„Láthatóvá teszik” az erdélyi műemlékeket: fontos történelmi ingatlanok felújítását fedezi a helyreállítási terv

Krónika 2022. április 17., 17:22

Számos erdélyi műemlék kerül fel a turisztikai térképre a Hívogató Románia. Az országjáró projekt révén, melyet az országos helyreállítási terv keretében finanszíroznak. Több vár, kastély, kúria, hagyományos falusi ház restaurálása, népszerűsítése mellett a kistérségek gasztronómiáját, ősi mesterségeit is bemutatnák.

„Láthatóvá teszik” az erdélyi műemlékeket: fontos történelmi ingatlanok felújítását fedezi a helyreállítási terv
galéria
Fókuszban. Számos erdélyi vár, templom mellett a gernyeszegi Teleki-kastély felújítására is jut forrás az országos helyreállítási alapból Fotó: Boda L. Gergely

Összesen 225 műemlék épületet újítanak fel, illetve 300 ingatlant népszerűsítenek az országos helyreállítási terv (PNRR) kultúra és turizmus fejezete keretében. A 12 turisztikai-kulturális útvonal kialakításának részét képező műemlék-felújítások egész Erdélyt érintik, és legkésőbb 2026 júliusáig kell befejeződniük – ismertette lapcsaládunkkal a Hívogató Románia. Az országjáró projekt elnevezésű terv részleteit Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára.

A 12 útvonalra felkerülő és a felújítandó épületek, helyszínek listáját a szaktárca mellett a fejlesztési, a turisztikai, illetve a művelődésügyi minisztérium hagyta jóvá egy közös rendeletben. „A dokumentum a PNRR egyik határidőre teljesített mérföldköve” – véli a politikus.

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint a kezdeményezők azt remélik, hogy a projektre jutó 103 millió euróból zajló felújításoknak, hatékony népszerűsítésnek köszönhetően a jövőben mintegy 50 százalékkal nő majd az országba érkező külföldi turisták száma, és fellendül a belföldi turizmus is.

A bonchidai Bánffy-kastély felújításában nagy tapasztalatot szerzett politikus szerint ugyanis a romániai turizmus hiányossága, hogy bár számos látványosság van, nincsenek kellőképpen „tálalva” a látogatóknak, valamint nem biztosítottak a közelükben a minőségi szolgáltatások. „Nincs egy olyan turisztikai útvonal, nincs egy olyan turisztikai kínálat és a hozzá rendelt minőségi szolgáltatás, amit nyugodt szívvel tudunk ajánlani, hanem eseti megoldások vannak” – vázolta a lapcsaládunknak adott interjúban Hegedüs Csilla.

Az államtitkár szerint épp emiatt van szükség a turisztikai cselekvési tervre, illetve kezdésként a 12 turisztikai-kulturális útvonalra, hogy az országba érkező látogatók tudják, mit keressenek fel, hol költsék el a pénzüket.

Jelenlétükkel ugyanis jelentős jövedelmet hozhatnak a helyi közösségnek, mutatott rá a projekt gazdasági hozadékára a szakember. Elmondta, az országos helyreállítási terv kultúra és turizmus fejezete 172 millió euró felett rendelkezik, múzeumok létrehozását, bővítését is magába foglalja, ugyanakkor 12 turisztikai útvonal létrehozását tartalmazza, melyek közül több egész Erdélyt behálózza. Az erdélyi rész kidolgozójaként az RMDSZ több magyar érdekeltségű műemlék felvételét javasolta a listára Bihartól Háromszékig.

Jelentős kastélyok újulnak meg

Számos értékes erdélyi műemlék újul meg például a Kastélyok útja keretében, ennek kedvezményezettje ugyanis Erdély egyik legfontosabb látványossága, a vajdahunyadi vár, de a zsibói Béldi-kastély, a sepsikőröspataki Kálnoky-kastély, a gernyeszegi Teleki-kastély és a maroshévízi Urmánczy-kastély is megújul.

Emellett 30 kastélyt fognak népszerűsíteni, az ezzel megbízott cégek elkészítik a látnivalók digitális bemutatását, az anyag pedig felkerül a Hívogató Románia telefonos applikáció platformjára

– az épület művészettörténeti leírása, mostani és archív képek, audio-guide is elérhető lesz, s ízelítőként digitálisan is „be lehet járni” a műemlékeket. Az egyes kastélyok felújítására 3,75 millió eurót fordíthatnak.

Lehetőség. A projekt keretében a zsibói Béldi-kastély is megújul Szilágy megyében Fotó: Facebook/Hegedüs Csilla

A maroshévízi Urmánczy-kastélyt működtető Positive Transylvania Egyesület elnöke, Szabó Tekla Katalin lapcsaládunknak úgy nyilatkozott, reméli, a maximális összeget kapják, mely ugyan nem elég a teljes restaurálásra, de nagy előrelépést jelentene. Elmondta, a pályázat szerint öt évig kulturális tevékenységre lehet használni a kastélyt. „Mi eddig is arra használtuk, megnyitottuk a látogatók előtt, a továbbiakban is ezek a terveink” – vázolta Szabó Tekla.

Megismert kúriák, felfedezett gasztronómia

Kimondottan az ország ezen részére összpontosít az Erdélyi kúriák útja: a felújítandó nemesi házak között van a sándorhomoki Kováts-kúria (Szatmár), az aranyosgyéresi Szentkereszty–Bethlen-kúria (Kolozs), a micskei Baranyi–Jakó-kúria (Bihar), a sepsibodoki Mikó-kúria, valamint a kökösi Serester József-kúria (Háromszék).

A szatmár megyei Kováts-kúria Sándorhomokon Fotó: Makkay József

A Szentkereszty–Bethlen-kúriát Szentkereszty Zsigmond építtette a 19. század második felében, körülötte parkot és mesterséges tavat alakíttatott ki. Az épületben az államosítás után elemi iskola működött, jelenleg iskolai könyvtárnak ad helyet, olvasható a Kastély Erdélyben portálon. A kisméretű, földszintes épület három épületrészből áll, a projekt keretében egymillió euró jut a felújítására. Az említett kúriák mellett újabb 25 nemesi lakot népszerűsítenek az app révén. Az útvonal társa a Bojárházak útja, mely a dél-romániai nemesi házak megmentésére összpontosít.

A Hagyományos gasztronómia útja szintén tartalmaz erdélyi helyszíneket. Ez európai szinten is újdonság célja – mesélte Hegedüs Csilla –, hogy a turisták felfedezzék az adott kistérségek hagyományos ételeit, felkeressék, megismerjék a hagyományos mesterségeket űző helyi mestereket.

A 30 desztináció között kalotaszegi, szilágysági, háromszéki, Hargita megyei helyszínek is vannak. A több UNESCO-listás műemléket is tartalmazó Erődtemplomok útján 20 templomot népszerűsítenek, ide még új nevezéseket várnak, mondta Hegedüs. A Fatemplomok útján 30-at „reklámoznak”, 10-et pedig felújítanak, ez többnyire moldvai helyszíneket tartalmaz, akár a Moldvai kolostorok útja – itt 30 látványosságot promoválnak, 5-öt felújítanak.

Külön „fut” a Szent László-út

Magyar vonatkozású a Szent László-út is, mely külön útvonal: 20 műemléket és természeti desztinációt ölel fel. Ennek keretében újul meg a szacsvai és az agyagfalvi református, illetve a kökösi unitárius templom Háromszéken, a szentjobbi apátság és a bihari vár Bihar megyében.

Külön útvonalat kapnak a Római erődítményeknek, öt felújítása van tervben, 20-at népszerűsítenek. A Duna-delta is külön útvonalat kap, 30 hagyományos falusi ház felújítását és bemutatását tervezik.

A Várak útja is több erdélyi műemléket népszerűsít, és a segesvári, brassói, torockószentgyörgyi és nagyváradi vár is rajta van a felújítandó műemlékek listáján, utóbbinak a Királyfia bástyáját restaurálják. A Fehér megyei Torockószentgyörgy vára a településtől keletre, a falu határában helyezkedik el. Habár állaga folyamatosan romlik, helyenként még magas falaival jelenleg is méltóságteljesen emelkedik a falu fölé, nyugat felől a legkönnyebb megközelíteni. Legkorábbi része a 14. század közepén emelt lakótorony, mely terméskőből épült, négyszögletes, magassága hozzávetőlegesen 20 méter, a fal vastagsága néhol 3 méter.

A torockószentgyörgyi várrom Fotó: Makkay József

A Thoroczkay család ősi fészke három nagy pusztulást élt meg. Mesés természeti környezetben fekszik, 24 kilométerre Nagyenyedtől, Torockó mellett. Így könnyen megközelíthető, sok turista keresi fel, ezért is tartják fontosnak a felújítását.

Deák-Székely Szilárd Levente torockói polgármester korábban úgy nyilatkozott: a pályázat előkészítésében a legnehezebb feladat az volt, hogy a községre telekkönyveztessék a várat, a romok ugyanis 1265 négyzetmétert tesznek ki. Az öt vár felújítására összesen 10,75 millió eurót szánnak, így egy létesítményre 2,155 millió euró jutna.

A Hagyományos építészettel rendelkező falvak útján is több erdélyi helyszín szerepel. Ennek keretében 20 falut népszerűsítenek, 150 házat újítanak fel. Erdélyből Torockó, Berethalom, Verespatak, Etéd, Szászkézd, Körösfő és Csíkszentgyörgy szerepel a kedvezményezett települések lajstromán.

Tartani kell a határidőket

A felújítási folyamatról Hegedüs Csilla elmondta, hogy a restaurálandó műemlékek listájára olyan épületek kerültek fel, ahol a tulajdonosok megrendelték a megvalósíthatósági tanulmányt. Ezt két hónapon belül be kell fejezni, és év végére a szerződéskötések is meglesznek, ugyanis 2026. június 30-áig be kell fejeződnie a munkának.

A csíkszentgyörgyi Gál Sándor-ház Fotó: Veres Nándor

Hegedüs Csilla szerint az egyes épületekre szánt pénz elegendő lesz, de ha nagyobb összegre lenne szükség, a tulajdonosok állják a különbözetet. A határidőt azonban kötelező tartani, ha nem sikerül időben végezni, „nagyon nagy baj van”, fogalmazott az államtitkár, a tulajdonosnak ugyanis vissza kell fizetnie a kapott támogatást.

„Így neki is érdeke, hogy felügyelje a munka menetét” – mutatott rá. Hegedüs Csilla hangsúlyozta: a listát – melynek erdélyi vonatkozású részét az RMDSZ dolgozta ki – elküldték az EB-nek, négy miniszter írta alá, így „nem lehet visszacsinálni”.
A Hívogató Románia telefonos applikáció mintegy 300 elsődleges helyszínt ajánl a turistáknak, de másik 450 is szerepel rajta, olyan, a fő célpontok közötti útvonalon lévő látnivalók, ahol szintén meg lehet állni, nézelődni.

Az államtitkár szerint az útvonalak mellett a PNRR kultúra és turizmus fejezetének újdonsága a turisztikai cselekvési terv, mely megmutatja, hogyan hasznosítható az épített örökség, hogy a helyi közösségnek pénzt hozzon. Ez kitér a helyi közösség szerepére is egy-egy látványosság kiaknázásában, de a turisztikai desztinációmenedzsmentre is, melynek a helyi önkormányzatok, tulajdonosok, turizmusban érdekelt felek és civilek is részei, hogy az egyes helyszíneken összehangoltan lehessen biztosítani a turisták megfelelő ellátását, a kulturális kínálatot.

Az államtitkár elmondta: azt remélik, hogy a Hívogató Románia. Az országjáró projekt gyakorlatba ültetése a jövőben mintegy 50 százalékkal növeli majd az országba látogató külföldi turisták számát, de azáltal, hogy számos, jelenleg kevésbé ismert helyszín is „láthatóvá válik”, a belföldi turizmusra is ösztönzően hat majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport