Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Kulturális célpont. A gernyeszegi Teleki-kastély is felkerült a vonatkozó útvonalra

Fotó: Haáz Vince

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére, mely a jövő hónapban indul. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született, a magyar épített örökség megmentése szempontjából is történelmi léptékű programot most – amikor az RMDSZ nincs már kormányon – a „több ezer éves történelemmel rendelkező”, „kincsraktáros” Románia vívmányaként tálalják a bukaresti hatóságok.

Páva Adorján

2024. április 05., 19:122024. április 05., 19:12

Az európai beruházások és projektek minisztériuma szerdai közleményében arról tájékoztatott, hogy jövő hónapban indul a 12 turisztikai-kulturális útvonal népszerűsítési kampánya, mely a Hívogató Románia nevű program része. Utóbbi révén a kulturális turizmus támogatását és több száz, sok esetben eddig kevésbé ismert célpont belföldi és nemzetközi népszerűsítését tűzték ki célul,

olyan műemlékek és értékek rivaldafénybe helyezését, amelyek „kiemelten hozzájárultak az ország jellegzetes multikulturalitásához”.

A szaktárca emlékeztet: a programot az országos helyreállítási terv (PNRR) révén, uniós forrásokból finanszírozzák. Internetes felület is készül, amelyen eredeti tartalmak érhetők majd el a korábban meghatározott 12 turisztikai-kulturális útvonalon található műemlékekről, útjelző táblákat is kihelyeznek. Összesen 275 kulturális célpontot neveztek ki „fő látványosságnak”, olyanokat is, melyeket nem annyira ismer a nagyközönség, viszont „nagy értékkel bír Románia és egész Európa számára”. Ezek digitális-multimédiás tartalmat kapnak majd az említett internetes felületen, míg további 450 „kiegészítő” kulturális célpont aktív linkekkel szerepel majd ugyanott.

A Hívogató Románia program az első olyan lépés, amelyet Románia Görögországhoz és Olaszországhoz hasonlóan megtesz a kevésbé ismert, de történelmileg fontos kulturális célpontok „újraaktiválása” érdekében – közölte a minisztérium. „A Hívogató Románia program 12 útvonalának népszerűsítési projektje egy lehetőség országunk újbóli elhelyezésére a nemzetközi turizmus térképén.

Idézet
Több ezer éves történelmével, Románia valódi történelmi és kulturális kincsek raktárosa, amelyeket helyreállítanak és bemutatják őket a belföldi és nemzetközi kulturális és turisztikai örökség részeként.

Megtiszteltetésnek érezzük, hogy ezt a nagyra törő projektet mi vihetjük véghez, és bízunk benne, hogy a következő években a turisztikai-kulturális útvonalak kiindulópontot jelentenek majd a megindító tapasztalatokat gyűjtő utazók számára” – idézte a közlemény Răzvan Popescu helyettes államtitkárt.

Galéria

Újabb hagyományos falusi házak újulhatnak meg Torockón

Fotó: Facebook/Duna-Ház/Klotz Miklós

A 41 éves, brăilai születésű szociáldemokrata politikus – aki nagy felbuzdulásában Romániának társított több ezer éves történelmet, nem pedig annak a földnek, amely ma az országhoz tartozik – 2022 júniusában kezdte mandátumát, tehát akkor, amikor Hegedüs Csilla még államtitkárként tevékenykedett az európai beruházások és projektek minisztériumában.

Az RMDSZ volt minisztere, fontos embere – aki tavaly júniusban, a tulipános szövetség kormányból való kiszorítása nyomán mondott le államtitkári tisztségéről, hogy nem sokkal utána megváljon az RMDSZ-ben betöltött szóvivői és kultúráért felelős ügyvezető alelnöki tisztségéről is – nem véletlenül „kerül képbe”, hiszen a teljes Hívogató Románia projekt ötletgazdája, sokáig „motorjának” számított, 2022 áprilisában élete egyik legnagyobb kihívásának nevezte az országjáró projektet.

Ezt nem sokkal azután tette, hogy jóváhagyták az országos helyreállítási terv (PNRR) részét képező 12 turisztikai-kulturális útvonalon szereplő műemlékek listáját, amely 5 UNESCO világörökségi helyszínt is tartalmaz. A tervek szerint 103 millió eurót költenek több mint 300 helyszín népszerűsítésére és 225 épület felújítására. Hegedüs Csilla akkor – államtitkárként, a program koordinátoraként – ismertette:

a turisztikai útvonalakra „erdélyi magyar közösségünk számára kiemelkedően fontos helyszínek kerültek fel”, mint például a torockószentgyörgyi vár, a segesvári vár, a gernyeszegi kastély, az Urmánczy-kastély és más partiumi, székelyföldi kastélyok, kúriák.

korábban írtuk

Hívogató Románia: sok magyar kötődésű helyszínt is felújítanak a helyreállítási terv keretében
Hívogató Románia: sok magyar kötődésű helyszínt is felújítanak a helyreállítási terv keretében

Jóváhagyták az országos helyreállítási terv részét képező 12 turisztikai-kulturális útvonalon szereplő műemlékek listáját, amely öt UNESCO világörökségi helyszínt is tartalmaz.

„Szent Lászlóhoz köthető öt helyszínt is felújítunk, például a szacsvai református templomot, a kökösi unitárius templomot és a bihari várat. Hagyományos falusi házak is megújulnak, például Bikfalván, Torockón, Verespatakon, Etéden vagy éppen Berethalmon. Ez mindannyiunk számára történelmi pillanat” – nyilatkozta 2022 áprilisának elején a korábban a bonchidai Bánffy-kastély felújításában nagy tapasztalatot szerző volt RMDSZ-es politikus.

A 12 útvonal 370 turisztikai látványosságot foglal magában, ebből 225 épületet fel is újítanak. Az útvonalak kialakítására 103 millió euró jut az országos helyreállítási tervből az akkori bejelentés szerint. A rendelkezésre álló alapból 5 kastélyt, 5 kúriát, 10 fatemplomot, 5 bojárházat, 5 kolostort, szintén 5, Szent Lászlóhoz köthető helyszínt, 5 római erődítményt, 5 várat, 150 népi építészeti értéket (hagyományos falusi ház) és 30 duna-deltai helyszínt újítanak fel. A program a felújítandó helyszínek népszerűsítését is támogatja (ez rajtol a jövő hónapban). Az épületek felújítását az Országos Befektetési Társaság (CNI) és a kulturális minisztérium koordinálja. A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30.

korábban írtuk

„Láthatóvá teszik” az erdélyi műemlékeket: fontos történelmi ingatlanok felújítását fedezi a helyreállítási terv
„Láthatóvá teszik” az erdélyi műemlékeket: fontos történelmi ingatlanok felújítását fedezi a helyreállítási terv

Számos erdélyi műemlék kerül fel a turisztikai térképre a Hívogató Románia. Az országjáró projekt révén, melyet az országos helyreállítási terv keretében finanszíroznak. Több vár és kastély restaurálása mellett a kistérségek gasztronómiáját is bemutatnák.

Egyébként elég, ha csak rátekintünk a 12 útvonal elnevezésére, rendezési elvére, máris nyilvánvalóvá válik, hogy az ötletgazda nem a többségi nemzet soraiból került ki:

hiszen például a Szent László-útvonal vagy az erdélyi kúriák, illetve az erődtemplomok útvonala egyértelműen a magyar, illetve a szász épített örökséget „járja be”. De természetesen a kastélyok, a várak vagy a hagyományos építészeti stílusokat magukon hordozó falusi házak helyszínei között is „hemzsegnek” a ma már kisebbségben élő nemzetiségek történelmi értékei, megvalósításai.

korábban írtuk

Jelentős támogatást kap a Szent László-út a Hívogató Románia projekt keretében
Jelentős támogatást kap a Szent László-út a Hívogató Románia projekt keretében

Tizenkét turisztikai útvonalon több mint 700 romániai műemléket népszerűsít az európai beruházások és projektek minisztériuma által létrehozott Hívogató Románia. Az Országjáró Projekt.

Nem véletlen, hogy a turisztikai célpontok zöme Erdélyben található: a román „kötődésű” útvonalakon is találni számos itteni helyszínt (például a római castrumok vagy a fatemplomok sorában), illetve az elvileg „semleges”, de románnak elnevezett gasztronómiai hagyományok útvonalán is (például ide kalotaszegi, szilágysági, háromszéki, Hargita megyei értékek is felkerültek). Erdélyt csak a bojárházak, a moldvai kolostorok, illetve a Duna-delta útvonala „kerüli el” teljesen.

Galéria

A freskó nyomában. A Kovászna megyei Bibarcfalva refomátus temploma is felkerült a Szent László-útvonalra

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Ugyanakkor idén év elején kiderült, problémák is adódnak a Hívogató Románia program megvalósításával.

Háromszéken például – mely erdélyi „éllovasként” 11 és fél millió euróból tervezhetett felújításokat – az Uzon községhez tartozó Bikfalva is a program nyertesei közé tartozik, a Kúriák útja keretében ugyanis nyolc udvarház, illetve a hagyományos építészet vonásait felmutató épület felújítására, esetenként eredeti állapotába való visszaállítására nyertek támogatást.

Csakhogy a munkálatokhoz szükséges engedélyek beszerzése jóval tovább tartott az elképzeltnél a Székelyhon korábbi beszámolója szerint, és újabb akadályt jelentett, hogy a tavalyi év folyamán meghirdetett három egymás utáni közbeszerzésen nem jelentkezett kivitelező, aki elvállalta volna, hogy a 60 ezer eurós keretből (amiből előzőleg a szükséges tanulmányokra és engedélyekre is fordítani kellett) elvégzi a kijelölt munkálatokat.

Ugyanakkor 2022 óta megnőtt az építőanyagok ára, és a munkadíjak is jelentősen emelkedtek, ezért több munkálatot kiiktattak, többnyire olyanokat, amelyeket az épületek belsejében végeztek volna el, például szerkezet-megerősítés céljából. Nem mondtak le viszont a külső falakon, például az oromfalon levő vagy az ablakokat keretező díszítő festések restaurálásáról, „bár az is költséges”.

korábban írtuk

Döcög a Hívogató Románia projekt, elúszik az inflációval jó néhány munkálat ára
Döcög a Hívogató Románia projekt, elúszik az inflációval jó néhány munkálat ára

Nagyszerű hírnek számított 2022 tavaszán, hogy az európai alapok minisztériuma uniós támogatást szán az épített örökség megmentésére, valamint Háromszéknek is van nyerni valója e projektből, de azóta kiderült, annak megvalósítása igencsak akadozik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 09., vasárnap

Őrizetbe vettek egy brassói jelöltet, aki halállal fenyegette az egyik körzeti választási iroda elnökét

Hivatalos személy elleni erőszak gyanújával őrizetbe vették a helyhatósági választásokon induló egyik brassói jelöltet – tájékoztatott a brassói ügyészség.

Őrizetbe vettek egy brassói jelöltet, aki halállal fenyegette az egyik körzeti választási iroda elnökét
2024. június 09., vasárnap

Országos átlag fölött a székelyföldi megyék, kullog a Partium

A romániai szavazópolgárok közel 30 százaléka voksolt vasárnap 15 óráig a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon. Jó hír, hogy Székelyföldön nőtt a szavazási kedv, viszont Kolozs és Szilágy megye az országos átlag alatt van.

Országos átlag fölött a székelyföldi megyék, kullog a Partium
2024. június 09., vasárnap

A magyarok ellen uszított a PNL megyei tanácselnök-jelöltje Szatmár megyében

A Szatmár Megyei RMDSZ feljelentést tett annak a magyarellenes uszítást terjesztő üzenetnek a kapcsán, amelyet több szatmári is kapott a választás napján. Az üzenet aláírójaként Adrian Cozma, a PNL megyei tanácselnök-jelöltje van megjelölve.

A magyarok ellen uszított a PNL megyei tanácselnök-jelöltje Szatmár megyében
2024. június 09., vasárnap

A magyarlakta megyék közül Kolozs megyében szavaztak eddig a legkevesebben

Országos viszonylatban Kolozs megyében az egyik legkisebb a szavazási kedv a Központi Választási Iroda (BEC) legfrissebb tájékoztatója szerint.

A magyarlakta megyék közül Kolozs megyében szavaztak eddig a legkevesebben
2024. június 09., vasárnap

„Folytonosság, haladás, erős hang”: szavazásra buzdítják az erdélyi magyarokat a politikusok

Az RMDSZ vezető politikusai szavazatuk leadását követően a választáson való részvételre buzdították az erdélyi magyar szavazókat.

„Folytonosság, haladás, erős hang”: szavazásra buzdítják az erdélyi magyarokat a politikusok
2024. június 09., vasárnap

Kelemen Hunor: „arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában, magas részvételre számítunk”

Arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában és erőnk a helyi közösségekben – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor: „arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában, magas részvételre számítunk”
2024. június 08., szombat

Szinaja helyett Szászhermány: a Barcaságot ajánlja a turistáknak a román sajtó

A Prahova-völgyi üdülőhelyek zsúfoltságát elkerülendő a román Business Magazin a Brassó környéki településeket, Barcaság térségét ajánlja az országot felfedezni vágyó turistáknak.

Szinaja helyett Szászhermány: a Barcaságot ajánlja a turistáknak a román sajtó
2024. június 08., szombat

Szavazásra buzdító három férfi pénzt osztogatott a dél-erdélyi Brádon, a rendőrség bekísérte őket

Pénzt osztogatott borítékban három férfi a dél-erdélyi Brádon, hogy meggyőzze a helyieket, hogy az egyik párt jelöltjeire szavazzanak. A szokatlan ,,kampánynak” rendőrök vetettek véget, a gyanúsítottakat kihallgatták.

Szavazásra buzdító három férfi pénzt osztogatott a dél-erdélyi Brádon, a rendőrség bekísérte őket
2024. június 08., szombat

Bankautomatánál talált pénzt vágott zsebre egy zilahi férfi, eljárást indítottak ellene

Egy zilahi férfi 1500 lejt talált egy bankautomatánál, és ahelyett, hogy erről értesítette volna a bankot, zsebre vágta. A nyomozóhatóság bűnügyi eljárást indított ellene.

Bankautomatánál talált pénzt vágott zsebre egy zilahi férfi, eljárást indítottak ellene
2024. június 08., szombat

Tíz ideiglenes határátkelőhelyet nyitnak meg vasárnap a román-magyar határszakaszon

A választások napján, június 9-én a román-magyar határon tíz ideiglenes átkelőhelyet nyit meg a magyar és a román határrendészet.

Tíz ideiglenes határátkelőhelyet nyitnak meg vasárnap a román-magyar határszakaszon