Széthúzással indul a magyar összefogás Nagyváradon

Széthúzással indul a magyar összefogás Nagyváradon

Élőlánc a magyar összefogásért – az EMSZ által meghirdetett eseményre RMDSZ-es politikusok is elmentek

Fotó: Erdélyi Magyar Szövetség

Miközben országos szinten megállapodást kötött az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), Bihar megyében – ahol hagyományosan a legnagyobb a konfliktus a két magyar politikai alakulat között – egyelőre nem közelednek az álláspontok. Miután az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a verseny miatt egyre szűkebb mozgástérbe szorult a magyar képviselet, most mindkét párt az összefogás szükségességét tűzte zászlajára a szavazatszám maximalizálása érdekében.

Bálint Eszter

2024. március 26., 14:052024. március 26., 14:05

2024. március 26., 14:542024. március 26., 14:54

A konfliktus forrása ezúttal abból ered, hogy az RMDSZ a saját listájára várná az EMSZ jelöltjét, a kisebbik magyar párt ellenben koalíciós listát ajánl. Az EMSZ szerint ugyanis a 8 százalékos küszöb mind megyei, mind pedig nagyváradi szinten simán megugorható, és úgy vélik, hogy nagyobb mozgósító erővel bírna, és azokat is meg tudná szólítani, akik hosszú évek óta távol maradnak az urnáktól.

Idézet
A nagyváradi városi tanácsba a jelenlegi négynél biztosan több magyar önkormányzati képviselő ülhetne be az összefogás révén, és a megyei közgyűlés esetében is reális lenne a hét tanácsos bejuttatása a koalíciós listán

– jelentette ki Habinyák István, az EMSZ Bihar megyei szervezetének elnöke a párt keddi váradi sajtótájékoztatóján, amelyet Szilágyi Zsolttal, az alakulat külügyi kabinetjének vezetőjével tartott. Szilágyi amúgy az országos megállapodás révén megkapta a 4. (nem befutó) helyet az RMDSZ európai parlamenti választási listáján.

Galéria

Szilágyi Zsolt és Habinyák István a keddi sajtótájékoztatón

Fotó: Bálint Eszter

Habinyák hangsúlyozta, az országos megállapodás elismeri, hogy demokratikus érték a politikai pluralizmus, az RMDSZ Bihar megyei szervezete viszont ragaszkodik ahhoz, hogy saját színekben induljon, és egy-egy befutó helyet ajánl az EMSZ-nek. „Ez a javaslat már kétszer zátonyra futott” – idézte fel a politikus, aki szerint a valós összefogás egyetlen emberen múlik (kijelentésével Szabó Ödönre, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökére utalt – szerk. megj.).

„Mi nyitottak vagyunk az együttműködésre, de a kolozsvári megegyezés alapján” – szögezte le Habinyák István.

Szilágyi Zsolt megszólalásában emlékeztetett arra, hogy az egy hete a kincses városban aláírt dokumentum egy országos bizottság megalakítását írja elő, amely tárgyalni hivatott arról, hogy helyi szinteken milyen stratégiákkal lehet maximalizálni a magyar szavazatok számát, hiszen nem mindegy, hogy milyen arányban lakják magyarok az illető megyét vagy települést.

korábban írtuk

Külön-külön kötött választási megállapodást az RMDSZ a két kisebbik magyar párttal
Külön-külön kötött választási megállapodást az RMDSZ a két kisebbik magyar párttal

Létrejött a hárompárti megállapodás az idei választási „szuperévre” az RMDSZ és „versenypártjai” között, viszont azzal a különbséggel, hogy nem a három alakulat lépett szövetségre egymással, hanem az RMDSZ külön-külön az EMSZ-szel és az MPE-vel.

Ez a testület hétfőn tartotta meg első ülését, Szilágyi szerint a küldöttek jó hangulatban beszélgettek. A találkozón az EMSZ ismertette többek között a Bihar megyére vonatkozó ajánlatát, amelyet az RMDSZ-es illetékesek meg fognak vitatni, és csak a későbbiekben derül ki, hogy vevők-e rá.

A helyi vezetők azonban erre nem vevők – ezt bizonyítja az a pénteki akció is, amelyet az RMDSZ Bihar megyei vezetői szerveztek péntek délután az EMSZ és a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) székhelyei által határolt, az újvárosi református templom oldalsó bejáratánál található területen, és

amelynek az volt a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet, miszerint az EMSZ-en kívül mindenkivel „összefogtak”, és az RMDSZ listája a magyar összefogás listája.

Galéria

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke a pénteki akción

Fotó: Facebook/RMDSZ Bihar megye

Az eseményen az RMDSZ Bihar megyei vezetősége választási együttműködési megállapodást írt alá első körben több szakmai szervezettel, valamint a Magyar Polgári Erővel – az eseményen jelen volt Kulcsár-Terza József, a harmadik magyar párt elnöke is, ám egyelőre nemigen érkeztek hírek arról, hogy az alakulatnak hol vannak szervezetei Biharban, és milyen tervekkel indulnak neki helyi szinten az idei választási szuperévnek.

A Kálvin utcai felszólalásában az Erdon.ro helyi portál helyszíni tudósítása szerint Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke reményét fejezte ki, hogy az ünnepség végén az EMSZ jelenlevő képviselői is igent mondanak az RMDSZ összefogás-ajánlatára, és nekik is köszönetet tud majd mondani az együttműködés aláírásáért. Annál is inkább, hogy befutó helyeket kínáltak számukra az RMDSZ nagyváradi városi és a megyei listáján.

Szilágyi Zsolt a keddi sajtótájékoztatón eközben arról számolt be, hogy az EMSZ-t meg se hívták a rendezvényre, véletlenül értesültek róla, ennek ellenére elmentek,

és Csomortányi István ügyvezető elnök az egyetértés, összefogás fontosságát hangsúlyozta felszólalásában. Amit azonban ők csak koalíciós listában tudnak elképzelni, amelynek keretében mindenki hallatni tudja a saját hangját, meg tudja szólítani saját szavazótáborát, de azokat is, akik évek óta nem járulnak az urnákhoz.

Galéria

Csomortányi István (balra) nem írta alá a megállapodást, amely szerint egy-egy jelöltet küldhettek volna az RMDSZ váradi és Bihar megyei tanácsosi listájára

Fotó: Facebook/RMDSZ Bihar megye

Az EMSZ-es politikus ugyanakkor úgy látja, hogy ami a református templomnál történt, az megszegi a kolozsvári megállapodást.

„Sajnálnám, ha egy ember miatt megbukna a Bihar megyei összefogás” – ismételte meg a párttársa által is hangsúlyozottakat. „A mi javaslatunk, hogy fogjuk össze a politikai erőket, és egy magyar lista kosarába gyűjtsük a magyar szavazatokat” – összegzett Szilágyi Zsolt, aki szerint Bihar megyében nincs még lejátszva a mérkőzés, és meglátása szerint van esély a tényleges magyar összefogásra.

Szó esett a sajtótájékoztatón az EMSZ által vasárnapra összehívott, politikamentesként meghirdetett élőláncról is, amely a magyar összefogás szükségességére akarta ráirányítani a figyelmet.

És amelyen amúgy az RMDSZ politikusai – köztük Szabó Ödön is – részt vettek, viszont jóval kevesebb váradit szólított meg, mint például a Szent László lovasszobrának az egykor az ő nevét viselő téren való elhelyezését követelő élőlánc. „A romániai magyar politika fejlődik, és fejlődhet, kár lenne hagyni, hogy ez az esély elmenjen” – jelentette ki Szilágyi Zsolt.

korábban írtuk

„Legyen magyar egység Nagyváradon!” – Élőláncra hívja a magyarokat az RMDSZ-nek koalíciót ajánló EMSZ
„Legyen magyar egység Nagyváradon!” – Élőláncra hívja a magyarokat az RMDSZ-nek koalíciót ajánló EMSZ

Élőláncra hívja a nagyváradi magyarokat a magyar egység érdekében az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nagyváradi szervezete.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 28., kedd

Az egyházaknak szánt támogatás negyedét kapják a magyar felekezetek Kolozsváron, magyar iskolát újítanak fel

Több mint 4 millió lejes támogatást szavazott meg az egyházak számára keddi ülésén Kolozsvár képviselő-testülete; a kiutalt összegből felújítják többek között az egyik központi magyar iskolát. 14 millió lejes támogatást kapnak a kolozsvári kórházak.

Az egyházaknak szánt támogatás negyedét kapják a magyar felekezetek Kolozsváron, magyar iskolát újítanak fel
2024. május 28., kedd

Ittas állapotban kezeli pácienseit az egyik erdélyi kórház sebésze kollégái szerint

Belső vizsgálat indult a nagyszebeni megyei kórházban, miután az intézmény több orvosa azzal vádolta meg Iulian Făgeţan osztályvezető sebészt, hogy „ittasan érkezik munkába, és ittasan kezeli a pácienseket” – számolt be a kórház orvosigazgatója.

Ittas állapotban kezeli pácienseit az egyik erdélyi kórház sebésze kollégái szerint
2024. május 28., kedd

Fellépést sürget a klánok ellen: Szomszédjukat terrorizáló romákról készült videót tett közzé Temesvár polgármestere

Szomszédjukat terrorizáló roma család tagjairól készül videót tett közzé kedden Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, ezzel szólítva a város lakóit arra, hogy fogjanak össze az erőszak ellen.

Fellépést sürget a klánok ellen: Szomszédjukat terrorizáló romákról készült videót tett közzé Temesvár polgármestere
2024. május 28., kedd

Nem tanácsos otthon hagyni az esernyőket Erdély keleti megyéiben

Kiadós esőkre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat 17 megyére.

Nem tanácsos otthon hagyni az esernyőket Erdély keleti megyéiben
2024. május 28., kedd

Újabb Bihar megyei település körgyűrűjét nyitották meg a forgalom előtt

Kedd reggel 7 órakor megnyitották a forgalom előtt a Nagyváraddal szinte összenőtt Váradszentmárton körgyűrűjét, amely a községközpont mellett kikerüli a termálvizéről híres, népszerű turisztikai célpontnak számító Püspökfürdőt és Félixfürdőt is.

Újabb Bihar megyei település körgyűrűjét nyitották meg a forgalom előtt
2024. május 28., kedd

A szenvedélybetegek több mint fele kigyógyul a magyarózdi terápiás központ hosszú távú kezelésén

A Bonus Pastor Alapítvány szenvedélybetegeket kezelő magyarózdi terápiás központját 2005-ben adták át. Az ország egyetlen magyar nyelvű, hosszú terápiás központjának igazgatójával, Adorjáni Éva szociális munkással beszélgettünk.

A szenvedélybetegek több mint fele kigyógyul a magyarózdi terápiás központ hosszú távú kezelésén
2024. május 28., kedd

Négy személy vesztette életét egy közúti balesetben Bihar megyében

Négy személy életét vesztette kedd reggel egy Bihar megyei közúti balesetben: személygépkocsi és kamion ütközött össze az 1-es jelzésű főúton, Pusztaújlak településen.

Négy személy vesztette életét egy közúti balesetben Bihar megyében
2024. május 27., hétfő

Szijjártó Marosvásárhelyen: szorosabbá fűzzük a magyar kormány és az RMDSZ közötti együttműködést

A június 9-ei európai parlamenti és helyhatósági választás Magyarországon és Romániában is rendkívüli fontosságú, és minél több képviselője lesz a Fidesznek és az RMDSZ-nek, annál erőteljesebb lesz a béke hangja Brüsszelben – Szijjártó Péter szerint.

Szijjártó Marosvásárhelyen: szorosabbá fűzzük a magyar kormány és az RMDSZ közötti együttműködést
2024. május 27., hétfő

Erdélyi megyékben végeztek házkutatásokat, többeket csempészettel gyanúsítanak

Összesen 91 házkutatás végeztek, több tucat személyt hallgattak ki és 25 gyanúsítottat állítottak elő hétfőn a nyomozó hatóságok adócsalással, csempészettel, csalással és környezeti bűnözéssel kapcsolatos ügyekben.

Erdélyi megyékben végeztek házkutatásokat, többeket csempészettel gyanúsítanak
2024. május 27., hétfő

Idén már több mint száz alkalommal láttak medvét Hargita megyei települések környékén a Ro-Alert adatbázisa alapján

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) idén eddig 210-szer figyelmeztette Ro-Alert üzenetben a lakosságot medvék jelenlétére lakott területek közelében.

Idén már több mint száz alkalommal láttak medvét Hargita megyei települések környékén a Ro-Alert adatbázisa alapján