Ünnepi fények, felemás hangulat az erdélyi városokban

Ünnepi fények, felemás hangulat az erdélyi városokban

Fotó: Biró István

Az önkormányzatok idén sem spóroltak a díszkivilágítással, nem maradnak el a karácsonyi vásárok sem. Kolozsváron a hét elején még nem üzemelt a sokat vitatott korcsolyapálya, Vásárhelyen megfeledkeztek a magyar közösségről.

Bálint Eszter

Bíró Blanka

Kiss Előd-Gergely

Szucher Ervin

2017. november 30., 10:532017. november 30., 10:53

A napokban fényárba borulnak az erdélyi és a partiumi megyeszékhelyek: az önkormányzatok sorra kapcsolják fel az ünnepi díszkivilágítást a december elsejei román ünnep, valamint advent első vasárnapja közeledtével, Kolozsváron már megnyílt a karácsonyi vásár is.

A kincses városban a polgármesteri hivatal idén sem fukarkodott: összesen 35 különböző helyszínen szereltek fel ünnepi díszletet, a város utcáin összesen 27 280 méter hosszú fényfüzért szereltek fel több ezer függődísszel. Ezenkívül fákat is feldíszítettek, az oszlopokra pedig hagyományosan hópelyhet és csengőt mintázó díszeket függesztettek ki.

Az ünnepi hangulat látványosságaira közel kétmillió lejt költött a városháza.

Ellátogattunk a hét elején a pénteken megnyílt főtéri karácsonyi vásárra is, amelynek a központi eleme – a Mátyás-szoborcsoport köré felépített – korcsolyapálya rengeteg vitát gerjesztett az elmúlt időszakban.

korábban írtuk

Veszélyeztetheti a Mátyás-szoborcsoportot a köréje tervezett korcsolyapálya
Veszélyeztetheti a Mátyás-szoborcsoportot a köréje tervezett korcsolyapálya

A romániai építészkamara elnöke építkezési engedély hiányában törvénytelennek tartja a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport körül épülő korcsolyapályát, Oláh Emese alpolgármester viszont ugyanarra a törvényre hivatkozva magyarázza meg, miért legális a projekt.

A pályát egyébként az időjárási viszonyok miatt a hét elején még nem nyitották meg a közönségnek, az viszont nem kérdés, hogy az egyik leglátogatottabb helyszíne lesz az amúgy ízlésesen berendezett vásárnak.

A lapunk által megszólaltatott vásárlátogatók közül legtöbben úgy nyilatkoztak, nincs bajuk azzal, hogy a szobor köré szerelték fel a pályát, szerintük a kolozsváriak tudnak vigyázni az emlékműre.

Arra továbbra sem kaptunk választ az illetékes hatóságoktól, hogy mennyire volt törvényes emlékműövezetbe felszerelni a pályát, a helyszínen azonban az derült ki, ezen nem sokan rágódnak a városban.

Gergely Balázs helyi önkormányzati képviselő a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy bár a polgármesteri hivatal a törvényesség határán mozog, jogilag nem támadható a főtéri korcsolyapályára vonatkozó döntés. Kifejtette, mivel a szakemberek szerint a korcsolyapályának a Mátyás-szoborcsoport körül való üzemeltetése felvet bizonyos aggályokat, az egyetlen dolog, amit tehetnek, hogy folyamatosan felügyelik a helyzetet, és amint valami gyanúsat észlelnek, jelzik azt az illetékes hatóságoknak.

Nem száműzték teljesen a magyar nyelvet

Szembesültünk egyébként azzal is, amit a kétnyelvűségért küzdő Musai–Muszáj civil kezdeményező csoport az elmúlt napokban kétszer is szóvá tett a Facebookon: a vásár bejárati kapujáról hiányzik a magyar nyelvű felirat. A civil aktivisták azt is szóvá tették, hogy az ünnepi vásár honlapja sem „tud” magyarul. A kincses város magyar önkormányzati képviselőihez és Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-elnökhöz címzett nyílt levelükben egyúttal azt is számon kérik, hogy a többnyelvű helységnévtáblák egy része miért nem került még ki a város bejárataihoz.

A magyar nyelvet azonban nem száműzték teljesen az ünnepi vásárból.

Nemcsak a kürtőskalácsosok írták ki magyarul, hogy milyen portékát árulnak,

került még néhány házikó, ahol láttunk magyar feliratokat. A főtéri színpad mellett, például a sült kolbászt, flekkent és egyéb meleg ételeket áruló standnál is ki van írva magyarul minden ínyencség neve, mi több, magyarul szolgáltak ki.

A következő kellemes csalódás a fizetéskor ért, az adag szalmakrumpli ára ugyanis hat lej, ám az előbb említett mosolygós hölgy közölte: bár hat lej van kiírva, hétköznap csak öt lejt kell érte fizetni. Az adagra sem lehetett különösebb panaszunk. Ha már szóba elegyedtünk, azt is elárulta: lassan indul be csak a vásár, egyelőre kevés a vendég.

Egyébként kolozsvári viszonylatban az árak nem túlzóak, egy pohár forralt bor hét lej, egy rövid kávét négy lejért lehet kapni, a kürtőskalács ára pedig 12 lej.

Közösségi gyertyagyújtás Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön advent első vasárnapján meggyújtják a város adventi koszorúján az első gyertyát, akkor kapcsolják fel a karácsonyi díszkivilágítást is, ezzel is jelezve, hogy elkezdődött a karácsonyi várakozás időszaka. Már hetedik alkalommal várja az önkormányzat a város lakóit a közös gyertyagyújtásra, ami egyik fontos közösségi ünneppé vált, minden évben több ezren vesznek részt. A forgatókönyv is immár hagyományos: 19.30-kor kezdődik az ünnepség, a helyi iskolák kórusai, zenészek lépnek fel, Dávid György plébános megáldja a koszorút, ezt követően Antal Árpád polgármester meggyújtja az első gyertyát, majd a lángot továbbadja az ünnepségen részt vevőknek.

A szervezők idén is forró teával és mézeskaláccsal várják azokat, akik részt vesznek a közös adventi ünnepen, ugyanakkor gyertyákat is osztogatnak. A városimázs iroda tájékoztatása szerint idén a már megszokott visszafogott és elegáns ünnepi díszeket használják, ám mint minden évben ezeket bővítik, újabb és újabb helyszíneket díszítenek ki.

A városban nem adventi, hanem karácsonyi vásárt szerveznek,

a belvárosban december 15. és 24. között rakodnak ki az árusok, az önkormányzat által rendelkezésükre bocsátott egységes fabódékba. A vásárba kézművesek, mesterek, népi iparművészek valamint könyvkereskedők kínálhatják a portékájukat. A könyvárusok kivételével a többiek kizárólag hagyományos úton előállított termékekkel, saját terménnyel vagy saját tervezésű használati és dísztárgyakkal vehetnek részt. Helyben készült élelmiszereket is kínálnak, kürtőskalácsot, lángost, sült gesztenyét, pattogatott kukoricát, és szendvicseket.

Galéria

Fotó: Pál Árpád

Színes program – a lakosság egy részének

Marosvásárhelyen még nem kezdődött el a főtéri díszkivilágítás felszerelése, és erre az idén nem is lesz szükség. Az önkormányzattal szerződésben álló cégnek legfeljebb a girlandokat meg az égőket kell pótolnia, ugyanis

a múlt év karácsonya óta nem jutott idő a jelentős mennyiségű huzal és kiskörte leszerelésére.

A karácsonyfa esetében is némi megtakarítást könyvelhet el a városháza, hisz ezúttal nem a havasokból hozatta a hatalmas fenyőt, hanem a régi Tudor negyed egyik tömbháza mellől vágta ki.

Dorin Florea polgármester rendkívül gazdag és változatos decemberi programot ígért. A polgármesteri hivatal hatalmas hirdetőállványait szemlézve azonban

a város magyar lakói idén is arra döbbenhetnek, hogy az ünnepi programok összeállítói ismét megfeledkeztek róluk.

A meghirdetett három ingyen koncerten csak Alina Eremia, Ioan Bocşa és Ştefan Hruşcă neve szerepel. Előbbi december 6-án lép fel, amikor Mikulás-járás alkalmából kigyúl a díszvilágítás. Az elmúlt esztendőkben számos magyar szülő tette szóvá, hogy kisgyermeke semmit nem értett sem a koncertből, sem annak körítéséből, a jóságos Szent Miklós püspök szelleme helyett pedig ő maga is inkább olcsó cirkuszi hangulatot érzékelt.

A várható költségeket illetően Dorin Florea kitérő választ adott. A minap viszont egy helyi civil szervezet kérésére a bíróság arra kötelezte a városházát, mutassa be az úgynevezett eddigi néhány ingyenkoncert fellépőivel kötött szerződéseket. Kiderült, hogy szűk egyórás fellépésekért az ismertebb román népdalénekesek több ezer eurós gázsit zsebelhettek be közpénzből. A magyar közönség igényeit „kielégíteni” hivatott egyházi kórusok mindig örömmel, de ingyen és bérmentve lépnek fel.

Óriáskerékkel hódítana Nagyvárad

Nagyváradon november 30-án, csütörtökön 18 órakor gyúlnak ki az ünnep fényei, és ekkor rajtol el a tavalyinál is színesebb, gazdagabb karácsonyi vásár is a Szent László téren. A Körös-parti várost összesen 14 kilométernyi fényfüzérrel és 300, az oszlopokon, parkokban elhelyezett más világító tárggyal, például fenyőkkel, hóemberekkel, rénszarva-sokkal, csillagokkal díszítette fel a patriumi megyeszékhely közvilágítását is biztosító Luxten cég. A helyi önkormányzattal megkötött koncessziós szerződésnek megfelelően különben

idén is a cég vállalta magára a mintegy 500 ezer eurós beruházást, a villanyszámlát viszont már a város fizeti.

A bejelentés szerint költséghatékony az ünnepi világítás: az alkalmazott LED-ek 50 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, mint egy átlagos villanykörte. A karácsonyi vásár fő attrakciója minden bizonnyal a Szent László téren idén első alkalommal felszerelt óriáskerék lesz, de a tavaly oly népszerű korcsolyapályát is megtalálják a látógatók, és számos házikóból kínálják majd a finomabbnál finomabb falatokat, melegítő italokat, illetve kézműves termékeket. Esténként több koncertet is tartanak, az oszlopokra szerelt projektorok segítségével ugyanakkor a teret szegélyező ingatlanokra az alkalomhoz illő képeket vetítenek.

És idén is lesz adventi koszorú a főtéren: a város önkormányzata ezúttal is a Szent László-templom mellé helyezi az ki,

a Szent László Egyesület kezdeményezésében pedig azt első gyertyát december 3-án, vasárnap 18.30 órától gyújtják meg közös éneklés, imádkozás keretében. A várban is lesz ugyanakkor karácsonyi vásár, itt többnyire a helyi termelőkkel lehet majd találkozni december 8. és 17. között.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Tulipános környezetben jelentette be Emil Boc, hogy nem adja Kolozsvárt Brüsszelért

Megpályázza ötödik mandátumát Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, aki közösségi oldalán posztolt élő videóban jelentette be döntését szombaton.

Tulipános környezetben jelentette be Emil Boc, hogy nem adja Kolozsvárt Brüsszelért
2024. április 13., szombat

Az RMDSZ és az EMSZ külön polgármester- és önkormányzati képviselőjelölteket indít Nagyváradon

Biró Rozália parlamenti képviselő lett az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje a júniusi romániai helyhatósági választásokon – döntött a párt küldöttgyűlése. Csomortányi István személyében az Erdélyi Magyar Szövetség is indít saját polgármesterjelöltet.

Az RMDSZ és az EMSZ külön polgármester- és önkormányzati képviselőjelölteket indít Nagyváradon
2024. április 13., szombat

Európai díjat kapott a kolozsvári Bükk erdőpark

Új Európai Bauhaus-díjat nyert a Bükk erdőpark – Kolozsvár zöld tüdeje elnevezésű projekt a természettel való kapcsolat helyreállítása kategóriában. Az elismerést péntek este adták át Brüsszelben.

Európai díjat kapott a kolozsvári Bükk erdőpark
2024. április 12., péntek

Vérfrissítésen megy keresztül az RMDSZ kolozsvári tanácsosi frakciója

Oláh Emese jelenlegi alpolgármester lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje a júniusi helyhatósági választáson, ugyanakkor a jelenlegi négy tanácsos közül három helyen változás lesz a szövetség jelöltjei között lebonyolított rangsorolás alapján.

Vérfrissítésen megy keresztül az RMDSZ kolozsvári tanácsosi frakciója
2024. április 12., péntek

Lassan furdalják a hegy oldalát, újabb óriásgép érkezett a „pénzvesztő” erdélyi vasúti szakaszra

Megérkezett a harmadik alagútfúró gép a Brassó és Segesvár között épülő új vasútvonalra. Közben a Románia leghosszabb, 6,9 kilométeres alagútjainál már márciusban bevetett óriásgép egy hónap alatt csupán 50 métert haladt előre.

Lassan furdalják a hegy oldalát, újabb óriásgép érkezett a „pénzvesztő” erdélyi vasúti szakaszra
2024. április 12., péntek

Szenvedélybetegeknek tart négynapos terápiás programot a Bonus Pastor Alapítvány

Szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára szervez terápiás programot Magyarózdon a Bonus Pastor Alapítvány.

Szenvedélybetegeknek tart négynapos terápiás programot a Bonus Pastor Alapítvány
2024. április 12., péntek

A Verespatak-ügy a társadalom győzelmének tekinthető – Érintettek idézték fel a bányaprojekt meghiúsulásának részleteit

Fontos történések, illetve megvalósítások nyomába eredtek a kolozsvári Mathias Corvinus Collegium legutóbbi rendezvényének meghívottjai.

A Verespatak-ügy a társadalom győzelmének tekinthető – Érintettek idézték fel a bányaprojekt meghiúsulásának részleteit
2024. április 12., péntek

Három év múlva már 160 kilométer/órával roboghat a vonat Arad és Temesvár között

A közlekedési minisztérium kiadta az építési engedélyt az Arad és Temesvár közötti 48 kilométeres vasútvonal korszerűsítésére, valamint további 6 kilométernyi sínpár újul meg Arad térségében – jelentette be pénteken Sorin Grindeanu szaktárcavezető.

Három év múlva már 160 kilométer/órával roboghat a vonat Arad és Temesvár között
2024. április 12., péntek

Berobbant a kanyarójárvány Arad megyében

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma Arad megyében, a hatóságok azt javasolják a kisgyerekek szüleinek, fogadják meg szakembereknek a védőoltás felvételére, a fertőző betegség megelőzésére vonatkozó ajánlását.

Berobbant a kanyarójárvány Arad megyében
Berobbant a kanyarójárvány Arad megyében
2024. április 12., péntek

Berobbant a kanyarójárvány Arad megyében

2024. április 12., péntek

Saját nevelésű sertésből falatozott egy öttagú család Szatmár megyében, kórházba kerültek

Öttagú család – két felnőtt és három gyermek – került kórházba, miután a saját háztáji gazdaságukban nevelt sertés húsából ettek – közölte pénteken a Szatmár megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA).

Saját nevelésű sertésből falatozott egy öttagú család Szatmár megyében, kórházba kerültek