Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Kulturális célpont. A gernyeszegi Teleki-kastély is felkerült a vonatkozó útvonalra

Fotó: Haáz Vince

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére, mely a jövő hónapban indul. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született, a magyar épített örökség megmentése szempontjából is történelmi léptékű programot most – amikor az RMDSZ nincs már kormányon – a „több ezer éves történelemmel rendelkező”, „kincsraktáros” Románia vívmányaként tálalják a bukaresti hatóságok.

Páva Adorján

2024. április 05., 19:122024. április 05., 19:12

Az európai beruházások és projektek minisztériuma szerdai közleményében arról tájékoztatott, hogy jövő hónapban indul a 12 turisztikai-kulturális útvonal népszerűsítési kampánya, mely a Hívogató Románia nevű program része. Utóbbi révén a kulturális turizmus támogatását és több száz, sok esetben eddig kevésbé ismert célpont belföldi és nemzetközi népszerűsítését tűzték ki célul,

olyan műemlékek és értékek rivaldafénybe helyezését, amelyek „kiemelten hozzájárultak az ország jellegzetes multikulturalitásához”.

A szaktárca emlékeztet: a programot az országos helyreállítási terv (PNRR) révén, uniós forrásokból finanszírozzák. Internetes felület is készül, amelyen eredeti tartalmak érhetők majd el a korábban meghatározott 12 turisztikai-kulturális útvonalon található műemlékekről, útjelző táblákat is kihelyeznek. Összesen 275 kulturális célpontot neveztek ki „fő látványosságnak”, olyanokat is, melyeket nem annyira ismer a nagyközönség, viszont „nagy értékkel bír Románia és egész Európa számára”. Ezek digitális-multimédiás tartalmat kapnak majd az említett internetes felületen, míg további 450 „kiegészítő” kulturális célpont aktív linkekkel szerepel majd ugyanott.

A Hívogató Románia program az első olyan lépés, amelyet Románia Görögországhoz és Olaszországhoz hasonlóan megtesz a kevésbé ismert, de történelmileg fontos kulturális célpontok „újraaktiválása” érdekében – közölte a minisztérium. „A Hívogató Románia program 12 útvonalának népszerűsítési projektje egy lehetőség országunk újbóli elhelyezésére a nemzetközi turizmus térképén.

Idézet
Több ezer éves történelmével, Románia valódi történelmi és kulturális kincsek raktárosa, amelyeket helyreállítanak és bemutatják őket a belföldi és nemzetközi kulturális és turisztikai örökség részeként.

Megtiszteltetésnek érezzük, hogy ezt a nagyra törő projektet mi vihetjük véghez, és bízunk benne, hogy a következő években a turisztikai-kulturális útvonalak kiindulópontot jelentenek majd a megindító tapasztalatokat gyűjtő utazók számára” – idézte a közlemény Răzvan Popescu helyettes államtitkárt.

Galéria

Újabb hagyományos falusi házak újulhatnak meg Torockón

Fotó: Facebook/Duna-Ház/Klotz Miklós

A 41 éves, brăilai születésű szociáldemokrata politikus – aki nagy felbuzdulásában Romániának társított több ezer éves történelmet, nem pedig annak a földnek, amely ma az országhoz tartozik – 2022 júniusában kezdte mandátumát, tehát akkor, amikor Hegedüs Csilla még államtitkárként tevékenykedett az európai beruházások és projektek minisztériumában.

Az RMDSZ volt minisztere, fontos embere – aki tavaly júniusban, a tulipános szövetség kormányból való kiszorítása nyomán mondott le államtitkári tisztségéről, hogy nem sokkal utána megváljon az RMDSZ-ben betöltött szóvivői és kultúráért felelős ügyvezető alelnöki tisztségéről is – nem véletlenül „kerül képbe”, hiszen a teljes Hívogató Románia projekt ötletgazdája, sokáig „motorjának” számított, 2022 áprilisában élete egyik legnagyobb kihívásának nevezte az országjáró projektet.

Ezt nem sokkal azután tette, hogy jóváhagyták az országos helyreállítási terv (PNRR) részét képező 12 turisztikai-kulturális útvonalon szereplő műemlékek listáját, amely 5 UNESCO világörökségi helyszínt is tartalmaz. A tervek szerint 103 millió eurót költenek több mint 300 helyszín népszerűsítésére és 225 épület felújítására. Hegedüs Csilla akkor – államtitkárként, a program koordinátoraként – ismertette:

a turisztikai útvonalakra „erdélyi magyar közösségünk számára kiemelkedően fontos helyszínek kerültek fel”, mint például a torockószentgyörgyi vár, a segesvári vár, a gernyeszegi kastély, az Urmánczy-kastély és más partiumi, székelyföldi kastélyok, kúriák.

korábban írtuk

Hívogató Románia: sok magyar kötődésű helyszínt is felújítanak a helyreállítási terv keretében
Hívogató Románia: sok magyar kötődésű helyszínt is felújítanak a helyreállítási terv keretében

Jóváhagyták az országos helyreállítási terv részét képező 12 turisztikai-kulturális útvonalon szereplő műemlékek listáját, amely öt UNESCO világörökségi helyszínt is tartalmaz.

„Szent Lászlóhoz köthető öt helyszínt is felújítunk, például a szacsvai református templomot, a kökösi unitárius templomot és a bihari várat. Hagyományos falusi házak is megújulnak, például Bikfalván, Torockón, Verespatakon, Etéden vagy éppen Berethalmon. Ez mindannyiunk számára történelmi pillanat” – nyilatkozta 2022 áprilisának elején a korábban a bonchidai Bánffy-kastély felújításában nagy tapasztalatot szerző volt RMDSZ-es politikus.

A 12 útvonal 370 turisztikai látványosságot foglal magában, ebből 225 épületet fel is újítanak. Az útvonalak kialakítására 103 millió euró jut az országos helyreállítási tervből az akkori bejelentés szerint. A rendelkezésre álló alapból 5 kastélyt, 5 kúriát, 10 fatemplomot, 5 bojárházat, 5 kolostort, szintén 5, Szent Lászlóhoz köthető helyszínt, 5 római erődítményt, 5 várat, 150 népi építészeti értéket (hagyományos falusi ház) és 30 duna-deltai helyszínt újítanak fel. A program a felújítandó helyszínek népszerűsítését is támogatja (ez rajtol a jövő hónapban). Az épületek felújítását az Országos Befektetési Társaság (CNI) és a kulturális minisztérium koordinálja. A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30.

korábban írtuk

„Láthatóvá teszik” az erdélyi műemlékeket: fontos történelmi ingatlanok felújítását fedezi a helyreállítási terv
„Láthatóvá teszik” az erdélyi műemlékeket: fontos történelmi ingatlanok felújítását fedezi a helyreállítási terv

Számos erdélyi műemlék kerül fel a turisztikai térképre a Hívogató Románia. Az országjáró projekt révén, melyet az országos helyreállítási terv keretében finanszíroznak. Több vár és kastély restaurálása mellett a kistérségek gasztronómiáját is bemutatnák.

Egyébként elég, ha csak rátekintünk a 12 útvonal elnevezésére, rendezési elvére, máris nyilvánvalóvá válik, hogy az ötletgazda nem a többségi nemzet soraiból került ki:

hiszen például a Szent László-útvonal vagy az erdélyi kúriák, illetve az erődtemplomok útvonala egyértelműen a magyar, illetve a szász épített örökséget „járja be”. De természetesen a kastélyok, a várak vagy a hagyományos építészeti stílusokat magukon hordozó falusi házak helyszínei között is „hemzsegnek” a ma már kisebbségben élő nemzetiségek történelmi értékei, megvalósításai.

korábban írtuk

Jelentős támogatást kap a Szent László-út a Hívogató Románia projekt keretében
Jelentős támogatást kap a Szent László-út a Hívogató Románia projekt keretében

Tizenkét turisztikai útvonalon több mint 700 romániai műemléket népszerűsít az európai beruházások és projektek minisztériuma által létrehozott Hívogató Románia. Az Országjáró Projekt.

Nem véletlen, hogy a turisztikai célpontok zöme Erdélyben található: a román „kötődésű” útvonalakon is találni számos itteni helyszínt (például a római castrumok vagy a fatemplomok sorában), illetve az elvileg „semleges”, de románnak elnevezett gasztronómiai hagyományok útvonalán is (például ide kalotaszegi, szilágysági, háromszéki, Hargita megyei értékek is felkerültek). Erdélyt csak a bojárházak, a moldvai kolostorok, illetve a Duna-delta útvonala „kerüli el” teljesen.

Galéria

A freskó nyomában. A Kovászna megyei Bibarcfalva refomátus temploma is felkerült a Szent László-útvonalra

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Ugyanakkor idén év elején kiderült, problémák is adódnak a Hívogató Románia program megvalósításával.

Háromszéken például – mely erdélyi „éllovasként” 11 és fél millió euróból tervezhetett felújításokat – az Uzon községhez tartozó Bikfalva is a program nyertesei közé tartozik, a Kúriák útja keretében ugyanis nyolc udvarház, illetve a hagyományos építészet vonásait felmutató épület felújítására, esetenként eredeti állapotába való visszaállítására nyertek támogatást.

Csakhogy a munkálatokhoz szükséges engedélyek beszerzése jóval tovább tartott az elképzeltnél a Székelyhon korábbi beszámolója szerint, és újabb akadályt jelentett, hogy a tavalyi év folyamán meghirdetett három egymás utáni közbeszerzésen nem jelentkezett kivitelező, aki elvállalta volna, hogy a 60 ezer eurós keretből (amiből előzőleg a szükséges tanulmányokra és engedélyekre is fordítani kellett) elvégzi a kijelölt munkálatokat.

Ugyanakkor 2022 óta megnőtt az építőanyagok ára, és a munkadíjak is jelentősen emelkedtek, ezért több munkálatot kiiktattak, többnyire olyanokat, amelyeket az épületek belsejében végeztek volna el, például szerkezet-megerősítés céljából. Nem mondtak le viszont a külső falakon, például az oromfalon levő vagy az ablakokat keretező díszítő festések restaurálásáról, „bár az is költséges”.

korábban írtuk

Döcög a Hívogató Románia projekt, elúszik az inflációval jó néhány munkálat ára
Döcög a Hívogató Románia projekt, elúszik az inflációval jó néhány munkálat ára

Nagyszerű hírnek számított 2022 tavaszán, hogy az európai alapok minisztériuma uniós támogatást szán az épített örökség megmentésére, valamint Háromszéknek is van nyerni valója e projektből, de azóta kiderült, annak megvalósítása igencsak akadozik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik
2024. május 06., hétfő

A határ a csillagos ég a kolozsvári lakásáraknál, egyes negyedekben már meghaladta a 3000 eurót négyzetméterenként

Lassan eléri a 2600 eurós átlagárat a kolozsvári lakások négyzetmétere, a Compariimobiliare.ro statisztikája szerint idén áprilisban 2594 euróba került egy négyzetméter, ami 28 euróval volt már több, mint februárban.

A határ a csillagos ég a kolozsvári lakásáraknál, egyes negyedekben már meghaladta a 3000 eurót négyzetméterenként
2024. május 06., hétfő

Egy medvét kilőttek, egy bocsot pedig végleg elaltattak Hargita megyében

Többször támadt lövétei jószágokra az a medve, amelyet hétfőn hajnalban már nem is tudtak elkergetni a hatóságok, így kénytelenek voltak kiadni a kilövéshez szükséges parancsot. Felsősófalván egy súlyosan sérült bocsot kellett elaltatni.

Egy medvét kilőttek, egy bocsot pedig végleg elaltattak Hargita megyében
2024. május 06., hétfő

Szikláról mentették le a határon átszökött ukrán férfiakat a máramarosi hegyimentők

Az ukrán–román határon a Máramarosi-havasokban átszökött két ukrán állampolgárt keresnek hétfőn a hegyimentők és a határrendészek.

Szikláról mentették le a határon átszökött ukrán férfiakat a máramarosi hegyimentők
2024. május 06., hétfő

„Újuljatok meg!” mottóval szervezik meg az idei csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek a programját is bejelentették

„Újuljatok meg!” – ezzel a mottóval szervezik meg idén a csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek programját a hétvégén közölték a szervezők.

„Újuljatok meg!” mottóval szervezik meg az idei csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek a programját is bejelentették
2024. május 06., hétfő

Már csak a bányamúzeum idézi fel az aranybányászatot Verespatakon

Naponta több tíz turistát vonz a verespataki Bányászati Múzeum. A múzeum működtetője, Valentin Rus bányamérnök a Krónikának elmondta: nagy hibának tartja a romániai bányászat felszámolását.

Már csak a bányamúzeum idézi fel az aranybányászatot Verespatakon
2024. május 05., vasárnap

FRISSÍTVE – Garázsok gyulladtak ki egy csíkszéki településen, a lángokat sikerült megfékezni

Kigyulladt több garázs Csíkszentmártonban vasárnap, a tűzoltók a lángok elterjedésének megakadályozásán dolgoznak – közölte a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

FRISSÍTVE – Garázsok gyulladtak ki egy csíkszéki településen, a lángokat sikerült megfékezni
2024. május 05., vasárnap

Egy égve hagyott gyertya miatt éghetett le egy Fehér megyei fatemplom

Leégett egy fatemplom a Fehér megyei Havasgáld községhez tartozó Ghioncani faluban vasárnapra virradóan. A tűz oka feltehetően egy égve hagyott gyertya volt.

Egy égve hagyott gyertya miatt éghetett le egy Fehér megyei fatemplom
2024. május 05., vasárnap

Meghalt egy autós, miután nem vette figyelembe a tilos jelzést a vasúti átjárónál

Meghalt egy furgon sofőrje vasárnap reggel, miután elütötte egy vonat a 14-es főúton, a vasúti átjárónál, mert figyelmen kívül hagyta a jelzőlámpa tilos jelzését – közölte a Szeben megyei rendőr-főkapitányság.

Meghalt egy autós, miután nem vette figyelembe a tilos jelzést a vasúti átjárónál
2024. május 05., vasárnap

Miután öt helyen is elutasították, Kolozsvárról Suceavára kellett szállítani egy stroke-os beteget

Egy 47 éves, akut iszkémiás stroke-ot elszenvedett beteget szombaton SMURD-helikopterrel szállítottak a kolozsvári megyei sürgősségi kórházból Suceavába, hogy eltávolítsák a vérrögöt az érintett agyi érből.

Miután öt helyen is elutasították, Kolozsvárról Suceavára kellett szállítani egy stroke-os beteget