Parászka-ügy: agresszió vagy diverzió a Marosvásárhelyi Rádióban?

Szucher Ervin 2020. április 20., 16:05 utolsó módosítás: 2020. április 20., 18:10

A nyomozó hatóságokhoz készül fordulni Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője, aki közösségi oldalán tette közzé, hogy április elején „polgári, értelmiségi, keresztény, védett környezetben atrocitás érte”. A rádiós újságíró nem említ sem nevet, sem helyszínt, az intézmény vezetőségéhez eljuttatott beadványában azonban kollégáját, Kiss Dénest nevezi meg a fizikai agresszió elkövetőjeként. Parászka a zúzódást alátámasztó fényképpel erősíti állítását, Kiss viszont azt mondja, a sebet nem a kettőjük vitája közben szerezte, sőt azt állítja, hogy éppen a kolléganője volt az, aki hisztérikus kirohanása alatt meglökdöste, és trágár szavakkal illette.

Parászka-ügy: agresszió vagy diverzió a Marosvásárhelyi Rádióban?
galéria
Fotó: Haáz Vince

Elkékült karjáról készült fényképfelvétellel döbbentette meg a hétvégén Facebook-oldalának követőit Parászka Boróka. A Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője szerint nem ez az első eset, amikor szakmája miatt kockázatokkal kell számolnia. „Ez viszont nem Irakban, nem Törökországban, nem Bangladesben és nem Nigerben történt, nem katonai övezetekben. Hanem Marosvásárhelyen. Méterre pontosan ugyanott, ahol hetedik éve zaklatnak, ahol már több verbális abúzus ért. Polgári, értelmiségi, keresztény, védett környezetben” – olvasható a bejegyzésben.

Parászka azt is szóvá teszi, hogy a zaklatása hét évvel ezelőtt kezdődött, azonban sem a helyszínt, sem a zaklató nevét nem fedi fel. A Krónikának sem volt hajlandó elárulni, hogy ki volt az, aki legutóbb bántalmazta; mint mondta, nem az a lényeg, hanem maga a jelenség. Máshonnan sikerült megtudnunk, hogy Parászka Boróka kollégájára, Kiss Dénesre utalt, róla állítja, hogy a közszolgálati rádió regionális stúdiójának épületében bántalmazta 12 nappal ezelőtt. Erről tanúskodik az a beadvány is, amit április 8-án iktatott a területi stúdió titkárságán.

Parászka a jelenségre akarja felhívni a figyelmet

Rendőrségi feljelentés egyelőre nem született, de az érintett hétfőn délután arról beszélt lapunknak, hogy jogász ismerősével dolgozik azon. „Egyelőre nem akarok konkrétumokról beszélni. Bármit mondanék, az emberek elkezdenének találgatni. Másrészt tartok a bosszútól. Csupán azért fordultam a nyilvánosság elé, hogy az ügyet ne lehessen eltussolni” – magyarázta Parászka Boróka. A rádiós újságíró azon is sokat vívódott, hogy egyáltalán ossza-e meg valakivel a történteket.

Parászka Boróka ezt a fotót tette közzé a bántalmazás jeleit magán hordozó karjáról Fotó: Parászka Boróka/Facebook

„Tíz nap után úgy döntöttem, leírom és megmutatom, mi történt. Nem azért, mert ne tudnék csendben tovább élni. Hanem azért, mert felelősségem van. Ha én, a nyilvános tér első vonalában megtanulok elhallgatni, mi lesz azokkal, akiknek morzsányi nyilvánosság sem jut? Nem szereztem maradandó sérüléseket, nem törtek az életemre, és ezek a zúzódások akár jelentéktelennek is tekinthetőek. De az erőszakhoz pont így szokunk hozzá: először a néma gesztusokhoz, aztán a csendes szavakhoz, aztán a sötét, be nem kamerázott sikátorokban, folyosókon, aztán a szomszéd házában, aztán az orrunk előtt történtekhez. És végül teljesen az erőszak természetes, sőt kért, támogatott, lesz. Hát ezt nem akarom. Ugyanakkor bátorítani szeretném azokat a nőket, akiket bántalmazás ér, ne takargassák sebeiket” – mondta el a Marosvásárhelyi Rádió, illetve több magyarországi lap és portál munkatársa.

Hozzátette: nem volt könnyű dolog kamera elé állni és nyilvánosságra hozni a tíz nappal azelőtt készült fotót. Ugyanazt a fájdalmat és megalázást érezte, mint az ütlegelés pillanatában. Mint fejtegette, a zaklatása hét évvel ezelőtt kezdődött. „Akkor azt a választ kaptam, azért nem tudnak az ügyemben eljárni, mert a zaklatás helyszínén nincs kamera, így bizonyíték sincs, ki a tettes. Azóta ratifikálták Romániában az Isztambuli Egyezményt, több jogszabály is született a zaklatás, illetve az erőszak megelőzése érdekében, az áldozatvédelemért intézményhálózat jött létre, ismeretterjesztő-tudatosító kampányok folytak. Amikor hét év után esetemben elérkeztünk a fizikai erőszakig, és orvosi látlelettel panaszt tettem, ugyanazt a választ kaptam: »Sajnos nincs szemtanú, nem működnek a kamerák, nem lehet bizonyítani«. Szemtanú lehetett volna, amikor a zaklató férfi nekem esett, több férfi is volt a környéken, hiába kiabáltam, egyik sem jött oda. Egyikük odaszólt – távolról, látószögön kívül – nekem, hogy halkabban, ne zavarjak” – idézte fel az április 7-i incidenst Parászka Boróka.

Parászka Boróka állítja, fizikai bántalmazás érte Fotó: marosvasarhelyiradio.ro

Kiss szerint a kolléganője hazudik

Kiss Dénes szerint egy szó sem igaz abból, amit Parászka Boróka állít a fizikai bántalmazásról. Ellenkezőleg: szerinte a kolléganője volt, aki rátámadott. Előbb csak káromkodott, szitkozódott, majd nekirohant. Minden egy adáskabin-foglalási félreértésből indult. Parászka úgy tudta, hogy nyugodtan vételezhet, holott az ajtóra kifüggesztett program szerint Kissnek volt belépése a stúdióba. Az apróbb vitának indult nézeteltérésnek Kiss Dénes azzal próbálta élét venni, hogy emlékeztette kolléganőjét, a szabályt mindenkinek be kell tartania.

„Teljesen elborult az agya, ordított, visított, káromkodott. Olyasmiket mondott, amit újságban nem lenne ildomos leírni. Aztán váratlanul hátulról nekem rohant, nekilökött a falnak, úgy, hogy mindenem repült: a kezemből a papírjaim meg a telefonom, az orromról a szemüvegem. Egyből rájöttem, hogy mindezzel provokálni akar. Nem löktem vissza, nem ütöttem meg, nem kiabáltam vissza. Látván és hallván, hogy kikelt a képéből, egyszerűen megsajnáltam. Hátat fordítottam és lemondtam a tervezett felvételről” – osztotta meg lapunkkal a maga változatát a Kultúrpresszó szerkesztője.

Kiss Dénes fontosnak tartotta elmondani, hogy Parászka Boróka „hisztis rohamának” két műszakis kolléga, Sorin Năsălean túravezető mérnök és Marcel Mihalache operatőr is a fültanúja volt. Szerinte rendkívül furcsa, hogy a történtek után Parászka több emberrel is találkozott a stúdió folyosóján, de egyiknek sem említette, hogy valaki bántalmazta volna. A magyar szerkesztőség belső levelezési oldalán is csak az adáskabin-foglalási gondokat tette szóvá. „Erről egy kis vitát is folytattunk, nem többet. Az egész ütlegelési hazugságot másnap találta ki” – hangsúlyozta Kiss Dénes. Kérdésünkre, amennyiben nem volt ütlegelés, mitől kékülhetett-lilulhatott meg a kolléganője karja, Kiss ismételten leszögezte, ő sem a folyosói incidens alatt, sem azután nem bántalmazta Parászka Borókát.

Kiss Dénes szerint munkatársnője nem mond igazat, ő nem bántalmazta Parászkát Fotó: Kiss Dénes/Facebook

Felelősnek érzi magát, de egészen másért

A történtek másnapján az újságírónő a rádió vezetőségéhez fordult. Feljelentéséből egyértelműen kiderül, hogy a névtelen agresszor lényegében kollégája, Kiss Dénes. A férfi szerint Parászka Borókának egy dologban van igaza: kettőjük konfliktusa hét évre nyúlik vissza. „Én voltam az, aki a Kultúrpresszó szerkesztőjeként a Marosvásárhelyi Rádióhoz hívtam őt – a műsor erősítése végett. Rövid idő alatt azonban kiderült, hogy Boróka bizonyos emberek lejáratására, manipulálásra, diverziókeltésre használja a mikrofon kínálta nyilvánosságot. Szóban is, írásban is rengeteg panaszt kaptunk, amit jeleztünk a főszerkesztőnknek. Arra kértük Szász Attilát, üljünk le, és tisztázzuk a szakmai gondokat. Kérésünk süket fülekre talált. Ezek után a szakszervezet vette kézbe az ügyet, a 18 belső munkatárs közül 15-en írtuk alá azt a levelet, amelyben szakmai kifogásainkat soroltuk fel az akkor még külsős Parászka Borókával kapcsolatban” – vázolta a konfliktus gyökerét Kiss Dénes.

Nem rejtette véka alá, ő volt a kezdeményező, mivel olyan szerkesztőként, aki a rádióhoz hívta Parászkát, felelősnek érezte magát a kolléganője miatt. Azóta még egyszer lángra lobbant a kettőjük konfliktusa, amikor a számítógépes rendszerből eltűnt Parászka néhány anyaga. „Az én nyakamba akarta varrni, mondván, én töröltem le. Holott az sem igaz. Miután lecsengett az ügy, öt éven keresztül békén hagyott” – tette hozzá.

Parászka Boróka körül viszont nem csitultak a kedélyek. Ellenkezőleg: a rádiósok többségét sokkolta a hír, hogy Parászkát egyik napról a másikra, az RMDSZ közbenjárására, versenyvizsga nélkül alkalmazták. „Parászka Boróka rádiós propagandát folytat, műsoraiban gyakran manipulál, eltér az igazságtól. (...) Sajtós és rádión kívüli tevékenysége során bizonyos (párt) körök és ideológiák elkötelezett támogatója, a romániai és magyarországi magyar média botrányos szereplője. (...) Olyan témákat és álláspontokat erőltet egyoldalú módon, amelyek hallgatóink többsége számára idegenek és irritálóak” – szerepel abban a beadványban, amit a magyar szerkesztőség tagjainak 85 százaléka aláírt.

Kiss Dénes állítja: az újabb botrány kirobbantásával Parászka ismét bebizonyította, mekkora „nagy mestere” az áldozati szerepben való tetszelgésnek. Szerinte a kolléganője ideológiai színezetet próbál kölcsönözni az állítólagos történetnek, holott „gerillaharcos, aki bizonyos körök ügyéért harcol, ami a közszolgálatiságba nem fér bele”, ő „se nem harcosa, se nem ügyvivője semmiféle ideológiának”. Kiss Dénes konzervatív, liberális, hitkereső embernek tartja magát, akit megviselt a lejárató kampány.

Szász Attila: a rádió nem igazságszolgáltatási szerv

„A Marosvásárhelyi Rádió vezetősége nem igazságszolgáltató szerv. A véleménynyilvánítás csak mélyíti az árkot, ami senkinek nem használ. Szerintem a rádiónak sem véleményt kell megfogalmaznia, hanem ki kell várnia, és a hatósági döntés után kell megtennie a megfelelő lépéseket” – válaszolta megkeresésünkre Szász Attila, az intézmény főszerkesztő-helyettese. A magyar szerkesztőségért felelős vezető képtelen állást foglalni azok után, hogy az érintettek egymásnak teljesen ellentmondó módon írták le a történteket. Szász megjegyezte, az esetleges fizikai bántalmazásnak nincs szemtanúja, a verbális csetepatét viszont más is hallotta. Pontosabban Parászka Boróka hangját. A főszerkesztő-helyettes arra kérte a feleket, panaszukkal mielőbb forduljanak a rendőrséghez.

Kérdésünkre, hogy mennyire ismeri konfliktusgerjesztőnek két beosztottját, Szász Attila kitérő választ adott. „Két jó újságíróról van szó. Bármelyiknek is az elvesztése érvágást jelentene számunkra. Márpedig az ügy tisztázása után egyiküknek mennie kell!” – jelentette ki a főszerkesztő-helyettes. Intézményvezetőként addig is annyit tudott tenni, hogy a „karanténidőszakban” úgy osztotta be kettőjük munkaidejét, hogy a Hosszú utcai épületben ne keresztezzék egymást. Szász Attila elismerte, az ügy Facebook-on való szétkürtölése nem tesz jót a Marosvásárhelyi Rádió megítélésének. Mint fogalmazott: nem lehet annak örülni, hogy konfliktusos gócként kezdik emlegetni a közszolgálati adót. Ugyanakkor megtiltani sem lehet az érintetteknek, hogy a közösségi hálón panaszkodjanak – tette hozzá.

A Krónika különben öt évvel ezelőtt megírta, hogy kibékíthetetlennek tűnő ellentétek feszülnek a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségében az újságírók többsége és Parászka Boróka között. A nézeteltérések gyökere Parászka 2012-ben történt külsős munkatársként való alkalmazásáig nyúlik vissza, ugyanakkor nem segítette a konfliktusok elsimítását, hogy a szerkesztő 2014-ben főállású státust kapott a csatornánál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
6 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport