„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten

„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten

Hosszúmező településjelző táblája a falu Máramarossziget felőli bejáratánál

Fotó: Makkay József

Rendszeresen felbúgó sziréna hangja jelzi a Tisza ukrajnai oldalán fekvő település lakói számára, hogy orosz harci gépek mérnek légicsapást valahol az ország belsejére. Ezt már a Máramaros megyei Hosszúmező lakossága is megszokta a román–ukrán határ közelében. A többségében magyar település választási lázban ég: román pártok színeiben induló magyar, vagy magyarul is beszélő jelöltek akarják kihúzni a széket az RMDSZ-es polgármester alól.

Makkay József

2024. június 06., 18:502024. június 06., 18:50

Jó érzés Máramaros megyében magyar nyelvű feliratokat látni: ezek ugyan ritkák, mint a fehér holló, de megmelengetik az idelátogató szívét. Máramarosban mindössze két községnek van magyar polgármestere, és mindkettő – Koltó és Hosszúmező – magyar sziget a környező román tengerben. A román–ukrán határ mentén, a Tisza partján fekvő Hosszúmező kétnyelvű településjelző tábláit elhagyva a falu utcáit eligazító feliratokon is megjelenik a magyar nyelvű szöveg. Mindenhol elboldogul az ember magyarul, az üzletektől a postahivatalig és a községháza irodáiban is.

Galéria

Magyar és román nyelvű eligazító táblák a falu központjában

Fotó: Makkay József

A polgármesteri hivatal előtt, a választási plakátokon a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kampányszövegei is magyarul próbálják meggyőzni a választópolgárokat, hogy váltani kell. Mármint

R. Fekete Lajos RMDSZ-es polgármestert szeretné leváltani a román pártok színeiben induló két jelölt, akik közül az egyik helyi magyar ember, a másik korábban a PNL színeiben volt elöljáró, és a helybeliek szerint jól beszél magyarul.

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nem állt be a 8 éve hatalmon lévő RMDSZ-es polgármester leváltását célzó küzdelembe, ők helyi tanácsosjelölteket indítanak.

Galéria

R. Fekete Lajos polgármester harmadik mandátumát kezdené meg a vasárnapi helyhatósági választást követően

Fotó: Makkay József

15 millió eurós elnyert pályázat

Az újrázni akaró RMDSZ-es polgármester nincs könnyű helyzetben: vetélytársai azt vetik a szemére, hogy két mandátuma alatt, az elmúlt nyolc évben nem történt gyökeres beruházás, építkezés, fejlesztés az egyetlen faluból álló, 2308 főt számláló községben, ahol 1694 személy, azaz a település kétharmada vallotta magát magyarnak.

A valóság azonban másként fest, mert Fekete Lajos szerint amikor 2016-ban a korábbi liberális elöljárótól átvette a hivatalt, az épület kulcsain kívül mást nem kapott. „Az 1990-es években RMDSZ-es polgármesterünk volt, aki épp úgy nem mozdított semmit a faluban, mint az utána következő. A nyolcéves adminisztrációm idején azért kerültünk nehéz helyzetbe, mert nulláról kellett mindent elkezdenünk.

Idézet
Összesen 15 millió eurónyi pályázatot nyertünk el, amelyek kivitelezése csak most kezdődik el”

– magyarázza a hosszúmezői polgármester.

A legnagyobb beruházás a falu közművesítése: vezetékes ivóvizet kötnek be minden portára, illetve kiépítik a szennyvízelvezető csatornarendszert. Ezt előkészítendő, telekkönyveztetni kellett valamennyi közterületet – utakat, utcákat, köztereket, illetve a polgármesteri hivatal tulajdonában álló földeket –, hogy el lehessen kezdeni a közbeszerzés alatt álló munkálatokat.

Galéria

Ukrajnából egykor széles nyomtávú vasúton érkeztek a szerelvények Hosszúmező állomására, a sínpárok évek óta gazban állnak

Fotó: Makkay József

A megyei tanács felügyelete alatt elnyert pályázat egyike annak a 29 Máramaros megyei községnek, ahol idén elkezdik a közművesítési munkálatokat, és a tervek szerint 2-3 éven belül befejezik. A polgármester szerint a romániai bürokrácia miatt haladnak ilyen lassan, hiszen ha minden normális időben történne, Hosszúmezőn is elkezdődhetett volna a kivitelezés, így az emberek optimistábbak lennének afelől, hogy településük is élhetőbb faluvá válik.

Egy másik pályázat a földgáz bevezetését finanszírozza. A rendelkezésre álló négymillió lej nem elég a település gázhálózatának kiépítésére, de a polgármester abban reménykedik, hogy az Anghel Saligny településfejlesztési program keretében elnyert összeget újabbak követik majd, így elképzelhető, hogy a következő négy esztendőben a közművesítésen kívül a gáz bevezetését is megoldják.

A fővezeték a településen keresztül halad végig Máramarosszigettől Szaplonca, Pálosremete és Kistécső irányába, a román–ukrán határ mentén, ezért csak a helyi gázhálózatot kellene kiépíteni.

Nem túl szép látvány a régi, lerobbant épületben működő polgármesteri hivatal sem, amelynek felújítására szintén van elnyert pályázatuk. A finanszírozás napelemes energiatermelést is magában foglal, így Hosszúmezőn is az egyre népszerűbb energetikai önellátás útjára lépnek az önkormányzat hatáskörébe tartozó közintézmények és középületek.

Galéria

A román–ukrán határfolyó, a Tisza. A túlsó parton, a fák közül ukrán határőrök leskelődnek ránk

Fotó: Makkay József

A Tiszán szöknek át a katonaság elől menekülő ukránok

Hosszúmező korábban vasúti határátkelőhely volt a Máramarosszigetről a határ túloldalán fekvő kárpátaljai Taracközre közlekedő helyi vonatjáratok utasai számára. Az Ukrajnából széles nyomtávú sínpáron közlekedő vonatokat már jóval az ukrajnai háború előtt leállították. Tavaly volt ugyan egy kormányközi kezdeményezés a teherforgalom újraindítására, de elakadt. Ez Hosszúmező gazdasági boldogulásán is lendíthetett volna, jelenleg azonban mindkét oldalon jegelik a kishatár menti vonatközlekedést.

Ha nem is vonattal, de sok ukrajnai férfi szökik át a Tiszán Romániába, menekülve a sorozás és a frontra küldés, a biztos halál elől. Ma már

megszokott jelenséggé vált, hogy a folyó sodrásán szerencsésen túljutott emberek a polgármesteri hivatalnál, vagy máshol a faluban jelentkeznek menedékkérelmükkel.

A román határőrség veszi át őket, és egyengeti tovább az útjukat. A román–ukrán barátság még nem tart ott, hogy a zömében Belső-Ukrajnából érkező katonaköteles menekült férfiakat visszaadnák hazájuknak, Romániában egyelőre biztonságban vannak.

Galéria

A polgármesteri hivatal évszázados épülete is ,,ráncfelvarráson" fog átesni

Fotó: Makkay József

A község polgármestere szerint a Tiszán át menekülő férfiak többsége tovább utazik, mindössze két ukrán család telepedett le a faluban, ők alkalmi munkákból élnek. ,,Telefonon tartom a kapcsolatot a határ túloldalán levő ukrajnai települések vezetőivel. Amikor szükség volt rá, segítettünk, gyűjtöttünk nekik. Most

Idézet
annyit tehetünk, hogy együtt érzünk velük, amikor megszólalnak a Tisza túloldalán a légitámadást jelző szirénák. A közelünkben szerencsére még nem volt légitámadás, de egy-egy mélyebb orosz behatoláskor az egész országot riadóztatják”

– magyarázza R. Fekete Lajos, a polgármesteri hivatallal szemben fekvő házak mögött, a Tisza vonalán húzódó határ irányába mutatva.

Galéria

Felújított iskola a falu központjában. Az elemi osztályok átépítéséhez most láttak hozzá

Fotó: Makkay József

Ők kezdték el, és ők szeretnék befejezni a pályázatok megvalósítását

A máramarosi települések élete is jóval könnyebbé válna, ha véget érne az ukrajnai háború. Manapság sok ukrán nő ingázik napi rendszerességgel máramarosszigeti cégekhez, mert nálunk sokkal magasabbak a keresetek, mint Ukrajnában. A férfiak számára ez a lehetőség nem adott: egyrészt nem engedik át őket a határon, másrészt ha valaki azt utcán mutatkozik, azonnal besorozzák, és elviszik a frontra katonának.

A hosszúmezői emberek többsége is Máramarosszigetre ingázik. Helyben kevés a vállalkozás, amit fájlal a polgármester, mert a helyi önkormányzat bevételein is nagyot lendítene, ha akadna néhány nagyobb beruházás a községben. Tervek vannak, de egyelőre nem tudni, mi valósul meg belőlük.

Magyarországi cégtől érkezett kecsegtető ajánlat egy modern gyümölcsaszaló üzem létesítésére, amelynek termékeire a hazai és a külföldi piacon egyaránt volna kereslet.

A polgármesteri hivatal koncesszióba adott területtel támogatja a vállalkozás beindítását, és reménykedik, hogy valóban megtelepszik a cég a Tisza partján.

Galéria

RMDSZ-es felhozatal az alakulat tulipános kampányplakátjain

Fotó: Makkay József

A polgármester szerint a fő csapásirányt azonban az európai uniós és a hazai kormányzati pályázatok jelentik, a következő években is ezeket a lehetőségeket szeretnék kihasználni. Az V–VIII. osztályos iskola felújítása után nemrég az elemi épületének átépítéséhez láttak hozzá, de tervben van a kataszteri program kiterjesztése is a településen.

,,Abban a nehéz helyzetben vagyunk, hogy van egy csomó elnyert pályázatunk, és minden polgármesterjelölt most arra hajt, hogy ezeket ő valósítsa meg, ő vágja át a szalagot. Reményeim szerint nekünk jobban hisznek az emberek, hogy amit elkezdtünk, azt be is tudjuk fejezni” – nyomatékosítja a kialakult kemény választási versenyhelyzetet R. Fekete Lajos, Hosszúmező RMDSZ-es polgármestere.

korábban írtuk

Sok katonaköteles a Hosszúmező határában kanyargó Tisza gázlóin szökik át Ukrajnából Romániába
Sok katonaköteles a Hosszúmező határában kanyargó Tisza gázlóin szökik át Ukrajnából Romániába

Románia egyik legészakibb települése a Tisza partján fekvő Hosszúmező. A község polgármesterével, R. Fekete Lajossal az újrainduló határ menti vasúti forgalomról, a menekültekről és a helyiek boldogulásáról beszélgettünk.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 07., vasárnap

Hétfőn teszik közzé az érettségi eredményeit, kiderül, miként javították a magyar diákok román dolgozatait

Az idei nyári érettségi előzetes eredményeit hétfőn, július 8-án legkésőbb 12 óráig közzéteszik a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján.

Hétfőn teszik közzé az érettségi eredményeit, kiderül, miként javították a magyar diákok román dolgozatait
2024. július 07., vasárnap

Vészesen közelít a 40 fokhoz a hőmérséklet a következő napokban

Elsőfokú hőségriadót adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 25 megyére és a fővárosra.

Vészesen közelít a 40 fokhoz a hőmérséklet a következő napokban
2024. július 06., szombat

Erdélyi egyetemek között osztott szét pénzt a tanügyminiszter

Ligia Deca tanügyminiszter szombaton Kolozsváron több szerződést írt alá az egyetemi infrastruktúra korszerűsítésére, összesen 256 millió lej értékben.

Erdélyi egyetemek között osztott szét pénzt a tanügyminiszter
2024. július 06., szombat

Az értékőrzés jegyében telt a kalotaszentkirályi alkotótábor, leleplezték Kalotaszeg nagyasszonyának mellszobrát

Az alkotó ember, amíg teheti, alkot. Szóból, fából, kőből, gyöngyből, cérnából, csuhéból, üvegből, s még hosszan sorolhatnánk, hogy mi mindenből teremti a szépet.

Az értékőrzés jegyében telt a kalotaszentkirályi alkotótábor, leleplezték Kalotaszeg nagyasszonyának mellszobrát
2024. július 06., szombat

Döbbenetes, hány éves a legfiatalabb romániai nagymama

Romániában él a legfiatalabb nagymama – jelentette ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke.

Döbbenetes, hány éves a legfiatalabb romániai nagymama
2024. július 05., péntek

Hackertámadás érhette Románia egyik legnagyobb, kolozsvári székhelyű IT-cégét

Egy kiberbiztonsággal foglalkozó nemzetközi platform információi szerint hackertámadás érte az ország egyik legnagyobb információtechnológiai vállalatát, az NTT Data Romániát.

Hackertámadás érhette Románia egyik legnagyobb, kolozsvári székhelyű IT-cégét
2024. július 05., péntek

Átvették mandátumukat az RMDSZ aradi tanácsosai, cél az alpolgármesteri szék

A június 9-i helyhatósági választásokon önkormányzati képviselői helyhez jutott jelöltek a napokban vehették át mandátum-igazolásaikat.

Átvették mandátumukat az RMDSZ aradi tanácsosai, cél az alpolgármesteri szék
2024. július 05., péntek

Diákbarát, ugyanakkor igényesen megfogalmazott, nem lebutított tételeket kaptak az érettségizők magyarból

Összességében véve diákbarát, nem lebutított, igényesen megfogalmazott tételeket kaptak a diákok a pénteki magyar érettségin, kreativitásukat is bevethették.

Diákbarát, ugyanakkor igényesen megfogalmazott, nem lebutított tételeket kaptak az érettségizők magyarból
2024. július 05., péntek

Pénzért átmenő? Őrizetbe vettek egy brassói egyetemi tanárt befolyással üzérkedés és vesztegetés elfogadása gyanújával

Őrizetbe vettek pénteken egy brassói egyetemi oktatót befolyással üzérkedés és vesztegetés elfogadása gyanújával – közölte pénteken a belügyiminisztérium korrupcióellenes igazgatóságának (DGA) Brassó megyei irodája.

Pénzért átmenő? Őrizetbe vettek egy brassói egyetemi tanárt befolyással üzérkedés és vesztegetés elfogadása gyanújával
2024. július 05., péntek

Felrobbanthattak egy bankautomatát Arad megyében, szép summának kelt lába

Tűz ütött ki egy bankautomatánál az Arad megyei Világos településen péntek reggel – közölte az Arad megyei rendőrség. A G4Media információi szerint az ATM-et felrobbantották, és eltűnt 200 000 lej.

Felrobbanthattak egy bankautomatát Arad megyében, szép summának kelt lába