A kivárás most a jelszó a romániai ingatlanpiacon vevők és eladók számára egyaránt, a jelenlegi bizonytalan helyzetben

A kivárás most a jelszó a romániai ingatlanpiacon vevők és eladók számára egyaránt, a jelenlegi bizonytalan helyzetben

Leült az ingatlanpiac. A jelenlegi bizonytalan helyzetben nem sok lakáskulcs cserél tulajdonost

Fotó: Haáz Vince

Érdemes a jelenlegi bizonytalanságban és a jelenlegi banki kamatok mellett lakást vásárolni? Maradjon egyelőre albérlet? És mit tegyen az, akinek eladó ingatlana van? – szegeztük neki a kérdéseket Nagy Bálint Zsolt közgazdásznak. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának oktatója, a Romanian Economic Monitor kutatócsoport tagja szerint jelenleg a kivárás a jelszó mindenkinek, aki ezt megteheti, az albérletnél viszont a romániai nagyvárosokban gyakorolt árszintek mellett már jobb, ha az ember azt a pénzt saját otthona havi törlesztőrészletére fordítja.

Bálint Eszter

2023. március 10., 09:172023. március 10., 09:17

2023. március 10., 12:012023. március 10., 12:01

Hacsak nem égető szükséglet a lakásvásárlás, a kivárást javasolja a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben és a jelenlegi magas banki kamatok mellett az otthonteremtési jelzárloghitel igénylését fontolgatóknak Nagy Bálint Zsolt közgazdász, aki szerint ugyanakkor már pislákol a fény az alagút végén, de pontosan nem lehet még megbecsülni, hogy mikorra alakul ki olyan környezet, amikor felpöröghet az ingatlanpiac.

„Tekintve a rendkívül bizonytalan helyzetet, nem tudnék jelen pillanatban jó szívvel ajánlani befektetési célú lakásvásárlást. Akinek feltétlenül szüksége van egy otthonra, ahol lakjon, az más kérdés, de befektetési céllal most inkább a kivárás idejét éljük.

Idézet
Azt látjuk egyrészt, hogy az ingatlanár-emelkedések megtorpantak, legalább nyár óta már nem emelkedtek tovább országos viszonylatban sem, és a nagyvárosok szintjén sem. A kamatok közben elég magasak, úgyhogy ilyen körülmények között valószínűleg nem a legjobb választás most eladósodni és hitelből lakást vásárolni”

– értékelt a Krónika kérdésére a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának oktatója.

Rámutatott: a teljes éves hiteldíjmutatót (THM vagy DAE) nézve még mindig 8 százalék fölötti értékeket látunk, és néhol felmennek egészen 10 százalékig, ami

a törlesztőrészletek tekintetében legalább kétszer, ha nem háromszor akkora befizetendő összeget jelent, mint másfél-két évvel ezelőtt.

Az biztos, hogy semmi sem biztos

Ami a kilátásokat illeti, a szakértő leszögezte: jelen pillanatban az látszik, hogy az infláció – ami a jelenlegi válsághelyzet legfontosabb mozgatórugója – elkezdett csökkenni, az áremelkedések most már lassulnak, ez pedig azonnal húzza maga után a kamatokat.

Például már a bankközi kamatláb, a ROBOR – amely alapján a 2019 előtt igényelt kölcsönök havi törlesztőrészlett meghatározzák – elindult lefele, 8 százalék feletti értékről most már 7 százalék alatt jár. Ám az azóta igényelt kölcsönöknél alkalmazott irányadó mutató (IRCC) egyelőre még felfelé tart, a negyedévente aktualizált mutató az elemzők várakozásai szerint áprilisban még mindenképp tovább fog nőni a jelenlegi 5,71 százalékos szintről, ami a törlesztőrészletek további emelkedését eredményezi majd.

Az infláció csökkenése nyomán viszont utóbbi is csökkenésnek indul majd, és akkor már vonzóbbá válhat az ingatlanhitel is. De azt, hogy ez mikor jön el, nehéz a jelenlegi helyzetben megjósolni.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

Hiszen – húzta alá Nagy Bálint Zsolt – nagyon sok a kérdőjel. „Maga az infláció csökkenése sem biztos, hogy egy lineáris folyamat lesz. A legutóbbi adatok az eurózóna bizonyos országaiban – elsősorban Spanyolországban és Franciaországban – azt mutatják, hogy vannak újrahevülései az inflációnak, váratlanul egyik hónapról a másikra hirtelen megnő az áremelkedés. Ugyanez történt most Amerikában is, úgy hogy a leszálló ágnak még nagyon az elején vagyunk, és bökkenős lesz ez a lefelé vezető út” – fejtette ki a közgazdász.

Kérdésünkre ugyanakkor elmondta, amennyiben valakinek feltétlenül most kell jelzáloghitelből lakást vásárolnia, azt is megteheti, hogy felveszi a mostani magas kamatlábbal a bankkölcsönt, de ahogy elkezd csökkenni a kamatláb, refinanszírozza a hitelt.

„Tehát nem katasztrófa az sem, ha valaki most vásárol lakást jelzáloghitelből, kisebb kockázatokkal, extraköltségekkel, de megteheti” – húzta alá a szakember.

Azoknak pedig, akik azért várnak, mert abban bíznak, hogy az ingatlanpiaci kereslet megcsappanása nyomán látványos csökkenésnek indulnak az árak, nincsenek jó híreink. Nagy Bálint Zsolt is úgy gondolja, hogy nem fog beszakadni az ingatlanpiac.

„Láttuk a koronavírus-járvány alatt is, amikor mindenki azt mondta, hogy az online oktatás mellett be fog szakadni a kolozsvári ingatlanpiac, ez nem történt meg, mindössze egy nagyon kicsi korrekciót láthattunk az ingatlanárakban, egy enyhe csökkenést, ami után aztán vígan ment tovább az emelkedés, nagyobb mértékben, mint azelőtt. Én inkább azt prognosztizálom, hogy egy apró megtorpanás után ismét fel fognak szaladni az ingatlanárak. Ilyen értelemben lehet, hogy még nem is olyan rossz pillanat a mostani a befektetésre” – fogalmazta meg az egyetemi oktató.

Az albérlet csak kényszermegoldás

Kérdésünkre, hogy maradjon-e még albérletben az, aki saját otthonba költözés tervét szövögeti. Nagy Bálint Zsolt leszögezte: „az albérletet a romániai nagyvárosok esetében én kényszermegoldásnak látom, hiszen olyan csillagászati bérek mellett, ami például Kolozsváron vagy Bukarestben van, érdemes inkább azt a pénzt banki törlesztőrészletként egy ingatlanhitelre felhasználni, és akkor legalább befektetési céllal megvan az az ingatlanunk”.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

Meglátása szerint csak azoknak ajánlott kényszermegoldásként az albérlet, akiknek annyira alacsony a jövedelmük, hogy nem kapnának hitelt, de amint ez a szint megvan, a legjobb a saját lakásra fordítani az albérletre költött összegeket.

Lakástulajdonosok országa

Felmerül ugyanakkor a kérdés, miért lehet az, hogy tőlünk nyugatabbra egészen más a hozzáállás, és például Németországban a társadalom egy jelentős szegmense bérleményben él, miközben Románia hivatalosan is a lakástulajdonosok országa, itt élnek a legtöbben saját otthonban európai uniós összevetésben.

„Ennek kulturális okai vannak, főként a kilencvenes évekig visszanyúló kulturális okok. Az akkori infláció miatt – és ezt emeljük ki, hogy abban az időben három számjegyű volt a megszokott – alakult ki az az általános nézet a romániai társadalomban, hogy az ingatlan nagyon jól őrzi az értéket, továbbá a valuta mellett szinte az egyetlen befektetési eszköz volt abban az időben. Aztán a 2000-es évek és a 2010-es évek nagy ingatlanár-felfutása – világszinten – tovább erősítette ezt a nézőpontot” – válaszolta Nagy Bálint Zsolt. Hozzátette:

ha bárki végiggondolja az ismerősei helyzetét, jóval ritkábbak az olyan helyzetek, amikor valaki rosszul jött ki egy ingatlanbefektetésből.

Kivételt igazából csak azok jelentenek, akik 2008–2009-es csúcson vásároltak lakást, és arra kényszerültek, hogy azt 2013–2014-ben értékesítsék. De ha nem kellett eladniuk, akkor nem jártak rosszul, mert például a kolozsvári piacon a mostani ingatlanárak bőven meghaladják a 2008-as szintet is.

Az eladást is jobb elodázni

„Ilyen bizonytalanságban azoknak is a kivárást ajánlanám, akik ingatlanértékesítésre készülnek. Ha csak tehetik, és nincsenek rákényszerítve valamilyen pénzügyileg leterhelő esemény által arra, hogy felszámolják az ingatlanbefektetésüket, akkor inkább várjanak” – válaszolta kérdésünkre a BBTE oktatója.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Idézet
De láthatjuk, hogy eleve ez történik, hiszen az a tény, hogy a tranzakciók száma nagyon visszaesett, és az árak mégsem csökkentek érdemben, azt mutatja, hogy az ingatlantulajdonosok többsége kivár, nincsenek arra kényszerítve arra, hogy eladják az ingatlanaikat.

Egy nagyon jelentős része ezeknek az ingatlanoknak nem is hitelből volt vásárolva, hanem készpénzzel, és kivárnak, tartva az árakat. Az a kevés tranzakció, ami megtörténik, az nagyjából ugyanazon az árszinten történik, mint körülbelül fél évvel ezelőtt, vagy esetleg egy kicsivel olcsóbban, de nem igazán engednek az árból” – vázolta a helyzetet Nagy Bálint Zsolt, leszögezve, ha neki befektetési célú ingatlana lenne, akkor ő maga sem engedne az árból, hanem inkább kivárna.

korábban írtuk

„Ez teljesen más válság” – Fatér Gyula OTP-vezérigazgató a román gazdaság, az infláció, a kamatok, a lakásárak alakulásáról
„Ez teljesen más válság” – Fatér Gyula OTP-vezérigazgató a román gazdaság, az infláció, a kamatok, a lakásárak alakulásáról

Miközben számos ország recesszióba süllyed, Romániában elérhető cél a 2–2,5 százalékos gazdasági növekedés, ám az infláció még kétszámjegyű marad az év végéig – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

korábban írtuk

Hosszú ideig velünk maradnak a fegyveres konfliktus gazdasági hatásai – Bálint Csaba: ez a háború olyan, mint egy zsákutca
Hosszú ideig velünk maradnak a fegyveres konfliktus gazdasági hatásai – Bálint Csaba: ez a háború olyan, mint egy zsákutca

Bálint Csaba közgazdász, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa és a Romanian Economic Monitor kutatócsoport tagja úgy számol, hogy a háború miatt az infláció kétszer vagy akár háromszor magasabb lett egy háború nélküli forgatókönyvhöz képest.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Leállt a cernavodai atomerőmű 1-es blokkja, irdatlan mennyiségű villamos energiát importált az ország

Egy meghibásodás miatt automatikusan leállt péntek este a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkja – tájékoztatott a Nuclearelectrica vállalat.

Leállt a cernavodai atomerőmű 1-es blokkja, irdatlan mennyiségű villamos energiát importált az ország
2024. július 19., péntek

Olyan élénk az érdeklődés a RetuRO iránt, hogy egyesek abbahagyták a lopást, átnyergeltek a „palackvadászatra”

Egyre nagyobb az érdeklődés országszerte a betétdíjas visszaváltási rendszer (RetuRO) által nyújtott lehetőségek iránt, olyannyira, hogy akadnak, akik abbahagyták a lopást, és az újrahasznosításból keresnek pénzt.

Olyan élénk az érdeklődés a RetuRO iránt, hogy egyesek abbahagyták a lopást, átnyergeltek a „palackvadászatra”
2024. július 19., péntek

Egyre kapósabb az európai autóvásárlók körében a Dacia

Több mint 300 000 autót adott el a Dacia 2024 első félévében Európában, ami 3,6 százalékos növekedést jelent.

Egyre kapósabb az európai autóvásárlók körében a Dacia
2024. július 19., péntek

Nem futja? Látványosan visszaesett a szépségszalonok és az utazási irodák forgalma

A nyers adatok szerint 1,3 százalékkal csökkent a lakossági szolgáltató szektor árbevétele Romániában az év első öt hónapjában - közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Nem futja? Látványosan visszaesett a szépségszalonok és az utazási irodák forgalma
2024. július 18., csütörtök

Ingatlanpiaci trendek: látványosan visszaesett a lakásépítések volumene a tavalyhoz képest

Az év első öt hónapjában 21,5 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Ingatlanpiaci trendek: látványosan visszaesett a lakásépítések volumene a tavalyhoz képest
2024. július 18., csütörtök

Padlógázzal száguld a romániai autópiac: 62 százalékkal több autót írtak forgalomba júniusban, mint egy éve

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) csütörtökön közzétett adatai szerint júniusban 3,6 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma Európában a tavalyi hatodik hónaphoz képest; Románia jelentette a legnagyobb arányú növekedést.

Padlógázzal száguld a romániai autópiac: 62 százalékkal több autót írtak forgalomba júniusban, mint egy éve
2024. július 17., szerda

Gőzerővel hozza be a tavalyi létszámstop során keletkezett lemaradást a romániai közszféra

Májusban 1 294 311 betöltött álláshelyet tartottak számon a romániai közintézményekben és közhatóságoknál, 1762-vel többet, mint egy hónappal korábban; az álláshelyek csaknem 64 százaléka a központi közigazgatáshoz tartozott.

Gőzerővel hozza be a tavalyi létszámstop során keletkezett lemaradást a romániai közszféra
2024. július 17., szerda

Továbbra is Romániában az egyik legmagasabb az infláció

Az Európai Unióban a májusi 2,7 százalékról júniusban 2,6 százalékra csökkent az éves infláció; a tagállamok közül ezúttal Belgiumban volt a legmagasabb az inflációs ráta, miután öt egymást követő hónapon át Románia volt ebben a helyzetben.

Továbbra is Romániában az egyik legmagasabb az infláció
2024. július 17., szerda

Az állam biztosítaná be aszály ellen a terményt egy készülő mechanizmus révén

Aszálybiztosítási mechanizmust kíván életbe léptetni a 6,7 millió hektárnyi őszi és tavaszi vetésű területre a mezőgazdasági miniszter, aki tárgyalásokat folytat a Pénzügyi Felügyelet és a biztosítótársaságok képviselőivel a részletek véglegesítéséről.

Az állam biztosítaná be aszály ellen a terményt egy készülő mechanizmus révén
2024. július 17., szerda

Tűzveszély miatt két terméket is visszahív az IKEA

Az IKEA tűzveszély miatt visszahív több VARMFRONT hordozható töltőt – tájékoztatta szerdán az IKEA – többek között romániai és magyarországi – ügyfeleit.

Tűzveszély miatt két terméket is visszahív az IKEA