Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén

Magyarországi diákok a Teleki-kastély bejáratánál. Szerte a Kárpát-medencéből érkeznek vendégek Koltóra

Fotó: Makkay József

Lázas kampányt folytatnak a Máramaros megyei Koltón az RMDSZ, valamint a román pártok jelöltjei. A magyar jelöltekkel kampányoló román alakulatok fűt-fát ígérnek, hogy meggyőzzék a politikából kiábrándult embereket. A korábbi magyar ellenzék, az Erdélyi Magyar Néppárt helyi tagszervezete beolvadt az RMDSZ-be, így az alternatívát keresők csak a román pártokra számíthatnak. A három mandátumon át független polgármesterként tevékenykedő, és idéntől az RMDSZ színeiben induló Csendes Lajossal vettük száma a választások előtt felbolydult község útkeresését.

Makkay József

2024. június 07., 17:482024. június 07., 17:48

Koltó központjában, a Teleki-kastély körül nagy a sürgés-forgás. Egy diákokkal teli budapesti autóbusz éppen Nagybánya felé indul, helyébe egy szintén Magyarországról érkezett turistabusz tolat, amiből felnőttek szállnak ki. Meglátogatják a kétszintes kastélyban berendezett helyi néprajzi kiállítást, a ,,vad grófként” elhíresült Teleki Sándort bemutató tárlatot, és természetesen a fő attrakciót jelentő Petőfi-kiállítást, mely Petőfi Sándor és Szendrey Júlia mézesheteinek, koltói tartózkodásuk emlékeit örökíti meg.

Galéria

Csendes Lajos polgármester negyedik mandátumára készül

Fotó: Makkay József

Újságíróként figyelemmel követtem a Teleki-kastély 2017-2020 közötti felújítási munkálatait, amelyek megvalósítása Csendes Lajos polgármester érdeme.

Nemcsak hogy kiharcolta független polgármesterként a felújítási munkálatokhoz szükséges uniós pályázati pénzeket, hanem Budapesten is kilincselt, hogy a kastélypark felújításához, illetve a munkálatok befejezéséhez pótolni lehessen a szűkös romániai pályázati forrásokat.

A helyi tanácsosokat lapátolva, munkaruhában is láttuk már, amikor el kellett takarítani az építkezési hulladékot, vagy a kastélypark rendezéséhez közmunkára volt szükség. Így került tető alá az új polgármesteri hivatal is, amiért a Számvevőszék megbüntette a polgármestert, mert a hivatalos nyilvántartásokban nem szerepel a közmunka kifejezés, elegendő pénz meg ott sem volt arra, hogy minden munkát cégekkel végeztessen el.

Galéria

A Teleki-kastély felújítását 2020-ban fejezte be a helyi önkormányzat

Fotó: Makkay József

Függetlenből RMDSZ-es polgármesterjelölt

Csendes Lajos három mandátumon át, 12 esztendeje egyengeti a 2004 óta önálló községet, a Koltóból és Koltókatalinból álló Máramaros megyei közigazgatási egységet, amely tíz kilométerre fekszik a megyeszékhelytől, Nagybányától. Sikeres munkája cáfolata azoknak a híreszteléseknek, hogy párton kívüli, független polgármesterként nem lehet eredményes egy helyi elöljáró. Éppen Csendes Lajos példája bizonyítja, hogy ez nem igaz.

A korábban vállalkozóként dolgozó polgármester idejében felismerte, hogy elsősorban pályázati forrásokból lehet fejleszteni, és ha jó csapattal pályázik, akkor sok pénz érkezik a településre. Persze így sem volt könnyű az élete, hiszen nemcsak a Máramaros megyében vezető pozícióban lévő román pártok képviselői próbáltak neki keresztbe tenni, hanem az RMDSZ is, amelynek megyei képviselőivel nem volt túl jó a viszonya.

A hosszú évekig tartó áldatlan helyzetet úgy oldotta meg, hogy felajánlotta az RMDSZ-nek, tartsanak demokratikus előválasztást, amire Koltón és a megyében korábban nem volt példa.

Idézet
Azt akartam, hogy a község magyar lakossága döntse el, ki legyen az RMDSZ-es polgármesterjelölt, illetve szintén az emberek rangsorolják a helyi tanácsosjelöltek listáját.

Az egyezség szerint mindannyian elfogadtuk a döntést” – magyarázza a helyhatósági választások előzményét a polgármester.

Az áprilisban megtartott előválasztáson Csendes Lajos került ki győztesen Koltóban kisebb, míg Koltókatalinban nagyobb támogatással. A lakosságtól kapott újabb bizalmat azzal „hálálta meg”, hogy – mivel ő harcolta ki az előválasztást – az RMDSZ színeiben méretkezik meg a vasárnapi választásokon is. A váltást firtató kérdésemre úgy fogalmaz, döntésében szerepet játszott az is, hogy Nagybányán új csapat kezébe került a megyei RMDSZ-vezetés, akikkel sikeresen együtt tud dolgozni.

Galéria

Koltói látkép. A falu emeletes házai jómódról árulkodnak

Fotó: Makkay József

Román pártok „szirénhangjai”

Csendes Lajos abban bízott, hogy egy demokratikus előválasztás megnyugtatja a kedélyeket, és növeli az RMDSZ-lista elfogadottságát, hiszen ha a helyi önkormányzati jelölteket végre a nép választotta ki, akkor az ellen „nem lehet apelláta”. A történet azonban nem úgy folytatódott, ahogyan a helyi közösség elképzelte. A jelenlegi RMDSZ-es alpolgármester megsértődött, hogy nem ő indulhat polgármester-jelöltként, ezért elhatározta, hogy függetlenként vág neki. Csendes Lajos szerint azonban kilóg a lóláb, mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatását élvezi. A román kormánypárt magyar listával próbálkozik Koltón is, amire felcsalogatta azokat a volt RMDSZ-tagokat is, akik az előválasztások után lemaradtak a befutó helyekről.

,,Egyesek nem tudják elfogadni a demokratikus játékszabályokat, azt, hogy a szavazópolgárok döntenek a lista összeállításáról.

Idézet
A helyi tanácsosjelöltek RMDSZ-listája megújult ügyes, tehetséges fiatalokkal, így a régiek közül óhatatlanul többen kiestek”

– magyarázza a széthúzó koltói kampány fő okát a polgármester. A jelek szerint amikor magyar közösséget kell bomlasztani, Koltón is rögtön tettre készen állnak a román pártok, akik bőkezűen finanszírozzák a magyar nyelvű kampányt, ígérnek fűt-fát, de a választások után hátraarcot fordítanak a helyi magyar közösség elvárásainak.

Galéria

A Teleki-kastély kapuja reggeltől estig tárva-nyitva áll a turisták előtt

Fotó: Makkay József

Csendes Lajos nem fél attól, hogy nem választják újra a vasárnapi helyhatósági választásokon, inkább attól tart, hogy olyan helyi tanács áll fel, amellyel jelentősen megnehezedik a munkája. A 2021-es népszámlálás adatai szerint a 2576 fős községben az utóbbi tíz esztendőben 1168-ra apadt a magyarság részaránya. Időközben jelentősen megnőtt a roma közösség aránya, ezt a réteget évtizedekkel ezelőtt még magyar identitású közösségként tartotta számon a falu, a cigány gyerekek magyar iskolába jártak.

A gyökeres váltás az utóbbi évtizedben indult el, amikor a cigányság önálló román nyelvű iskolát követelt magának, amit pályázati forrásokból épített a helyi önkormányzat. Soraikban ma már a román pártokra szavaznak többen, és csak az idősebb magyar cigányok részéről számíthat szavazatokra az RMDSZ.

Az utóbbi években betelepülő románság szintén a román pártokat erősíti, melléjük újabban betársulnak az RMDSZ-ből kiábrándult magyarok is.

Holott Koltón Észak-Erdély egyik legerősebb helyi szervezete éppen az Erdélyi Magyar Néppárté volt, amelynek tagjait négy évvel ezelőtt meggyőzték, hogy az RMDSZ színeiben induljanak a helyhatósági választáson, így az Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ) már nem volt mire építkeznie. Az alternatívát kereső magyarok immár román pártok „szirénhangjaiban” bízva próbálkoznak a román pártpolitikával.

Galéria

A koltói polgármesteri hivatal udvara is a jó gazda keze nyomát viseli

Fotó: Makkay József

Világszintű onkológiai központ épül a községben

Koltó polgármesterével a fejlesztésekről is beszélgetünk. Itt is elhúzódott a lakosság által leginkább várt közművesítés: az ivóvíz bevezetése és a szennyvízcsatornázás programja most vár kivitelezésre 29 Máramaros megyei községben, amit következő lépésben az összes utca aszfaltozása követne. A korábban megépített napelemparkot egy beruházó 46 hektárral bővítené, amennyiben a polgármesteri hivatal által felajánlott gyenge minőségű legelőrészt sikerül kivenni a mezőgazdasági besorolás alól.

Csendes Lajos az egészségügyi beruházásokban is fantáziát lát. Már hosszú évekkel ezelőtt megtelepedett a faluban egy 40 ággyal induló fekvőbeteg-gondozó intézmény, amely hetven ágyra növelte kapacitását, de így is hosszú a várólistájuk a bekerülni vágyóknak. Rendszerint gyógyíthatatlan betegeket hoznak a hozzátartozók a koltói magánkórházba, ahol hatvanfős egészségügyi személyzet – ápolók és orvosok –, próbálják elviselhetőbbé és szebbé tenni a betegek életének utolsó időszakát.

Galéria

A vendéget fogadó tábla a falu bejáratánál

Fotó: Makkay József

A korábbi egészségügyi projekt sikerén felbuzdulva új kórházkomplexum építésének ötletével keresték meg Csendes Lajost: onkológiai betegségek kezelésére létesítenének ultramodern központot a község területén. Az amerikai tőkével induló új egészségügyi centrum terveiben az szerepel, hogy az intézményben onkológiai kutatóközpont működne, őssejtbeültetést végeznének és rákos betegeket kezelnének.

A polgármester szerint ez lesz az első olyan onkológiai egészségügyi központ az országban, ahol a daganatos betegségek kezelésében ismert legmodernebb gyógymódokat alkalmazzák majd.

A polgármester által felkarolt és megvalósításra váró tervek között sok más is szerepel. Aki ismeri, az tudja, hogy amit Csendes Lajos a fejébe vesz, azt megvalósítja. A román bürokrácia szorításában egy ideig a Teleki-kastély felújítása is kivitelezhetetlennek tűnt, mégis valóság lett belőle, a gyönyörű műemlék ma már messze földről vonzza a turistákat.

Jelenleg azonban az a tét, hogy Máramaros megye leghíresebb magyar zarándokhelye magyar kézben maradjon. A további magyar építkezésre csak ennek függvényében lehet majd számítani.

korábban írtuk

„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten
„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten

Felbúgó sziréna hangja jelzi a Tisza ukrajnai oldalán fekvő település lakói számára, hogy orosz harci gépek mérnek légicsapást valahol az ország belsejére. Ezt már a Máramaros megyei Hosszúmező lakossága is megszokta a román–ukrán határ közelében.

korábban írtuk

Megújult Teleki-kastély Koltón: Petőfi-kultusszal a megosztottság ellen
Megújult Teleki-kastély Koltón: Petőfi-kultusszal a megosztottság ellen

A felújított Teleki-kastélyt színes ünnepség keretében adták át a Máramaros megyei Koltón. A történelmi ékszer a helyi turizmus megerősítésének a záloga, amivel viszont nem mindenki ért egyet. Román pártok akarják megtorpedózni a Petőfi-kultusz ápolását.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 08., hétfő

Átveszi a kolozsvári városháza a felújított Farkas utcát, de térkövekre cserélik a sok bosszúságot okozó salakos övezetet

A kolozsvári önkormányzat átvenné a kivitelezőktől a 2020 óta felújítás alatt álló Farkas és az Egyetem utcát. A mintegy másfél éves késésében levő munkálatok végére úgy kerülne pont, hogy az utca keleti felében kőburkolatra cserélnék a salakos részt.

Átveszi a kolozsvári városháza a felújított Farkas utcát, de térkövekre cserélik a sok bosszúságot okozó salakos övezetet
2024. július 08., hétfő

Életminőség-javító eurómilliók érkeznek erdélyi kisvárosokba

Újabb fejlesztések valósulhatnak meg Nagykárolyban és Désen az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül érkező európai uniós pénzekből.

Életminőség-javító eurómilliók érkeznek erdélyi kisvárosokba
2024. július 08., hétfő

Két erdélyi megyében szorultak a legtöbben a hegyimentők segítségére a hétvégén, a SMURD helikopterét is bevetették

Az elmúlt nap során húsz személyt mentettek meg a Salvamont csapatai – közölte hétfőn az intézmény a Facebookon.

Két erdélyi megyében szorultak a legtöbben a hegyimentők segítségére a hétvégén, a SMURD helikopterét is bevetették
2024. július 08., hétfő

Kánikulára figyelmeztetnek a meteorológusok, a szervezetet megterhelő hőséghullám fokozódni fog

Kánikulára és kellemetlen hőérzetre figyelmeztető újabb elsőfokú riasztásokat bocsátott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat Románia háromnegyed részére.

Kánikulára figyelmeztetnek a meteorológusok, a szervezetet megterhelő hőséghullám fokozódni fog
2024. július 08., hétfő

A diákok több mint háromnegyede vizsgázott sikerrel az érettségin; Kolozs megye listavezető, Hargita sereghajtó

A vizsgázók 76,4 százalékának sikerült az érettségije az óvások előtti eredmények szerint – jelentette be hétfőn Ligia Deca oktatási miniszter azt követően, hogy közzétették az első eredményeket.

A diákok több mint háromnegyede vizsgázott sikerrel az érettségin; Kolozs megye listavezető, Hargita sereghajtó
2024. július 08., hétfő

Fellendítenék a sportéletet Kovásznán, új klubot hoztak létre, sportlétesítmények épülnek a fürdővárosban

A napokban jelentette be Kovászna polgármestere, Gyerő József, hogy a helyi, elsősorban futballhagyományok előtt tisztelegve létrehozták a Kárpátok SK-t.

Fellendítenék a sportéletet Kovásznán, új klubot hoztak létre, sportlétesítmények épülnek a fürdővárosban
2024. július 08., hétfő

Belefulladt a Temes folyóba egy lugosi férfi

Holtan találtak a Temes folyóban vasárnap délután egy 55 éves férfit, aki a feltételezések szerint úszni ment be a vízbe.

Belefulladt a Temes folyóba egy lugosi férfi
2024. július 07., vasárnap

Hétfőn teszik közzé az érettségi eredményeit, kiderül, miként javították a magyar diákok román dolgozatait

Az idei nyári érettségi előzetes eredményeit hétfőn, július 8-án legkésőbb 12 óráig közzéteszik a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján.

Hétfőn teszik közzé az érettségi eredményeit, kiderül, miként javították a magyar diákok román dolgozatait
2024. július 07., vasárnap

Vészesen közelít a 40 fokhoz a hőmérséklet a következő napokban

Elsőfokú hőségriadót adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 25 megyére és a fővárosra.

Vészesen közelít a 40 fokhoz a hőmérséklet a következő napokban
2024. július 06., szombat

Erdélyi egyetemek között osztott szét pénzt a tanügyminiszter

Ligia Deca tanügyminiszter szombaton Kolozsváron több szerződést írt alá az egyetemi infrastruktúra korszerűsítésére, összesen 256 millió lej értékben.

Erdélyi egyetemek között osztott szét pénzt a tanügyminiszter