Mentőszolgálat: szekér a lovak előtt

Kétkedve fogadták az erdélyi és partiumi sürgősségi betegellátók az egészségügyi minisztérium legújabb, közvitára bocsátott tervezetét, mely szerint hét regionális mentőszolgálatot hoznának létre az országban. A tervezet szerint bizonyos adminisztratív feladatokat csak a régióközpontban látnak el. Kiderült továbbá, a betegekkel kapcsolatos szolgáltatások nem módosulnak, és orvosi személyzetelbocsátás sem jár az átszervezéssel.

A közvitára bocsátott tervezet szerint amennyiben a tervezet hatályba lépik, megszűnik a megyei mentőszolgálatok jogi személyisége, működtetést helyi szinten orvos-igazgatók irányítják majd. A vezetőségnek kötelező módon orvosi végzettsége kell legyen. Az egészségügyi minisztérium azt is leszögezi: valamennyi orvos és asszisztens megőrzi az állását, csupán bizonyos adminisztratív, gazdasági és műszaki feladatok kerülnek át a régióközpontokhoz – derül ki a tervezet szövegéből.

Az észak-nyugati központ kolozsvári székhellyel Kolozs, Bihar, Szatmár, Máramaros, Szilágy és Beszterce-Naszód megyét, a közép-régió marosvásárhelyi központtal Fehér, Maros, Szeben, Brassó, Hargita és Kovászna megyét, a nyugati regionális központ temesvári székhellyel Arad, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyét foglalja magába.

Átrendezett finanszírozási rendszer

Az egészségügyi minisztérium biztosítaná ezentúl az új regionális központok költségeit, de a rendelet teret enged arra, hogy a büdzsét saját forrásból és adományokból egészíthessék ki az új egységek. Ugyanakkor tilos lesz magánbiztosítókkal szerződniük, ami a sürgősségi ellátást vagy egészségügyi szállítást illeti.

A  minisztérium közölte továbbá: azért tartja fontosnak a mentőszolgálatok átszervezését, mert a jelenleg hálózat nehézkessé teszi a sürgősségi ellátást, főleg azokon településeken, amelyekek földrajzilag közel vannak egy adott megyeközponthoz, de más megyéhez tartoznak.

Átrendeződés kérdőjelekkel

\"Nem tudom még pontosan, miként akarják megoldani a mentőszolgálatok központosítását, és egyelőre arról sem kaptunk tájékoztatást, hogy ez milyen adminisztratív átrendeződéssel jár\" – nyilatkozta lapunknak Pataki Ferenc, a Szatmár megyei mentőszolgálat vezetője. Amint kifejtette: a legésszerűbb az, ha a pácienseket a legközelebbi kórházba szállítják, ahol a leghamarabb ellátásban részesülnek, így jó megoldás lehet, ha például a Szatmár megyei Hadadról a közelebb levő zilahi kórházba visznek egy beteget, mint a körülbelül 70 kilométerre levő Szatmárnémetibe.

Pataki Ferenc szerint egyelőre nem tisztázott, hogy az átszervezést követően miként működnek majd a diszpécserszolgálatok. Mint kifejtette: ha az észak-nyugati régióban megmarad mind a hat központ, nem hoz túl sok újat a tervezett átszervezés. Hozzátette, értesült olyan elképzelésről is, miszerint a hat diszpécserszolgálat helyett csak kettő vagy három maradna – ennek révén pedig már könnyebben kivitelezhető a szaktárca szándéka, mely szerint összehangoltan, egymást kiegészítve használhatnák a szomszédos megyék mentőit, illetve az egészségügyi intézmények szolgáltatásait. Pataki úgy jósolja, leghamarabb november elsején lehet majd érdemben tárgyalni a témáról.

Átláthatatlan az új rendszer

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója szerint sem átlátható, mi a célja a mentőszolgálatok átszervezésének. \"Ha a törvény hatályossá válik, csak akkor derül ki, hogy valóban hasznos-e a betegek számára vagy feleslegesen bolygattak megegy jól működő, bejáratott rendszert\" – fogalmazott a szakember. Az orvos abban bízik, hogy az egészségügyi minisztérium valóban egy betegcentrikus hálózatot akar kiépíteni.

\"Hargita megyét eddig is sikerült jól lefedni, minden településre legtöbb 15 perc alatt kiér a mentő, soha nem panaszkodott senki, hogy nem jutottunk el időben a helyszínre\" – mondta Péter Szilárd. Az igazgató hangsúlyozta, a Marosvásárhely központú Maros, Hargita, Kovászna, Szeben, Brassó és Fehér megyéket magában foglaló középrégióban legtöbb esetben a hargitai mentőszolgálat tud átirányítani a megyehatáron fekvő  falvakba mentőket. Az egyetlen településük Parajd, ahova talán Szovátáról hamarabb kiérkezhetnek a mentők, mint a hargitai Korondról.

Péter Szilárd hangsúlyozta, tudomása szerint, nem kell engedélyekért Marosvásárhelyre utazni, hiszen a megyékben is lesz adminisztratív kirendeltség. \"Várjuk, hogy írják le pontosan, mit jelent az átszervezés, mennyire lesz működőképes a régiós mentőszolgálat.\"- mondta Péter Szilárd.

Béres Zsoltot, a nagyváradi megyei kórház sürgősségi osztályának szakorvosa szerint biztosra vehető, hogy az átszervezés révén az adminisztratív személyzet csökkenni fog ha a régiósításra sor kerül. \"Azt még nem tudom, hogy a diszpécserszolgálatot is központosítani akarják-e, mert ha igen, az szerintem hátrányos lenne\" – mondta lapunknak a SMURD-orvos, aki szerint Bihar megyében már most is jól szervezett a mentőszolgálat, így az esetleges átszervezésben főleg pénzmegtakarítást lát.

Amint arról beszámoltunk, az átszervezést Szabó Ödön Bihar megyei képviselő is bírálta, aki szerint semmi értelme az intézmények erőltetett átszervezését, amíg a régiósítási terv nem ölt végleges formát. Szabó leszögezte: leépítések sorozataként kell értelmezi az ilyen átszervezéseket. Hadrian Borcea, a Bihar megyei kórház sürgősségi osztályának vezetője azonban támogatja a tervezetet, szerinte a SMURD – amely már évek óta régiókba szerveződött – bebizonyította, hogy ez a leghatékonyabb működési struktúra.

Nicolăescu: igazuk van a háziorvosoknak

A lehető legrosszabb ötlet volt a háziorvosokra bízni az elektronikus egészségbiztosítási kártyák szétosztását – nyilatkozta tegnap Eugen Nicolăescu, az egészségügyi tárca vezetője. Mint mondta, a tárca illetékesei szeptember 15-ig egy úgy tervezetet fog kidolgozni, az új kártyák szétosztását illetően. Amint arról beszámoltunk, a háziorvosok érdekvédelmi szervezetei tiltakoztak a nyakukba vart feladat elvégzése ellen, szerintük ez a projektfelelős Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) dolga lenne

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat