Molnár Melinda 2019. augusztus 15., csütörtök

Ha pozsonyi kifli, akkor ünnep! – Bécsi, budapesti, pozsonyi-e a márványos, porhanyós és omlós patkó, avagy kifli?

Amikor kettétörünk egy ácskapocs formájú mákos pozsonyi kiflit, vagy diós patkót, vajon gondolunk arra, mekkora utat tett meg a cukrásztörténelemben, amíg asztalunkra jutott?

Molnár Melinda 2019. augusztus 09., péntek

Málna, avagy boldogasszony csipkéje: az illatos, aromás, gömbölyded, vörös, fehér vagy sárga gyümölcs a nyári kedvenc

Ki tud ellenállni a laza fürtökben, bugákban pirosló málnaszemek látványának? A félcserjén termő nyári (erdei) gyümölcs vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja nem csak a medvék kedvence!

Molnár Melinda 2019. július 31., szerda

Feketén bólingat az eperfa lombja: reneszánszát éli a faeper, más néven faszeder, a korábban méltatlanul elfeledett gyümölcs

Aki pihent eperfa árnyékában, átérezte, miért volt a régi porták becses ékessége. Az utakat szegélyező fasorok a valahai vándorok, mezőn dolgozók éhét-szomját enyhítették. Senki nem vágja ki jó szívvel a nyaranta mézédes bogyókkal ajándékozó árnyékadót, ám a pálinkaínyencek epe

Molnár Melinda 2019. július 17., szerda

Piros, fehér, fekete, arany: a ribizli a kiskertek éke, a testi, lelki és mentális egészség gyümölcse

Divatba jött a ribizli. Régebben nagymamák kertjének ékessége volt, ma már hektáros ültetvényeket találunk vidékünkön is. Itt-ott felfedezhetjük sövényként is. Pár éve még öregasszony-foglalkozás volt a termés leszedegetése: a néne sámlin ülve szortírozta a bokor melletti edénykékbe a lekvárnak, sz&a

Molnár Melinda 2019. július 10., szerda

Ellesik a régiek főzőtudományát: erdélyi ételek készítését sajátítják el a jövő gasztronómiájának mai diákjai

Betekintettek a székelyföldi fazekakba. Kovászoltak, dagasztottak, kemencét hevítettek, „megverték” a kenyeret, káposztát göngyöltek, felfedezték a falusi kertek fűszerkincseit, a kürtőskalácssütés örömeit is megízlelték azok a kecskeméti diákok, akik nyaranta a felsősófalvi református egyházközségben táboroznak.

Molnár Melinda 2019. július 04., csütörtök

Csipetnyi tárkony csodát művel: ne hanyagoljuk el az erdélyi konyha egykor egyik legnépszerűbb gyógy- és fűszernövényét!

Amennyiben hamisítatlan erdélyi ételkülönlegességet kér a hozzánk látogató, a vendéglátó nagy valószínűséggel tárkonyos báránylevest vagy erdélyi csorbát kínál. Utóbbi szintén nem létezhet tejföl, tojás és tárkony nélkül.

Molnár Melinda 2019. június 19., szerda

Bivaly: erő, biztonság, létszemlélet – Fülöp Szabolcs székelydályai lelkipásztor a csordatartásról, a teremtés csodájáról

Kútfej. Beszédes nevű az a székelydályai legelőrész, ahol Fülöp Szabolcs helyi református lelkipásztor bivalycsordája nyaral. Az oda vezető út helyenként döccenős, néhol félelmetes, és felettébb romantikus. A látogató megtapasztalja, miért érzi a magyar ember a teherbírás felsőfokát „bivalyerőnek”.

Molnár Melinda 2019. május 15., szerda

Bárány üstben, nyárson, roston: elkészítése és fogyasztása ünnepet jelez

Mi tagadás, megosztó a bárányhús íze. Akik kedvelik, nem csupán nagy ünnepeken, húsvétkor és pünkösdkor áldoznak rá. Ám azok előtt, akik nem szívlelik a zamatát, kiejthetetlen eme tavaszi húsféleség neve. Nem véletlen az a mondás sem, hogy a tányéron még „kezes bárány” ordító oroszlánn

Molnár Melinda 2019. május 08., szerda

Zöldeket a zöldből! – Vitamindús, ízletes, sokféleképpen elkészíthető zöldfélék kincstárai a rétek, erdőaljak

Sajnos az idei csapadékszegény tavaszt a vadon termő ehető növények is megérezték. Csenevész volt a papsaláta, hervatag a medvehagyma, ám a csalán hamar kivirult. Ha nagyobb mennyiséget is kellett szedni belőlük egy-egy fogás elkészítéséhez, megérte a fáradságot, hiszen a friss sarjak, hajtások életelixírek a télen kiürült vitaminrak

Molnár Melinda 2019. április 20., szombat

Bárány, sonka, tojás, kalács – milyen eledelféleségek és miért ezek kerülnek a húsvéti asztalra?

Kárpát-medence-szerte nincs még egy, ételkínálatában ennyire egységes egyházi magyar ünnepünk, mint a húsvét. Hasonlót mondhatunk a húsvétvasárnapi eledeljelképekről is.

Molnár Melinda 2019. április 10., szerda

Pityóka: hamupipőkéből hercegnő – krumplis garnírungok Ambrus Gizi néni konyhájából

Virága királynék hajéke volt, szárát nem tudták felégetni a győztes hadak, gumója a szegények éhét csillapította. Fényes világkonyhai karrierjét „bevándorlóként” kezdte, meghonosodását se császári, se cári parancs nem tudta egyengetni.

Molnár Melinda 2019. április 03., szerda

Puliszkaeledelek közkívánatra: újabb finomságok Ambrus Gizi néni konyhájából

Málénosztalgiával kezdtük a nagyböjtöt Erdélyi Gasztró mellékletünkben. A megjelenés után olvasóink bebizonyították, hogy mint egykor a mesebeli vándorlegények batyuját, élettarisznyánkat felmenőink bőségesen megpakolták puliszkaszeletekkel. Sorjáztak az otthoni útravalókról szóló személyes élmé

Molnár Melinda 2019. március 27., szerda

Ételekben őrzött történelem: Erdély-szerte sokfelé sütnek-főznek örmény eredetű eledeleket

Az Erdélyben letelepedett örmények mindenben alkalmazkodtak befogadó hazájukhoz, azonban gasztronómiai hagyományaikhoz és vallásukhoz hűségesek maradtak. Embertársadat csak akkor ismered meg igazán, ha elfogyasztottál vele hét kemence kenyeret – tartja egy örmény közmondás.

Molnár Melinda 2019. március 21., csütörtök

Pityókaparádé böjtre, traktára: finomságok Ambrus Gizi néni konyhájából

Egy krumpliért ne oldd meg a zsákot – tartja a mondás. Ha jó a termés és tele a pityókás ászok, olcsó és nem eléggé kelendő Székelyföld valamikori cserevalutája. Ha szűkös az esztendő, lehet jobb az ára, de akkor sem borsos. Mivé lenne konyhai tudományunk, ha eltűnne ez a fontos alapélelmiszerünk?

Molnár Melinda 2019. március 13., szerda

Ó, az az aranyló puliszka! Hogy került a kukoricagánica, a málé avagy görhe az üstből a vendéglői asztalra?

Ha kimondjuk a puliszka szót, mindenkinek van róla legalább egy megosztható története. Próbálják ki! Mi sokat nevettünk az itt-ott megesett igaz meséken, amíg „kifőztük-sütöttük” puliszkás kínálatunkat. Megosztunk a történetekből egy csokorra valót.

Molnár Melinda 2019. március 06., szerda

Nagyböjt a testi-lelki egészségért – önmegtartóztató, mégis ínycsiklandó kínálat Gizi néni tanácsaival

Bár az évszázadok során sokat változott, enyhült a böjti fegyelem, lényege nem módosult: olyan testi és szellemi lemondások önkéntes vállalása, amelyek lelkileg készítenek fel a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra. Érdemtelen lenne, ha egyfajta divatos böjtként értelmeznénk. Nem is fogyókúra.