Parászka Boróka 14 évvel ezelőtt nőt vert meg az utcán, most mégis a Krónika újságíróját állítja be zaklatónak

Rostás Szabolcs 2023. december 07., 17:42 utolsó módosítás: 2023. december 07., 18:27

Miközben éveken keresztül határozottan állást foglalt a nők elleni erőszakkal szemben, markánsan képviselve a #metoo-mozgalmat, ugyanakkor 2020-ban fizikai agresszióval vádolta meg egyik férfi kollégáját a Marosvásárhelyi Rádiónál, Parászka Boróka tettlegesen bántalmazott egy nőt 14 évvel ezelőtt a Krónika értesülései szerint. Az áldozat részletesen beszámolt lapunknak a vele szemben alkalmazott erőszakról, amiért elmondása szerint pénzbírsággal sújtották az újságírót. Parászka Boróka megkeresésünkre nem volt hajlandó érdemben beszélni a történtekről, viszont „zaklatónak, megszállottnak” nevezte a Krónika vezető szerkesztőjét.

Parászka Boróka 14 évvel ezelőtt nőt vert meg az utcán, most mégis a Krónika újságíróját állítja be zaklatónak
galéria
Parászka Boróka nem volt hajlandó érdemben beszélni lapunkkal az ügyről Fotó: Parászka Boróka/Facebook

Az erdélyi és a magyarországi sajtót egyaránt bejárta az elmúlt napokban a – médianyilvánosságot elsőként szombaton a Krónika útján kapott – hír, miszerint a marosvásárhelyi ügyészség nem találta bizonyítottnak Parászka Boróka újságíró vádját, hogy kollégája, Kiss Dénes bántalmazta a Marosvásárhelyi Rádió stúdiójában 2020 áprilisában. A nyomozó hatóság megállapította, hogy a meggyanúsított személlyel kapcsolatban rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek az ártatlanság vélelmének felülbírálatához, vagyis nem lehet kijelenteni, hogy a felrótt cselekményeket Kiss Dénes követte el. Ezáltal az ügyészség vádemelés nélkül lezárta a bűnvádi dossziét, és mivel Parászka nem fellebbezett, az nem jutott el bírósági szakaszba.

Az erdélyi és anyaországi közéletben egyaránt nagy visszhangot kapott történet azonban ezzel nem zárult le, ugyanis Kiss Dénes szombaton közösségi oldalán posztolt bejegyzésében bejelentette, hogy lejáratásért és hitelrontásért rágalmazási pert indít Parászka Boróka ellen.

Ezt követően vádlója – aki az október 9-én kiállított ügyészségi határozatról most kommunikált nyilvánosan először – ugyancsak a Facebookon közölte, hogy állítását az ügyiratot lezáró döntés ellenére ma is fenntartja, de azért nem fellebbezett, mert elégedetlen a nyomozás menetével. „Ő tudja, hogy bántalmazott - bármit is állít. Én is tudom, hogy kicsoda és mit tett. Ez nekem elég. Örömmel nyugtáztam, hogy mióta nyilvánosságra hoztam ezt az esetet, támadóm kerül, óvatos, s bár hosszú éveken át zaklatott, az ügy kirobbanása után visszavonult. Remélem, hogy ez így is marad” – írta Parászka Boróka, aki egyébként akárcsak korábban, feltételezett támadóját nyilvánosan most sem nevezi meg, Kiss Dénes neve a rendőrségi feljelentésében jelenik meg.

Fegyelmi eljárás – Női összetartás?

Az ügyészségi határozat ismeretében Szász Attila, a közszolgálati rádió regionális stúdiója magyar szerkesztőségének vezetője hétfőn közölte Parászka Borókával, hogy két lehetőség áll előtte: felmond vagy fegyelmi eljárást indít ellene. Az újságíró megtagadta, hogy önként távozzon a rádiótól, mire Szász a Krónikának elmondta, hogy még aznap kezdeményezi a fegyelmit. Az újságírónő újabb posztjában ismét közzétette a 2020-ban már nyilvánosságra hozott, sérült bal felkarját ábrázoló fotót, többek között az alábbi szöveggel:

„Sokáig titkoltam ezeket a sérüléseket, szégyelltem. Mint a legtöbb bántalmazott nő magamban kerestem a hibát. Most sem szeretem látni, most sem jó elővenni ezt a képet. De, kedves bántalmazott nők, remélem erőt tudok nektek adni, még ebben a számomra mindenképpen nehéz, fegyelmi eljárással, mikrofon jog megvonással, internetes lejáratási kampányokkal terhes időszakban. Nagyon sokan megkerestetek az elmúlt napokban, sokan támogattatok. Köszönöm. A sisterhood megtart”.

Fotó: Facebook/Parászka Boróka

Szenvedő alany és erőszakos személy

Írásai, műsorai, nem egyszer széles körű felháborodást kiváltó véleménye miatt Parászka Borókát számtalan bírálat, támadás érte az elmúlt években. Ezek többek között akkor csúcsosodtak ki, amikor Bartha Barna, a Mi Hazánk párt nemzetpolitikai kabinetének vezetője tavaly az újságírónő felakasztásának szükségességét ecsetelte egy sepsiszentgyörgyi fórumon, vagy amikor Szőke László székelyudvarhelyi újságíró azt írta róla közösségi oldalán: „Agyonverni sem érdemes, de megérdemelné.” (Bartha ellen eljárást indított a romániai ügyészség, Szőkét pedig jogerősen 1000 eurós kártérítésre ítélte a bíróság a Parászka által indított polgári per nyomán).

A marosvásárhelyi újságírónő eme esetek kapcsán mindannyiszor fontosnak tartotta állást foglalni a nőkkel szembeni verbális vagy fizikai erőszak, illetve az azokkal való fenyegetés, a családtagoknak, ismerősöknek a konfliktusba való bevonása, zaklatása, vagy éppen a nyilvános megalázás ellen.

Csakhogy miközben folyamatosan elítéli az erőszakot, és nem mulasztja el az alkalmat, hogy kihangsúlyozza áldozati szerepét, Parászka Boróka nem egyszer agresszíven viselkedik, és nem áll tőle távol az erőszak – legyen az verbális vagy tettleges.

Mindez részben kiderül 2015-ben közölt, Nem értenek szót Parászka Borókával című, a Marosvásárhelyi Rádió belső konfliktusait feltáró cikkünkből is, amelyben megírtuk, hogy a magyar szerkesztőség 18 főállású tagja közül tizenöten 2013-ban a területi stúdió vezetőségéhez eljuttatott beadványban súlyos szakmai vétségekkel, minősíthetetlen magaviselettel vádolták kollégájukat, és javasolták munkaviszonya megszüntetését. Már akkor felrótták neki azt is, hogy munkatársaival arrogánsan, minősíthetetlen hangnemben beszél, sőt szerkesztőségi viták során olyan szidalmakra ragadtatja magát, mint „menj az anyád p...ba”, vagy „csókoljátok meg a seggemet”.

Mint megírtuk, hasonló megnyilvánulásokra azóta is volt példa, legutóbb pedig a múlt héten olyan heves szóváltásba keveredett egyik pályakezdő kollégájával, hogy a fiatalember pánikrohamot kapott, le kellett feküdnie egy pamlagra, úgy kellett fellocsolni, megnyugtatni. Tasnády Ádám azóta vállalta, hogy beszámoljon lapunknak a történtekről. Elmondta, a szóváltás egy számítógépes helyfoglalási kérés kapcsán robbant ki, ami miatt Parászka Boróka verbálisan kitámadta. Tasnády elmondta, az azóta elterjedt pletykákkal ellentétben kolléganője nem ütötte meg, őt nem vitte el a mentő, ám valóban pánikrohama volt.

„Egyszerű munkahelyi konfliktus volt, ami szerkesztőségen belül történt, és azóta megoldódott. Kolléganőm hirtelen felindulása váltotta ki. Ő később e-mailban bocsánatot kért a történtekért” – nyilatkozta lapunknak a fiatal rádiós újságíró, hozzátéve: rosszulléte rövid időn belül elmúlt, és bár rögtön utána a híreket más olvasta be helyette, folytatta a munkáját. „Részemről az egész le van zárva” – szögezte le Tasnády Ádám.

Utcai agresszió 2009-ben

De ennél sokkal súlyosabb eset is lapunk tudomására jutott. Parászka Boróka egykori nőismerőse azt állítja, hogy az újságíró 2009-ben Marosvárhelyen a nyílt utcán megverte. Tatár Ágota annak idején Parászka volt férjének az élettársa volt, és közösen nevelték a Parászkáék házasságából származó gyermekeket, akik felváltva voltak az egyik, illetve a másik szülőnél. Az akkoriban egyetemi tanulmányai mellett a marosvásárhelyi színháznál rendezőasszisztensként és dramaturgként dolgozó nő elmondása szerint abból származtak konfliktusok, hogy – bár külön élt a két család – Parászka Boróka sok mindenbe beleszólt, és „be akarta osztani valamennyiük életét”.

Egy alkalommal vasárnap este beállított hozzájuk süteménnyel, amit Tatár Ágota a szemétkosárba dobott. „Másnap az Arató utcában, a rádióval szemben álltam, és vártam az élettársamat, amikor Boróka épp arra haladt el autóval. Amint meglátott, a körforgalomban satuféket nyomott, majd elkezdett kiabálni nekem, hogy szálljak be. Egyszerűen lefagytam, nem akartam vele beszélni, mire kiszállt, szitkozódva nekem esett és ütött, ahogy bírt” – idézte fel lapunknak a 2009. szeptember 22-én történteket a most 38 éves nő.

Elmondta, már csak azért is próbálta kerülni a nyílt konfliktust Parászka Borókával, mert korábban, A Hét folyóirat szerkesztőségében – ahol egy ideig munkatársak voltak – szemtanúja volt számtalan dühkitörésének, amikor az újságíró bögréket dobált a falhoz, üvegajtóhoz, kollégáihoz.

Interjúalanyunk felidézte, hogy az utcai agresszió során Parászka ordított rá, kicsavarta a kezéből a telefonját, amin az élettársát akarta hívni segítségül, és többször megütötte. „A fejemet beleverte egy betonoszlopba, az arcomat véresre karmolta, a fejemen vérző seb keletkezett. Nem tudtam védekezni sem, aztán a telefonommal együtt elhajtott” – mesélte az áldozat. Megjegyzendő: a történtekkor Parászka egyik kisgyermeke a forgalomban hagyott autójában tartózkodott.

Hét napon túl gyógyuló sérülés, rendőrségi feljelentés

Másnap Tatár Ágota törvényszéki orvoshoz fordult, aki a lapunk birtokába jutott, 3423-as számú, 2009. szeptember 23-án kiállított látleletben részletesen leírja, hogy a hozzá fordult, agresszióra panaszkodó nő bal arcán és bal állkapcsán horzsolásnyomok, jobb felkarján, bal karján és jobb melle táján zúzódások vannak, emellett fejfájásra panaszkodik, de ott nincsenek látható külsérelmi nyomok. „Nevezett Tatár Ágotán traumatikus sérülések nyomai látszanak, amelyek 2009. szeptember 22-én keletkezhettek kemény, tompa tárggyal leadott közvetlen, ismételt ütések, valamint karmolások útján. A gyógyulás érdekében 6-7 nap egészségügyi ellátást igényel” – szerepel a törvényszéki orvosi jelentésben.

A Tatár Ágota sérüléseiről 2009-ben kiállított törvényszéki orvosi látlelet

Több napos vívódás után az akkor 24 éves nő feljelentést tett Parászka ellen a rendőrségen.

Sokat gondolkodott, tegyen-e feljelentést, irtózott ugyanis a hivatalos eljárástól, a szembesítéstől. „Végül jelentkeztem a rendőrségen, ahol háromszor leíratták velem a vallomásomat, majd 2 év elteltével behívtak a törvényszékre, és ismét megkérdezték, így történt-e. Aztán írásos értesítést kaptam arról, hogy Parászka Borókát 300 lejes büntetésre kötelezték a történtek miatt állam javára” – nyilatkozta a Krónikának Ágota, aki már nem Marosvásárhelyen él. Hozzátette, a történtek mély nyomokat hagytak benne, másfél évig pszichoterápiára járt az elszenvedett trauma miatt, kapcsolata akkori élettársával megszakadt.

„Sokáig szégyelltem, hogy hogyan kerültem ilyen helyzetbe, ezért nemigen beszéltem róla, de hát a sérüléseim látszottak, a közvetlen környezetemben, néhány kollégámnak a színháznál elmondtam, mi történt. Lezártam, eltemettem magamban az egészet, de aztán amikor láttam, hogy kitálalt az áldozati szerepével, megvádolva Kiss Dénest, rögtön tudtam, hogy egy hazug, kreált dolog. Szerintem Kiss Dénes teljesen ártatlan, nem feltételezem róla, hogy megütötte Borókát, azt ő kitalálta. Felháborító, hogy pont egy olyan ember vádol agresszióval egy kollégát, akinek előéletében számtalan agresszív megnyilvánulás volt” – hangsúlyozza a Krónikának Tatár Ágota. Ugyanő volt egyébként, aki – akkor a Kolozsvári Állami Magyar Színház ügyelőjeként – a Rosmersholm című előadás 2017 márciusi bemutatójának szünetében kihívta a rendőrséget, amikor Andriy Zholdak rendező verbálisan és fizikailag is bántalmazta a kincses városi társulat egyik színésznőjét.

„Átlépni minden racionális határt”

Parászka Boróka már a 2009 szeptemberében történt incidens másnapján kitér a történtekre internetes blogján, ahol konkrétum említése nélkül a következőket írja Agresszió n plussz 1 című bejegyzésében: „Tegnap én voltam az elkövető és az áldozat (…) Az egyik előnye a történteknek, hogy leképeződött számomra az agresszió formája”. Egy későbbi posztjában ugyanerről: „Az utóbbi napokban rájöttem, hogy az ami történt, nem az én történetem volt, még akkor sem, ha én voltam az elkövető.”

Mindez még nem lenne perdöntő, ám lapunk úgy tudja, hogy volt férjével és élettársával folytatott levelezései során Parászka adott ponton elismeri, miszerint „erős felindulásból megbántotta” volt férje akkori élettársát, „átlépett minden racionális határt”, amit sajnál és bocsánatot kér ezért.. Amikor figyelmeztetik, hogy kezelnie kell ellenőrizhetetlen dühkitöréseit, adott ponton azt feleli: ha úgy érzik, hogy ez rendőrségi ügy, forduljanak a rendőrséghez, vállalja a következményeket.

Parászka Boróka terel, szerinte a Krónika munkatársa „megszállottan zaklatja”

December 6-án, szerdán délután (18 óra után nem sokkal) telefonon felvettük a kapcsolatot Parászka Borókával, közöltük vele, hogy cikket tervezünk megjelentetni a 14 évvel ezelőtti feltételezett agresszióról, szeretnénk kikérni az álláspontját. Megkérdeztük tőle: bántalmazott-e valakit 2009 szeptemberében a nyílt utcán Marosvásárhelyen. Nemmel válaszolt, ezt követően azonban a hozzávetőlegesen 10 perces beszélgetés során egyszer sem volt hajlandó konkrétan a témáról beszélni, többször azt firtatta: „mit szeretnél?”

Fotó: Parászka Boróka/Facebook

Vádaskodásba átcsapva azt állította, hogy „12 éve a személyével foglalkozunk, hamis állításokat, etikátlan cikkeket írunk róla”. (Róla szóló első, a rádiós kollégáival támadt konflitkust feltáró, Nem értenek szót Parászka Borókával című írásunkat 2015-ben közöltük). Értetlenségének adott hangot amiatt, hogy miközben Ukrajnában, Izraelben háború zajlik, mi vele kapcsolatos témával foglalkozunk, és nem azzal, hogy „mennyi a villany, hogyan áll a román kormánykoalíció, miért olyan a PISA-teszt, amilyen”.

Miközben teljesen kerülte az általunk felvetett témát, sőt nem hagyta, hogy az általa feltett kérdésekre válaszoljunk, a marosvásárhelyi újságíró azt firtatta, hogy miért „zaklatjuk, nyúlunk bele a magánéletébe, írunk róla lejárató cikkeket”, hívogatjuk „12 éve hol késő este, hol kora reggel”.

(Folyamatos közbeszólásai miatt azt sem állt módunkban kifejteni, hogy azért akartuk reagáltatni az ügyészség határozatára szombaton délelőtt, mert az általa megvádolt Kiss Dénes reggel posztolt bejegyzésében tárta fel ezt a fejleményt. Amire ugyancsak Facebook-posztban reagált Parászka, szintén szombaton délelőtt). Beszélgetésünk során többször is nyomatékosan felkértük: ha úgy érzi, hogy alulírott „zaklatja, bántalmazza” tegyen feljelentést a rendőrségen. Különben nemmel válaszolt, amikor megkérdeztük, hogy sújtották-e pénzbüntetéssel az akkor történtek miatt.

Beszélgetésünk kapcsán, nem sokkal azt követően Parászka Boróka közösségi oldalán posztolt bejegyzést, amelyben megismételte vádjait, miszerint alulírott, a „Fidesz média nyúlványaként működő Krónika újságírója (…) lassan másfél évtizede a legváratlanabb időpontokban, megszállottan felhívja, zaklatja”, hogy „erőszakot, lincselést generálunk”. „Mi ez a megszállottság? Hány szélsőjobboldali fórumra vagy becsatornázva? Mire gerjedsz? Hány abuzáló üzenetért vállalod a felelősséget?” – sorolta kérdéseit a Marosvásárhelyi Rádió fegyelmi eljárás alatt álló munkatársa.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport