Néppárti megmérettetés öt jelölttel – változást sürget az Erdélyi Magyar Néppártban Szilágyi Zsolt elnök két „valódi” kihívója

Makkay József 2019. március 22., 09:01 utolsó módosítás: 2019. március 22., 09:08

Valódi választási tétje lesz az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szombaton Nagyváradon tartandó tisztújító kongresszusának. A lapunknak nyilatkozó öt elnökjelölt kivétel nélkül az erdélyi jobboldali tábor megerősítését, illetve szoros együttműködését tűzi ki célul.

Új fejezet kezdődhet a néppárt történetében. Szilágyi kihívói szerint a fejlődés érdekében szükségszerű a megújulás. Fotó: Barabás Ákos

Tisztújító kongresszusra készül szombaton Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Az alakulatot négy éve irányító Szilágyi Zsolt elnöknek négy kihívója akadt: Csomortányi István, a párt Bihar megyei és Nagy Pál, a Hargita megyei elnök, Soós Sándor, az EMNP országos alelnöke, valamint Toró T. Tibor, a párt korábbi elnöke, jelenlegi ügyvezető elnöke. Az öt elnökjelölttel folytatott beszélgetésünkből kiderül, hogy az EMNP-ben komoly viták alakultak ki. A jelenlegi elnök mellett elkötelezett tábor a gyökeres megújulást szorgalmazókkal áll szembe, így a küldöttek szombati szavazásán dől el, hogy a két legerősebb vetélytárs, Szilágyi Zsolt és Soós Sándor közül ki fogja vezetni a 2011-ben alakult, önmagát jobboldali, autonomista és keresztény-konzervatív elveket valló politikai szervezetet.

Toró T. Tibor: nem megoldás az elégedetlen mozgalmi hév

Toró T. Tibor lapunk érdeklődésére leszögezte, hogy a párt szabályzata szerint elnökjelölt akkor lehet valaki, ha jelölést kap valamelyik megyei küldöttgyűléstől, esetleg elegendő számú helyi szervezettől és ezt a jelölést az országos küldöttgyűlésen elfogadja. Azaz

egyelőre csak potenciális elnökjelöltek vannak, akik az utolsó pillanatban visszaléphetnek.

Toró kizártnak tartja, hogy a régi barátjának és harcostársának nevezett Szilágyi Zsolttal versenyezzen ezért a tisztségért. „Jelölésem – mint minden olyan felkérés, amely mögött egy csapat bizalma húzódik – megtisztelő, de a döntést, hogy ki milyen feladatot vállal a továbbiakban és milyen területen szeretne tovább dolgozni, most is együtt fogjuk meghozni” – fogalmazott a Krónikának a párt ügyvezető elnöke.

A jelenlegi vezetőséget bírálóknak Toró T. Tibor azt üzeni, hogy munkájuk nem volt tévedésmentes, a munkamegosztás sem működött mindig jól, de véleménye szerint látni kell, hogy a megváltozott nemzetpolitikai térben beszűkült a néppárt mozgástere. „Aki ezért a néppárt jelenlegi vezetését okolja, az finoman fogalmazva nem mond igazat” – nyilatkozta megkeresésünkre a párt ügyvezetője.

A néppárt beszűkült mozgásterének okait Toró abban látja, hogy miközben Orbán Viktor kormányfő az Európai Unió megreformálásához keres szövetségeseket, ezt többek között Románia nemzetállami vezetéseiben véli megtalálni.

Mivel Romániát jelenleg a Szociáldemokrata Párt (PSD) irányítja, a vele majd mindenben együttműködő RMDSZ szerepe taktikai szempontból felértékelődött. Toró úgy véli, akkor is ki kell tartaniuk saját értékeik és céljaik mellett, ha az aktuálpolitikai széljárás ennek éppen nem kedvez.

Az ügyvezető elnök szerint a mai helyzetet mégsem lehet megoldani „izgága és örök elégedetlen” mozgalmi hévvel.

„Soós Sándornak az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezetében szerzett tapasztalata, továbbá Nagy Pál ifjúsági mozgalmi múltja vagy akár kulturális intézményvezetői képességei hasznosak lehetnek a néppárt erősítésében, de nem elegendőek sem a stratégiaalkotáshoz, sem pedig ahhoz az összehangoló és képviseleti feladathoz, amelyet egy politikai párt irányítása feltételez” – összegezte fenntartásait a két jelölttel kapcsolatban. Toró a megoldást a Székelyföld és a Partium közötti egymásrautaltság tudatosításában, sajátos nagyvárosi programok kidolgozásában, illetve a közösségi autonómiák képviselete mellett, szakpolitikai hangsúlyok – környezettudatosság, erdélyi autópályák ügye, nyelvhasználati jogok kiterjesztése, közbirtokosságok közösségi szerepének felkarolása, egyetemeink tudásközpont-szerepe – felerősítésében látja.

Vitálisnak tartott váltás

Ezzel szemben Soós Sándor az EMNP jelenlegi vonalvezetésében a legnagyobb gondot abban látja, hogy bár az elmúlt két év választási kampányok hiányában alkalmas lett volna a csendes szervezetépítésre, megerősödésre, témák felvállalására és megvalósítására, erre mégsem került sor.

Nem sikerült hatékony belpolitikát folytatni, kevés alkalommal tudtunk kezdeményező szerepet vállalni a hazai politikai erőtérben. Az elnökségben nem volt valódi feladatmegosztás és nem volt számonkérés. Hiányoztak következetesen végigvitt témák és ügyek. Az elmúlt szinte 8 év országos elnökségi hibáiból többen is tanultunk, levontuk a következtetéseket, és mára felállt egy csapat, amely eredményesebben szeretné vezetni a néppártot”

– fogalmazott a Krónikának Szilágyi Zsolt kihívója.

Az országos alelnök szerint a néppárt fejlődéséhez szükségszerű a változás, a megújulás. Elsősorban a megújult Magyar Polgári Párttal (MPP) szeretné megtalálni az együttműködési felületeket. „Területi szervezeteinkre és tanácsosainkra nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, ott nagyobb a mozgásterünk, a jövő évi helyhatósági választásokon eredményekre kell koncentrálnunk és több néppártos tanácsost és polgármestert kell tisztségbe juttatnunk” – fogalmazta meg főbb célkitűzéseit a korábban az EMI-t, majd az EMNP Kolozs megyei szervezetét is irányító Soós.

Nagy Páltól megtudtuk, elsősorban azért fogadta el a jelölést, mert hangsúlyosabban akarja jelezni, hogy a pártban nagy szükség van egy dolgosabb periódusra. „Vitális kérdésnek látom a változás szükségességét” – nyilatkozta lapunknak a néppárt Hargita megyei elnöke, aki fontos tényezőnek nevezte, hogy az alakulatban tétje van az elnökválasztásnak. Nagy úgy látja, hogy mindhárman – Soós, Szi­lágyi és ő is –

egy táborban szeretnék látni a nemzeti oldalt.

A hangsúlyeltolódás a mikénten van, a nézetkülönbség pedig az elmúlt évek elszalasztott lehetőségei miatt fogalmazódnak meg. „A változást kívánók szerint most az építkezés kell prioritást élvezzen a »nagypolitikával« szemben, szervezőkészségre, munkára és bizalomra van szükség, nem politikai nyilatkozatokra és belső tisztogatásra” – fogalmazott a civilben a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházat irányító Nagy.

Az elnökjelölt úgy véli,

a partiumi pártvezetés a kezdetek óta nem találja a megoldást a székelyföldi kérdésekre, nem tud ráhangolódni az ottani igényekre, néplélekre, ezért nem is sikerült megfelelő válaszokat találnia.

„A jelenlegi keretben azt tartom jónak, hogy sok a jó képességű emberünk, ám az eddigi vezetések legfőbb hibája az volt, hogy ezeket a képességeket nem tudta kezelni és hasznosítani. Mindenkinek azt a feladatot, tisztséget kellene végre megtalálnia, amelyben ki tud teljesedni és leginkább a párt hasznára, ergo az erdélyi magyar közösség hasznára tud válni” – összegezte tapasztalatait Nagy Pál, akinek optimista víziója szerint már a közeljövőben egy táborba szerveződne az MPP és az EMNP.

Csomortányi István: nincsenek csodaszerek

A 36 éves Csomortányi István a legfiatalabb elnökjelölt, de szerinte a fiatalítás, a változás jelszava önmagában nem lehet érdem. Úgy véli, azért jelölték az elnöki megmérettetésre, mert a néppárt és a vele partnerségben működő EMNT tavalyi, az országgyűlési levélszavazással kapcsolatos tájékoztató és segítő kampánya – amelyet reá bíztak –, sikeresen végződött, az erdélyi levélszavazatok 45 százalékát sikerült begyűjteniük. Csomortányi lapunknak azt mondta,

a párt működtetésében csodaszerek nincsenek, és csak a következetes munka hozhat eredményt.

„A néppárt Erdélyben többszörös ellenzékben van, és hogy ne legyen könnyű a dolgunk, az európai nagypolitika is úgy hozta, hogy természetes szövetségesünk, a Fidesz számára is nélkülözhetetlen lett az RMDSZ. Nem irigylem Szilágyi Zsolt elnököt, akinek ilyen történelmi időkben kell vezetnie Erdély egyetlen hiteles autonomista pártját” – fogalmazott a nagyváradi politikus, aki a Krónika érdeklődésére egyértelműen megerősítette, hogy visszalép Szilágyi Zsolt javára a hétvégi kongresszuson.

Az újrázásra készülő Szilágyi Zsolt az elmúlt időszak legnagyobb eredményének azt tartja, hogy megőrizték súlyukat az erdélyi magyar politikában. „Ez nem csak a helyi tanácsosok számát jelenti – helyi és megyei szinten mintegy 230 tanácsosunk van –, hanem azt is, hogy a nagypolitikai kérdésekben, a fontos erdélyi magyar ügyekben hangunk van” – nyilatkozta lapunknak a jelenlegi pártelnök. Szilágyi azt is elmondta, hogy négy évvel ezelőtti nagy terve, az MPP és az EMNP közeledése nem valósulhatott meg, a Biró Zsolt által vezetett MPP-vel nem sikerült az együttműködés, de úgy véli, ezért nem az EMNP vezetősége a hibás.

Bízom abban, hogy Mezei János elnöksége új fejezetet nyit a néppárt és az MPP között. Mindenki büszke a saját munkájára, a saját választási jelképére, a saját márkanevére, azonban ahogy az MPP gyűlésén is elmondtam: ahogy a múltunk közös, bízom abban, hogy a jövőnk is közös lesz”

– tette egyértelművé a jobboldali tábor együttdolgozásáról szóló elképzeléseit a párt elnöke.

Szilágyi a legfontosabb feladatnak a jövő májusi helyhatósági választásokra való felkészülést nevezte, a párton belüli szervezeti életben pedig székelyföldi iroda létrehozását kezdeményezi, amely az EMNP-nek a mainál sokkal hangsúlyosabb székelyföldi jelenlétét célozna meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat