Ha nem jutott a buszulepényből...

Molnár Melinda 2019. október 16., 10:53

Buszulepény – az vajon mi, és miért ez a neve? Hamar választ kapunk a lövéteiektől: aki nem kapott belőle a lakodalmas háznál, az bosszús volt. Nyáron ordás töltelékkel, szezonon kívül fahéjjal készült. A Homoród–Küküllő LEADER Egyesület jóvoltából folytatjuk gasztrotörténeti kalandozásunkat a régi ételek világában. Előbb az egyesület kiadványában fedeztük fel a beszédes nevű, ordával töltött kemencés süteményt, majd végigkövettük az őszi, már fahéjjal ízesített buszulepény munkafolyamatait.

Sok múlik a dagasztáson Fotó: Veres Nándor

Az egyesületnek a térség régi ételeit felkutató tagjai a lövétei Sata Lajosné Julis nénitől és Lázár Imréné Gizi nénitől jegyezték le a receptet, és az ordás töltelékest az Asszonykórus tagjai sütötték meg a Régi ételeink nyomában című kiadványhoz.

Aztán a lövétei tájház udvarán tartott, Gasztronómiai anyanyelvünk a turizmusban című rendezvényen György Margit dagasztotta a vájdlingnyi kőttes tésztát, a tepsibe rakás és ízesítés praktikáit ki-ki elleshette György Enikő, András Katalin és György Gabriella keze nyomán. Az ételleírást Lázár László elnöknek és a gasztrokiadvány szövegezőjének, Török Imrének köszönjük.

A tepsi méretének kétszeresére nyújtjuk a tésztát Fotó: Veres Nándor

Próbálják ki!

Hozzávalók 10 kg liszthez: 1 kg cukor, 25 dkg margarin, 4 egész tojás a tésztába; 3 vagy 4 liter tej, amennyit felvesz a tészta; 2 csomag élesztő (ezzel kovászt kell keverni és azt megdagasztani); 3 citrom héja; minden kg liszthez 3 evőkanál só.

Olajjal meglocsoljuk… Fotó: Veres Nándor

Az ízesítéshez: tepsinként 0,5 kg orda a töltelékhez, amit összekeverünk 2–3 tojás sárgájával, ízlés szerint vaníliás cukrot és cukrot teszünk hozzá. Másképp: őrölt fahéj. Tetszés szerint megszórjuk vele a tésztát.

… ízlés szerint megszórjuk fahéjjal, cukorral, majd ráhajtjuk a másik felét Fotó: Veres Nándor

Elkészítése: Kőttes (kelesztett) tésztát készítünk: liszt, margarin, tojás, tej, élesztő, cukor, só. Ezt jól megdagasztjuk. Miután megkelt, kiszaggatjuk. A tésztát a tepsi méretének kétszeresére és egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk ki. A kinyújtott tésztát olajozott tepsibe rakjuk, a közepét megolajozzuk, megcukrozzuk, és fahéjat vagy ordát teszünk rá. Ezek után a tészta másik felét ráhajtjuk, és a tetejét megolajozzuk, megcukrozzuk. A tepsibe rakva még hagyjuk állni, amíg hevül a kemence, majd megsütjük.

A tepsiben hagyjuk kelni, amíg hevül a kemence Fotó: Veres Nándor

Azt, hogy orda vagy fahéj került-e a lepénybe, az adott évszak határozta meg, mivel télen nem volt orda, és ilyenkor fahéjjal helyettesítették.

Lepénylesők jutalma: ezúttal ordás a kínálnivaló Fotó: András Tamás

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot október 16-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat