Világelitbe került a Bethlen–Haller-kastélyt is „bevető” erdélyi borászat

Világelitbe került a Bethlen–Haller-kastélyt is „bevető” erdélyi borászat

A küküllővári Bethlen–Haller-kastély immár a borturizmus „fellegvára”

Fotó: Jidvei.ro

A Jidvei az első romániai márka, amely felkerült a világ legjobb prémium borait és szeszes italait rangsoroló-népszerűsítő amerikai Luxury Lifestyle Awards top 100-as globális listájára. A rangos nemzetközi elismerés odaítélésekor sokat nyomott a latban a több Fehér megyei szőlőtermő vidéken gazdálkodó tulajdonos építettörökség-megőrző munkája, a küküllővári Bethlen–Haller-kastély megmentése.

Páva Adorján

2024. február 24., 10:162024. február 24., 10:16

A Jidvei márkanév csaknem 75 éves múltja, a kiváló minőség, a borkészítés művészete iránti tisztelet és az épített örökség megőrzéséért tett erőfeszítések elismeréseként értékelik a tulajdonosok, hogy az erdélyi brand – Romániából elsőként – felkerült egy neves nemzetközi rangsoroló szervezet top 100-as luxuslistájára.

A „TOP 100 Premium Wine and Spirits Brands of the World 2023” nevű rangsort (mely a legjobb 100 prémium bort és szeszes italt gyűjti egybe, tavalyi „merítéssel”) a Luxury Lifestyle Awards név alatt futó mozgalom képviselői állították össze. A New York-i székhelyű szervezet a leírás szerint évente több mint 5000 luxusterméket és -szolgáltatást vizsgál meg a világ 120 régiójában több száz kategória szerint, hogy számos téren „kiválogassa, felismerje, megünnepelje és népszerűsítse” a legjobb márkákat.

A díjazó honlapján angol nyelven olvasható leírás szerint a Jidvei „Románia borászatának sarokköve”, kulcsfontosságú bortermelő közel 75 éves történetével. „A kiválóság iránti megingathatatlan elkötelezettségével” a cég több mint hat évtizede habzóborokat készít klasszikus módszerrel, miközben megőrizték az erdélyi borkóstolás évszázados hagyományait az ikonikus Bethlen–Haller-kastélyban.

A nemzetközi „dicséret” szerint a borüzem zökkenőmentesen beleszövi kínálatába a régió magával ragadó történeteit és legendáit, „a történelem, a hagyományok és a kézművesség bonyolult keverékét testesíti meg”, miközben a legmodernebb technológiát alkalmazza.

A Zsidve (Jidvei), Hosszúpatak (Tăuni), Bolkács (Bălcaciu) és Balázsfalva településen négy pincészetet működtető Jidvei évente több mint 25 millió kilogramm szőlőt dolgoz fel, a borok minőségét számos rangos nemzetközi versenyen elnyert díj igazolja. A körforgásos megközelítés jegyében a szőlőtörkölyből biokomposztot állítanak elő, hozzájárulva a fenntarthatósághoz.

Galéria

A zsidvei borüzem és ültetvény

Fotó: Jidvei.ro

Claudiu Necșulescu tulajdonos „óriási hálával és örömmel” vette a megtisztelő elismerést, mely szerinte a márkanév mögött álló család munkáját, odaadását dicséri, elköteleződésüket a kiválóság, a hagyomány és az innováció harmonikus ötvözése mellett. „Ez az elismerés még inkább táplálja szenvedélyünket, hogy kiváló borokat állítsunk elő, melyek megtestesítik az erdélyi borászat gazdag hagyományait és az innovációt” – fogalmazott a konstancai születésű Claudiu Necșulescu.

Akinek családja a rendszerváltás után vásárolta meg a Jidveit, apja halála után most lányaival működteti „családi vállalkozásként” az ország egyik legnagyobb borüzemét, amely 2500 hektáron gazdálkodik, és évente mintegy 18 millió liter bort palackoz.

A többek között állatfarmot, tejgyárat is működtető vállalkozás a turizmusban, ezen belül természetesen a borturizmusban is jelen van, kiemelten a Zsidve szomszédságában található küküllővári Bethlen–Haller-kastély révén, melyet a család újított fel.

Galéria

Fotó: Jidvei.ro

A műemlék gazdag történelemmel bír. Amint a Kastélyerdélyben.ro portálon olvasható, Küküllővár régi vára a falun túl, a Küküllő mocsaras árterületén emelkedett, emiatt románul Cetatea de Baltă, azaz Mocsárvárnak nevezték. A tatárjáráskor elpusztult vár utódját 1321-ben említik először. Mátyás király 1462-ben Pongrácz János erdélyi vajdának adományozta, az ő halála után, 1476-ban hűbérbe adta Ștefan cel Mare, Moldva fejedelmének. 1507-ben Ștefan fiának, Bogdan vajdának kezén volt a vár, de a soron következő vajda, Petru Rareș, I. Ferdinand támogatójaként 1538-ban elvesztette azt, és az erdélyi országgyűlés határozata alapján 1565-ben lerombolták.

1622-ben Bethlen Gábor fejedelem öccse, iktári Bethlen István építtette a ma álló, négyszögletes, sarkain hengeres saroktornyos kastélyt, egy régi udvarház helyére.

Több tulajdonos után 1758-ban Bethlen Gábor udvari kancellár vásárolta meg a birtokot a kincstártól. Tőle 1764-ben csere útján testvéréhez, Miklóshoz jutott, aki lépcsőházat emelt, a külső várfalat lebontotta, kápolnát, lóistállót és egy kaputornyot is építtetett. 1884-ben a birtok gróf Haller Jenő birtokába került, aki minden bizonnyal kártyán nyerte el Bethlen Márktól. Az 1944-es harcokban a kastély falai megsérültek. Használták magtárként, irodaházként, majd az 1970-es évektől a Jidvei pezsgőgyár használta a várkastély tágas pincéit – tájékoztat a Kastélyerdélyben.ro.

Galéria

Fotó: Jidvei.ro

A rendszerváltás után Claudiu Necşulescu és családja Haller Jenő örököseitől vásárolta meg a kastélyt. Amint a lapcsaládunkhoz tartozó Nőileg magazin korábbi cikkéből is kiderül, arisztokrata körökben meglehetősen vegyes volt a döntés megítélése: egyesek szerint gyakorlatilag „lábon” adták el az ősi jussot. Részben azonban épp a túl gyorsan, még a „kastélytörvény” érvénybe lépése előtt beindított visszakövetelési procedúra vezetett ehhez a lépéshez.

Az állami gazdaság ugyanis perelni szándékozott az épületen végzett munkálatok költségeinek megtérítéséért, és az ügyben esélytelennek érezve magukat, az örökösök a jogosultságot adták el az egyetlen jelentkező vevőnek – a kastély múltját, korábbi tulajdonosait bemutató emlékszoba berendezését szabva feltételül.

A kastély ma mindenekelőtt a tulajdonos üzleti érdekeit szolgálja, csak csoportok számára látogatható, előjegyzéssel és borkóstolóval „kínálják fel”

– olvasható a Nőileg honlapján tavaly januárban megjelent írásban.

korábban írtuk

Megmenekült a pusztulástól – miközben végleg elveszett
Megmenekült a pusztulástól – miközben végleg elveszett

Nézelődésre csábítóan kígyózik az út a Küküllő-menti szőlődombok között. Zsidvén amúgy is minden a szőlőről és a borról szól, az országban egyedülálló hírű és rangú borászati iskoláról, de néhány kanyarral arrébb egészen más látványosság ragadja meg a figyelmet: a küküllővári kastély. Nemcsak azzal, hogy az út fölé magasodik, hanem gondozottságával is. Míg Belső-Erdély legtöbb hajdani nemesi fészke az elmúlást juttatja a szemlélődő eszébe, addig a Bethlen-Haller kastély imponáló látványt nyújt.

Amely szerint az ingatlan történetéről csak a kifüggesztett tájékoztatók adnak némi tájékoztatást, akár az eredeti tulajdonos Bethlen családról is, de jóval többet a magyar arisztokraták „románnyúzó” tevékenységéről, valamint arról, hogy a kastély a ’48-as balázsfalvi román ifjak börtönéül szolgált. „Küküllővár megmenekült a pusztulástól – miközben végleg elveszett a magyarság számára” – állapította meg a szerző.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a Balázsfalvától 24 kilométerre északkeletre, a Kis-Küküllő bal partján fekvő Küküllővár községben 2792-en laknak, közülük 1152-en románok, 1062-en romák és 401-en magyarok. A küküllővári magyarság sorsát korábban lapcsaládunk másik kiadványa, az Erdélyi Napló mutatta be. A 2020-ban készült riport szerint bár paradicsomi állapotok nem „fenyegetik” a küküllővári magyarokat, sorsuk szemlátomást mégis jóra fordult.

A bizalmatlanságot, megalázást és sárba döngölést hozó trianoni száz évet egy ideje az elfogadás és a béke váltotta fel. A Bethlenek és Hallerek várkastélya alatt élő magyarságnak sikerült kivívnia a többség tiszteletét.

A riportban megszólalt Claudiu Necşulescu is. Arra a felvetésre, hogy a románok közül sem érti mindenki, a teljes borászati és idegenforgalmi ügyletet az apjától átvevő üzletembernek miért volt fontos a magyar épített örökség megmentése, azt válaszolta: „azért, mert Erdély történelmének jelentős szelete”.

korábban írtuk

Kígyóként lavírozni a trikolóros Küküllőváron
Kígyóként lavírozni a trikolóros Küküllőváron

Paradicsomi állapotok nem „fenyegetik” a küküllővári magyarokat, sorsuk mégis jóra fordult. A bizalmatlanságot egy ideje az elfogadás és a béke váltotta fel. A Hallerek várkastélya alatt élő magyarságnak sikerült kivívnia a többség tiszteletét.

Egyébként a Jidvei honlapján a kastély menüpontra kattintva most azt olvashatjuk, az előjegyzéssel lefoglalt látogatás személyenként 5 euróba kerül, ötféle bor kóstolásával egybekötve 30 euróba, ebéddel kiegészítve pedig 70 euróba. A zsidvei szőlőültetvény és pincészet meglátogatása 20 euróért lehetséges, a hosszúpataki helyszínekkel egybekötve pedig 40 euró a díj.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik
2024. május 06., hétfő

A határ a csillagos ég a kolozsvári lakásáraknál, egyes negyedekben már meghaladta a 3000 eurót négyzetméterenként

Lassan eléri a 2600 eurós átlagárat a kolozsvári lakások négyzetmétere, a Compariimobiliare.ro statisztikája szerint idén áprilisban 2594 euróba került egy négyzetméter, ami 28 euróval volt már több, mint februárban.

A határ a csillagos ég a kolozsvári lakásáraknál, egyes negyedekben már meghaladta a 3000 eurót négyzetméterenként
2024. május 06., hétfő

Egy medvét kilőttek, egy bocsot pedig végleg elaltattak Hargita megyében

Többször támadt lövétei jószágokra az a medve, amelyet hétfőn hajnalban már nem is tudtak elkergetni a hatóságok, így kénytelenek voltak kiadni a kilövéshez szükséges parancsot. Felsősófalván egy súlyosan sérült bocsot kellett elaltatni.

Egy medvét kilőttek, egy bocsot pedig végleg elaltattak Hargita megyében
2024. május 06., hétfő

Szikláról mentették le a határon átszökött ukrán férfiakat a máramarosi hegyimentők

Az ukrán–román határon a Máramarosi-havasokban átszökött két ukrán állampolgárt keresnek hétfőn a hegyimentők és a határrendészek.

Szikláról mentették le a határon átszökött ukrán férfiakat a máramarosi hegyimentők
2024. május 06., hétfő

„Újuljatok meg!” mottóval szervezik meg az idei csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek a programját is bejelentették

„Újuljatok meg!” – ezzel a mottóval szervezik meg idén a csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek programját a hétvégén közölték a szervezők.

„Újuljatok meg!” mottóval szervezik meg az idei csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek a programját is bejelentették
2024. május 06., hétfő

Már csak a bányamúzeum idézi fel az aranybányászatot Verespatakon

Naponta több tíz turistát vonz a verespataki Bányászati Múzeum. A múzeum működtetője, Valentin Rus bányamérnök a Krónikának elmondta: nagy hibának tartja a romániai bányászat felszámolását.

Már csak a bányamúzeum idézi fel az aranybányászatot Verespatakon
2024. május 05., vasárnap

FRISSÍTVE – Garázsok gyulladtak ki egy csíkszéki településen, a lángokat sikerült megfékezni

Kigyulladt több garázs Csíkszentmártonban vasárnap, a tűzoltók a lángok elterjedésének megakadályozásán dolgoznak – közölte a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

FRISSÍTVE – Garázsok gyulladtak ki egy csíkszéki településen, a lángokat sikerült megfékezni
2024. május 05., vasárnap

Egy égve hagyott gyertya miatt éghetett le egy Fehér megyei fatemplom

Leégett egy fatemplom a Fehér megyei Havasgáld községhez tartozó Ghioncani faluban vasárnapra virradóan. A tűz oka feltehetően egy égve hagyott gyertya volt.

Egy égve hagyott gyertya miatt éghetett le egy Fehér megyei fatemplom
2024. május 05., vasárnap

Meghalt egy autós, miután nem vette figyelembe a tilos jelzést a vasúti átjárónál

Meghalt egy furgon sofőrje vasárnap reggel, miután elütötte egy vonat a 14-es főúton, a vasúti átjárónál, mert figyelmen kívül hagyta a jelzőlámpa tilos jelzését – közölte a Szeben megyei rendőr-főkapitányság.

Meghalt egy autós, miután nem vette figyelembe a tilos jelzést a vasúti átjárónál
2024. május 05., vasárnap

Miután öt helyen is elutasították, Kolozsvárról Suceavára kellett szállítani egy stroke-os beteget

Egy 47 éves, akut iszkémiás stroke-ot elszenvedett beteget szombaton SMURD-helikopterrel szállítottak a kolozsvári megyei sürgősségi kórházból Suceavába, hogy eltávolítsák a vérrögöt az érintett agyi érből.

Miután öt helyen is elutasították, Kolozsvárról Suceavára kellett szállítani egy stroke-os beteget