Román felháborodás Klemm székelyzászlós fotózkodása miatt

Rostás Szabolcs 2016. szeptember 14., 12:05 utolsó módosítás: 2016. szeptember 14., 15:11

Megdöbbenést és felháborodást váltott ki a román sajtóban és a világhálón, hogy Hans Klemm, az Egyesült Államok nagykövete sepsiszentgyörgyi látogatása során a székely zászlóval fotózkodott a háromszéki önkormányzati vezetők társaságában.

Az amerikai diplomata kétnapos székelyföldi látogatása keretében, kedden kereste fel Kovászna megyét, és egyebek mellett Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel, Tamás Sándor tanácselnökkel és Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével folytatott megbeszélést. Ennek a találkozónak a végén készült az a fényképfelvétel, amely székely zászlóval ábrázolja a házigazdákat és az amerikai vendéget.

A román sajtó Antal Árpád Facebook-bejegyzéséből értesült a fotóról és arról, hogy a nagykövet ajándékba kapott egy kék alapon aranysávos lobogót. „Feltettük ma az amerikai nagykövetnek azt a kérdést, hogy lehet-e vallásszabadság olyan körülmények között, hogy közben elveszik az egyházi javakat, úgy értelmezik-e Amerikában a demokráciát, mint ahogyan Bukarestben értelmezik, hogy ha három farkas és egy bárány találkoznak, akkor demokratikusan megszavazzák, hogy mit fognak vacsorázni? Egyenlőség-e az, hogy minket naponta zaklatnak azért, mert szeretnénk használni a zászlónkat, de más megyékben szabad ugyanezt?” – számolt be közösségi oldalán a polgármester.

Már az elöljáró bejegyzését számos bírálat érte román felhasználók részéről, akik sovinizmussal és románellenességgel vádolták meg Antalt, akit megfenyegettek: „ha így folytatja, megtapasztalja, hogy a románok toleranciájának is van határa”. „Jól mondta Vadim, hogy a magyarokat sarokba kell állítani, tudniuk kell, hol a helyük, mint ahogy azt is, hogy 1940 soha nem jön vissza számukra” – posztolta egy másik hozzászóló.

Bevallása szerint sokkolta a Klemmet a székely zászló és „revizionista politikusok” társaságában ábrázoló felvétel Rareș Bogdant, a Realitatea hírtelevízió magyarellenes kirohanásairól elhíresült műsorvezetőjét. A kolozsvári származású újságíró párhuzamot vont a bukaresti diplomata gesztusa és az Egyesült Államok chișinăui nagykövetének nemrég tett kijelentése között, miszerint Moldova nem Románia, a Pruton túli országnak pedig el kell felejtenie a Romániával való egyesülés gondolatát. Bogdan szerint különösen felháborító és érthetetlen Klemm állásfoglalása, hogy a nagykövet éppen szeptember 13-án, az Egyesült Államok és Románia stratégiai partnerségi megállapodása aláírásának ötödik évfordulóján jelent meg nyilvánosan a székely zászlóval.

Hans Klemmet gyalázó és nyomdafestéket nem tűrő bejegyzésekkel árasztották el román felhasználók az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének Facebook-oldalát. Akadt olyan hozzászóló, aki szerint a diplomatát azonnal kiutasítanák az országból, „ha Dacian Cioloș miniszterelnök és Klaus Johannis államfő hazafi lenne\".

Megszólaltatta a B1 hírtévé a magyar ügyekben „legilletékesebb” román politikusokat, Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármestert és Bogdan Diaconut, az Egységes Románia Párt (PRU) elnökét. Funar egy nagykövethez méltatlan, a román népet és az ország alkotmányát súlyosan sértő megnyilvánulásnak nevezte a történteket, amely szerinte azt bizonyítja, hogy Klemm bátorítja az RMDSZ „szeparatista törekvéseit”. „Besszarábia a Romániáé, a Székelyföld pedig nem létezik!” – foglalta össze tömören a véleményét az ügy kapcsán Diaconu, hozzátéve: a bukaresti kormánynak magyarázatot kell követelnie Washingtontól.

Adrian Năstase sem hagyta szó nélkül a történteket, aki szerint a román külügyminisztériumnak be kellene kéretnie az amerikai diplomatát, a washingtoni román nagykövetnek pedig ki kellene kérnie az Egyesült Államok kormányának hivatalos álláspontját az ügyben. „Furcsállom az Amerika részéről az elmúlt időszakban közvetve megfogalmazott üzeneteket, amelyek a románok „legérzékenyebb” pontjait érintették: a Besszarábival való egyesülés és az erdélyi autonomista igények problémáját” – vélekedett blogján a volt szociáldemokrata kormányfő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
10 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat