Készül az utódnevelésre Értarcsán Románia legöregebb meggyűrűzött gólyája, védelemre szorul a populáció

Készül az utódnevelésre Értarcsán Románia legöregebb meggyűrűzött gólyája, védelemre szorul a populáció

A Bihar megyei Értarcsán fészkelő, 21 évvel ezelőtt meggyűrűzött gólya

Fotó: Milvus Csoport/Facebook

A Bihar megyei Értarcsára érkezett meg idén is, tatarozza fészkét, készül a fiókák nevelésére Románia legöregebb meggyűrűzött gólyája, amely idén töltötte be a 21. életévét – közölte a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A szervezet munkatársát, Marton Attila biológust az országban fészkelő populációról, a gólyák életmódjáról, védelméről, a lakosságnak a vándormadarakhoz való viszonyulásáról kérdeztük.

Kiss Judit

2024. április 10., 10:012024. április 10., 10:01

2024. április 10., 10:022024. április 10., 10:02

Románia legöregebb, 21 éve meggyűrűzött fehér gólyája visszatért a Bihar megyei Értarcsára. A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület örömmel jelentette be, hogy a madár – amely évről évre ugyanahhoz a fészekhez szállt le vándorútját követően – idén tavasszal is készül a fiókák nevelésére. „Huszonegy évvel ezelőtt kollégánk meggyűrűzött egy gólyafiókát a Szatmár megyei Érendréden (a települést 1997-ben Európai Gólyafalu címmel tüntették ki). Azóta, ivarérettsége elérése után ez a gólya minden évben visszatér Romániába, hogy családot alapítson” – szerepel az egyesület közleményében. Mint írják, ez a hím minden tavasszal elfoglalja a Bihar megyei Értarcsán megépített fészkét.

Idén sem történt másként, párjával együtt elkezdte a fészek tatarozását, hogy kényelmes otthont biztosíthasson kicsinyeinek.

Így ő a legidősebb gyűrűs gólya Romániában – a vadon élő fehér gólyák (Ciconia ciconia) élettartama 20-30 év, fogságban ennél többet élhetnek.

Galéria

A vadon élő fehér gólyák (Ciconia ciconia) élettartama 20-30 év, fogságban ennél többet élhetnek

Fotó: Arii Naturale Protejate Harghita

Marton Attila biológus, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Karának kutatója a téma kapcsán a Krónika megkeresésére elmondta,

Európában fogy a gólyapopuláció, Romániában a megfigyelések szerint stagnál, de vannak helyek, ahol védeni kell a madarakat, mert előfordul, hogy a lakosság nehezen viseli el a jelenlétüket.

A szakember az Értarcsán fészkelő gólya kapcsán elmondta, a húsz év elég szép kornak számít egy olyan fajnál, ami hosszú távú vonuló. A mortalitás valószínűleg az első néhány évben a legnagyobb a gólyák esetében, amelyek négy-öt évesen lesznek ivarérettek. Ha elérik az ivarérett kort, utána már viszonylag kicsi a mortalitási ráta, de az első periódus – és ez mindegyik madárfaj esetében így van – veszélyes, akkor hullik el a legtöbb madár. Marton Attila kifejtette, ha a gólyák az első vonulásokat átélik, utána már jó eséllyel életben maradnak, viszont erős szelekciós kritériumok is érvényesülnek: Libanonban, Jemenben, Egyiptomban sokszor lövik őket. „Amit a 21 éves gólya kapcsán érdemes kiemelni: az ilyen megjelölt, idős gólyák esete arra mutat rá, hogy hosszú távon kell tervezni a fajvédelmi tevékenységet. A Milvus Csoport számtalan, fészkek alá helyezendő tartóállványt gyártott az elmúlt néhány évben.

Sokszor javasoltuk a polgármesteri hivataloknak, hogy helyezzenek tartóállványt a fészek alá, azért, hogy csökkentsék a fészek kigyulladásának és az áramellátás megszakításának a valószínűségét. Az, hogy megjelölt gólyák megérik a 20 évet, jól rámutat arra, hogy hasznosak a hosszú távú fajvédelmi intézkedések” – mondta Marton Attila.

Azt is kifejtette, ezeknek az intézkedéseknek nem látszik meg azonnal az eredményük, viszont segítik növelni a populációt azzal, hogy valamennyire mentesítik az áramütéstől a fészkeket. Ha sikerül ezt megtenni, akkor a megmentett gólyák két évtizeden át képesek újabb és újabb kis gólyákat felnevelni. A szakember kifejtette, ha egy párnak évente átlagosan 3 vagy 4 fiókája van, az mondjuk 15 év alatt jó eredmény a populációra nézve, amely Európa-szinten csökkenést mutat.

Galéria

A szakemberek becslése szerint Romániában 7500-9000 gólya költ, hosszú távon stabil az állomány

„Romániában 7500-9000 gólya költ, hosszú távon stabil az állomány, viszont kellemetlen meglepetés számunkra, hogy negatív irányba változik a madár társadalmi megítélése. Évről évre több panasz érkezik amiatt, hogy gólyafészkeket akarnak elköltöztetni házak elől, tavaly Székelyföldön többször is megtörtént, hogy karókkal szúrták át a fészket, hogy a gólya ne tudjon belefészkelni. A védett fajok esetében sokan megkérdeznek, mit lehet tenni, hogy ne valakinek a háza előtt fészkeljen a gólya, hanem mondjuk két házzal arrébb, de akkor meg két házzal arrébb fogja zavarni a szomszédot” – magyarázta a szakember. Az egyesület munkatársai ilyenkor elmondják, hogy a gólya védett faj, fészkét főleg költési periódusban nem szabad zavarni, hanem meg kell találni a konfliktuscsökkentő alternatív megoldásokat.

„Volt pozitív példa is, amikor a háztulajdonos a járda felé kis tetőt tett azért, hogy védje az utcát, a fészek alatt parkoló autókat a gólyaürüléktől. De az sajnos aggasztó, hogy egy ilyen emblematikus faj, mint a gólya – amely a magyar kultúrában, népköltészetben is hangsúlyosan megjelenik – első számú közellenséggé válik a faluban, pusztán azért, mert bepiszkítja a kaput” – hívta fel a figyelmet Marton Attila. A szakembertől azt is megkérdeztük, mennyire törvényszerű, hogy a gólyák tavasszal ugyanarra a fészekre érkeznek vissza, ahol előző évben tartózkodtak.

„Általában törekszenek arra, hogy nagyjából ugyanarra a környékre térjenek vissza.

Az ilyen hosszú életű fajokra jellemző módon az evolúció szelektál, hogy csökkentse a beltenyészet gyakoriságát, tehát környék szintjén ugyanoda térnek vissza, de nem mindig ugyanabba a faluba. Ez így egészséges, mert ha minden példány ugyanoda térne vissza, ahol kikelt, viszonylag gyorsan elkezdődne egy beltenyészeti folyamat,

ami 20 év alatt egy csomó olyan gén felszaporodását jelentené, amelyek miatt életképtelenné válna a populáció” – magyarázta a szakember.

Galéria

Ha egy párnak évente átlagosan 3 vagy 4 fiókája van, az 15 év alatt jó eredmény a populációra nézve, amely Európa-szinten csökkenést mutat

Fotó: Gazda Árpád

A gólyák egyébként viszonylag későn válnak ivaréretté, az első éveikben sokszor 50-60 fős csapatokba verődve kóricálnak Európában, Afrikában. „Jellemző rájuk bizonyos mértékű területhűség, mondjuk körülbelül megyeszinten, de egyáltalán nem ritka az, hogy Magyarországon jelölt madarakat észlelnek nálunk költeni, vagy nálunk jelölt madarak más szomszédos országokban bukkannak fel” – mondta Marton Attila. A gólyák vonulása részben genetikai, részben tanult viselkedés, és az öreg egyedek szokták levezetni a fiatal gólyákat tőlünk Isztambul felé, vagy Nyugat-Európában, Spanyolországon keresztül.

A vándormadarak meggyűrűzése kapcsán megtudtuk, a Milvusnak korábban volt olyan projektje, amelynek keretében nagyon sok gólyát jelöltek meg a Maros megyei Sáromberkén és környékén, most kevesebbet tudnak meggyűrűzni.

„A színes gyűrűket nem tudta megengedni magának az egyesület. Ez a gyűrű nem olcsó, koordinálni kell európai szinten a színét, kódjait, hogy ne forduljanak elő duplázások. De a gyűrűzés más szempontból is bonyolult volt: emelős autót kell bérelni, hogy a fészkekben meg lehessen jelölni a fiókákat, tehát a költségek miatt nem tudtuk folyamatosan csinálni” – mondta el Marton Attila.

Amint a Milvus honlapja ismerteti, a fehér gólya az egyik legismertebb, legszeretettebb madarunk. Nagyon régóta az ember közelében fészkel – régebben főleg istállókon, csűrökön, fákon –, ma szinte kizárólag villanyoszlopokon. Ez a fészkelőhely-váltás evolúciós léptékben hihetetlen gyorsan zajlott le, Romániában az oszlopra épült első fészket 1971-ben találták, ma pedig az állomány 93 százaléka fészkel ilyen módon. A fehér gólyák védelme tehát szorosan kapcsolódik az elektromos hálózatokhoz: nemcsak amiatt, hogy az alacsony-feszültségű elektromos hálózatok oszlopain fészkel, hanem azért is, mert a legtöbb gólya áramütés miatt pusztul el – főként vonulás közben – a középfeszültségű elektromos hálózatok oszlopain.

A hálózaton levő fészkek sok problémát okozhatnak az áramszolgáltatóknak, valamint a gólyáknak is, a fészkek rövidzárlatot okozhatnak, kigyúlhatnak.

Galéria

A mortalitási arány valószínűleg az első néhány évben a legnagyobb a gólyák esetében, amelyek négy-öt évesen lesznek ivarérettek

Fotó: Milvus

Mindkét problémára van megoldás – a hálózaton levő fészkek alá speciális állványt kell szerelni, az áramütést okozó középfeszültségű oszlopokat pedig burkolni kell vagy madárbarát fejszerkezetűre cserélni. 2015-ben 1999 gólyafészek-állvány volt kihelyezve az országban és a középfeszültségű oszlopokon történő madárpusztulás megoldására is történtek előrelépések. Ezekben a tevékenységekben a Milvus Csoport úttörő szerepet vállalt és folyamatosan dolgozik végleges megoldáson. Kiadták a lakosság számára az Útmutató gólyafészek tartóállvány elkészítéséhez épületekre című anyagot, valamint az áramszolgáltatók számára az Útmutató gólyafészek-tartóállvány elkészítéséhez oszlopokra című kiadványt.

korábban írtuk

Megérkezett az első gólya a Maros megyei Sáromberkére (VIDEÓVAL)
Megérkezett az első gólya a Maros megyei Sáromberkére (VIDEÓVAL)

Megérkezett az első gólya a Maros megyei Sáromberkére – közölte Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

korábban írtuk

Nagyjából feltérképezhető, merre járnak az Erdélybe hazaigyekvő gólyák
Nagyjából feltérképezhető, merre járnak az Erdélybe hazaigyekvő gólyák

A Szahara sivatagtól délre teleltek, és minden bizonnyal már úton vannak hazafelé az erdélyi gólyák. Jeladóval felszerelt lengyelországi társaik korábbi jelzései szerint a vonulás során Egyiptomban a Nílus völgyén haladnak észak felé.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 11., szombat

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?

Románia hegyvidéki területein bárhol találkozhatunk viperákkal – hívta fel a figyelmet a Krónika megkeresésére Kovács Zoltán Róbert. A Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjével a kígyótámadás elkerüléséről, a megmart személy kezeléséről beszéltünk.

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?
2024. május 11., szombat

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban

Mintegy 30 métert zuhant és elvesztette az eszméletét egy 50 éves nő szombaton a Radnai-havasokban levő Száka-hegyi nárciszmező térségében.

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban
2024. május 11., szombat

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén

Édesanyákat, nagyszülőket, nőket, családokat érintő témákat közelítenek meg Szatmárnémetiben az Édesanyák hete lenevezésű rendezvénysorozat keretében, amelyet május 13. és 18. között szerveznek az Iparos Otthonban.

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén
2024. május 11., szombat

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői

Az európai őshonos kisebbségek jogvédelmét, az Európai Unió reformját szorgalmazták kolozsvári találkozójukon az Európai Szabad Szövetség (EFA) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetői – derült ki az EMSZ sajtóirodájának szombati közleményéből.

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői
2024. május 11., szombat

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját

Szakmai konferencián értekeznek a magyar nyelv és irodalomtanárok Szovátán a hétvégén – közölte a szervező Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját
2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt