A nyugdíjak megduplázását ígéri három éven belül a román kormány

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 06., 13:36 utolsó módosítás: 2018. augusztus 06., 13:37

A nyugdíjak megkétszerezését ígéri 2021-ig Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki szerint a készülő nyugdíjtörvény „igazságot szolgáltat" számos érintettnek. A garantált minimálnyugdíjban részesülők választhatják a szociális segélyt is.

Fotó: Mihály Csaba

Részleteket árultak el a balliberális koalíció, valamint a kormány képviselői a készülő nyugdíjtörvényről, amelyet várhatóan a hét második felében bocsát egyhónapos közvitára a munkaügyi minisztérium, és a tervek szerint még idén elfogad a bukaresti parlament. Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke meglehetősen rózsaszín jövőt vázolt a nyugdíjasok számára az Antena 3 hírtelevíziónak adott interjúban.

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus vasárnap este úgy fogalmazott, a tervezett nyugdíjtörvény nagyon sok nyugdíjas számára „szolgáltat igazságot”, 2021-ig pedig megdupláznak valamennyi öregségi juttatást.

Dragnea felidézte, hogy 871 lejről tavaly 1000 lejre, idén július elsejétől pedig 1100 lejre emelkedett a nyugdíjpont értéke Romániában. Bejelentése szerint jövőre további 15 százalékkal, 1265 lejre emelik a nyugdíjpontot, amely 2020-ban megduplázódik. „Ez lesz a valaha volt legnagyobb mértékű nyugdíjpontemelés, és szerintem nem csak Romániában. A nyugdíjtörvény nagyon sok idős személy számára hoz majd kedvező változást, valamennyi öregségi juttatást legkevesebb megduplázunk 2021-ig” – jelentette ki Dragnea.

A nyugdíjak kiszámítási módját ismertetve a politikus elmondta, a 75-ös referenciapontot megszorozzák az egykori munkavállaló által a ledolgozott évek során összegyűjtött pontok számával. Ennek megfelelően ha valaki 40 ponttal rendelkezik, akkor 3 000 lejes nyugdíjban részesül. A nagyobbik kormánypárt elnöke megerősítette, hogy valamennyi alkalmazottat évente tájékoztatni fognak az általa összegyűjtött pontok számáról, ugyanakkor közölte azt is, hogy bár a nyugdíjemelés „komoly” terhet ró a költségvetésre, van fedezet rá.

Ugyancsak a jelenlegi kormányhoz hű Antena 3 hírcsatonának nyilatkozott a témában Lia Olguța Vasilescu is vasárnap este. A munkaügyi miniszter leszögezte, az újraszámítás során egyetlen nyugdíj sem fog csökkenni, és ezt az elvet rögzíteni is fogják a készülő jogszabályban. A tárcavezető tájékoztatása szerint a garantált minimálnyugdíj intézményét megőrzik, azzal a változással, hogy az erre jogosultak választhatnak: maradnak az állami nyugdíjrendszerben vagy valamilyen szociális segélytípust választanak.

„Kell lennie egy megkülönböztetésnek a hozzájárulások mértékét illetően, hiszen nincs rendjén, hogy valaki akkor is minimálnyugdíjat kap, ha harminc évig, vagy ha csak két évig fizette be a hozzájárulását a nyugdíjrendszerbe" – közölte a tárcavezető, aki szerint azok térhetnek majd át a szociális segélyezettek kategóriájába, akik kevesebb mint tizenöt évig fizettek társadalombiztosítást. Vasilescu megerősítette, hogy a nyugdíjátszámítás nyomán egyetlen garantált öregségi juttatás sem csökken a jelenlegi 640 lej alá, az állam ugyanis adott esetben kipótolja a hiányzó összeget. Különben a tervek szerint a minimálnyugdíj 2019-ben a jelenlegi 640 lejről 704 lejre, 2020-ban pedig 775 lejre emelkedik.

Anélkül, hogy kitért volna a konkrét összegre, a munkaügyi miniszter elmondta: a leendő nyugdíjtörvény hatályba lépése után kétszer annyit kell elkülöníteni a költségvetésből a nyugdíjakra, mint jelenleg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat