Hadat üzent a kormány a kanyarónak, de az orvosok szerint nagy a káosz

Hadat üzent a kormány a kanyarónak, de az orvosok szerint nagy a káosz

Fotó: Barabás Ákos

Kovászna megyében most ütötte fel a fejét, Székelyudvarhely környékén már visszaszorulóban van a kanyarójárvány. Az egészségügyi és a belügyminisztérium immunizálási kampányt indított, de a Krónikának nyilatkozó szakemberek szerint „káosz uralkodik”.

Bíró Blanka

Kőrössy Andrea

Széchely István

2017. július 19., 11:482017. július 19., 11:48

2017. július 19., 12:312017. július 19., 12:31

Kovászna megye eddig megúszta az ország nagy részében már elterjedt, tavaly ősz óta tomboló kanyarójárványt, amely viszont most már Háromszéken is jelentkezett: a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházban az elmúlt tíz nap alatt 35 beteget kezeltek, legtöbbjüket a megyeszékhely környéki falvakból utalták be.

Az újszülött osztályon emiatt keddtől látogatási tilalmat rendeltek el – Antal Álmos orvos igazgató szerint pánikra nincs ok, de védeni akarják a babákat. A szakember rámutatott: az alapellátást felkészületlenül érte a járvány, hiszen korábban évtizedekig nem volt kanyarós megbetegedés. Előfordult, hogy hibásan antibiotikummal kezdték meg a kezelést, emiatt húzódik a folyamat. Antal ugyanakkor élesen bírálta a hazai egészségügyi rendszert, amelynek szerinte szégyenére válik, hogy ilyen mértékben terjedt el a kór.

Kifogásolta, hogy a kormány sokáig nem tudta biztosítani a kanyaró elleni vakcinát, emiatt felborult az oltási rend, ráadásul arról sincsenek pontos adatok, hogy kit immunizáltak.

Idézet
Fejetlenség és káosz uralkodik.

Legutóbb olyan fiatal anya jött szülni, akinek még születési anyakönyvi kivonata sem volt. Róla semmit nem tudnak a hatóságok, legkevésbé azt, hogy megkapta-e az oltásokat. Ezenkívül kevés a járványtani szakember, nincs kidolgozott rendszer a megelőzésre” – sorolta a hiányosságokat a kórházigazgató.

Galéria

Fotó: Nagy D. István

Szerinte várható volt, hogy előbb-utóbb Háromszéken is elterjed a kanyaró, hiszen a szomszédos megyékben már korábban megjelent.

Gondot okoz az is, hogy nem tudják pontosan, hányan betegedtek meg, hiszen csak azok jelennek meg a statisztikákban, akik orvoshoz fordulnak, illetve kórházba kerülnek.

Együttműködést kérnek a szülőktől

Lucia Şereş gyermekgyógyász, a háziorvosokat tömörítő szövetség Kovászna megyei elnöke a Krónikának arról számolt be: kedden kapták meg a kanyaró elleni oltáskészletet, az egészségügyi és a belügyminiszter pedig videokonferencia keretében tartott eligazítást az orvosoknak, hogy hogyan próbálják megfékezni a járvány további terjedését.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, vigyék el a nem immunizált gyermekeket a háziorvoshoz, és kérjék a vakcina beadását.

Ez vonatkozik a kilenc és 12 hónap közötti babákra, akik még egyáltalán nem kaptak oltást és az ötéves vagy ennél nagyobb gyermekekre, akiknek az emlékeztető vakcinát kell beadni.

Idézet
Azoknak pedig, akik visszautasították az oltást, komolyan el kell gondolkodniuk, hiszen a járvány egyre terjed,

már több ezer megbetegedés van az országban. Ez már nem játék” – hangsúlyozta a gyerekgyógyász.

„Senkit nem viszünk erőszakkal a háziorvoshoz”

Az egészségügyi és a belügyminisztérium a helyi hatóságok bevonásával a héten országos szintű oltási kampányt indított a kór megfékezése érdekében. Florian Bodog egészségügyi tárcavezető kifejtette: a helyi hatóságok feladata lesz beazonosítani a legveszélyeztetettebb csoportba tartozó, azaz kilenc hónapos és kilenc év közötti gyermekeket, akik nem kapták meg a készítményt, illetve

azt is meg kell szervezniük, hogy hol adják be nekik a vakcinát azokon a településeken, ahol nincs rendelő, ezekben a térségekben önkéntesek segítségét kérik majd.

A minisztérium kéthetente ellenőrzi, hogyan haladnak az eljárással mindegyik megyében, ott pedig, ahol nem tesznek eleget az előírásoknak, „lépéseket teszünk”. A tárcavezető azt ígérte: személyesen követi a fejleményeket, és terepszemlét is tartani fog.

Galéria

Fotó: Boda L. Gergely

Bodog elmondta, az egyes megyékben a prefektúra, a megyei tanács és a közegészségügyi igazgatóság munkatársai alkotta csoport fogja felderíteni a veszélyeztetett zónákat, ugyanakkor a háziorvosokkal is szorosan együttműködnek. A miniszter hozzátette:

nem fognak senkit erőszakkal a rendelőbe vinni, a szülőknek továbbra is jogában áll, hogy megtagadják gyermekük immunizálását,

de az oltást elutasítóknak a háziorvos előtt írásban kell megfogalmazniuk ebbéli szándékukat. A kampány egyik fő célkitűzése, hogy a szociálisan hátrányos közösségek számára biztosítsák a szakszerű egészségügyi szolgáltatásokat. Július közepén egyébként a kanyarós megbetegedések száma meghaladta a 8000-et, a kór pedig 31 halálos áldozatot követelt.

A megbetegedések számának tekintetében a helyzet Temes megyében a legaggasztóbb, a sorban pedig Krassó-Szörény, Arad és Máramaros következik.

Az egészségügyi tárca adatai szerint országos szinten közel 180 ezer gyermek nem kapta meg az előírt oltásokat, de csak 10 százalékuknál van szó szándékos elutasításról, a többek egyszerűen nem jutnak el a háziorvoshoz. A minisztérium a napokban több mint 500 ezer adag vakcinát osztott szét, ami az ígéretek szerint év végéig biztosan elég lesz.

Udvarhelyen visszaszorult a kór

Jó hír viszont, hogy Udvarhelyszéken jelentősen visszaszorult a fertőzés, noha a három gócpontot még nem sikerült teljesen felszámolni, ez akár több hónapba is beletelhet – tudtuk meg Tar Gyöngyitől, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság vezetőjétől. Egy góc egyébként akkor tekinthető felszámoltnak, ha eltelik legalább tíz nap az utolsó igazolt fertőzés óta.

A napokban is voltak új megbetegedések, a csíkszeredai megyei kórházba is kellett pácienseket beutalni. A megbetegedések elterjedése óta a közegészségügyi igazgatóság munkatársai a helyszínen próbálják beoltani a gyerekeket, ám

az immunizálást különösen nehéz elvégezni, ugyanis a legtöbb gyerek nem rendelkezik semmilyen személyazonossági irattal, sokuknak a nevük is egyezik, nehéz azonosítani őket,

emiatt még a használt védőoltások elszámolása is problémás.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Ahhoz, hogy be tudják adni a vakcinákat, a gyerekeknek fel kell kerülniük egy háziorvos pácienslistájára, amit iratok hiányában meglehetősen nehéz elvégezni, ráadásul a háziorvosok sem fogadják őket szívesen, a hátrányos helyzetben levő közösségekben ugyanakkor gyakran félnek az orvosoktól – magyarázta a szakember. A székelyudvarhelyi kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán azonban kedden már csak öt kanyarós beteg feküdt.

A június 6-án azonosított első fertőzés óta összesen 120-an kerültek beutalásra, 45 volt az egyszerre bent fekvő legtöbb beteg száma – tájékoztatott Lukács Antal igazgató.

A betegek hozzátartozóival számos fegyelmi problémája akadt a kórház személyzetének.

A járványosztály épületét tavaly újították fel, ám most újra kell festeni a kórtermeket, pótolni kell a leszerelt szúnyoghálókat, és cserélni kell a mosdókban összetört kagylókat és WC-csészéket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 27., csütörtök

A történelmi magyar egyházak 170 ezer lej támogatást kaptak a Kolozs Megyei Tanácstól

Összesen 980 ezer lejes támogatást szavazott meg az egyházak számára Kolozs megye képviselőtestülete, az össztámogatás közel ötödét, 170 ezer lejt kapják a történelmi magyar egyházak.

A történelmi magyar egyházak 170 ezer lej támogatást kaptak a Kolozs Megyei Tanácstól
2024. június 27., csütörtök

Árvízvédelmi riasztás erdélyi folyók vízgyűjtő medencéjére

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 19 folyó vízgyűjtő medencéjére és a Duna kisebb mellékfolyóira.

Árvízvédelmi riasztás erdélyi folyók vízgyűjtő medencéjére
2024. június 27., csütörtök

Az RMDSZ szerint Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere, az EMSZ az ügyészségen keresi az igazát

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke szerint egyértelműen Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere. Ezzel szemben Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke szerint a székelyhídi polgármesteri mandátum szeptember végén nem lesz átvehető.

Az RMDSZ szerint Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere, az EMSZ az ügyészségen keresi az igazát
2024. június 27., csütörtök

Útra tettek a kolozsvári repülőtéren nyolc ázsiai férfit, akik illegális határátlépést kíséreltek meg

Kitoloncoltak Romániából nyolc Srí Lanka-i és bangladesi férfit, akik munkavállalási céllal jöttek az országba, később azonban illegális határátlépést kíséreltek meg, hogy Nyugat-Európába jussanak.

Útra tettek a kolozsvári repülőtéren nyolc ázsiai férfit, akik illegális határátlépést kíséreltek meg
2024. június 27., csütörtök

Győzelmi mámorban ünnepli választási sikerét az RMDSZ miniparlamentje

Győztünk, győztünk, győztünk! – nyomatékosította háromszor is Kelemen Hunor a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) csütörtökön Kolozsváron zajló ülésén elhangzott választási kiértékelőjében.

Győzelmi mámorban ünnepli választási sikerét az RMDSZ miniparlamentje
2024. június 27., csütörtök

Magyar Napot szerveznek a szórványok szórványának számító Abrudbányán

Idén tizenötödik alkalommal szerveznek Magyar Napot a Fehér megyei Abrudbányán, az erdélyi Érchegység szívében fekvő, négyezer fős településen.

Magyar Napot szerveznek a szórványok szórványának számító Abrudbányán
2024. június 26., szerda

Diákokat szállító kisbusz balesetezett egy erdélyi megyében

Tanulókat szállító kisbusz balesetezett szerdán a Szeben megyei Szelistye (Sălişte) közelében, vörös beavatkozási kódot léptettek érvénybe a hatóságok – közölte a Szeben megyei rendőr-főkapitányság.

Diákokat szállító kisbusz balesetezett egy erdélyi megyében
2024. június 26., szerda

Laposföldhívőkhöz hasonlítja Kelemen Hunor az RMDSZ Kárpátokon túli voksai kapcsán csalást kiáltókat

Hülyeségnek, rosszindulatú megállapításnak tartja Kelemen Hunor azokat az inszinuációkat, miszerint az RMDSZ csalás vagy a nagy román pártokkal kötött titkos háttéralku nyomán kapott több ezer voksot Kárpátokon túli megyékben, ahol alig élnek magyarok.

Laposföldhívőkhöz hasonlítja Kelemen Hunor az RMDSZ Kárpátokon túli voksai kapcsán csalást kiáltókat
2024. június 26., szerda

„Zöld” villamos- és buszmegállókat tesztel Aradon az önkormányzat

Próbaképpen zöldövezetet alakított ki a polgármesteri hivatal néhány buszmegálló tetején Aradon, és ha a terv beválik, a Maros-parti megyeszékhely valamennyi tömegközlekedési várakozóhelyét „kizöldítik”.

„Zöld” villamos- és buszmegállókat tesztel Aradon az önkormányzat
2024. június 26., szerda

Országos szinten csökkent, a magyarlakta településeken nőtt a fiatalok választási részvétele

Miközben országos szinten csökkent a fiatalok részvétele a június 9-ei helyhatósági és EP-választáson, a többségében magyarok lakta településeken 10-13 százalékkal több 18-36 éves szavazópolgár járult az urnákhoz.

Országos szinten csökkent, a magyarlakta településeken nőtt a fiatalok választási részvétele