A minőséget és az árakat is emelik a vendéglőkben: az alapanyagok drágulása miatt elkerülhetetlen az áremelés

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2021. augusztus 31., 08:47 utolsó módosítás: 2021. augusztus 31., 11:11

Új szelek fújdogálnak a romániai vendéglátóiparban: miután a koronavírus-világjárvány begyűrűzése után teret hódított a házhoz szállítás, az étterem-tulajdonosok nagy része ezentúl sem akar erről a bevált receptről lemondani. Az étlap módosítása is szerepel a tervekben, az infláció miatt pedig azok is drágítani készülnek, akik eddig nem tették meg ezt. A Krónikának nyilatkozó szakemberek szerint is tetten érhető a változás a vendéglátásban, ugyanakkor ők is elkerülhetetlennek tartják az áremelést.

A minőséget és az árakat is emelik a vendéglőkben: az alapanyagok drágulása miatt elkerülhetetlen az áremelés
galéria
Nincs más út. A Gault&Millau felmérése szerint a romániai éttermek 62 százaléka tervezi az étlap módosítását, 33 százalék pedig drágításra készül Fotó: Beliczay László

Elkerülhetetlen lesz a drágítás a vendéglátóiparban, az étterem-tulajdonosok arra számítanak, hogy növekednek a vendégek elvárásai, ugyanakkor az üzleti tervben továbbra is alapoznak a házhoz szállításra – derül ki egyebek mellett a Gault&Millau étteremkalauz romániai felméréséből. A reprezentatív közvélemény-kutatás nemrég nyilvánosságra hozott eredményei szerint az éttermek 62 százaléka tervezi az étlap módosítását, 33 százalék készül a drágításra, 23 százalék pedig csökkenti a tevékenységét. Az étteremkalauz kérdőívét az ország több mint tíz városából mintegy száz vendéglátós töltötte ki.

A válaszok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az éttermek mintegy 45 százalékában a házhoz szállítás továbbra is fontos eleme marad a tevékenységnek. A tervezett változások között 62 százalék említette az étlap módosítását, 45 százalék növeli a házhoz szállítás mértékét. Úgy értékelik,

a következő három hónapban a legnagyobb kihívás a vendégforgalom csökkenése lehet, másrészt a kulcsfontosságú alkalmazottak elveszítésétől is tartanak.

Ez utóbbi amiatt következhet be, hogy a képzett munkaerő egy része elvándorolt, másrészt a járványhelyzetben sokan átképezték magukat, és más ágazatokban próbáltak szerencsét.

A vállalkozók ugyanakkor attól is félnek, hogy a beszállítóik növelni fogják az áraikat. Másrészt meglátásuk szerint bizakodásra ad okot, hogy a vendégek viselkedésében is változásokra számítanak, 47 százalék arra számít, hogy az emberek több időt töltenek majd étteremben, 73 százalék pedig úgy számol, hogy növekszik a kereslet a minőségi alapanyagok iránt.

Elkerülhetetlennek tűnik a drágítás

„Bizonytalan a jövő, valóban elkerülhetetlennek tűnik a drágítás, ha minden egyébnek – az energiának, az üzemanyagnak, az alapanyagoknak – emelkedik az ára” – erősítette meg a felmérés egyik következtetését a Krónika megkeresésére Dóczi Lóránt, a sepsiszentgyörgyi Gado étterem és bisztró társtulajdonosa.

Nem lesz más választásunk, de a végtelenségig nem lehet emelni az árakat. Egyelőre nem látjuk a következményeket, de félő, hogy a vendégkör nem tudja tartani a lépést”

– fogalmazta meg aggályait a vállalkozó. Mint mondta, attól tart, hogy ha már megfizethetetlenek lesznek a hétköznapok, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy étterembe járjanak.

Meglátása szerint amúgy az a kategória, amely eddig is a magas minőséget kereste, valószínűleg ezután is meg tudja azt fizetni, de ha egy átlagkeresetből élő család eddig is nehezen gazdálkodta ki az étterembe járást, ez hatalmas kihívást jelent majd, ha megkétszereződik a rezsiköltsége.

„Átlagbérből nehéz egy általános, minden szintet érintő drágítást kivédeni, ilyen helyzetben az alapvető kiadásokra sem jut” – vallja Dóczi Lóránt, aki abban bízik, hogy a beharangozott áremelések végül megtorpannak, hiszen a fogyasztónak is rossz, ha minden drágul, a vendéglátás pedig így is nehéz helyzetben volt, ezért kérdés, hogyan bírja ki az újabb terhelést.

Kérdésünkre ugyanakkor a vállalkozó arról is beszélt, hogy folyamatosan újítanak, új fogásokat próbálnak ki, ami pedig beválik, azt fent hagyják az étlapon, ami iránt nem mutatkozik érdeklődés, leveszik. Jelenleg is terveznek újításokat, de ezek nincsenek összefüggésben a drágításokkal.
Dóczi Lóránt különben azt tapasztalja, hogy

még ebben a nehéz helyzetben is jelennek meg új szereplők a piacon, sokan próbálkoznak házhoz szállítással,

érkeznek a városba a multinacionális gyorséttermek, így a piac telítődik, de az árakat nem tudják csökkenteni, ha a költségeik emelkednek.

A minőséget tartani kell, az árakat nehéz

„A vendéglátást is váratlanul érte a járványhelyzet, azóta folyamatosan kihívásokkal szembesülnek, újabb és újabb akadályokat kell leküzdeniük” – vont mérleget lapunk kérdésére Kovács Zsolt, a kolozsvári Mikó étterem tulajdonosa. Rámutatott, ő egyelőre nem tervez áremelést, kivárja, mi történik szeptember–októberben, és akkor reagál a piaci mozgásokra, hatásokra.

A vendéglátóipar teljesen más helyzetben van, mint a kereskedelem, ahol kisebbek az árrések. Egy étteremben rengeteg olyan költség van, amit nem lehet kispórolni, hiszen folyamatosan magas a vízfogyasztás, a vendégek használják a mosdót, az abroszt mosni, vasalni kell. Ha minden drágul, a költségek növekednek, elkerülhetetlen lesz a drágítás”

– mutatott rá a vállalkozó.

Amúgy ő is azt tapasztalta, hogy a vendégek igényei magasabbak, jobban megnézik, mire költenek, de a drágítás ezt a folyamatot is visszafordíthatja. „A napi menü esetében már tetten érhető a változás, korábban a minőséget keresték, hajlandók voltak többet fizetni érte, most már fontosabb szempont lett az ár, és a lényeg, hogy meleg ételt kapjanak érte” – mondta Kovács Zsolt.

A vállalkozó ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy a szolgáltatók, a bankok kockázatos vállalkozásnak minősítik a vendéglátást, egyre nehezebb elérni egy szerződésmódosítást, hozzájutni egy hitelhez. Ilyen körülmények között egyre többen sodródnak a csőd szélére, zárnak be, és akik maradnak, azok diktálják az árakat. „A Mikó étterem azzal növekedett folyamatosan, hogy tartotta a minőséget, továbbra is ez az üzleti politikánk, ám ha a költségek számottevően növekednek, kénytelenek leszünk módosítani az árakat” – összegzett Kovács Zsolt.

Drágítással jön az új étlap

Az áremelést fontolgatják a nagyváradi Spoon bisztróban is az alapanyagárak emelkedése miatt – erősítette meg a Krónika kérdésére Zsupon György menedzserasszisztens. Mint mondta, a pandémia kezdete óta nem drágítottak, az elmúlt időszakban örültek, hogy sikerült átvészelni az ágazatot sújtó személyzethiányt. Igaz, utóbbi sem rendeződött végérvényesen, a szakember szerint

az új alkalmazottak hozzáállása arra enged következtetni, hogy lesz még nagyobb is a munkaerőhiány, a régi dolgozók egy részét viszont lehetetlenség visszacsábítani,

miután a lezárások idején megtapasztalták, hogy úgy is lehet pénzt keresni, hogy nincsenek kitéve egyes vendégek hozzáállásának. Zsupon György szerint pedig ez a fajta hozzáállás sokaknál nem változott, bár elvárható lett volna. A legnagyobb – és nem pozitív – változást különben abban látja az ügyfélkör részéről, hogy megszokták a kanapéról rendelés kényelmét, és ma ha betérnek egy étterembe, akkor gyors kiszolgálást várnak el, ami nem megvalósítható.

Ami pedig a drágításra vonatkozó kérdésünket illeti, a menedzser-asszisztens elmondta, az alapanyagárak emelkedése nyomán a könyvelők már jelezték, hogy elkerülhetetlen a drágítás, mivel visszaesett a nyereség, vissza kell hozni a mínuszt. Várhatóan szeptember végén vagy október elején emelnek árakat a korábbi gyakorlatot alkalmazva, vagyis egy-egy étel ára 1–2, legtöbb 4 lejjel fog emelkedni. Ekkor kerül sor az étlap újabb cseréjére, ez pedig már a negyedik menüsor lesz a januári újranyitás óta.

Új trendek. Több szempontból is átalakulóban van az erdélyi vendéglátás Fotó: MTI/Balázs Attila

A járványhelyzet csak hátráltatja az ágazatot

„Megérett a helyzet a változásra, ám a vírushelyzet óta nem történt érdemi, a vendég számára érzékelhető változás az erdélyi vendéglátásban” – értékelte a helyzetet megkeresésünkre Borbély Zsolt Attila gasztronómiai és borszakíró. Mint részletezte,

pozitív változás, hogy egyre több az igényes, jó hely, ám ez megítélése szerint nem a járványhelyzet miatt, hanem annak ellenére történik.

A Dorozsmai Endre néven is publikáló, Temesváron született szakíró nem bízik abban, hogy a kihívások elé állított ágazat megerősödve kerül ki ebből a helyzetből, úgy véli, a járvány elleni messze eltúlzott mértékű védekezés csak rombol.

Kérdésünkre ugyanakkor kifejtette, nem gyűrűzött be Erdélybe a jobb minőség és magasabb árak jelenség. „Jobb minőséget azok az egységek nyújtanak, melyeknek egyébként is célja a folyamatos fejlődés. Őket a vírushelyzet csak hátráltatja” – szögezte le Borbély Zsolt Attila, aki szerint

elképzelhető, hogy a fősodor és a csúcsszegmens rostálódik, a tömegétkeztetés megmarad, a csúcson pedig a tőkeerősek, a nagyon ügyesek és a jól pozicionáltak tudnak megmaradni.

Erősségek és gyengeségek

„Az erdélyi éttermek erőssége a húsz évvel ezelőtti helyzethez képest a minőség stabilizálódása egy nem túl magas, de elfogadható szinten” – szögezte le egyúttal Borbély Zsolt Attila. Kifejtette: ma már nem fordulhat elő, hogy egy átlagos helyen a gombapaprikás kínai konzervgombából készüljön, vagy hogy gulyásleves címszó alatt paprikamentes, áttetsző „húslevest” hozzanak ki „gazdagon”, azaz húskockákkal és zöldséggel. Pozitív folyamat meglátása szerint, hogy kialakult egy élboly, melynek tagjai odafigyelnek a minőségi alapanyagokra, szezonalitásra, konyhájuk kreatív, kísérletező.

A székelyföldi, jellemzően magyar kézben levő példákat említve a szakértő ide sorolja többek között a Bálványos Resort éttermeit – Fork, Forest, Gastrolab –, az udvarhelyi Schwartz bisztrót és a Pávát, a sepsiszentgyörgyi Szikrát, a Kastélyt és az Indivinót, a kézdivásárhelyi Jazz bisztrót. Arra is kitért, hogy felütve a legutóbbi, 2019-ben megjelent román Gault-Millau kalauzt, az ott a 11 pontot vagy annál többet elnyert éttermek mind ebbe a kategóriába tartoznak a kolozsvári Baraccától a nagyszebeni Pasajon át a temesvári Vintóig.

Ami a gyenge pontokat illeti, ma is jellemző a fősodorra a fantáziátlanság, egyes konyhatechnológiai hibák általánossága,

mint például a klopfolás, ami tönkreteszi a hús textúráját, a húsok kiszárítása, a drágább alapanyagok kispórolása – tisztességes, kellő mennyiségű vajjal készült krumplipürét kevés helyen kapni –, a félkész termékek használata, ami a sült krumpli esetében kevésbé zavaró, mint a szilvásgombóc műfajában” – sorolta a szakember, hozzátéve:

emellett kevés helyen adnak decire kimérve minőségi bort.

„És ami kifejezetten irritáló, hogy sokszor hangsúlyosan magyar éttermekben csak román nagypincészetek tucatborait kínálják, miközben könnyen hozzáférhetők ma már a minőségi magyarországi borok vagy az erdélyi élvonal, a Balla Géza – Kárásztelek – Nachbil hármas” – magyarázta Borbély Zsolt Attila.

Felértékelődött a gasztronómia

„Ha éttermem lenne, biztonsági játékot folytatnék. Sokan előremenekülnek, beruháznak, átépítenek, konyhát fejlesztenek. Szurkolok nekik, de veszélyes a saját vállalkozásukra az, amit csinálnak. A lokalitásra való fókuszálás lenne célszerű, több okból és több szempontból is. A helyi alapanyagok felhasználása nemcsak trendi, de észszerű és előremutató is, ugyanakkor a külföldi turizmus hanyatlásával azoknak van nagyobb esélye megmaradni, akik a helyi közönségre építenek” – fogalmazta meg ugyanakkor a szakíró.

Úgy látja a fogyasztói oldalról is tetten érhető a szokások, az igények változása, ám ez is független a járványhelyzettől. „A gasztronómia elsősorban a fiatalok és az értelmiségiek körében értékelődött fel. Egyre többen látnak túl a szabványételeken, egy többen kóstolnak szívesen új, számukra ismeretlen alapanyagokból készült különleges ételeket.

Egyre többen állnak neki maguk is főzni, YouTube-videókat követve. Divat lett a főzni tudás a férfiak körében is. Étterembe is egyre többen az élményért, ihletért járnak, és nem elsősorban jóllakni”

– sorolta a változásokat a szakértő.

Azt tapasztalta, ha lassan is, de bővül az értők köre, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a bővüljön a minőségi kínálat. „E tendencia csak erősíti azt, amit Kárpát medence szerte tapasztalhatunk: egy város gasztronómiai kínálatának minősége és sokszínűsége egyenes arányban nő a lakosság számával. Ma az éllovas a régióban Budapest, amit Pozsony követ, majd Kolozsvár és Temesvár, vagyis a 300 ezer lakosnál többet számláló egyetemi központok. Vannak örömteli kisvárosi kezdeményezések, de ezek jellemzően egy-egy elkötelezett és bátor kezdeményezőhöz köthetők, és messze nem szükségszerű, hogy Gyöngyösön legyen egy Bori Mami, Kiskunhalason egy Rézmozsár vagy Udvarhelyen egy Schwartz. Az viszont szinte törvényszerű, hogy Nagyvárad, Brassó, Nagyszeben beérte a magyar vidéki városokat” – összegezte Borbély Zsolt Attila.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport