Zakariás Zoltán: a demokratikus eszközökkel kiharcolt autonómia a román állam iránti lojalitás jele

Zakariás Zoltán: a demokratikus eszközökkel kiharcolt autonómia a román állam iránti lojalitás jele

Az autonómiatervezeteket Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József (balról jobbra) terjesztette a bukaresti parlament elé

Fotó: Kulcsár-Terza József/Facebook

A román állam iránti lojalitásként értékeli az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke, hogy a bukaresti parlamentben benyújtott három autonómiatervezettel demokratikus úton szeretnék kivívni a kulturális és területi autonómiát. Az RMDSZ parlamenti frakciójának tagja szerint folyamatosan napirenden kell tartani a közösségi jogokért folytatott küzdelmet. Bár az előterjesztést Zakariás és Kulcsár-Terza József képviselő jegyzi, ígéret van arra, hogy a szakbizottsági viták során a törvénytervezeteket az RMDSZ törvényhozói képviselik majd.

Makkay József

2023. december 22., 09:472023. december 22., 09:47

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács megalakulásának 20. évfordulója jelenti az apropót az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket felölelő három törvényterveznek a román parlamentben való benyújtásához – jelentette ki a Krónika megkeresésére Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke, az RMDSZ képviselőházi frakciójának tagja. Mint arról beszámoltunk, szerdán három autonómiatervezetet nyújtott be egyéni képviselői törvényjavaslatként a bukaresti képviselőházban Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), valamint Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) elnöke. Mindketten az RMDSZ színeiben szereztek törvényhozói mandátumot.

Zakariás Zoltán az előzményekkel kapcsolatban lapunknak felelevenítette, hogy az RMDSZ által 2005-ben benyújtott kisebbségi törvénytervezet egyik fejezete a kulturális autonómiát járja körül.

Mint ismeretes, a 18 évvel ezelőtt jegyzett kezdeményezést a román törvényhozás annak ellenére sem fogadta el, hogy több kormánykoalíció – amelyeknek az RMDSZ is tagja volt – a jogszabály megszavazására tett ígéretet. A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát szövetség (USR) RMDSZ-szel alkotott koalíciójának kormányprogramjában is szerepelt, a koalíció bukása után pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD), a PNL és az RDMSZ közös kormányzati csomagjában is fellelhető volt. A többségi román ígéretek ellenére azonban soha nem került napirendre.

Zakariás szerint az RMDSZ 2021-ben állt a legközelebb ahhoz, hogy a kisebbségi törvényt tárgyalják.

Akkor az RMDSZ-frakcióban az az egyezség született, hogy megvárják, amíg lezajlik a két román koalíciós társ tisztújító kongressusa, és ősszel tűzik napirendre a kulturális autonómiatörekvéseket is tartalmazó törvényjavaslatot. Erre azonban nem került sor, a kormánykoalíció közben felbomlott.

Galéria

Fotó: Krónika

Három autonómiatervezet

Az RMDSZ által kidolgozott kisebbségi törvénytervezet szövegével számos gond volt, amit a közös frakcióülésen is elismertek. A székelyudvarhelyi politikus szerint 2021-ben az a döntés született, hogy amennyiben a téma a koalíció napirendjére kerül, egy új törvénytervezetet nyújtanak be, ami pontosabban körülírja a kulturális autonómia intézményrendszerét. Erre azonban nem került sor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) autonómiaműhelyében korábban kidolgozott törvénytervezetek viszont ezt a hiányt próbálják betölteni.

korábban írtuk

FRISSÍTVE – „Toxikusnak” minősítette a parlamentben iktatott autonómiatervezeteket a román kormányfő
FRISSÍTVE – „Toxikusnak” minősítette a parlamentben iktatott autonómiatervezeteket a román kormányfő

Három autonómiatervezetet nyújtott be egyéni képviselői törvényjavaslatként a bukaresti képviselőházban szerdán Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke.

„A három törvénytervezet közül kettő a kulturális autonómiáról szól. Az első egy kerettörvény, amely általánosan rendelkezik a kulturális autonómia intézményrendszerének bevezetéséről a Romániában élő nemzeti közösségek számára.

Idézet
A kerettörvény kimondja, hogy azok a nemzeti közösségek, amelyek élni szeretnének a jogkörrel, kidolgozhatják saját autonómia-statútumukat.

A második kulturális autonómiatörvény-tervezetünk a romániai magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma” – fogalmazott a Krónikának Zakariás Zoltán. A benyújtott harmadik tervezet Székelyföld autonómia-statútuma, ami a területi autonómiát szabályozza. Míg az első kettő minden romániai magyarra vonatkozik, az utóbbi a Székelyföldön élőket juttatja adminisztratív jogkörökhöz is.

Az EMSZ vezetője hozzátette: Európában nagyon sok példa van különböző autonómiaformákra, és az erdélyi magyarság esetében is különböző élethelyzetek különböző autonómiaformákat igényelnek. Ahol kisebbségben, vagy vegyes környezetben élnek a magyarok, ott kulturális autonómiára van szükség, a Székelyföldön, ahol tömbben él a magyarság, területi autonómiát szorgalmaznak, amelyhez adminisztratív jogkörök is járulnak – elsősorban az, hogy a magyar nyelv Székelyföldön egyenlő rangú legyen az állam hivatalos nyelvével.

Párbeszéd nélkül nem megy

Az EMSZ elnöke által az RMDSZ-frakcióban ismertetett törvénytervezeteket Zakariás Zoltán és a korábban a Magyar Polgári Párt (MPP) által delegált parlamenti képviselő, Kulcsár-Terza József látta el kézjegyével, azonban ígéret van arra, hogy a szakbizottsági viták során a törvénytervezeteket az RMDSZ törvényhozói képviselik majd.

Galéria

Zakariás Zoltán szerint az erdélyi magyarság esetében különböző élethelyzetek különböző autonómiaformákat igényelnek

Fotó: Erdélyi Magyar Szövetség

Marcel Ciolacu miniszterelnöknek a törvényjavaslatokat elutasító nyilatkozatával kapcsolatban Zakariás Zoltán úgy fogalmazott,

a román politikai vezetők a kormányfőéhez hasonló zsigeri megnyilvánulásokkal viszonyulnak az autonómiatörekvésekhez.

„Célunk az, hogy tényleges vitát generáljunk az autonómiatörekvésekről. Ez a legerőteljesebb lojalitásnyilatkozat a román állammal szemben, mert törvényes keretek között, parlamenti procedúrák révén akarjuk kiharcolni közösségi jogainkat. Ehhez párbeszédre van szükség” – hangsúlyozta portálunknak az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke.

korábban írtuk

Izsák Balázs az autonómiastatútumok beterjesztéséről: nem az elemzők, hanem a közösség akaratát kell követni
Izsák Balázs az autonómiastatútumok beterjesztéséről: nem az elemzők, hanem a közösség akaratát kell követni

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt várja el a román hatóságoktól és intézményvezetőktől, beleértve Marcel Ciolacu miniszterelnököt, hogy tisztelettel kezeljék a székely autonómiatörekvést.

A magyarországi közmédia egyébként megkérdezte Zakariást, a jelenlegi háborús helyzetben, egy választási év küszöbén nem tart-e attól, hogy az autonómiatervezetekről kiprovokált parlamenti vita magyarellenes közhangulatot teremt Romániában. Az EMSZ elnöke azt mondta: nem tudja, hogyan radikalizálódhatna a jelenleginél is jobban a romániai társadalom, miután a szélsőséges pártok már teljesen „irreális módon” radikalizálták a közbeszédet, a társadalmat és ez a parlamentbe is beszűrődött.

Megjegyezte: az elmúlt 30 évben minden időszakban fel lehetett mutatni olyan érvet, amely szerint az adott pillanatban „nem időszerű” előhozakodni az autonómiaigénnyel.

Hozzátette, rosszindulattal most is „hamis módon” kapcsolatba lehet hozni az autonómia ügyét a szomszédban zajló háborúval. Szerinte azonban a tervezetek előterjesztésének időzítése teljesen logikus, ugyanis a 2020-ban megválasztott parlament mandátuma utolsó évét kezdi jövőre, és nem lehet tovább halogatni az autonómiapárbeszéd megkezdését.

Mint megírtuk, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke üdvözölte az autonómiatervezetek parlamenti beterjesztését, ugyanakkor közölte: az általa vezetett szervezet azt várja el a román hatóságoktól és intézményvezetőktől, beleértve Marcel Ciolacu miniszterelnököt, hogy tisztelettel kezeljék a székely autonómiatörekvést.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében
2024. május 08., szerda

„A WizzAir-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának

Húsz évvel ezelőtt szállt fel az első WizzAir-gép a dél-lengyelországi Katowiceből, azóta az összes kelet-közép-európai országból üzemeltet járatokat a magyar tőkéjű diszkont légitársaság. A WizzAir vezérigazgatójával, Váradi Józseffel beszélgettünk.

„A WizzAir-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának
2024. május 08., szerda

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját

Arany János-díjjal tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) éves közgyűlésén a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két oktatóját, Sándor Bulcsút és Bartos-Elekes Zsombort.

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját
2024. május 08., szerda

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő

Összeütközött két villamos szerdán Aradon. Két utas megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani.

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő
2024. május 08., szerda

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország több megyéjében.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is
2024. május 08., szerda

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben

Kilenc jelölt száll versenybe Nagyszeben polgármesteri tisztségéért, köztük a jelenlegi polgármester, Astrid Fodor (Romániai Német Demokrata Fórum) – jelentette be szerdán a megyeszékhely 1-es számú választási irodája.

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben
2024. május 08., szerda

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett

Sárga viharriasztást adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Igazgatóság az ország több régiójára, beleértve Erdély egyes részeit is.

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett
2024. május 08., szerda

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön

A híres rocklegenda, a Republic, Tamás Gábor, a fiatalok által kedvelt Intim Torna Illegál, valamint a Compact is koncertezik a hétvégén Marosszentgyörgyön!

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön
2024. május 07., kedd

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen

Nyolc jelölt száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, öten közülük függetlenként indulnak a június 9-i helyhatósági választásokon – derül ki a jelöléseket véglegesítő jegyzőkönyvből.

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen
2024. május 07., kedd

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok

Továbbra is elátkozottnak tűnik az észak-erdélyi autópálya: még azokon a szakaszokon sem igazán halad a munka, amelyeken – egyes esetekben már sokadszor – győztest hirdettek a kivitelezésre kiírt pályázaton.

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok