Kis települések nagy lehetősége: erdélyi községek polgármesterei a korszerűsítés egyetlen módját látják a Saligny-programban

Szucher Ervin 2021. szeptember 10., 14:16

A legtöbb erdélyi magyar polgármester értékeli a helyi fejlesztések országos programja (PNDL) eddigi két kiírását, ugyanakkor derűlátóan várják a harmadik, immár Anghel Saligny nevét viselő terv meghirdetését. Visszásságok imitt-amott eddig is voltak, de semmiként nem olyan mértékben, mint ahogyan azt a kormánybuktatásra készülő USR–PLUS politikusai leírják. Az elöljárók a Krónikának kifejtették, számukra a kormányprogram jelenti jóformán az egyetlen esélyt jelentősebb pénzösszegek lehívására.

Kis települések nagy lehetősége: erdélyi községek polgármesterei a korszerűsítés egyetlen módját látják a Saligny-programban
galéria
Ráfér a fejlesztés a vidékre. 2021 és 2028 között bonyolítanák le az Anghel Saligny mérnökről elnevezett, a kormány által elfogadott programot (képünk illusztráció) Fotó: Pinti Attila

Eddig is jelentős beruházásokat sikerült megvalósítaniuk a vidéki önkormányzatoknak a helyi fejlesztések országos programja első két kiírásának köszönhetően, a körvonalazódó PNDL 3, azaz az RMDSZ által Anghel Saligny-tervre keresztelt program még nagyobb pályázási lehetőségeket kínál az érdekelteknek. Míg a polgármesterek örülnek, az USR–PLUS pártszövetség vezetői éppen a Saligny-terv miatt döntöttek a kormányból való kilépés mellett, szerintük ugyanis a program pártpreferenciák, a korrupció és a sikkasztás melegágya lehet.

Az immár USR–PLUS-os miniszterek nélküli Cîţu-kabinet által szeptember 3-án elfogadott sürgősségi rendelet értelmében a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztérium 2021 és 2028 között bonyolítja le a híres mérnökről, a cernavodai vasúti híd tervezőjéről elnevezett programot, amelynek keretösszege 50 milliárd lej.

A Saligny-terv révén

az alábbi kategóriákhoz tartozó befektetések valósíthatók meg: vízellátó rendszerek és víztisztító telepek; csatornarendszerek és szennyvíztisztító telepek; megyei, helyi, községi, településen belüli közutak, településeket elkerülő terelőutak, hidak, kerékpárutak; földgázelosztó rendszerek, a földgázrendszerhez való csatlakozás.

A fejlesztési minisztérium szerdán bocsátotta közvitára a keretprogram által előírt beruházásokra érvényes költségszabványokat meghatározó jogszabálytervezetet. „Három éve nincs érvényben lévő költségszabvány. Most a minisztérium azt javasolja, az uniós alapokból finanszírozott beruházásokra érvényes költségszabványokat alkalmazzák az Anghel Saligny-keretprogram által előírt, országos finanszírozásból épített beruházásokra is ott, ahol létezik ilyen uniós finanszírozásokra érvényes szabvány” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési miniszter. Az RMDSZ-es tárcavezető hozzátette:

a Saligny-terv szerint a minisztérium legtöbb 15 nap alatt megszabja a költségszabványokat a fent említett befektetésekre, a gázhálózatot érintő szabványokat pedig – az energiaügyi minisztériummal közösen – 30 nap alatt.

Uniós pályázatok? Labdába sem rúgnak

Senkinek nem áll érdekében a csalás, főként a polgármesternek nem – állítják a lapunk által megszólaltatott elöljárók. Korondi Józsa Erika kisiratosi polgármester szerint azontúl, hogy az utolsó baniig elszámoltak, a munkálatokat és azok kifizetését több állami szerv is ellenőrzi.

„Mi például 10 kilométert aszfaltoztunk, holott abból a pénzből húszat is csinálhattunk volna – igaz, lényegesen gyengébb minőségben. Viszont a mi érdekünk, hogy két-három éven belül ne kelljen javításba kezdeni, és ne szidjanak a község lakói”

– hívta fel a figyelmet az Arad megyei, magyar többségű települést irányító RMDSZ-es elöljáró. Ha beindul a Saligny-program, Kisiratoson a gáz bevezetését tűzték ki célul. Ezt azért is tartja fontosnak a polgármester asszony, mert fával vagy pellettel fűteni aligha gazdaságosabb, viszont sokkal bonyolultabb – főként az idősebbek számára. A magyar határtól mindössze néhány kilométerre fekvő település önerőből képtelen lenne erre a beruházásra.

Ebben a helyzetben van a Szatmár megyei Mezőterem is, ahol csak a PNDL-en keresztül szerzett pénzből tudtak volna új óvodát építeni. Hogy ez mégsem jött össze, nem az önkormányzaton, de még csak nem is a kormányon múlott. „Háromszor is meghirdettük a közbeszerzést, nem jelentkezett senki. Időközben annyira megugrottak az árak meg a munkadíjak, hogy nem tudtuk volna biztosítani az önrészt” – vázolta a helyzetet Tar Miklós polgári párti (MPP) elöljáró.

Az észak-erdélyi megye községközpontjában a megtakarított önrészt így inkább a meglévő óvoda korszerűsítésére fordították, lemondva a központi finanszírozásról.

Az első ízben meghirdetett program esetében szerencsésebbek voltak: a szomszédos Genccsel közösen sikerült leaszfaltozni a két települést összekötő 6 kilométeres utat.

Szintén az aszfaltozásra fordít hangsúlyt Málnás is.

A háromszéki község eddig egyetlen pályázatot nyert, amelyből 1,2 kilométeres útszakaszt aszfaltoztatott le. Szotyori Angéla Gizella polgármester a Krónikának elmondta, a továbbiakban is aszfaltra „utaznak”.

Tizenhárom utca korszerűsítésére készült tanulmány, amellyel a PNDL 2 keretében próbálkoztak, azonban pénzhiány miatt a várólistára kerültek. Most a Saligny-terv elindításában bíznak.

Mindhárom polgármester úgy véli egyébként, a kisebb települések számára hatványozottan fontos a program. Egyrészt mert az EU-s pályázatok esetében szinte labdába sem rúgnak, ám ha mégis, képtelenek megelőlegezni nagyobb lélegzetű beruházásokat.

„Ahhoz, hogy megelőlegezzük az utólag elszámolható munkálatokat, bankkölcsönt kellene felvennünk. Mire az Uniótól megkapnánk a pénzt, a bank által felszámolt kamat sírba döntene”

– jelentette ki Korondi Józsa Erika. Az önrész előteremtése pedig újabb terhet varrna a kisebb vidéki települések nyakába.

Számos gondot elsimítanának. A települések úthálózata is korszerűsíthető az 50 milliárd lejes program keretében Fotó: Haáz Vince

A megugrott árak hatása

A kivitelezők hiányára és a megugrott építkezési árakra más elöljárók is panaszkodnak. Parajd tavaly megválasztott RMDSZ-es polgármestere, Nyágrus László a felsősófalvi vízhálózat kialakítása körüli bonyodalmakat hozta fel példaként. Mivel a nyertes cég nem tartotta magát a szerződésben foglalt megállapodáshoz, az önkormányzat kénytelen volt felbontani az egyezséget. Az idő teltével az árak rohamosan nőnek, ami a polgármesteri hivatal kasszáját terheli.

A sóvidéki nagyközség elöljárója mégis nagyon jónak tartja az eddig lefutott két fejlesztési programot, mint ahogy komoly reményeket fűz a harmadikhoz is.

A megvalósítások közé a Parajdot Felsősófalvával összekötő két útszakaszon található híd feljavítását, illetve újjáépítését, valamint a békástanyai kis tanintézet rendbetételét sorolja. Tervben a gázhálózat kiépítése, a csatornázás utáni aszfaltozás, és ha még belefér, akár a Békástanyára vezető községi út korszerűsítése is.

A munkaerőhiány és a megugrott árak kerek félmillió lejes többletkiadást róttak a szilágysági Haraklányra. A Zilah melletti, rohamosan fejlődő községben háromszor kellett versenytárgyalást hirdetni a magyargoroszlói óvoda építésére. Ennek dacára

Dobrai Ferenc községgazda jelentős lehetőséget lát a Saligny-programban, amely által az utakat és a szennyvízhálózatot szeretné fejleszteni, ugyanakkor beköttetné a gázt.

A hat falut felölelő Haraklány ugyanis abban a fura helyzetben van, hogy míg a fővezeték a községközponton keresztül halad át, egyetlen háztartás sem csatlakozhatott rá. „Zilah közelsége fejlődésre, beruházásokra, állandó növekedésre »ítéli« Haraklányt. A községben csaknem 280 vállalkozás működik, közülük két gombatenyésztő cég. Mindössze ezek évi tízezer köbméter fát, azaz majdhogynem egy teljes erdőt elhasználnak” – hívta fel a figyelmet Dobrai.

Még akad javítanivaló

Senki nem állítja, hogy az eddig lefutott két vidékfejlesztési program tökéletes lett volna, mint ahogy azt sem, hogy a Saligny-terven nem lehetne csiszolni. Viszont előfordul, hogy az USR–PLUS politikusain kívül a magyar polgármestereknek is fenntartásaik vannak a pénz elosztási kritériumaival kapcsolatosan. Kápolnásfalu ellenzéki községgazdája, Benedek László a mai napig fájlalja, hogy az általa vezetett települést miként ejtették ki a PNDL 1-ből.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben mandátumot nyert Benedek azt állítja, a Hargita megyei tanács vezetője politikai szimpátiák alapján osztogatta a pénzt és az információt.

„Borboly Csaba úgy csinált, mintha a sajátjából adná, ezért mi üres marékkal maradtunk. Aztán Bukarestből kioktattak, miként kell pénzhez jutni, és a második kiírásnál már ott mondták meg, hogy ne szerénykedjünk, kérjünk többet” – idézte fel az évekkel ezelőtti kellemetlen tapasztalatát Benedek. A Hargita megyei település a PNDL 2 egyik nyertesének mondhatja magát. Utakat, utcákat térköveztek, ezáltal igyekezve megőrizni a falu rurális jellegét, illetve korszerű, több funkciót betöltő közösségi házat építettek. A rajt előtt álló Saligny-program keretében az elavult szennyvízhálózat cseréjére, a központ rendezési tervére és az orvosi rendelő felújítására pályáznának.

Jánosi Ferenc, a Maros megyei Nagyernye polgármestere sem tartozik azok közé, akik a közpénzosztás tökéletes mechanizmusát látnák a PNDL-ben.

„Számomra nagyon zavaros az egész. Nem tudom, milyen kritériumrendszer szerint ítélik oda a pénzeket. Mint ahogyan azt sem értem, mi történt a tabletosztogatási programmal, ami tavaly még oly sürgősnek tűnt, most meg a levegőben lóg”

– adott hangot fenntartásainak az RMDSZ-es elöljáró.

Kelemen Hunor kormányfőhelyettes igyekezett megnyugtatni a kételkedőket. Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, a Saligny-terv nem a pártoknak és nem a polgármestereknek szól, hanem azoknak a régióknak, amelyeknek szükségük van beruházásokra, és amelyek elnéptelenedését meg kell akadályozni. A kritériumrendszert pedig a fejlesztési tárca igyekszik minél átláthatóbbá tenni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport