Folytatódik a gazdaságfejlesztési program, 300 millió eurónyi támogatás érkezhet Erdélybe

MTI 2019. május 18., 16:29 utolsó módosítás: 2019. május 18., 18:01

A magyar állam által finanszírozott erdélyi gazdaságfejlesztési program új fejezetét jelentette be szombaton a Maros megyei Sáromberkén Magyar Levente, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Magyar Levente külügyi államtitkár Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

Az államtitkár az AgroMania mezőgazdasági vásár megnyitóján jelentette be, hogy a gazdaságfejlesztő programot Erdélyben lebonyolító Pro Economica Alapítvány az elkövetkező napokban hirdeti meg a székelyföldi kis összegű vissza nem térítendő támogatások programját, amellyel a térség valaha volt legnagyobb koncentrált mezőgazdasági fejlesztése jöhet létre.

„A magyarországi támogatással, az önerővel és az esetleges hitelekkel együtt minden esély megvan arra, hogy a következő két évben mintegy 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban. Ez megváltoztathatja ezt a térséget” – jelentette ki az államtitkár.

Magyar Levente elmondta, a mezőgazdaságból élő gazdák legfeljebb 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak tenyészállatok vásárlására, ültetvények megvalósítására, eszközök beszerzésére. Hozzátette: a program párosul a tavalyi év végén meghirdetett székelyföldi nagy beruházások programjával, amely keretében több tucat mezőgazdasági feldolgozóüzem épül a térségben. „Minden esély megvan arra, hogy aki pályázik, meg is kapja a támogatást” – jelezte Magyar Levente. Hozzátette: a gazdaságfejlesztési program addig folytatódhat, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van.

Magyar Levente államtitkár beszédet mond az AgroMania mezőgazdasági vásár megnyitóján Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Ahhoz, hogy Budapestről nézve „a láthatár ne érjen véget az országhatárnál”, szerinte az is szükséges, hogy a térség országai fejlődjenek, és Európa is erős maradjon. Ezt az erdélyi gazdálkodók szerinte azzal szolgálhatják, ha részt vesznek a május 26-i európai parlamenti választásokon, és „a megfelelő oldalra” szavaznak. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy vélekedett: a következő évek a versenyről, a mezőgazdasági versenyről fognak szólni. „Ebben a versenyben azonban nem kell egymást legyőzni, hanem a feleknek együtt kell működniük, hogy mindenkinek bejöhessen a számítása” – fogalmazott, hangoztatva, hogy erre megvan a lehetőség. Az RMDSZ elnöke kijelentette: a magyar gazdaságfejlesztési program új munkahelyeket hoz létre, növeli a termelők versenyképességét, és általa el lehet jutni azokra a piacokra, ahol értékesíthető a megtermelt áru.

Az AgroMania mezőgazdasági vásárt első alkalommal szervezte meg a Pro Economica Alapítvány és a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET). A rendezvény keretében a gazdálkodók találkozhatnak az általuk felhasználható eszközöket gyártó, forgalmazó cégekkel, és arra is lehetőséget teremt, hogy a gazdák szakmai előadásokat hallgassanak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat