Kártevő rovarokhoz hasonlítja az EMSZ politikusait az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke (VIDEÓ)

Kártevő rovarokhoz hasonlítja az EMSZ politikusait az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke (VIDEÓ)

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyeii szervezetének ügyvezető elnöke szerint „be kell tenni a szúnyogriasztót” az EMSZ-esek ellen

Fotó: Szabó Ödön/Facebook

Legyekhez, szúnyogokhoz hasonlítja az Erdélyi Magyar Szövetség képviselőit Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Az EMSZ botrányosnak nevezi a kirohanást, és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz fordul.

Rostás Szabolcs

2024. április 28., 14:122024. április 28., 14:12

2024. április 28., 14:282024. április 28., 14:28

Újabb fejezetéhez érkezett az RMDSZ és magyar ellenzéke között Bihar megyében dúló, kibékíthetetlennek tűnő ellentét. Mint ismert, az idei választásokat megelőzően az RMDSZ-szel országos szinten megállapodást kötött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kezdeményezte, hogy a június 9-ei helyhatósági megmérettetésen a két alakulat Nagyváradon és Bihar megyében induljon koalícióban. (Hasonló javaslattal élt a Zakariás Zoltán vezette alakulat Maros megye és Marosvásárhely esetében is).

Az RMDSZ nem fogadta el az előterjesztést, helyette azt ajánlotta, hogy az EMSZ jelöltjei induljanak a tulipános listán.

Erre viszont az ellenzéki párt nem volt hajlandó, így önálló jelöltlistát állított Nagyváradon és Bihar megyében egyaránt, a megyeszékhelyen pedig Csomortányi István pályázza meg a polgármesteri tisztséget; az RMDSZ színeiben Biró Rozália parlamenti képviselő indul.

A kialakult helyzet nyomán, a választási kampányra ráfordulva az RMDSZ azt hangoztatja, hogy az EMSZ képtelen bejutni a nagyváradi és a Bihar megyei képviselő-testületbe; a szövetség szerint ellenzékének célja gyengíteni a magyar képviseletet. Ennél is tovább ment Szabó Ödön parlamenti képviselő, aki egyenesen élősködő, zavaró rovarokhoz hasonlította az EMSZ képviselőit. A politikus az RMDSZ Bihar megyei szervezetének napokban rendezett küldöttgyűlésén felrótta az EMSZ-nek, hogy az általa a 2020-ban rendezett helyhatósági választáson megyei szinten szerzett közel 6000 szavazat „elveszett” (mivel a párt nem jutott be a megyei önkormányzatba), és emiatt az RMDSZ két megyei tanácsosi mandátummal kevesebbet szerzett.

Szabó Ödön úgy véli, az EMSZ-nek nem is az a „feladata”, hogy bejusson, hanem hogy az RMDSZ-t „lefoglalja”.

„Ez olyan, mint a légy. Nem tudsz mit kezdeni, nem tud megölni, de ha ott dünnyög, mint a szúnyog éjszaka a füled mellett, nem tudsz aludni. Hát nem öl meg a szúnyog, de dünnyög, dünnyög, dünnyög és felidegesít. És ők ezért vannak, hogy szúnyogként ott legyenek a fülünknél. Ne tudjunk mással foglalkozni, ne tudjunk pihenni, ne tudjunk dolgozni, ne tudjunk az ellenfeleinkkel foglalkozni, és főleg ne tudjunk a szervezettel és a közösséggel foglalkozni. Ezért vannak, ezért táplálják, ezért tenyésztik őket” – fogalmazott az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, arra biztatva RMDSZ-es kollégáit, hogy „tegyék be a szúnyogriasztót”. Az idézett passzust tartalmazó videófelvételt Szabó közösségi oldalán is posztolta.

Az EMSZ Bihar megyei szervezete elfogadhatatlannak tartja a váradi parlamenti képviselő kirohanását, amely szerintük alapjaiban veszélyeztet minden, a magyar–magyar politikai együttműködés normalizálása terén eddig elért eredményt. A párt felhívja a figyelmet, hoy miközben az országos kommunikáció jelenleg is mindenütt az egységről és a magyar érdekek védelméről szól, több polgármesterüket, illetve alpolgármesterüket is azzal zsaroltak meg, hogy nem jutnak majd megyei vagy kormánytámogatásokhoz, amennyiben nem lesznek RMDSZ-es jelöltek. Vasárnap kibocsátott, Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek címzett nyílt levelében az EMSZ bihari szervezete úgy véli, a korábban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt Nagyváradon fogadó

Szabó „újabb vörös vonalat” lépett át azzal, hogy „dehumanizálni” próbálta politikai ellenfeleit.

„Ennek a tájainkon a kommunista diktatúra alatt megtapasztalt kommunikációs módszernek a lényege az ellenféllel szembeni teljes és feltétel nélküli gyűlölet megteremtése. Hiszen azzal szemben, aki nem emberi lény, bármilyen eszköz megengedhető. (…) Az elhangzottak fényében tovább nem hallgathatunk, hiszen egy teljes politikai közösséget tájainkon legutóbb a XX. század sötét ötvenes éveiben neveztek kártevőnek” – szögezi le állásfoglalásában az EMSZ. Hozzáteszik, őket „sem nem táplálnak és végképp nem tenyésztenek”, az EMSZ Bihar megyei szervezete tisztességes, dolgos, családos magyar emberekből áll, akiknek évek óta el kell viselniük Szabó Ödön „folyamatos mocskolódását, botránycsinálásait, fenyegetéseit, ámokfutását és a megye magyarságának életét megkeserítő belső diktatúráját”.

Az EMSZ annak apropóján fordult Kelemen Hunorhoz az ügyben, hogy a szövetségi elnök vasárnap délután részt vesz az RMDSZ Bihar megyei és nagyváradi jelöltlistáinak leadásán. Az EMSZ szerint az RMDSZ-nek el kell fogadnia, hogy az együttműködés nem azonos a másik fél feltétel nélküli felszámolásával, ahogyan az összefogás sem jelent egypártrendszert.

korábban írtuk

„Renegátjáról” és az EMSZ kezdeményezte helyi koalíció elutasításáról kérdeztük az RMDSZ elnökét
„Renegátjáról” és az EMSZ kezdeményezte helyi koalíció elutasításáról kérdeztük az RMDSZ elnökét

Közel 300 polgármesterjelölttel vág neki az RMDSZ a júniusi helyhatósági választásnak, amelyen az erdélyi megyéken kívül a Kárpátokon túli Bákó és Gorj megyében is indít tanácsosjelölti listát.

Mint megírtuk, Kelemen Hunor nemrég a Krónika kérdésére azzal indokolta az EMSZ által felajánlott helyi koalíciókötés elutasítását, hogy ehhez szerinte az RMDSZ-nek fel kellene adnia politikai identitását, amit elképzelhetetlennek nevezett. Az RMDSZ elnöke közölte, alakulata „nehezen felejti” a 2020-as helyhatósági választásokat, amikor az önállóan indult EMSZ sem Biharban, sem Marosban, továbbá egyik megyeszékhelyen sem jutott be a képviselő-testületbe, Marosvásárhelyen viszont 1700 szavazatot „elvitt”. „A visszaosztás során emiatt mi a marosvásárhelyi tanácsban elvesztettünk egy mandátumot. Befutó helyet javasoltunk nekik az RMDSZ jelöltlistáin, Nagyváradon kettőt is, ez a zéróhoz képest óriási előrelépés. Nem fogadták el, ugyanezt a hibát követik el, mint 2020-ban, és az eredmény ugyanaz lesz, az is megtörténhet, hogy rosszabb. Ha építkezni, segíteni akartak volna, akkor fel kellett volna jöjjenek az RMDSZ jelöltlistájára” – jelentette ki lapunknak Kelemen Hunor.

Ezzel egy időben az EMSZ elnöke az RMDSZ vezetőségét okolja a helyi magyar koalíciók letiltásával, amit szerinte úgy is lehet értelmezni, hogy az RMDSZ megszegte az országos megállapodást”. Zakariás Zoltán kedden Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján hamisnak nevezte Kelemen Hunor álláspontját, miszerint a szövetség elvesztené az identitását a koalíciókötéssel. Az EMSZ elnöke emlékeztetett, hogy az RMDSZ 2020-ban Beszterce-Naszód és Hunyad megyében román pártokkal indult koalícióban, ezúttal pedig Temesváron próbál visszajutni a városi képviselő-testületbe hasonló módon.

korábban írtuk

Marosvásárhelyen alpolgármesteri székre pályázik, az RMDSZ-t szószegéssel vádolja az EMSZ
Marosvásárhelyen alpolgármesteri székre pályázik, az RMDSZ-t szószegéssel vádolja az EMSZ

Száztíz helyszínen indít jelölteket Erdélyben a június 9-ei helyhatósági választáson az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), amely a márciusban kötött országos megállapodás ellenére számos településen és megyében kutya-macska barátságot ápol az RMDSZ-szel.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 30., csütörtök

Kelemen Hunor: 34 év után is lehet olyan helyzetet teremteni Romániában, hogy a megszerzett kisebbségi jogokból visszavegyenek

Kolozsvári helyszínére érkezett a Nincs mese! elnevezésű beszélgetős, pontosabban megmondó turné, melynek során Kelemen Hunorral, a RMDSZ elnökével beszélgetnek az erdélyi magyar, adott esetben a magyarországi közélet fontos szereplői.

Kelemen Hunor: 34 év után is lehet olyan helyzetet teremteni Romániában, hogy a megszerzett kisebbségi jogokból visszavegyenek
2024. május 29., szerda

Több mint 70 szerző lesz jelen a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, családi programokkal is készülnek a szervezők

Június 27-30. között szervezik meg a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, melynek Kemény István magyar költő és Bjorn Andreas Bull-Hansen norvég író lesz a díszvendége – jelentették be a szervezők szerdán sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Több mint 70 szerző lesz jelen a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, családi programokkal is készülnek a szervezők
2024. május 29., szerda

Hagyományaikhoz híven szeretnének ünnepelni Kolozsváron a katolikusok

Idén is körmenettel ünneplik a katolikus egyházban az Úrnapját, Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepét.

Hagyományaikhoz híven szeretnének ünnepelni Kolozsváron a katolikusok
2024. május 29., szerda

Két évig tartó korszerűsítés után megnyitja kapuit a látogatók előtt a Szatmár Megyei Múzeum

A Szatmár Megyei Múzeum június 1-jén újra megnyitja kapuit a látogatók előtt, miután két éven át széleskörű korszerűsítési munkálatok folytak az épületben és a kiállítóterekben – közölte közösségi oldalán a Szatmár Megyei Tanács.

Két évig tartó korszerűsítés után megnyitja kapuit a látogatók előtt a Szatmár Megyei Múzeum
2024. május 29., szerda

Álfogorvosokat lepleztek le a rendőrök Aradon

Jogosulatlan hivatásvégzés, csalás és okirathamisítás bűncselekményének a gyanúja miatt ütöttek rajta a kommandósok szerdán két aradi nőn, akik az ügyész szerint fogorvosi szolgáltatásokat nyújtottak, holott nem is rendelkeztek szakirányú végzettséggel.

Álfogorvosokat lepleztek le a rendőrök Aradon
2024. május 29., szerda

Újdonságokkal hirdették meg a hátrányos helyzetű tehetségeket támogató Nyilas Misi ösztöndíj-pályázatot

Kutatói minőségű laptopokkal gazdagodott a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület hat volt és jelenlegi ösztöndíjasa, akik a németországi QAware GmbH adományát vették át szerdán a Kolozsvári Akadémiai Bizottság székházában.

Újdonságokkal hirdették meg a hátrányos helyzetű tehetségeket támogató Nyilas Misi ösztöndíj-pályázatot
2024. május 29., szerda

Égi áldás alatt nyitották meg ünnepélyesen a vízcsapot, már csak rossz emlék a katasztrófahelyzet Györgyfalván

A györgyfalviak immár saját bőrükön is megtapasztalták, tényleg minden rosszban van valami jó: a csaknem két éve vízügyi katasztrófahelyzet sújtotta Kolozs megyei faluban szerdán mindenki megbizonyosodhatott arról, valóban bevezették az ivóvizet.

Égi áldás alatt nyitották meg ünnepélyesen a vízcsapot, már csak rossz emlék a katasztrófahelyzet Györgyfalván
2024. május 29., szerda

Már látszik a fény a sóbánya mélyén: hamarosan újranyithat a népszerű székelyföldi turisztikai célpont

Egy hónapon belül befejeződnek a munkálatok a parajdi sóbányában, és újraindul a sókitermelés és a turisztikai tevékenység is – nyilatkozta Irina Muller, az Országos Sóipari Társaság Rt. (Salrom) termelési igazgatója a Marosvásárhelyi Rádiónak.

Már látszik a fény a sóbánya mélyén: hamarosan újranyithat a népszerű székelyföldi turisztikai célpont
2024. május 29., szerda

Duna Napok Torockón az Ismerős Arcokkal, a Bagossy Brothers Company-vel és a Kalákával

Már tizedik alkalommal rendeznek Duna Napokat a nemzeti összetartozás napja alkalmából Torockón, május 31-től június 2-ig, fellép mások mellett az Ismerős Arcok, a Bagossy Brothers Company és a Kaláka, a helyszínről sugároz a Dankó rádió.

Duna Napok Torockón az Ismerős Arcokkal, a Bagossy Brothers Company-vel és a Kalákával
2024. május 29., szerda

Viharosra fordul az időjárás több erdélyi megyében, csaknem mindenhol lehet záporokra számítani

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat 25 megyére.

Viharosra fordul az időjárás több erdélyi megyében, csaknem mindenhol lehet záporokra számítani