Nagyjából feltérképezhető, merre járnak az Erdélybe hazaigyekvő gólyák

Nagyjából feltérképezhető, merre járnak az Erdélybe hazaigyekvő gólyák

Gólyák a tavaszi vándorúton

Fotó: Gazda Árpád

A Szahara sivatagtól délre teleltek, és minden bizonnyal már úton vannak hazafelé az erdélyi gólyák. Jeladóval felszerelt lengyelországi társaik korábbi jelzései alapján a vonulás során Egyiptomban a Nílus völgyén haladnak észak felé, majd a Sínai félszigeten, Izraelen, Libanonon és Szírián át kerülik meg a Földközi-tengert. A hazafelé tartó úton naponta akár 250 kilométert is megtesznek.

Gazda Árpád

Kiss Judit

2024. március 07., 19:072024. március 07., 19:07

Több hazai természetvédő, madárvédő egyesület bejelentette az elmúlt napokban, hogy a korán érkezett tavasz miatt már március elején elindítja a gólyakameráját, hogy akkor is sikerüljön megfigyelni az első gólya megjelenését, ha a madarak hamarabb érkeznének. A Kolozs megyei magyarfenesi fészek a Clujbird.ro honlapon, a Maros megyei Sáromberke egyik fészke a milvus.ro/webcams/storkcam2/ oldalon, a Temes megyei gyertyámosi fészek pedig a wildliferomania.com/live/barza-alba-carpinis/ honlapon követhető figyelemmel. Egyelőre azonban csak az látszik az internetes közvetítésekből, hogy Magyarfenesen kinőtt a fű a fészekben, Sáromberkén egy műanyagzacskót lenget a szél, a gyertyámosi fészket pedig a verebek látogatják olykor.

Galéria

Gólyafolyosó Európa és Afrika között

Fotó: Grupa EkoLogiczna/Facebook

Gyűrű és jeladó

Sokan teszik fel ilyenkor a kérdést: vajon hol vannak most a gólyáink? Hol és hogyan töltötték a telet? Elindultak-e már hazafelé? Milyen útvonalon, milyen ütemben közelednek a fészkükhöz? Az ornitológusok számára bő évszázadon át a madarak gyűrűzése volt az az eszköz, amelyikkel információkat nyerhettek a vonulásról. Ha valaki egy meggyűrűzött madár tetemére bukkant, vagy élő gyűrűzött madarat fényképezett le, lejelenthette valamely madártani egyesületnek a helyszínt, időpontot, és a gyűrű számát, az pedig továbbította az információt annak, aki egykor meggyűrűzte a madarat. A módszer kétségkívül jobb, mint a semmi, de rendkívül kevés információ összegyűjtésére alkalmas.

Egy kicsit olyan, mint a tengerbe dobott palackba rejtett üzenet. Egyáltalán nem biztos, hogy valaha valaki elolvassa.

Galéria

Lengyelországban gyűrűzött átutazó gólya a magyarfenesi református templom toronygombján

Fotó: Gazda Árpád

A technika fejlődése azonban ma már sokkal pontosabb megfigyelésre biztosít lehetőséget. Beszerezhetők olyan kis méretű jeladók, amelyek nem zavarják a nagyobb testű madarakat a repülésben, és amelyek a vonulás, és az afrikai tartózkodás idején is elküldik olykor a madár koordinátáit.

A módszer kiváló, de meglehetősen költséges, és a jeladó elvesztésének a kockázatával jár. A felnőtt madarakat ugyanis nehéz befogni, hogy jeladót szereljenek rájuk. Így a csomagot jobbára olyan fiatal madarakra tudják rögzíteni, amelyek még nem tanultak meg repülni. Ezek közül pedig sokan nem élik meg az egy éves kort. Elpusztulásuk leggyakoribb oka, hogy egyszerre érnek hozzá több villanyvezetékhez, és áramütés áldozataivá válnak. Ráadásul a fiatalok három éves kor előtt nem raknak fészket, nem alapítanak családot, nem költenek fiókákat, előfordul, hogy vissza se térnek a szülőföldjükre.

Ataman látogatása Dél-Afrikában

A Lengyelország keleti részén fekvő Siedlceben működő Grupa EkoLogiczna madárvédő egyesület több éves tapasztalatra tett szert a jeladós gólyák megfigyelésében. 2023 augusztusában már 12 jeladós gólyájuk indult el dél felé.

Galéria

Ataman Afrika legdélibb pontjáig repült

Fotó: Grupa EkoLogiczna/Facebook

Az egyesület rendszeresen beszámol Facebook-oldalán a megfigyelt gólyáik vándorlásáról, és olykor térképet is közöl, amelyiken bejelöli egyes gólyáik útvonalát.

A Facebookon közölt beszámolóikból az derül ki, hogy a jeladós gólyák sem mindig adnak hírt magukról. Néha felbukkannak, máskor hetekre eltűnnek. Február 29-én például arra panaszkodtak, hogy a 12 jeladós gólyájuk közül csak egy Törökországban csavargó fiatal madártól kapnak jeleket. Még azt sem tartották kizártnak, hogy meghibásodtak a jeladóik.

A korábbi híradásaikból azonban az derült ki, hogy a lengyel gólyák a nyár végi vonulás során Románián, Bulgárián keresztül jutnak Törökországba. Ott a Dardanellák-szoroson repülnek át a Márvány-tenger fölött. A Földközi-tengert megkerülve Szíria, Libanon, Izrael érintésével jutnak el Egyiptomba, ahol a Nílus völgyén tartanak délnek. A gólyák egy része a Szaharától délre, Szudán, Csád, Nigéria területén várja ki, hogy közeledjék a tavasz szülőföldjére. Az Atamannak elnevezett jeladós gólya azonban meg sem áll Dél-Afrikáig. Visszafelé ugyanezen az útvonalon vonulnak.

Noha az év felét töltik a déli féltekén, és a másik felét Északon, az otthonuk mégis a mi tájainkon van. Erre utal az a tény, hogy itt rakják le tojásaikat, itt költik ki fiókáikat.

Hazafele jobban belehúznak

A Grupa EkoLogiczna korábbi híradásaiból az derült ki, hogy a vándorló gólyák hazafelé jobban igyekeznek, mint az Afrikába vezető úton. Naponta akár 250 kilométert is repülnek. Minden bizonnyal azért sietnek, hogy saját használatban tarthassák az egy évvel korábban belakott fészket. A fészek ugyanis azé, aki hamarabb érkezik, és birtokba veszi, majd megvédi a később érkezőktől. A vonulás sebességét az időjárás is befolyásolja.

Galéria

Kinőtt a fű a magyarfenesi fészekben

Fotó: Gazda Árpád

A gólyák ugyanis a légáramlatokat kihasználva repülnek, vitorláznak. Azt a fizikai jelenséget használják ki, hogy napsütésben a föld sötét foltjai jobban felmelegednek, és ezek fölött felfelé áramlik a meleg levegő.

Repülésük során ilyen foltokat keresnek, majd ezek fölött spirálban körözve olyan magasra emelkednek amilyenre csak tudnak. Onnan siklórepülésben haladnak a következő felfelé tartó légáramlatig. Ha lehűl az idő, és hó borítja be a tájat, eltűnnek a felfele ívelő meleg légáramlatok, és a vonulás is leáll.

A magyarfenesi fészekben 2007 óta figyeljük a gólyákat, 2017 óta immár webkamerán keresztül is. Az elmúlt 17 évben március 14. volt a legkorábbi érkezés. Ezt 2015-ben jegyeztük fel. Leggyakrabban március 28-án érkezett a fészekfoglaló gólya. Párja általában több napos, esetenként több hetes késéssel futott be. Az első tojások az április 1-13 közötti időszakban jelentek meg a fészekben, az első kisgólya kibújására pedig az első tojástól 34-36 napot kellett várni.

Hazaértek a vörös vércsék Erdélybe
Megérkeztek a vörös vércsék kamerával ellátott marosvásárhelyi fészkükbe – közölte a Milvus Madárvédelmi Egyesület. A madarak élete állandó jelleggel követhető a következő linken: https://milvus.ro/hu/webcams/falcocam/. Szerdán délelőtt csak az egyik vércse tartózkodott a fészekben, tollászkodott éppen. A marosvásárhelyi tömbház tizedik emeletén költő vörös vércse pár mindennapi életét 2018 óta közvetíti a Milvus. Az egyesület közölte, a tojó és a hím is megérkezett már a fészekhez és elkezdték gondosan előkészíteni. A vörös vércse az egerészölyv mellett a leggyakoribb hazai ragadozó madár. Széles körben elterjedt egész Eurázsiában, fészkel a Földközi-tenger szigetein és Észak-Afrikában is. A zárt erdők, magas hegyek és fátlan puszták kivételével sokfelé fészkel, utak mentén, parkokban, nagyvárosok szívében. Varjúfélék fészkét foglalja el, de előszeretettel költ sziklahasadékokban, hidak alatt, épületek üregeiben. A marosvásárhelyi megtelepedést Deák Attila, a Milvus munkatársa segítette, felajánlva egy költőládát az egyik ablakában. A vörös vércse rágcsálókat, rovarokat, gyíkokat fogyaszt. A levegőben egy helyben szitáló vércsék látják azokat UV fényben előtűnő vizeletcseppeket amelyekkel a fűben mozgó rágcsálók jelölik ki útvonalaikat, így hatékonyabban tudnak vadászni rájuk. A kirepült fiókák száma nagy mértékben függ a táplálékbőségtől, az úgynevezett pocokgradációs években 4-5 fióka hagyhatja el a fészket.

Galéria

Vitorlázó-repülésben Kelep

Fotó: Gazda Árpád

korábban írtuk

Meggyűrűzték a magyarfenesi fészekben nevelkedő kisgólyákat, így könnyebben lesznek azonosíthatóak
Meggyűrűzték a magyarfenesi fészekben nevelkedő kisgólyákat, így könnyebben lesznek azonosíthatóak

Gyűrűt kaptak kedden reggel a Kolozs megyei Magyarfenesen található fészekben nevelkedő kisgólyák – olvasható a clujbird.ro honlapon.

korábban írtuk

Visszatért az első gólya Háromszékre, ahol az európai trendekkel ellentétben növekszik a populáció
Visszatért az első gólya Háromszékre, ahol az európai trendekkel ellentétben növekszik a populáció

Visszatért az első gólya Háromszékre: a Rara Avis madártani egyesület elnöke szerint ugyanarról a gólyáról van szó, amely tavaly is március 7-én tért vissza bikfalvi fészkére.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Csatornába zuhant rókakölyköt mentettek Kolozsváron a katasztrófavédelem szakemberei

Csatornába esett rókakölyköt mentettek meg és engedtek vissza az erdőbe a Kolozs megyei katasztrófavédelem szakemberei szerdán este.

Csatornába zuhant rókakölyköt mentettek Kolozsváron a katasztrófavédelem szakemberei
2024. május 09., csütörtök

NASA-szimuláció: ilyen látvány fogad, ha belezuhanunk egy fekete lyukba (VIDEÓ)

Egy szupermasszív fekete lyukhoz vezető repülést szimulált a NASA szuperszámítógépe. A felvételen a kamera megközelíti, rövid ideig kering, majd átlépi egy hatalmas fekete lyuk eseményhorizontját.

NASA-szimuláció: ilyen látvány fogad, ha belezuhanunk egy fekete lyukba (VIDEÓ)
2024. május 09., csütörtök

Több ezer magyar egyetemistától hangos Kolozsvár, javában zajlanak a KMDSZ-diáknapok

Több mint 3300 magyar egyetemi hallgató vesz részt Kolozsváron a szerdán kezdődött, 29. KMDSZ Diáknapokon – közölte a diákszövetség.

Több ezer magyar egyetemistától hangos Kolozsvár, javában zajlanak a KMDSZ-diáknapok
2024. május 08., szerda

Csiga mászott a magyarfenesi gólya hátára, míg épp a fiókáját költötte

Alighanem az életével játszott az a csiga, amelyik a magyarfenesi gólyafészekben rámászott a negyedik fiókájának a kiköltésével elfoglalt tojó, Leske hátára. A bizarr jelenet hétfőn hajnalban történt, és a fészekre szerelt webkamera örökítette meg.

Csiga mászott a magyarfenesi gólya hátára, míg épp a fiókáját költötte
2024. május 08., szerda

Siklókígyó, macska és nyest is elrejtőzhet a gépkocsiban, a rendőrség tanácsokat ad hasonló esetekre

Megesik, hogy nyest, macska, vagy éppen kígyó bizonyul egy gépkocsi „hívatlan vendégének”, az állatok bizony kárt is okozhatnak az autóban – hívta fel a figyelmet a közösségi oldalon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Siklókígyó, macska és nyest is elrejtőzhet a gépkocsiban, a rendőrség tanácsokat ad hasonló esetekre
2024. május 08., szerda

Pandadiplomácia után orangutándiplomácia? Majmokat tervez ajándékozni partnereinek egy ázsiai ország

Malajzia azt tervezi, hogy „orángutándiplomáciát” vezet be, vagyis a pálmaolajat importáló országoknak kereskedelmi ajándékként kínálna fel főemlősöket, hogy eloszlassák a környezeti hatásokkal kapcsolatos aggodalmakat.

Pandadiplomácia után orangutándiplomácia? Majmokat tervez ajándékozni partnereinek egy ázsiai ország
2024. május 07., kedd

Többet fizet, kevesebbet kap: a zsugorinfláció miatt is érdemes tudatos fogyasztóvá válni

Zsugorinfláció – ez a magyar elnevezése a rejtett áremelés Romániában és a világ számos országában tapasztalható jelenségének, amikor a gyártók csökkentik a termékek tényleges súlyát, az árat viszont változatlanul hagyják.

Többet fizet, kevesebbet kap: a zsugorinfláció miatt is érdemes tudatos fogyasztóvá válni
2024. május 06., hétfő

Fémhulladékból alkot az országos tehetségkutatóban szereplő mezőcsávási Kiss Andrea Beatrix

Lenyűgözte az egyik román tehetségkutató zsűrijét a mezőcsávási Kiss Andrea Beatrix, aki fémhulladékból hoz létre különböző tárgyakat, a műsorban például egy balerinát. A fiatal fémműves inspirációjáról, szenvedélyéről beszélt lapunknak.

Fémhulladékból alkot az országos tehetségkutatóban szereplő mezőcsávási Kiss Andrea Beatrix
2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik
2024. május 06., hétfő

Beüzemelték az első intelligens sebességkorlátozó „fekvőrendőrt” Romániában

Üzembe helyezték az első intelligens sebességkorlátozót Romániában: Bukaresttől nem messze szerelték fel a „fekvőrendőrként” működő készüléket a helyi hatóságok. A technológiát az országban meghonosító cég más városokban is tesztelné a rendszert.

Beüzemelték az első intelligens sebességkorlátozó „fekvőrendőrt” Romániában