„Ez teljesen más válság” – Fatér Gyula OTP-vezérigazgató a román gazdaság, az infláció, a kamatok, a lakásárak alakulásáról

Bálint Eszter 2023. január 10., 15:06

Miközben számos ország recesszióba süllyed, Romániában elérhető cél a 2–2,5 százalékos gazdasági növekedés, ám az infláció – bár lassú csökkenésnek indul – még kétszámjegyű marad az év végéig – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója. A magyar tőkéjű pénzintézet várakozásai szerint a hiteltörlesztő-részletek idén is magasak maradnak, csökken a lakásvásárlási kedv, de ez nem vezet a lakóingatlanok árának látványos csökkenéséhez.

„Ez teljesen más válság” – Fatér Gyula OTP-vezérigazgató a román gazdaság, az infláció, a kamatok, a lakásárak alakulásáról
galéria
Fatér Gyula szerint 2023 alapvetően konszolidációs év lesz az OTP romániai leányvállalata számára Fotó: OTP Bank Románia

– Újabb nehéz évet zártunk számos szempontból. Amikor a 2022-es esztendőre szóló előrejelzések készültek, még csak azzal kalkuláltunk, hogy meddig lesznek még velünk a koronavírus-világjárvánnyal egyetemben begyűrűzött gazdasági nehézségek, meddig emelkedik az infláció, megelőzhető-e a gazdasági válság. Ehhez képest február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, és fenekestől felfordult minden, amit addig terveztünk. Hogyan tekint Ön vissza az elmúlt évre?

– A tavalyi év meglehetősen változatos és nem könnyű év volt, sok meglepetéssel. Összességében azt gondolom, hogy ezen belül Románia viszonylag jól átvészelte ezt az időszakot, sem a gazdasági növekedés, sem pedig az általános gazdasági mutatók területén nincs oka a szégyenkezésre, és ez adott egy viszonylag stabil hátteret arra, hogy egyébként a mi bankunk is, és remélhetőleg az olvasók többsége is összességében elfogadható évet tudott maga mögött. Ha a gazdasági mutatókat nézzük, akkor tavaly a növekedés elég jelentős volt, és azt gondoljuk, hogy idén is 2,5 százalékos növekedés várható országos szinten, aminek – az Európai Unió országait figyelembe véve – akár örvendhetünk is, hiszen nagyon sok országban az idei évre akár a recesszió félelme is felmerült.

– Biztosra vehetjük, hogy Romániában nem lesz recesszió? Lehet egyáltalán prognózisokat készíteni a jelenlegi bizonytalan helyzetben?

– Valóban sok minden változik napról napra, és ne felejtsük el, nem is tudjuk figyelmen kívül hagyni, hogy a szomszédunkban háború zajlik, ami olyan bizonytalan környezetet ad, ami mellett minden előrejelzés egy picit jóslásnak tűnik. Ettől függetlenül

mi azt gondoljuk, hogy az idei évben nem lesz recesszió Romániában, és eléggé jól látható, hogy ez a 2–2,5 százalékos gazdasági növekedés elérhető.

– A 2022-es évre rányomta a bélyegét a magas infláció. Várakozásaik szerint hogyan alakul idén a mutató?

– Véleményünk szerint az infláció hamarosan tetőzik, és nem alacsony szinten tetőzik. Azt gondoljuk, hogy január–februárban, de az is lehet, hogy már decemberben láttuk a legmagasabb számot, és innen egy lassú ereszkedés indul.

De a várakozásunk az, hogy még az év végén is elképzelhető a kétszámjegyű vagy ahhoz nagyon közel álló inflációs ráta.

– Milyen mozgásokra számíthatunk eközben a hiteltörlesztő-részleteket meghatározó ROBOR, illetve IRCC esetében?

– A kamatok is közel vannak véleményünk szerint a maximumokhoz, de ugyebár minden kamat másképp alakul. Az irányadó jegybanki kamat még lehet, hogy egy picit feljebb is megy, és úgy gondoljuk, hogy a ROBOR, ami a román bankközi kamat, az körülbelül ott lehet már a csúcsán, és innen egy lassú csökkenést várunk. Ám a legtöbb hitel most már nem a ROBOR-hoz, hanem az IRCC-nek hívott mesterséges kamatlábhoz van kötve, ami egy darabig még biztosan emelkedik. Azt láttuk, hogy decemberben meg a harmadik negyedévben a ROBOR számai már csökkenést mutattak, viszont azt is tudjuk, hogy az IRCC – ami a számítási módjából adódóan nagyon hosszú időn keresztül nem követte a ROBOR-t, hanem sokkal alacsonyabb volt – ebben a negyedévben 5,7 százalékra emelkedik. Valószínűleg az év közepéig az ehhez kötött hiteleknél a törlesztőrészletek még növekedni fognak, de aztán az év vége felé már ezen a területen is van esély arra, hogy csökkenést lássunk.

– Valószínűleg megsínylette a hitelezési üzletág a magas kamatokat. Mennyire esett vissza a bankkölcsönök iránti kereslet? Hogyan alakulhat idén a lakosság, illetve a cégek hitelfelvételi hajlandósága?

– A tavalyi évben összességében még pozitív volt a hiteldinamika. Valahol a nyár környékén már erőteljes visszaesés volt látható országos szinten, először elsősorban a lakossági és ezen belül is a jelzáloghitelezésben. A vállalati hitelfelvétel dinamikája még az utolsó negyedévben is inkább pozitív volt, viszont az év vége felé a lakossági hitelek már állományszinten negatívba is fordultak. Azt gondolom, jó hír, hogy a vállalatok továbbra is bizakodva néznek a jövőbe, és nagyon sok olyan program, támogatás elérhető, amelyek miatt mi azt gondoljuk, hogy a vállaltok az idei év során is próbálnak bővülni, lesznek beruházások, és habár alacsonyabb szinten, de a vállalati hitelezés továbbra is pozitív, 5–10 százalék közötti bővülést fog mutatni. Azt gondolom, hogy a lakossági jelzálog- és személyi kölcsön területén picit hosszabb idő kell ahhoz, hogy ismét azt a hitelfelvételi igényt lássuk, amit akár a tavalyi év elején.

Fotó: OTP Bank Románia

– A jelzáloghitelek iránti kereslet megcsappanása nyomán milyen mozgásokat várhatunk az ingatlanpiacon?

– Kölcsönhatás van, kihat az ingatlanpiacra, hogy megdrágultak a hitelek. Ezért van az, hogy egyes szegmensekben – a lakások, bizonyos típusú irodaingatlanok iránt – jelentősen visszaesett a kereslet.

Mivel magas hitelkamatlábak mellett megdrágul a kölcsönből történő ingatlanvásárlás, ezért azok, akik korábban azt tervezték, hogy hitelből ingatlant vásárolnak, vagy meggondolták magukat, vagy időben eltolják ezt a döntésüket. Ez vezetett oda, hogy az ingatlanok iránti kereslet visszaesett.

– A kereslet visszaesése vezethet az ingatlanárak csökkenéséhez?

– Mi azt gondoljuk, hogy az árak talán nem fognak csökkenni. Igazából nagyon komoly növekedés volt a korábbi időszakokban, és ez a növekedés most sokkal alacsonyabb szinten történik, bizonyos esetekben meg is áll. Vannak olyan ingatlantípusok – például irodaingatlanok –, amelyek esetében az árcsökkenés is elképzelhető, hiszen a covid is átalakította az irodahasználati szokásokat, illetve az irodafenntartási költségek növekedésével a bérleti díjak is megnőnek, ami további negatív hatást ad az irodaiingatlan-piac iránti keresletnek.

– A lakáspiacon ezek szerint nem számíthatunk számottevő, a 2008-as gazdasági válság nyomán tapasztalthoz hasonló árcsökkenésre?

– Ez egy teljesen más válság, itt más jellegű problémák vannak. De egyelőre az látszik, hogy nagyon drámai változás a keresleti oldalon, összességében véve a gazdaságban, nem látszik: a foglalkoztatottság továbbra is a túlfoglalkoztatás problémáit mutatja, mintsem a munkanélküliség erőteljes növekedését vetítené elő. Ez összességében azt mutatja, hogy egyelőre kicsi a valószínűsége az olyan szélsőséges dolgoknak, mint amit 2008-ban láttunk.

– És mi a helyzet a bankbetétekkel? Az elmúlt időszak arra késztette az embereket, hogy takarékosabbak legyenek? Vagy már akkora a baj, hogy kénytelenek voltak hozzányúlni tartalékaikhoz?

– Az elmúlt évnek az első felét leszámítva egy erőteljes megtakarítási hullámot látunk, tehát a betétállomány, a lakossági megtakarítás mértéke erőteljesen növekedett. Kivétel volt a tavalyi év első fele, amikor a megváltozott körülménykehez való alkalmazkodás miatt a betéteknek a nagysága inkább csökkent. De ebben szerepet játszott az is, hogy a megnövekedett az állami kötvények kamatja, és az elszívó hatás érvényesült, vagyis sokan állampapírba fektették a pénzüket. Ez most már kiegyenlítődött, a bankbetéteknek abszolút versenyképes kamata van, és ebből kifolyólag az utóbbi időszakban már azt látjuk, hogy a megtakarítás visszatért a korábbi mederbe.

Egyébként minden kisebb-nagyobb válság esetében inkább növekszik a megtakarítási kedv – azt várnánk, hogy az embereknek nincs pénzük, és nem tudnak félrerakni, inkább a tartalékaikat élik fel, de a hosszú időszakra visszamenő tapasztalat inkább az, hogy ha bizonytalanságot látunk, akkor is megtakarítunk, ha amúgy nehezebb körülmények között élünk.

– Óvatosabban költekezünk? Kevesebbet vásárolunk?

– Inkább azt mondanám, nagyon sokszor az van, hogy a meglévő jövedelmünket még hitellel kiegészítve többet fogyasztunk. De amikor a bizonytalanságot érezzük, akkor már nem veszünk fel hitelt, és a saját önrészünket is másra fordítjuk. Lehet, hogy egy részét fogyasztásra, de egy részét megtakarításra.

– Ami a megtakarításokat illeti, jellemzően lejben vagy valamilyen külföldi devizában vannak ezek a számlák?

– A tavalyi évben a háború kitörésekor volt egyfajta mozgás a devizák irányába, ez viszont visszafordulni látszik, és ha összehasonlítjuk az elérhető kamatokat, akkor lejben 7–8 százalékos kamatok vannak, euróban pedig ez inkább 1–2 százalék, és az utóbbi időszakban a lejnek a nagyfokú stabilitása is azt mutatja, hogy sokkal érdemesebb volt lejben megtakarítani.

– Az OTP azt a célt tűzte ki korábban, hogy 2024 végére 2,5 százalékról 5 százalékra növeli piaci részesedését. Reálisnak tekinti ezt a célkitűzést? Milyen akvizíciós, terjeszkedési terveik vannak a közeljövőben?

– Elindítottunk egy programot, ami azt célozta, hogy a hitelpiacon 5 százalékos részesedést érjünk el. A 4 százalékon már valamivel túl vagyunk. Az eddigi terveink és a program sikerét mutatja, hogy a tavalyi évben is léptünk egyet előre a romániai bankok nagyság szerinti listáján. Haladunk előre szépen a tervek szerint, és ami talán ennél sokkal fontosabb, hogy az ismertségünk és az ügyfelek elégedettsége, amit folyamatosan mérünk, egyre jobb számokat mutat. Úgy hogy összességében a tavalyi évvel elégedettek vagyunk. Ettől függetlenül nyilván, mint mindenkinél, nálunk is megnőttek a bizonytalanságok, és az biztos, hogy a 2023-as év alapvetően egy konszolidációs év lesz számunkra is olyan szempontból, hogy az elmúlt években egy nagyon komoly növekedést értünk el. 20 százalékos vagy azt meghaladó növekedéseink is voltak, úgy hogy a következő időszakban nekünk is az lesz a feladatunk, hogy megnövekedett létszámot, a megnövekedett portfoliót, az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat konszolidáljuk.

Fotó: Facebook/OTP Bank Romania

– Ez azt jelenti, hogy idén nem tervezik új bankfiókok nyitását, és akvizíciós terveik sincsenek?

– Nem, ezt egyáltalán nem mondanám, hiszen a lehetőségeket megvizsgáljuk. Folyamatosan vannak olyan lehetőségek, amiken gondolkodunk, és azt nyugodtan mondhatom, hogy az akvizíciót, amennyiben ilyen lehetőség felmerül, mindenképpen megkíséreljük. Nyilvánvalóan egy akvizíció nem csak az egyik félen múlik. De alapvetően továbbra is az a stratégiánk, hogy organikusan, tehát a meglévő infrastruktúránk jobb kihasználásával, további befektetésekkel nőjünk. Az elmúlt időszakban fejlesztettük a fiókhálózatot, fejlesztettük a digitális csatornáinkat is, ezt nem akarjuk feladni.

– A digitális csatornák iránt mekkora az érdeklődés? Beszélhetünk látványos növekedésről például az okostelefonos fizetések terén?

– Igen, az átutalások és a fizetések folyamatosan és megállíthatatlanul mennek ebbe az irányba. A számlanyitások terén is megjelent ugyanakkor a digitális lehetőség, mint alternatíva, hogy ne kelljen bemenni a bankfiókba, hanem teljesen digitálisan intézhetjük a számlanyitást.

Egy teljesen új ügyfél számlanyitása egy fél óra alatt megtörténhet, ha magánszemély, és valamivel hosszabb időszak alatt a kisebb cégeknek is tudjuk ezt biztosítani.

Ettől függetlenül alapvetően azt látjuk, hogy ezek a tranzakciók és a bonyolultabb dolgok, például egy jelzáloghitel igénylése, hosszú időn keresztül még a személyes kapcsolaton és a személyes jelenléten fog alapulni.

– Szó esett akvizíciókról: ennyi év távlatából van-e már sejtésük arról, miért utasította el a román jegybank (BNR) – a bukaresti versenyhivatalt is meglepve – a Banca Românescă felvásárlását, vagy még mindig homályba vész?

– Ugye általában az szokott lenni, hogy minél több idő telik el valami megtörténte után, annál nagyobb a homály, a világosság kevésbé szokott idővel előjönni. Ez már elég régen történt, öt éve. Én akkor nem voltam még itt. De, őszintén szólva, mi nem azzal foglalkozunk, hogy mi volt akkor, hanem azzal foglalkozunk, hogy mit tudunk jobban csinálni, és nyilván tanulunk, amiből lehet, és ahogy említettem, nem zárkózunk el további akvizíciók lehetőségétől, és meglátjuk majd a következő alkalommal. Én biztos vagyok benne, hogy sikeresebbek leszünk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport