Védekezik a „miccses” vlogger: újabb videót tett közzé a vásárhelyi „milicista”

Szucher Ervin 2017. szeptember 15., 11:35

Újabb videóval jelentkezett a székelyudvarhelyi „miccses” botrányt kirobbantó vlogger. A „milicista” sem a hivatali, sem az újságírói megkeresésekre nem reagál. A Krónika azonban kiderítette kilétét, és azt is, hogy rosszindulatú ember hírében áll.

Fotó: Pál Árpád

Újabb videóval jelentkezett a Miliţianul álnév mögé bújó vlogger, aki két hete egy vágási technikával manipulált felvétellel azt igyekezett elhitetni az országgal, hogy a Kaufland székelyudvarhelyi kirendeltségének grillezőjében azért nem szolgálta ki a magyar elárusítónő, mert románul kérte a miccset.

Az Idegen a saját országomban 2. elnevezésű, a Youtube videómegosztóra feltöltött újabb összeállításban már békülékeny hangot üt meg,

azonban újfent valótlanságot állít, hiszen cáfolja azt a több ízben is – hivatalos és illetékes források által – megerősített információt, miszerint a székelyudvarhelyi elárusítónő kommunikált vele.

„Hogy állt volna szóba velem, hiszen nem tudott románul?” – állítja a férfi. „Ismételten tisztázni szeretném: semmi gondom sem az üzlettel, sem a magyarokkal! A videóklip közzétételével senkit nem uszítok senki ellen, és nem provokálok.

Ezek a videók csak az átélt tapasztalataimat tükrözik”

– ezzel a felirattal zárja újabb, másfél perces filmecskéjét a vlogger.

Marosvásárhelyen él a „milicista”

A Miliţianul álnevet használó férfi eközben továbbra is egyértelműen titkolni szeretné kilétét, a hivatali és újságírói megkeresésekre sem reagál, lapunk azonban kiderítette, hogy

a fiatalembert Marian Eugen Ionnak hívják, és sokak állításával ellentétben nem kolozsvári, és még kevésbé bukaresti, hanem jelenleg Marosvásárhelyen él.

Kakasi Miska, a vásárhelyi Rádió GaGa Nagyernyében lakó munkatársa arra is fényt derített, hogy Ion egy ideig falustársa volt, albérletben lakott a Maros megyei nagyközségben. Marian Eugen Ion 200 lejes törzstőkéjű céggel rendelkezik, korábban taxizásból tartotta fenn magát, most kereskedelmi ügynök.

Ernyei volt szomszédjai szerint rosszindulatú és rendkívül kötekedő ember hírében állt.

Hangos és látványos veszekedéseket folytatott élettársával, akit a későbbiekben feleségül vett. Hasonlóan jellemezték egykori taxiskollégái is, akik közül néhányan az utasok panaszairól számoltak be.

Magyarellenes megnyilvánulásai a vegyes lakosságú közösségben nem voltak, de a – időközben elérhetetlenné vált – honlapján (www.militianul.ro) fellelhető információk arra utalnak, hogy a miccses provokáció nem előzmény nélküli.

A feltöltött képanyagok között találtuk például Corneliu Vadim Tudor egyik jellegzetes xenofób beszédét.

Egyik ismerőse a Krónikának úgy fogalmazott: a vlogger „feltűnési viszketegségben szenved, mindent ő tud a legjobban, mindenkit kioszt.

Újságíró szeretett volna lenni, de ahhoz túl műveletlen és vulgáris”.

A vloggerkedésen kívül Miliţianul cégvezetéssel is foglalkozik: Gen Media Company Kft. nevű, alig két alkalmazottal működő cége, amelynek fő tevékenysége a kereskedelem, a marosvásárhelyi Viitorului utcában található garzonlakásban van bejegyezve.

Nem kívánt nyilatkozni

Az Idegen a saját országomban című, augusztus 31-én feltöltött manipulált videó elterjedése óta a közvélemény is kíváncsi lenne Miliţianul álláspontjára a miccsüggyel kapcsolatban, a férfi azonban elérhetetlennek tűnik.

Fotó: Pál Árpád

Az ügyet kivizsgáló Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) e-mailben fordult hozzá, a címzett azonban nem reagált, majd Lucian Mândruţă bukaresti újságíró, blogger is meg akarta szólaltatni, de nem volt hajlandó nyilatkozni.

A „milicistának” viszont nem sikerült a végtelenségig álnév mögé bújnia, az anonim videók készítésével és feltöltésével szórakozó férfira azóta többen is ráismertek.

Lapunk is kíváncsi lett volna álláspontjára, ezért telefonon hívtuk fel, rövid beszélgetésünk során viszont rövid habozás után először letagadta, hogy ő lenne a „miccses vlogger”, majd amikor tudtára adtuk, hogy kiléte számunkra nem titok, és hangját is egyből felismertük, közölte, hogy nincs semmiféle mondandója, és köszönés nélkül lecsapta a telefont.

A botrány kirobbantója a virtuális világból is visszahúzódott: elérhetetlenné tette saját, valamint cége honlapját (www.genmedia.ro), és befagyasztotta Facebook-oldalát.

Magyarul is kommunikált az elárusítónővel

A lavinát elindító videót egyébként éppen a román nyelv napján tette közzé előbb a Youtube-on, majd a Facebookon, utólagos bejegyzésében pedig azzal indokolta tettét, hogy az ország több tízezer lakója járta már meg, hogy amikor románul szólaltak meg, a székelyföldi magyar kereskedők nem szolgálták ki.

Az első filmjében viszont ő maga mondja az elárusítónőnek, hogy ilyesmi vele még soha nem fordult elő.

A grillezőben dolgozó elárusítónő egyébként egy pillanatig sem tagadta, hogy románnyelv-tudása hiányos. Viszont mind a grillező előtt tartózkodó személyek, mind a nagyáruház kamerái arról tanúskodnak, hogy a lány két ízben is kommunikált a férfival, mielőtt harmadjára is elutasította volna a miccs felszolgálását.

A Kaufland székelyudvarhelyi – román nemzetiségű – igazgatója is azt nyilatkozta korábban: „a kliens először kért egy adag miccset, amire az eladónő azt válaszolta neki, hogy tíz órakor nyitnak – románul”.

Rámutatott: eleinte úgy tűnt, a férfi megértette, és elment, ez a Lucian Mândruţă által saját blogján nyilvánosságra hozott biztonságikamera-felvételen is látszik. Néhány perc után visszatért, és evőeszközöket kért, amit megkapott.

Az is kiderült, hogy amikor – még mindig a nyitás előtt – harmadjára is visszatért a grillezőhöz, magyar nyelven kérte az eladónőt, magyarázza el, hogy az üzlet miért nyit reggel 8 órakor, és a miccset felszolgáló Imbiss grillező csupán 10-kor.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat