Nagy az erdélyi magyarok szavazókedve

Nagy az erdélyi magyarok szavazókedve

Fotó: Veres Nándor

Zökkenőmentesen zajlik a voksok leadása a magyar országgyűlési választásokra a kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátuson: már az első napokban számos erdélyi magyar állampolgár élt szavazati jogával, a hét folyamán pedig várhatóan még többen dobják be levélcsomagjukat az urnákba. A külképviseletek illetékesei a Krónikának elmondták: sokan kérik munkatársaik segítségét az azonosító nyilatkozat kitöltéséhez és a levélcsomag összeállításához.

Bíró Blanka

Kiss Előd-Gergely

Barabás Hajnal

2014. március 26., 20:122014. március 26., 20:12

A külképviseletek illetékesei a Krónikának elmondták: sokan kérik munkatársaik segítségét az azonosító nyilatkozat kitöltésében és a levélcsomag öszszeállításában.

„Jóleső, megható érzés részt venni a magyar választásokon\" – osztotta meg gondolatait lapunkkal egy idős kolozsvári házaspár, miután szerdán mindketten a kincses városi külképviseleten elhelyezett urnába dobták a voksukat tartalmazó levélcsomagot.

„Mivel megkaptuk az állampolgárságot, arra szavaztunk, akire kellett: a Fideszre. Elég volt a sok kommunistából, pláné Gyurcsányból!\" – hangsúlyozta a férj, Horváth Endre, aki hozzátette: hamarosan az unokájuk is szavazni fog az országgyűlési választásokon. Felesége, Annamária azt is elmondta: a külképviseleten mindenki segítőkész volt, így egyszerűen ment az azonosító nyilatkozat kitöltése is.

A Fideszre szavaz Tamás Sándor
A Fidesz – Kereszténydemokrata Néppárt pártszövetségre szavaz az április 6-ai magyarországi országgyűlési választásokon Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke. Ezt maga a politikus jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján. „Azontúl, hogy több évtizedes baráti kapcsolat fűz a Fidesz–KDNP politikusaihoz, a magyarországi pártok közül a Fidesz az, amely a nemzetpolitikai kérdésekre konkrét intézkedésekkel válaszolt\" – indokolta döntését Tamás Sándor.
Mint rámutatott: a levélben való szavazás bonyolultabb, mint ahogy azt az erdélyiek megszokták, így félő, hogy segítség hiányában a sok papír láttán – főként a falvakon – a levélcsomagot felteszik a szekrény tetejére. Háromszéken egyébként az RMDSZ négy városi szervezeténél, illetve falvakon a szövetség helyi elnökei vagy a választott tisztségviselők és a lelkészek is segítenek a szavazásban. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester arra kérte a választójoggal rendelkező polgárokat, hogy ha postán akarják viszszaküldeni a szavazócédulát, ne hagyják utolsó napra.

Magdó: tájékozódjanak a választópolgárok

A kolozsvári főkonzulátus címére mintegy 3600-an kérték a szavazási levélcsomagot, és noha hosszabb sor egyelőre nem alakult ki, folyamatosan érkeznek a helyszínre a levelet átvevő, illetve benyújtó választópolgárok.

Magdó János kolozsvári főkonzul lapunknak kifejtette: a törvényes előírások értelmében a magyarországi lakcímmel nem rendelkező személyek a külképviselet épületében nem tölthetik ki sem a szavazócédulákat, sem a mellékelt azonosító nyilatkozatot, a református egyház azonban felajánlotta, hogy a konzulátus rendelkezésére bocsátja az ugyanabban az udvarban levő irodáját, ahol az egyház önkéntesei az adatok pontos megadásában is segítenek a polgároknak.

„Örömmel tapasztaljuk, hogy már olyanok is bejönnek, akik otthonra kérték a levélcsomagot, de bizonytalanok a nyilatkozat kitöltésében vagy a borítékok összeállításában. A fiatal önkéntesek mindenkinek készségesen segítenek\" – magyarázta a főkonzul.

A diplomáciai képviselet vezetője hangsúlyozta: fontos, hogy a választópolgárok a voksok leadása előtt tájékozódjanak annak érdekében, hogy minél kevesebb érvénytelen szavazat jusson el Budapestre.

„Ez azért is lényeges, mert a szavazat nemcsak akkor érvénytelen, ha például két pártot jelölünk be, hanem olyan apróságok miatt is, mint az azonosító nyilatkozaton az aláírás hiánya\" – fejtette ki Magdó. Hozzátette: az állampolgárok legkésőbb pénteken, április 4-én 19 óráig vehetik át a konzulátuson a szavazási levélcsomagot, 6-án ugyanis, a választás napján már csak leadni lehet a voksokat a külképviseleten.

Nagy a lelkesedés Kolozsváron 

A főkonzultól azt is megtudtuk, hogy már a szavazás első napján, hétfőn nagy lelkesedést tapasztalt: sokan már a 9 órás nyitás előtt a külképviselet udvarán várakoztak. „A kezdeti igyekezet azóta sem csökkent, a következő napokban egyre többen adták le szavazatukat, a továbbiakban pedig még több látogatóra számítunk\" – vélekedett Magdó. Hozzátette: eddig nagyrészt az idősebb korosztály képviseltette magát, de számos fiatal is élt már demokratikus jogával.

Ottjártunkkor a konzulátussal közös udvaron működő – az azonosító nyilatkozat kitöltésében, illetve a szavazatok összegyűjtésében szintén segítő – demokrácia-központot is felkerestük. Péter Katalin irodavezető elmondta: a református egyház által a közvetlen szomszédságukban berendezett iroda nagy terhet vesz le a vállukról.

„Hozzánk nagyjából azok térnek be, akik már ismernek, hiszen mi segítettünk a könnyített honosítás, illetve a magyar útlevél megszerzésében és a választásokra való regisztrálás során is\" – magyarázta Péter Katalin. Hozzátette: nekik egyszerűbb dolguk van, más demokrácia-központokban – ahonnan távol esik mindkét konzulátus – azonban valószínűleg jóval nagyobb az érdeklődés.

Az MPP is gyűjti a szavazatokat
A honosításban és a választási regisztrációban nyújtott segítség után a Magyar Polgári Párt (MPP) az erdélyi magyar állampolgárok április 6-ai magyar országgyűlési választásokra szánt voksainak összegyűjtésében is segít, eljuttatva azokat valamely erdélyi külképviseletre – tájékoztatott az MPP sajtóirodája.
A polgári párt székházai mellett működő állampolgársági irodákban jövő hét végéig, április 4-éig várják a polgárokat, de ha igény van rá, a választás napján, április 6-án is összegyűjtik a szavazási levélcsomagokat. Az irodákban nemcsak összegyűjtik a voksokat, de az azonosító nyilatkozatok kitöltésében is segítenek.

„Aminek születtünk, azok vagyunk\"

A csíkszeredai főkonzulátuson is nagy a jövés-menés ezekben a napokban, a választópolgárok szerint azonban minden zökkenőmentesen zajlik, a külképviselet munkatársai készségesen segítenek mindenben.

„Tizenhárom gyermeket neveltem fel, rajtunk kívül ők is mindannyian felvették a magyar állampolgárságot, hiszen a nagyszüleim magyarok voltak: a nagyapám a háború idején jött ide Magyarországról, csángó asszonyt vett feleségül. Aminek születtünk, azok vagyunk\" – vallotta egy gyimesközéploki születésű, Csíkszeredában élő asszony, aki azelőtt vette át a szavazási levélcsomagját.

Egy helybéli fiatalember, aki szerdán már a voksát is leadta a külképviseleten, arról számolt be, hogy nem találta bonyolultnak a dokumentumok kitöltését, amit otthon végzett el a családjával. „Ha már magyar állampolgár vagyok, kötelességemnek tartom részt venni a magyarországi választásokon\" – indokolta döntését a férfi.

„Már az első pillanattól, hétfőtől kezdve nagy az érdeklődés a külképviseleten. Olyanok is szép számmal érkeznek, akik postán kapták meg a levelet, de itt adják le voksukat\" – nyilatkozta lapunknak Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul.

Hozzátette: arra biztatnák, a szavazópolgárokat, hogy még ezekben a napokban, minél előbb vegyék át a külképviseleten a szavazólapot, hogy ne alakuljanak ki hosszú sorok. Zsigmond Barna Pál azt is elmondta: ha valaki elrontja a szavazólapot, sajnos nincs lehetőség újat biztosítani számára, viszont az azonosító nyilatkozatból tudnak újat adni a főkonzulátuson, amely egészen 21 óráig nyitva tart hétköznapokon. A csíkszeredai külképviseletre egyébként mintegy 11 ezren kérték a választási levélcsomagot.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 18., csütörtök

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált

Ideiglenes helyszínen, a Sepsi Arénában tartják augusztus 29. és 31. között a Sepsi Tabakó Fesztivált az erdélyi Sepsiszentgyörgyön.

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált
2024. július 18., csütörtök

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal

Csütörtök este sikerült eloltani a Brassó megyei az Alsóucsa (Ucea de Jos) község területén kitört erdőtüzet.

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal
2024. július 18., csütörtök

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak

A Bákó megyei településeken zajló magyar oktatási programba bekapcsolódó óvónőket és tanítónőket keres a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSSZ).

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak
2024. július 18., csütörtök

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak

Több erdélyi szórványkollégiumnak ajánlják fel az idén összegyűlt búzaadományokat a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program erdélyi résztvevői – közölte csütörtökön Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke.

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak
2024. július 18., csütörtök

Elmagyarázta a Wizzair kolozsvári pilótája, miért késnek sokat a nyári hónapokban a repülőgépek

Alex Tăgurean kolozsvári pilóta elmagyarázta egy videóban, hogy miért késnek a nyári hónapokban többet a repülőgépek.

Elmagyarázta a Wizzair kolozsvári pilótája, miért késnek sokat a nyári hónapokban a repülőgépek
2024. július 18., csütörtök

Villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporokra figyelmeztetnek a meteorológusok

Zivatarokra figyelmeztető sárga jelzésű riasztást adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország területének mintegy háromnegyedére.

Villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporokra figyelmeztetnek a meteorológusok
2024. július 18., csütörtök

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nagyvárad közelében

Kigyulladt szerdán este egy Élesd és Nagyvárad között közlekedő személyvonat mozdonya a bihari megyeszékhely közelében.

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nagyvárad közelében
2024. július 18., csütörtök

Jó hír a Kolozsvár és Nagyvárad között autózóknak: hamarosan újabb körgyűrű könnyíti a közlekedést

Hamarosan befejeződnek a fugyivásárhelyi körgyűrű építési munkálatai: a kivitelezők a körforgalmakat és az útpadkákat alakítják ki, felszerelik a szalagkorlátokat, és mellékutakat építenek – tájékoztatta a Krónikát a Bihar Megyei Tanács sajtóosztálya.

Jó hír a Kolozsvár és Nagyvárad között autózóknak: hamarosan újabb körgyűrű könnyíti a közlekedést
2024. július 17., szerda

Az óvás utáni érettségi jegy nem lehet kisebb az eredetinél egy bírósági döntés értelmében

Precedenst teremthet a nagyváradi törvényszék egy nemrég meghozott döntése, amelynek értelmében nem adható az eredetinél kisebb osztályzat egy megfellebbezett érettségi dolgozatra. Az ítélet azonban még nem jogerős.

Az óvás utáni érettségi jegy nem lehet kisebb az eredetinél egy bírósági döntés értelmében
2024. július 17., szerda

Ha nem vagyunk óvatosak, nemcsak napszúrás, hanem hőguta, vízmérgezés is kialakulhat kánikula idején

A kánikula okozhat napszúrást, hőgutát és vízmérgezést is, és bizony érdemes ezeket megelőzni – hívta fel a figyelmet Turóczi Ildikó, a többek közt a Brassó megyei Barcarozsnyó ügyeletközpontjában dolgozó háziorvos főorvos.

Ha nem vagyunk óvatosak, nemcsak napszúrás, hanem hőguta, vízmérgezés is kialakulhat kánikula idején