nem ellensúlyozzák a vámmentesen behozott ukrajnai termékek által okozott piaci zavarokat.

Makkay József

2024. május 16., 18:482024. május 16., 18:48

2024. május 16., 19:072024. május 16., 19:07

Klaus Iohannis államfő három agrártámogatási törvényt írt alá a napokban, amelyek korábban elfogadott, az ukrajnai háború okozta gazdasági válság enyhítését célzó kormányrendeleteket szentesítettek. A 2024-es román állami költségvetésből a gabonatermesztők megsegítésére 315,6 millió euró jut, a sertéságazat 28,7 millió eurót, a baromfitelepek tulajdonosai pedig összesen 36,8 millió eurót pályázhatnak meg. A kormány a legalacsonyabb összeget a húsmarha- és bivalytartó gazdáknak szánja, a szarvasmarha-támogatás keretösszege 11,03 millió euró.

Az európai uniós agrártámogatás kiegészítéseként – a Brüsszellel korábban egyeztetett támogatási kereteknek megfelelően –

a bukaresti mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből mintegy 400 millió eurónak megfelelő összeg áll a mezőgazdasági ágazatok gyors megsegítésére.

Ugyanakkor a Ciolacu-kabinet csütörtöki ülésén határozattal jóváhagyta az agrárminisztérium költségvetésének egymilliárd lejes kiegészítését a mezőgazdasági termelőknek járó hektáronkénti 100 eurós támogatás, valamint az Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt veszteséget szenvedett sertés- és baromfitartókat megillető támogatás kifizetésére. Florin Barbu mezőgazdasági miniszter az ülés után közölte, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) pénteken elkezdi a kifizetések jóváhagyási eljárását, és a gazdák jövő hét elején megkapják a támogatást.

Barbu hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben szárnyra kapott híresztelések ellenére az összes jogosult gazda megkapja a területalapú támogatás teljes összegét. „A kormány ígérete szerint a növénytermesztő gazdák megkapják a hektáronkénti száz eurót, a sertés- és baromfitenyésztők pedig a nagyállategységenkénti száz eurót. Több mint 1,86 milliárd lejes keret áll erre rendelkezésre” – szögezte le az agrárminiszter. Hozzátette, a támogatási keret a növénytermesztők esetében meghaladja az 1,53 millió, a sertésztenyésztők esetében a 141 millió, a baromfitenyésztők esetében pedig a 181 millió lejt.

Csakhogy több román gazdaérdekvédelmi szervezet képviselője szerint ezek az összegek távolról sem fedezik a hazai mezőgazdasági termelők által elszenvedett károkat, így nem is tudják megoldani a gazdatársadalom évek óta növekvő problémáit.

Galéria

Magyar Lóránd szerint az Európai Uniónak védenie kellene saját mezőgazdasági termékeit, minden más elképzelés zsákutca a gazdák számára

Fotó: Facebook/Magyar Lóránd

Az állattenyésztésnek sem kedvezett az olcsó gabona

Magyar Lóránd Szatmár megyei RMDSZ-es képviselő, a bukaresti képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának alelnöke sem látja pozitívan a román agrárágazat alakulását. „Az ukrajnai mezőgazdasági termékekre vonatkozóan a Brüsszelben egy évre meghosszabbított vámmentesség negatív hatásait nem tudja ellensúlyozni az uniós agrártámogatási rendszer. Ezen az sem segít, hogy brüsszeli jóváhagyással a nemzeti kormányoknak lehetőségük van bizonyos mértékű társfinanszírozásra. A két összeg együttesen is túl kevés ahhoz, hogy ellensúlyozni lehessen az Ukrajnából vámmentesen behozott termékek piaci zavarait” – fogalmazott portálunknak a partiumi szakpolitikus.

Magyar nem tartja reálisnak azt a brüsszeli elképzelést, hogy a nemzeti kormányok saját költségvetésükből pótolják az uniós agrártámogatást. Úgy véli, ezek a források végesek, a kormánynak nem áll rendelkezésére elegendő pénz a mezőgazdaság számára.

A szakember ugyanakkor elismerte, hogy az alacsony gabonaárakból elviekben az állattenyésztés profitálhat, hiszen a keverőüzemek olcsó alapanyagból olcsóbban tudják előállítani a takarmánykeverékeket. A valóságban az állattenyésztési ágazat mégsem áll jobban, mint a szántóföldi növénytermesztés. Amit leginkább az bizonyít, hogy 2023-ban csökkent az egy évvel korábbi állatlétszám, az ágazat tehát nem profitált az olcsó gabonaárakból.

Egyedüli kivétel a sertéstenyésztés, ahol tavaly a romániai gazdák jó évet zártak, és idén is szép kilátásaik vannak a hazai sertéshús iránti kereslet élénkülésével. Az RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint azonban a sertéstartók nem az olcsó gabonának köszönhetik sikerüket, hanem annak, hogy kevesebb import disznóhús érkezik a romániai piacra. 2023-ban Kína megnyitotta kapuit a német disznóhús előtt, így az olcsó készletek elhagyták Nyugat-Európát, a romániai disznófarmok tulajdonosai fellélegezhettek. A szakember szerint ez egy konjunkturális állapot, ami jól mutatja, hogy az uniós termelők – elsősorban a romániai állattartók – mennyire kiszolgáltatott helyzetben vannak.

A szövetkezés lehet a kiút

Szakmai vita alakult ki arról, hogy új piacok feltárásával, illetve termelői átállással kellene új kiutat keresni az olcsó ukrajnai gabona behozatala miatt kialakult válsághelyzetből. Az elképzelés azt feltételezi, hogy a farmok egy része piacosabb, jobban eladható szántóföldi növények termesztésére kellene átálljon. Magyar Lóránd szerint azonban ennek nincs realitása.

Idézet
Az lenne a járható út, hogy megvédjük az Európai Unióban a jó minőségű, helyi termelésű gabonát az olcsó, vámmentes és gyenge minőségű ukrajnai termékektől.

Az alternatív próbálkozások csak gazdáink problémáit növelik” – érvelt portálunknak az RMDSZ-es honatya.

Magyar ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a szántóföldi növénytermesztés mellett hangsúlyosabb állattenyésztési ágazat jöjjön létre Romániában, így a gazdák a megtermelt gabonát jobban tudnák értesíteni saját gazdaságukban. Viszont ez a fajta átállás is időt igényel, nem lehet egyik napról a másikra kivitelezni. A késve meghirdetett uniós agrárpályázatok is legalább egy év múlva éreztetik majd hatásukat a hazai állattenyésztésben, vélekedett az állatorvos végzettségű Szatmár megyei mezőgazdasági szakpolitikus.

Magyar Lóránd szerint jelenleg a kisgazdaságok vannak a legnehezebb helyzetben,

leginkább őket sújtja az ukrajnai háború hatása. Átmeneti mentőövet jelenthet, ha európai uniós döntés értelmében a nemzeti kormányok által eddig kifizetett 20-25 ezer ezer eurós ,,de minimis” támogatások összegét megduplázza az Európai Bizottság, de ez sem fogja megoldani a kistermelők felhalmozott gondjait.

,,A kisgazdaságok számára nem a nagy kultúrás szántóföldi növénytermesztés a megoldás. Esetükben sürgetőbb az átállás, hogy zöldség-, illetve gyümölcstermesztéssel foglalkozzanak. Ami munkaerő-igényesebb ugyan, de családjaik számára biztonságosabb megélhetést biztosít. Az igazi megoldás azonban a szövetkezés, az összefogás, a gazdák együttgondolkodása lehet. Ennek hiányában a kisgazdaságoknak hosszabb távon nincs esélyük a talpon maradásra” – mutatott rá portálunknak Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő.

korábban írtuk

Késélen táncol a búza jövedelmezősége, de meglódult a repce és a napraforgó ára
Késélen táncol a búza jövedelmezősége, de meglódult a repce és a napraforgó ára

Lassú emelkedésbe kezdtek a hónapokig mélyponton álló szalmás gabonafelvásárlási árak, de ennél látványosabb drágulás elé néz a két legkeresettebb olajos növény, a repce és a napraforgó.

korábban írtuk

Rekordot döntött áprilisban az ukrán export, Romániának hálálkodik Kijev
Rekordot döntött áprilisban az ukrán export, Romániának hálálkodik Kijev

Ukrajna 2024 áprilisában rekordmennyiségű, több mint 13 millió tonna árut exportált, ami felülmúlta a 2022. februári adatokat: az áprilisi export értéke elérte a 3,3 milliárd dollárt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 14., péntek

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk

Több ezer kilogrammnyi paradicsom kerül a szemétbe Dél-Romániában: a gazdák arra panaszkodnak, hogy a minisztériumi Tomata-program sokakat ösztönzött a paradicsomtermesztésre, most pedig nincsen hasznuk munkájukból.

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk
2024. június 14., péntek

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli

Idén áprilisban márciushoz képest 32 lejjel (0,6 százalékkal) 5217 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli
2024. június 13., csütörtök

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet

Romániában jelenleg a háztartások 80 százalékának van vezetékes internetkapcsolata, amelyeknek a 93 százaléka optikai szálas – jelentette ki egy csütörtöki szakmai konferencián Marius Săceanu, az országos távközlési hatóság (ANCOM) főtitkára.

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet
2024. június 13., csütörtök

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet

Közvitára bocsátották az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezetet – jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu kormányfő.

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet
2024. június 12., szerda

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét

Az Európai Bizottság szerdán az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján jóváhagyta, hogy az UniCredit olasz bankcsoport felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét – közölte az uniós testület.

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét
2024. június 12., szerda

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés

Az idei első negyedévben több mint 11 300 lakást adtak használatba Romániában, 3969-cel kevesebbet, mint 2023 ugyanezen időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés
2024. június 12., szerda

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta

Az áprilisi 5,9 százalékról májusban 5,12 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta
2024. június 11., kedd

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést

Nyáron 21 és 23 Celsius-fok közötti hőmérsékletet szeretne otthonában a romániaiak több mint fele (57%), tízből négyen (42%) pedig szinte minden nap használják a légkondicionálót – derült ki az E.ON kedden közzétett felméréséből.

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést
2024. június 11., kedd

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag

Az EU tagállamai az uniós GDP 12,9 százalékának megfelelő összeget, összesen 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjakra 2021-ben – derül ki a Eurostat kedden közzétett adataiból.

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag
2024. június 11., kedd

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa

A Szállás.hu platform tulajdonosa, a Szallas Group felvásárolta a Litoralulromanesc.ro szállásközvetítő oldalt üzemeltető cég tulajdonjogának nyolcvan százalékát, ezzel a román tengerpart szálláskínálatának nagyrészét vonta be portfóliójába.

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa