Választások: nem a győzelmi esély, hanem a magyar–magyar küzdelem teszi „frontvárossá” Nagyváradot

Választások: nem a győzelmi esély, hanem a magyar–magyar küzdelem teszi „frontvárossá” Nagyváradot

Célpont. Az RMDSZ és az EMSZ is szeretne beleszólni a nagyváradi városházán meghozott döntésekbe

Fotó: Balogh Levente

Bihar megyében és Nagyváradon ugyan jelentős arányban van jelen a magyar közösség, azonban arra nem esélyes, hogy megszerezze a megyei közgyűlés, illetve a megyeszékhely vezetését. Elsősorban mert erre a számaránya nemigen elegendő, másodsorban viszont azért is, mert a két magyar párt a köztük fennálló mély ellentét miatt a négy évvel ezelőttiekhez hasonlóan idén sem tudott (vagy nem akart) megállapodni az összefogásról, sőt még súlyos, sajtócenzúráról szóló vádak is elhangzottak. Harmadrészt viszont Ilie Bolojan volt liberális párti nagyváradi polgármester, jelenlegi megyei közgyűlési elnök töretlen népszerűsége és renoméja miatt sem.

Balogh Levente

2024. június 05., 10:022024. június 05., 10:02

2024. június 05., 11:082024. június 05., 11:08

Bár Bihar megyében és Nagyváradon is jelentős a magyar közösség aránya, az utóbbi időszakban kiszorult mind a megye, mind a város irányításából. Ennek az egyik oka az, hogy jóformán nagyobb ellentét van a két magyar párt, az RMDSZ és az EMSZ között, mint a magyar és a román politikai alakulatok között, másrészt pedig az, hogy az Ilie Bolojan korábbi váradi polgármester, jelenlegi Bihar megyei közgyűlési elnök fémjelezte, 2008 óta tartó korszakban a város és a megye is akkora fejlődésen ment keresztül, és akkora ázsiója lett a korrupciót és megalkuvást nem ismerő emberként elhíresült román politikusnak, hogy

a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azóta sem tud veszíteni a megyeszékhelyen, sőt 2016 óta kétharmados többségben vezeti Nagyváradot, és jelenleg a megyében is csupán egyetlen képviselő hiányzik ehhez.

A két közgyűlésbe a liberálisokon kívül csak az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) jutott be, amelyek képviselői azonban jórészt legfeljebb csak biodíszletként asszisztálnak a kétharmados többség által meghozott döntésekhez, hiszen ebben a felállásban még gesztusként sem ajánlották fel az alpolgármesteri tisztséget a magyar szervezetnek – nem utolsósorban a PNL és az RMDSZ közötti rossz viszony miatt.

Az RMDSZ ugyanis magyarellenességgel vádolja Bolojant, ami némileg túlzó – a liberális politikus nem sovinisztább az átlag román politikusoknál. Igaz, nem is kevésbé soviniszta.

Ugyanakkor az RMDSZ nem csupán ezért szálka Bolojan szemében, hanem azért is, mert a 2016-os választásokat követően a mérleg nyelvének számító magyar szervezet nem a PNL-lel kötött koalíciót a megyében, hanem a PSD-vel. Az RMDSZ szempontjából megvolt a ráció mindebben, hiszen

Bolojan csupán a megyei közgyűlés egyik alelnöki posztját ajánlotta fel, a PSD-vel megkötött „frigy” viszont az elnöki tisztséget hozta el a magyar szervezetnek.

Azonban ebben nem volt sok köszönet: mivel az RMDSZ és a PSD alkotta koalíciónak csupán egyfős többsége volt a megyei közgyűlésben, elég volt egyetlen hiányzó, hogy ne tudja keresztülvinni az akaratát – a PNL pedig Pásztor Sándor megyei közgyűlési elnöki mandátumának a négy éve alatt mindent elkövetett azért, hogy akadályozza a testület munkáját. Részben ennek is betudható, hogy Pásztor legemlékezetesebb „teljesítményeként” az marad meg a köztudatban, hogy képtelen volt ellenállni szenvedélyének, így 2020 áprilisában rajtakapták, amint a járvány miatti kijárási korlátozást megszegve szolgálati autójával horgászni ment, amiért ötezer lejes bírsággal sújtották.

Galéria

Egyiknek ellenség, másiknak szövetséges. Ilie Bolojan megkerülhetetlen figura a megyében, népszerűsége miatt a liberálisok hegemóniája megkérdőjelezhetetlennek tűnik

Fotó: Facebook/Consiliul Judeţean Bihor

Ez a négy év még tovább mérgesítette a PNL és az RMDSZ közötti viszonyt, ami miatt

igencsak nehezen elképzelhető, hogy a két alakulat koalícióra lépjen egymással

– persze a választások utáni politikai helyzet sok mindent felülírhat.

Az RMDSZ riválisa, a Biharban és Nagyváradon más régiókhoz képest hagyományosan erősebb Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) – illetve akkoriban még Erdélyi Magyar Néppárt – minden esetre már négy évvel ezelőtt is azzal kampányolt, hogy csak akkor lesz magyar alpolgármestere Váradnak, ha ők is bejutnak a városi közgyűlésbe, Bolojan ugyanis RMDSZ-es politikusnak nem adná oda a tisztséget.

Súlyos magyar-magyar ellentétek cenzúraváddal súlyosbítva

És az EMSZ-szel el is érkeztünk a másik okhoz, amiért a magyar közösség súlyához képest alacsonyabb arányban képviselteti magát a város és a megye vezetőségében. Ugyanis a két magyar politikai szervezet között jelen állás szerint ugyancsak kibékíthetetlennek tűnik az ellentét.

Olyannyira, hogy a négy évvel ezelőtti fiaskó ellenére – amikor külön indulva az EMSZ nem jutott be a nagyváradi és a megyei közgyűlésbe, az RMDSZ pedig csak maroknyi képviselőt juttatott be – idén sem tudtak megállapodni a közös indulásról.

Ezért aztán a megyei közgyűlés elnöki tisztségéért az RMDSZ színeiben Cseke Attila, az EMSZ-ében pedig Habinyák István száll harcba, míg a nagyváradi polgármesteri tisztségért az RMDSZ-es Biró Rozália mellett az EMSZ részéről Csomortányi István is elindul. Az RMDSZ egyébként jelenleg négy városi és megyei tanácsossal rendelkezik.

A megyének amúgy 551 ezer lakosa van, a magyarok száma a hivatalos adatok szerint 112 ezer, míg a 183 ezres Nagyváradon 33 ezer magyart tartanak hivatalosan számon. Vagyis az arányokat tekintve nem tudnák veszélybe sodorni Ilie Bolojan győzelmét a megyei közgyűlés elnöki tisztségéért, illetve Florin Birta regnáló nagyváradi polgármester újrázását, azonban az összefogással növelhetnék a magyar közösség súlyát a két önkormányzatban.

Erre azonban várhatóan aligha kerül sor,

az RMDSZ ugyanis ezúttal is elutasította az EMSZ koalícióra vonatkozó ajánlatát – helyette egyetlen befutónak tűnő helyet ígért volna az RMDSZ-es listán, ami az EMSZ számára elfogadhatatlan.

A két párt vezetői között hosszú évekre visszavezethető az ellentét, még a kétezres évekig, amikor az azóta korrupció vádjával bíróság elé állított, de végül számos bizonyíték kizárása után felmentett Kiss Sándor vezette a Bihar megyei RMDSZ-t. Akkoriban az RMDSZ a budapesti balliberális kormány partnerének számított, Váradon látták vendégül Gyurcsány Ferencet, és az is kiderült, hogy az RMDSZ ifjúsági szervezetének félixfürdői nyári egyetemén Ujhelyi István korábbi MSZP-s, két éve független EP-képviselő tartott képzést a negatív kampány alkalmazásáról.

Az ekkor ellenzékben politizáló Fidesz erdélyi szövetségeseiként az RMDSZ-szel szemben álló erők Tőkés László patronálásával bontottak zászlót – részben ezért,

részben a Kiss, majd utódja, Szabó Ödön vezette bihari RMDSZ botrányai miatt vált erőssé a mai magyar kormánypártok szövetségesének számító EMNP Biharban.

Mára azonban megváltozott a helyzet: az elmúlt években az EMNP, illetve jogutódja, az EMSZ sem tudott bejutni a váradi és a bihari közgyűlésbe, időközben viszont az RMDSZ és a budapesti kormányoldal közeledett egymáshoz. Ennek nyomán a magyarországi kormánypárti politikusok ma már Biharban is az RMDSZ mellett állnak ki. Igaz, némileg árnyalja a képet, hogy miközben Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Nagyszalontán az RMDSZ EP-listájára való szavazásra buzdított, Nagyváradon Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az EMSZ rendezvényén vett részt.

Mindemellett a kampány már hetek óta zajlik, és az övön aluli elemek sem hiányoznak. Nemrég Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök beszéde okozott botrányt, amelyben

kártevő rovarokhoz hasonlította az EMSZ politikusait, gyakorlatilag dehumanizálva őket.

korábban írtuk

Kártevő rovarokhoz hasonlítja az EMSZ politikusait az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke (VIDEÓ)
Kártevő rovarokhoz hasonlítja az EMSZ politikusait az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke (VIDEÓ)

Legyekhez, szúnyogokhoz hasonlítja az Erdélyi Magyar Szövetség képviselőit Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Az EMSZ botrányosnak nevezi a kirohanást, és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz fordul.

Ugyanakkor az EMSZ részéről súlyos vádak fogalmazódtak meg: cenzúrával is vádolják az RMDSZ-t, mondván, hogy a tulipános szervezet közbenjárására bojkottálja őket a megye mára egyetlenként megmaradt magyar nyelvű napilapja, a Bihari Napló. A vádak nem teljesen alaptalanok: lapunk értesülései szerint egy már betördelt, az EMSZ nagyváradi sajtótájékoztatójáról szóló cikket vettek ki a lapból, amelynek újságírói pedig azóta messzire elkerülik az EMSZ sajtótájékoztatóit.

Galéria

Szólás, szabadság. Az EMSZ tüntetést is szervezett a Bihari Napló szerkesztősége előtt a cenzúravádak miatt

Fotó: Facebook/Csomortányi István

Az RMDSZ viszont „románbérencnek” próbálja beállítani az EMSZ-t,

amiért az a román liberálisokkal együttműködve „külsősként” amolyan szimbolikus pozíciókat kapott a város-, illetve a megyeházán: Zatykó Gyula a váradi polgármester, Csomortányi István pedig Ilie Bolojan megyei önkormányzati elnök „magyarügyi” tanácsadója. Mindez természetesen nem több kampánycélú politikai vagdalkozásnál, hiszen mindenki tudja: ha Bolojan holnap koalíciót ajánlana az RMDSZ-nek, gondolkodás nélkül igent mondanának a „magyarfaló” politikus ajánlatára.

Ugyanakkor bár ebbéli minőségükben a tanácsadóknak néhány dolgot sikerült elérniük – gróf Rhédey Lajos és ifj. Rimanóczy Kálmán szobrának felállítása, illetve a magyar rendezvények önkormányzati finanszírozása –,

ennél fajsúlyosabb ügyekben annak okán, hogy nem tagjai sem a város, sem a megye közgyűlésének, nem tudtak előrelépést elérni.

Hiába ígérik például hosszú évek óta, hogy a váradi városházán létrehoznak egy ablakot, ahol magyar nyelven lehet majd ügyeket intézni, ezt máig sem sikerült megvalósítani. Mindemellett az EMSZ továbbra is azzal kampányol, hogy a váradi magyarok végre juttassák be őket az önkormányzatba, mivel csak ők adhatnak magyar alpolgármestert Nagyváradnak, a Bolojan és Szabó közötti ellentét miatt ugyanis a liberálisok az RMDSZ-szel semmilyen körülmények között nem hajlandóak koalícióra lépni.

Feléledhet az USL, sötét ló az AUR, ismét hoppon maradhatnak a magyarok

Ám kérdéses, hogy ha az EMSZ valóban bejutna, hogyan alakulnának a dolgok. Azt ugyanis egyelőre nehéz megjósolni, miként fog kinézni a következő közgyűlés, még akkor is, ha Florin Birta polgármester városi, illetve Bolojan megyei győzelméhez kevés kétség is fér. Mint fentebb már említettük,

a PNL nyolc éve a „Bolojan-faktornak” köszönhetően kétharmados többségben kormányozza Váradot, és a megyei közgyűlésben is csupán egyetlen mandátum választja el ettől.

Négy évvel ezelőtt még az sem akadályozta meg, hogy a liberálisok túlnyerjék magukat, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) friss erőként próbálta megtörni a hegemóniájukat: miközben olyan nagyvárosokban, mint Temesvár vagy Brassó az USR a polgármesteri tisztséget is meg tudta szerezni, Nagyváradon és Biharban még a helyi tanácsba sem jutottak be.

korábban írtuk

Rágalmazással, zsarolással és az országos megállapodás felrúgásával vádolja az RMDSZ-t az EMSZ Bihar megyei szervezete
Rágalmazással, zsarolással és az országos megállapodás felrúgásával vádolja az RMDSZ-t az EMSZ Bihar megyei szervezete

,,Nem hallgathatunk tovább, mert egyes vezető beosztásban lévő pártos kollégái az erdélyi magyar politikában elfogadhatatlan eszközökhöz folyamodtak" – áll az EMSZ Bihar megyei szervezetének Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz intézett nyílt levelében.

A párt polgármester-jelöltje, Ioana Mihăilă csupán a voksok 11 százalékát kapta meg – igaz, kompenzálásként egy ideig az egészségügyi miniszteri tisztséggel vigasztalódhatott.

Ma viszont egy erősebbnek tűnő ellenfél jelenti a sötét lovat a választásokon: a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely jobban beágyazottnak tűnik Biharban, mint az USR.

Így aztán valószínűnek tűnik, hogy képes lesz képviselőket bejuttatni a nagyváradi és a megyei közgyűlésbe is, ami alaposan megkavarhatja az eddig egyértelműnek tűnő helyzetet, és véget vethet a kétharmados liberális teljhatalomnak. Igaz, az is előfordulhat, hogy akár bejut az AUR és az EMSZ, akár nem, a lapok előre le vannak osztva, hiszen Marcel Ciolacu miniszterelnök, a PSD elnöke a napokban arról beszélt, hogy nem csupán a közös lista köti majd össze őket a koalíciós partner PNL-lel, hanem az is, hogy

az önkormányzati választások után PSD–PNL-koalíciókat hoznak tető alá a helyi önkormányzatokban is.

Ez azonban nem teljesen egyértelmű, Nicolae Ciucă, a PNL elnöke ugyanis azt mondta: a helyi pártszervezetekre bízzák, hogy eldöntsék, kivel hoz létre többségi koalíciókat a helyi önkormányzatokban, vagyis koalíciós szinten is meglehetősen kaotikus a kommunikáció. De hogy még bonyolultabb legyen a kép,

Biharban a liberálisok a PSD-vel is igencsak ellenséges viszonyban vannak – éppen ezért számítanak a szociáldemokraták az RMDSZ szövetségesének.

Igaz, a PSD és a PNL között több mint egy évtizeddel ezelőtt Szociálliberális Unió (USL) néven először tető alá hozott koalíció idején Bolojan még fegyelmezett pártkatonának bizonyult, és a 2012-es önkormányzati választásokat követően Nagyváradon és Biharban is a két párt alkotta koalíció jött létre. Majd az USL 2014-es szétesése után 2015-ben Bolojan az RMDSZ-t vette be koalíciós partnernek.

Mára azonban Bolojan helyi sikeressége és országos ismertsége miatt valamivel nagyobb mozgástérrel rendelkezik, és az is köztudott, hogy a PNL befolyásos helyi vezetői közül ő ellenezte a legvehemensebben, hogy a párt a PSD-vel közösen kormányozzon. Vagyis a vasárnapi választásokat követően Biharban bármi megtörténhet. És annak az ellenkezője is.

korábban írtuk

Az RMDSZ és az EMSZ külön polgármester- és önkormányzati képviselőjelölteket indít Nagyváradon
Az RMDSZ és az EMSZ külön polgármester- és önkormányzati képviselőjelölteket indít Nagyváradon

Biró Rozália parlamenti képviselő lett az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje a júniusi romániai helyhatósági választásokon – döntött a párt küldöttgyűlése. Csomortányi István személyében az Erdélyi Magyar Szövetség is indít saját polgármesterjelöltet.

korábban írtuk

Széthúzással indul a magyar összefogás Nagyváradon
Széthúzással indul a magyar összefogás Nagyváradon

Miközben országos szinten megállapodást kötött az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), Bihar megyében – ahol hagyományosan az egyik legnagyobb a konfliktus a két magyar politikai alakulat között – egyelőre nem közelednek az álláspontok.

korábban írtuk

Köszi, bihari magyar politikum, miattatok szégyellem, hogy váradi vagyok
Köszi, bihari magyar politikum, miattatok szégyellem, hogy váradi vagyok

A kérdés az, képesek-e a bihari magyar pártok, politikusok a polgárokkal közösen valamilyen érdemi együtt gondolkodásra egy közös, reális és hiteles magyar jövőkép kialakítása érdekében – írtam a Krónika vezércikkében négy éve.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 06., szombat

Erdélyi egyetemek között osztott szét pénzt a tanügyminiszter

Ligia Deca tanügyminiszter szombaton Kolozsváron több szerződést írt alá az egyetemi infrastruktúra korszerűsítésére, összesen 256 millió lej értékben.

Erdélyi egyetemek között osztott szét pénzt a tanügyminiszter
2024. július 06., szombat

Az értékőrzés jegyében telt a kalotaszentkirályi alkotótábor, leleplezték Kalotaszeg nagyasszonyának mellszobrát

Az alkotó ember, amíg teheti, alkot. Szóból, fából, kőből, gyöngyből, cérnából, csuhéból, üvegből, s még hosszan sorolhatnánk, hogy mi mindenből teremti a szépet.

Az értékőrzés jegyében telt a kalotaszentkirályi alkotótábor, leleplezték Kalotaszeg nagyasszonyának mellszobrát
2024. július 06., szombat

Döbbenetes, hány éves a legfiatalabb romániai nagymama

Romániában él a legfiatalabb nagymama – jelentette ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke.

Döbbenetes, hány éves a legfiatalabb romániai nagymama
2024. július 05., péntek

Hackertámadás érhette Románia egyik legnagyobb, kolozsvári székhelyű IT-cégét

Egy kiberbiztonsággal foglalkozó nemzetközi platform információi szerint hackertámadás érte az ország egyik legnagyobb információtechnológiai vállalatát, az NTT Data Romániát.

Hackertámadás érhette Románia egyik legnagyobb, kolozsvári székhelyű IT-cégét
2024. július 05., péntek

Átvették mandátumukat az RMDSZ aradi tanácsosai, cél az alpolgármesteri szék

A június 9-i helyhatósági választásokon önkormányzati képviselői helyhez jutott jelöltek a napokban vehették át mandátum-igazolásaikat.

Átvették mandátumukat az RMDSZ aradi tanácsosai, cél az alpolgármesteri szék
2024. július 05., péntek

Diákbarát, ugyanakkor igényesen megfogalmazott, nem lebutított tételeket kaptak az érettségizők magyarból

Összességében véve diákbarát, nem lebutított, igényesen megfogalmazott tételeket kaptak a diákok a pénteki magyar érettségin, kreativitásukat is bevethették.

Diákbarát, ugyanakkor igényesen megfogalmazott, nem lebutított tételeket kaptak az érettségizők magyarból
2024. július 05., péntek

Pénzért átmenő? Őrizetbe vettek egy brassói egyetemi tanárt befolyással üzérkedés és vesztegetés elfogadása gyanújával

Őrizetbe vettek pénteken egy brassói egyetemi oktatót befolyással üzérkedés és vesztegetés elfogadása gyanújával – közölte pénteken a belügyiminisztérium korrupcióellenes igazgatóságának (DGA) Brassó megyei irodája.

Pénzért átmenő? Őrizetbe vettek egy brassói egyetemi tanárt befolyással üzérkedés és vesztegetés elfogadása gyanújával
2024. július 05., péntek

Felrobbanthattak egy bankautomatát Arad megyében, szép summának kelt lába

Tűz ütött ki egy bankautomatánál az Arad megyei Világos településen péntek reggel – közölte az Arad megyei rendőrség. A G4Media információi szerint az ATM-et felrobbantották, és eltűnt 200 000 lej.

Felrobbanthattak egy bankautomatát Arad megyében, szép summának kelt lába
2024. július 05., péntek

Jogerősen elítélték vesztegetés miatt Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester anyósát és apósát

Jogerős ítélet született csütörtökön Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester anyósa és apósa vesztegetési ügyében.

Jogerősen elítélték vesztegetés miatt Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester anyósát és apósát
2024. július 04., csütörtök

Hol néhány hízott sertéssel, hol csatornabűzzel fogadja az utasokat a temesvári repülőtér frissen átadott schengeni terminálja

Rájár a rúd a temesvári repülőtérre: a nemrég átadott, jókora ráfordítással elkészült új schengeni terminállal folyamatosak a problémák.

Hol néhány hízott sertéssel, hol csatornabűzzel fogadja az utasokat a temesvári repülőtér frissen átadott schengeni terminálja