Potápi a Forgatag megnyitóján: a marosvásárhelyi magyarság innen túl nem engedhet

MTI 2018. augusztus 28., 12:47

A Vásárhelyi Forgatag hozzájárul a magyar identitás megerősödéséhez, ezért támogatja a magyar kormány ezt a rendezvényt – jelentette ki hétfőn Marosvásárhelyen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, akinek jelenlétében megnyílt a 6. Vásárhelyi Forgatag.

Fotó: Vásárhelyi Forgatag

A marosvásárhelyi magyarság kulturális rendezvényét a Kultúrpalota előcsarnokában egy népviseleti kiállítással nyitották meg a Maros Művészegyüttes szervezésében, ezt követően a Bekecs Néptáncegyüttes előadását tekinthették meg az érdeklődők.

Potápi elmondta: aki részt vesz a Forgatagon, erősíti Marosvásárhely magyar közösségét, a város magyar identitását.

Mint mondta, azért fontos az ilyen rendezvények szervezése, mert így adható át a magyar kultúra a következő nemzedékeknek, emellett így megmutathatja a marosvásárhelyi magyarság, hogy erős, élni akaró közösség. Az MTI kérdésére kijelentette: ez különösen fontos Marosvásárhelyen, ahol az elmúlt évtizedekben végigkövethettük, miként románosodott el a város, ezért a magyarság számára „frontvárossá” vált a település.

Most azt kell mondania a magyarságnak, hogy innen túl többet nem engedünk, megőrizzük a pozíciónkat, a kultúránkat, a város magyarságát”

– mondta Potápi Árpád.  Hangoztatta, hogy egyre többen állnak a rendezvény mögé helyi civil szervezetek és vállalkozások egyaránt, ennek is köszönhetően a város legnagyobb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát a forgatag. Reményét fejezte ki, hogy a forgatag az előző évekhez képest hasonló, vagy még nagyobb sikerrel zajlik és hozzájárul a magyar identitás megerősödéséhez.

A szervezők részéről Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója örömmel állapította meg: sikerült elérni, hogy Marosvásárhely városvezetése már nem tekinti fenyegetésnek a magyar kulturális napokat, hanem támogatja azt.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke megköszönte a magyar kormány támogatását. Elmondta: az erdélyi magyarság kultúrájának köszönhetően őrizte meg identitását a történelem során, és a hagyományok ápolása a kulcsa annak, hogy száz év múlva is legyenek magyarok Erdélyben.

Augusztus 27. és szeptember 2. között zajlik Marosvásárhelyen a 6. Vásárhelyi Forgatag, amely az eddigi legnagyobb szabású lesz. Egyebek mellett a Magyar Állami Népi Együttes és a Budapesti Operettszínház is részt vesz egy-egy produkcióval a fesztiválon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat