Gyergyai Csaba 2018. június 24., vasárnap

Váradi ünnep a király udvarában: a zord időjárás ellenére sikeres az idei Szent László Napok

A barátságtalan időjárás ellenére idén is sikeresnek mondható a nagyváradi magyarság ünnepe, a Szent László Napok: szombaton Rúzsa Magdi „megtöltötte” a várudvart, a hagyományőrző rendezvények, a lovas programok rendkívül népszerűnek bizonyultak.

Gyergyai Csaba 2018. június 21., csütörtök

Bankrablási kísérlet Kolozsváron: pénz nélkül távozott a fegyveres férfi

Rablási kísérlet gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen és körözést rendelt el a kolozsvári rendőrség csütörtökön, miután egy maszkot viselő férfi megpróbált kirabolni egy CEC bankot a Mărăşti téren.

Gyergyai Csaba , Szucher Ervin 2018. június 20., szerda

Védelmébe vette az RMDSZ az alapfokon 8 év letöltendő börtönre ítélt Kiss Sándort

Az RMDSZ elöljárói bíznak abban, hogy az alapfokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Kiss Sándor, a szövetség Bihar megyei szervezetének egykori „erős embere” be tudja bizonyítani ártatlanságát a bíróságon.

Bede Laura , Kiss Judit , Gyergyai Csaba 2018. június 18., hétfő

Gyermekkedvenc Várkert Fesztivál – Gergely Balázs főszervező szerint elérte célját a gyalui rendezvény

A szervezők elégedetten, a látogatók élményekkel tértek haza a gyalui várkastély parkjában szervezett 3. Várkert Fesztiválról. Gergely Balázs főszervező lapunknak értékelte a vasárnap zárult rendezvényt.

Bíró Blanka , Gyergyai Csaba 2018. június 04., hétfő

Égető krízishelyzet a tűzifapiacon, szakértők szerint újabb drágulásra kell számítani

Tovább folytatódik az árnövekedési tendencia a tűzifapiacon. Az állami erdészet az állandóan növekvő keresletre hívta fel a figyelmet, a szakértők olyan intézkedéseket sürgetnek, melyek meggátolnák az újabb krízis kialakulását.

Gyergyai Csaba 2018. május 26., szombat

Feltérképezik a korrupciós piacot: jelenteni lehet a romániai megvesztegetéseket egy interaktív internetes portálon

A romániai társadalom minden szintjét átszövő korrupcióról próbál élesebb képet nyújtani a Piaţadeşpagă.ro portál, amelynek üzemeltetői arra is rá kívánnak mutatni, hogyan működik a mindennapossá vált megvesztegetések piaca.

Bíró Blanka , Gyergyai Csaba 2018. május 26., szombat

Hatályba lépett az adatvédelmi szigor – Tetemes bírságokat ír elő a vállalatoknak az európai rendelet

Péntektől jelentősen megszigorították az adatvédelemre vonatkozó jogszabályokat az Európai Unióban, a jogsértést elkövető vállalatokat tetemes bírságokkal sújthatják.

Gyergyai Csaba 2018. május 21., hétfő

„Mi is fontosak vagyunk” – a csángó magyarok szövetségének elnöke Áder János történelmi látogatásáról

A magyar köztársasági elnök történelmi látogatása megerősítette a csángó közösségben azt az érzést, hogy fontosak a magyar anyaország számára – jelentette ki a Krónikának Pogár László, a csángók közösségi vezetője.

Bíró Blanka , Gyergyai Csaba 2018. május 18., péntek

Tovább tart a tejválság: csökkent a felvásárlási ár, a boltokban mégis drágul a termék

Az elmúlt két hónapban fokozatosan csökkent a tej felvásárlási ára, de ez egyáltalán nem tükröződik az üzleti árakon. Ahogy lenni szokott, mindez ismét a gazdák és a fogyasztók kárára történik.

Gergely Imre , Gyergyai Csaba 2018. május 16., szerda

Indulnak a zarándokvonatok: több erdélyi városban fogadják a Csíksomlyóra igyekvőket

Több száz hívő érkezik Erdélybe a Csíksomlyó felé tartó zarándokvonatokkal. A Boldogasszony szerelvénnyel érkezőket a hagyomány szerint több erdélyi településen is köszönteni fogják csütörtökön.

Gyergyai Csaba 2018. május 15., kedd

Kolozsváron és Marosvásárhelyen lép fel a magyar blues királya

Visszatér Erdélybe a magyar blues koronázatlan királya: szerdán este a kolozsvári Form Space-ben, csütörtökön a marosvásárhelyi Jazz&Blues klubban lép fel Deák Bill Gyula Artisjus díjas énekes és zenekara.

Gyergyai Csaba , Kiss Judit , Pap Melinda 2018. május 10., csütörtök

A vidéki gyerekek felzárkóztatását ösztönöznék az óvodai oktatás kötelezővé tételével

A városokban jellemzően nagyobb arányban íratják be óvodába a gyerekeket, mint vidéken – ezt az aránykülönbséget csökkentenék az óvodai oktatás kötelezővé tételéről szóló, a szenátus által hétfőn elfogadott törvénymódosítással.

Gyergyai Csaba 2018. május 09., szerda

Törvénymódosítás: a parlament és a tanügyminisztérium is létesíthet kisebbségi nyelven oktató iskolát

Ezentúl a helyi és megyei hatóságok, az oktatási minisztérium, az elismert felekezetek és a parlament is létrehozhat a nemzeti kisebbségek nyelvén oktató iskolákat a bukaresti képviselőház által szerdán megszavazott törvény alapján.

Gyergyai Csaba , Rostás Szabolcs 2018. május 03., csütörtök

Bár a Krónikának még tagadta, Hajdú Áron bevásárolta magát a Transindexbe

Hajdú Áron, a csíkszeredai Bookart Kiadó igazgatója lett a Transindex hírportál többségi tulajdonosa. Az üzletkötés tényét a székelyföldi üzletember két héttel ezelőtt a Krónika érdeklődésére még letagadta, most viszont az Átlátszó Erdélynek megerősítette.

Gyergyai Csaba 2018. május 03., csütörtök

Tőkés László európai védelmet kért a romániai magyar orvosképzésnek Brüsszelben

Tőkés László szerint jogos elvárás az európai intézményektől – köztük az Európai Parlamenttől –, hogy keljenek védelmére a romániai magyarságnak, magyar intézményeknek, az erdélyi magyar orvosképzésnek.

Gyergyai Csaba 2018. május 02., szerda

A Facebook állítólag véglegesen törölte Dan Tanasă magyarellenes oldalát

Végleg elérhetetlenné tette a Facebook Dan Tanasă szolgálatos feljelentő oldalát, amelyen a magyarellenes tartalmaktól hemzsegő blogját (dantanasa.ro) népszerűsítette – adta hírül honlapján Hans Hedrich polgárjogi aktivista.