Gyermekvállalás ösztönzésével a demográfiai katasztrófa ellen – Bukarest is ellesheti a magyar családtámogatási modellt

Makkay József 2019. március 11., 11:22 utolsó módosítás: 2019. március 11., 11:30

A magyar kormány jelenleg a határon túli óvoda- és bölcsődefejlesztő programmal tud a legtöbbet segíteni az erdélyi magyar fiataloknak a családtámogatások terén. Horváth Anna, az RMDSZ szakpolitikusa szerint a magyarországihoz hasonló családtámogatási törvénycsomagról kezdeményeznének közvitát Bukarestben.

Gyermekvállalás ösztönzésével a demográfiai katasztrófa ellen – Bukarest is ellesheti a magyar családtámogatási modellt
galéria
Megfordítható folyamat. Családtámogatási törvénycsomagra lenne szükség, amely serkentené az erdélyi magyarok gyerekválallási kedvét is Fotó: Haáz Vince

Európa országai közül 2017-ben Romániában és Bosznia-Hercegovinában volt a legkisebb a teljes termékenységi arányszám, amely mintegy 1,2-t tett ki – azaz ennyi volt a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga. Az ellenkező póluson Norvégia és Franciaország vezet 2-es körüli mutatóval. A népesség középtávú fennmaradásához a rátának el kell érnie vagy megközelítenie a 2,1-es szintet, csak ebben az esetben biztosított a populációban a két szülő, az idő előtt elhalálozottak és a nem szaporodóképes egyének pótlása. 1,3-es érték alatt a népesség gyors ütemű fogyása valószínűsíthető. Magyarország a bőkezű családtámogatási programoknak köszönhetően a sereghajtó államok közül több lépcsőt is előrelépve, 2017-ben 1,5-ös születési rátát ért el.

A katasztrofális romániai demográfiai mutatók láttán egyre több szakember kongatja meg a vészharangot (az utóbbi hatvan évet tekintve 2017-ben született a legkevesebb gyerek), a bukaresti politikum azonban most sincs tudatában a helyzet súlyosságának:

nem körvonalazódik olyan családtámogatási törvénycsomag, amellyel megállíthatnák a hatalmas fogyást.

Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a szövetség családügyi szakpolitikusa a Krónikának elmondta: Románia az elkövetkező időszakban nagy árat fog fizetni a tétlenségért, amiért a szociális támogatások rendszerét nem „hangolja át” családpolitikára. Az RMDSZ politikusa szerint Romániában a termékenységi ráta ennél is rosszabb lehet, ha figyelembe vesszük, hogy ebben a mutatóban benne vannak azok a gyerekek is, akiknek szülei külföldön élnek, de a kötelező oktatás előtti korban még itthon vették őket nyilvántartásba, tehát pár éven belül a születési ráta újabb mélységekbe zuhanhat.

A családtámogató intézkedések hatása csak évek múlva érzékelhető, ezért ha Románia nem lép, tovább ront a helyzetén. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, hiszen Európában – Magyarországhoz hasonlóan – több olyan állam van, ahol nagy mélységekből kapaszkodtak fel bizonyos szintre”

– fogalmaz Horváth Anna. Az RMDSZ szakpolitikusa közvitát kezdeményezne egy új romániai családtámogatási modell kialakításáról, amelyhez mindenekelőtt politikai partnereket kell keresni, mert a magyar tapasztalatok szerint eredményt csak minden részletre kiterjedő, új törvénycsomaggal lehetne elérni.

Bőkezű magyar modell

A magyarországi családtámogatási modell több eleme is kiterjed a Kárpát-medencei utódállamokban élő magyar közösségekre. A Köldökzsinór program keretében gyerekenként igényelhető a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatás és a 42 500 forintos babakötvény. Utóbbit a gyerek nevére nyitják a Magyar Államkincstárban, és amelyet évi tízszázalékos állami támogatás mellett a szülők saját megtakarításaikkal növelhetnek a gyerek 18 éves koráig, amikor a teljes összeg felvehető. Horváth szerint ugyan a támogatás szimbolikus gesztus, de fontos hangsúlyokat helyez el. Ezt kiegészíti a 2019-re meghirdetett külhoni magyar gyerekek éve program: ennek keretében

a magyar kormány 600 millió forintos pályázati keretet biztosít külhoni magyar vállalkozóknak, egyházi és civil szervezeteknek olyan tevékenységek megvalósításához, amellyel a gyerekeket, a családokat segítik.

Azok a külhoni magyar családok, amelyek 2018-ban a Köldökzsinór program keretében anyagi támogatást igényeltek, 2019. április–május folyamán mintegy 15 ezer forint értékben babacsomagot kapnak a nemzetpolitikai államtitkárságtól.

Szakemberek szerint a magyarországi családtámogatási csomag azért sikeres, mert minden részletre kiterjed, és arra összpontosít, hogy a több gyereket nevelő családok anyagi terheinek jelentős részét felvállalja a társadalom. A romániai gyakorlattól eltérően ez nem a kétéves korig tartó gyereknevelési támogatásra, illetve a 18 éves korig biztosított, kis összegű „gyerekpénzre” összpontosít: a gyerek kétéves kora után sem engedi el a családok kezét.

Az egyik nagy különbség a magyar és a román gyereknevelési támogatás között, hogy ha Magyarországon úgy dönt a kismama, hogy hat hónapos gyereke mellett részmunkaidős vagy korlátlan munkavállalást szeretne, megkapja az államilag szavatolt havi gyereknevelési összeget is”

– magyarázza Horváth Anna. De sok más különbség is van: többek között a gyerekek számának függvényében folyamatosan emelkedik a gyerekpénz, nő a szülők pihenőszabadsága, illetve részben támogatottá vagy teljesen ingyenessé válik a gyerekek óvodai és iskolai étkeztetése. Ez szervesen kiegészül a népszerű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok), amelynek újabb bővítését idéntől vezeti be a kormány. Ennek lényege, hogy a vállalt gyerekek számától függően az állam részben vagy teljesen elengedi a lakásvásárlási hitelkamatot, vagy akár a hitel teljes összegét, míg a legalább négy gyereket megszülő és nevelő anyák életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Az idei hétpontos családvédelmi akcióterv része a nagycsaládosok autóvásárlási programja, illetve a teljes bölcsődei ellátás is.

A magyar családvédelmi csomag fontos pillére a családi jövedelemadó, amely révén a keresetek függvényében havonta akár több százezer forint is megmaradhat a családi kasszában.

Horváth Anna szerint a román adóalap-csökkentéses modell sokat nem jelent, a családok alig érzékelnek belőle pluszpénzt.

Erőteljesen induló erdélyi
bölcsődeprogram

Az elmúlt években számos konzultáció volt a magyar kormány és a külhoni magyarság családi szakpolitikusai között arról, hogy melyek lehetnek a leghatékonyabb családtámogatási intézkedések, amelyeket magyar állami segítséggel – a diszkrimináció kockázata nélkül – bevezethetnek a határon túli magyar közösségek javára is. Hosszas egyeztetések után így született meg 2016 decemberében a Kárpát-medencei óvoda- és bölcsődefejlesztési program kormányhatározata. Erdélyben ez annak fényében nagy sikertörténet, hogy

a 35 százalékos európai uniós átlaggal szemben a három év alatti gyerekeknek mindössze három százaléka jár bölcsődébe Romániában, ami a legrosszabb arány az Európai Unióban.

„Míg 1990-ben a romániai bölcsődékben 90 ezer hely volt, 2018 végén alig 18 ezer helyet jegyeztek. Brüsszel elvárása, miszerint három éven belül Romániának el kell érnie az uniós átlagot, akkora kihívás, amit az ország nehezen tud teljesíteni” – magyarázza Horváth Anna. Ezért is sikerült átvinnie az RMDSZ-nek azt a törvénymódosítást, amely szerint 2019 szeptemberétől a bölcsődei alkalmazottak fizetését is a gyermekkvóta alapján fedezik az állami büdzséből.

Az erdélyi magyarság szempontjából kétszeresen hátrányos helyzetnek számított, hogy öt évvel ezelőtt – Hargita és Kovászna megye bölcsődéit leszámítva – Erdély egyetlen városában sem volt magyar bölcsődei csoport. Az önkormányzati keretben működő első magyar csoportot a két székely megyén kívül Horváth Anna hozta létre kolozsvári alpolgármesterként.

Horváth Anna közvitát kezdeményezne egy új romániai családtámogatási modellről Fotó: Beliczay László

Az 1300 kolozsvári bölcsődei helyből Kolozsváron ma 130 a magyar, ami még mindig távol áll a reális igényektől.

Az erdélyi nagyvárosokban 2017 nyarán indult meg teljes gőzzel a magyar bölcsődei csoportok magyar állami fejlesztési terve – Kolozsváron hat új csoportot hoznak létre a történelmi magyar egyházak támogatásával –, de hasonló méretű fejlesztések folynak Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben és a kisebb városokban is. Horváth Anna szerint a kismamák egyik legnagyobb gondja éppen az, hogy nincs kire hagyniuk a gyereket, dadát pedig kevesen tudnak fizetni.

Ha az állam azt szeretné, hogy az édesanyák minél több gyereket vállaljanak, akkor meg kell teremtenie a lehetőséget arra, hogy az édesanya a gyerek 6 hónapos korától 3 éves koráig – amikor azt a legmegfelelőbbnek tartja –, visszatérhessen dolgozni, és ne legyen kérdéses, hogy a gyerekét jó körülmények között tudja-e bölcsődei gondozásba adni”

– magyarázza Kolozsvár volt alpolgármestere. Míg 30 év alatt ez a román államnak nem sikerült, az erdélyi magyarság számára ennek lehetőségét a magyar állam próbálja megteremteni.

A román bürokrácia útvesztőjében

Ugyanis magyar kormányzati támogatással Erdély területén 94 új építésű óvoda, illetve bölcsőde készül, és 102 épületet újítanak fel és fejlesztenek.

A magyar kormány által finanszírozott erdélyi program azonban lassan halad, mert nagyon nehéz az engedélyeztetési folyamat.

Horváth szerint olyan normatívák vannak, amelyeket a meglévő óvoda- és bölcsődeépületek tíz százaléka sem teljesít. „Szerencsére egy rugalmas rendszerrel állunk szemben, mert a magyar kormány tisztában van az itteni állapotokkal. Meghosszabbítják a pályázatokat, tehát nem veszítjük el a pénzeket, ahogyan az EU-s pályázatok esetében történne” – fogalmaz Horváth Anna, aki szerint nehéz megítélni, hogy felülről irányított kekeckedésről van szó, vagy a szokásos romániai bürokrácia hozza megszokott formáját. A lassú engedélyeztetési folyamatok ellenére az Erdélyben elsőként beindult dévai magyar óvodán és bölcsődén kívül ma már több is működik, és ősztől újabb hullám érkezik a finisbe. Terveik szerint például a kolozsvári fejlesztésekkel 250-re növelnék a kolozsvári magyar bölcsődei helyek számát, ami alapozásnak nem rossz. De hasonlóan nagy léptékű fejlesztés várható Erdély többi nagyvárosában is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport