Csak az idő száguld az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya nyárádmenti rajza felett

Páva Adorján 2023. augusztus 02., 17:20 utolsó módosítás: 2023. október 04., 11:49

Nagy megvalósításként büszkélkedtek anno a román hatóságok, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként sikerült uniós forrásokat szerezni az Erdélyt Moldvával majdan összekötő, először bő másfél évtizede megrajzolt A8-as autópálya két szakaszának megépítésére. Csakhogy a rengeteg késlekedés azt eredményezheti, hogy Románia elveszíti többek között a Marosvásárhely–Nyárádszereda-aszfaltcsík megvalósítására szánt rengeteg pénzt. A munkálatoknak 2026-ig el kell készülniük, ám a nyárádmenti szakaszon még győztest sem hirdettek, miközben a Leghin és Târgu Neamț közötti részre kiírt versenytárgyalás eredményét megfellebbezték, emiatt tovább késik a folyamat.

Csak az idő száguld az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya nyárádmenti rajza felett
galéria
Rosszul viselhető irány. Az észak-erdélyi autópályáról jelenleg rendkívül zsúfolt úton lehet eljutni Dózsa György, Ákosfalva irányában kelet felé Fotó: Haáz Vince

Évtizedek óta téma az országban, hogy az „ősromán” régió, Moldva nem rendelkezik autópályával. Az első valamirevaló lépést 2007-ben tették ez irányban a hatóságok, amikor előtanulmányokat rendeltek egy olyan sztráda megvalósításáról, amely összekötné a térséget a papíron akkor (a Bechtel-időszakban) már vastagabb vonalakkal meghúzott észak-erdélyi (A3-as) autópályával. Ez lenne a Keleti-Kárpátokat a Gyergyói-medencénél átszelő, Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő (és a Moldovai Köztársaság határáig vezető) A8-as sztráda.

Két évvel később (2009) tényleges megvalósíthatósági tanulmányt is rendeltek, majd három évre rá (2012) az aszfaltcsíkot európai közlekedési folyosó részévé előléptetve próbáltak lendíteni az A8-as ügyén. Hogy aztán újabb évek elteltével (2014) a korábbi megvalósíthatósági tanulmány frissítéséért kiírt versenytárgyalással üssék el az időt.

Aztán jött 2018, a román centenáriumi ünnepségek éve, amikor a civil nyomás a csúcsára hágott, és ennek eredményeképpen, néhány héttel december elseje előtt, a bukaresti parlament törvényt fogadott el az Erdélyt Moldvával összekötő, az egyesülés sztrádájának is nevezett projekt megvalósításáról.

A civilek évek óta küzdenek az A8-as ért Fotó: Facebook/Împreună pentru A8

Az uniós, állami és privát források felhasználását egyaránt kilátásba helyező jogszabály természetesen inkább érzelmi, mint gyakorlati kötelezettségvállalás volt. 2020-ban a pályaépítés mögött felsorakozó civilek, egyesületek már arra panaszkodtak, hogy míg évekkel azelőtt a Kárpátokon túliak közül mindannyian az Ungheni–Jászvásár–Marosvásárhely-autópálya megépítéséért lelkesedtek, azóta „belülről szabotálják” az ügyet, és egyre többen a papíron megjelent A7-es, Bákó és Brassó közötti sztrádát részesítik előnyben. No meg a bukovinaiak és észak-moldvaiak inkább a Szatmárnémeti–Nagybánya–Dés–Beszterce–Dornavátra–Szucsáva gyorsforgalmi út projektjét karolnák fel.

Aztán jött a pandémia, és a sok rosszban a jó: az Európai Unió óriási összegeket ajánlott fel a tagországoknak arra, hogy országos helyreállítási tervek révén fellendítsék megzuhant gazdaságukat.

Románia – szigorú feltételek teljesítése mellett – összesen 7,7 milliárd eurót hívhat le a közlekedési-szállítási infrastruktúra fejlesztésére az Európai Unió által „láttamozott” PNRR révén. Az összegből 2,7 milliárd eurót fordíthat az ország az A1, A3, A7 és A8 jelzésű sztrádák bővítésére, illetve megépítésére.

Az A8-as autópálya útvonala Fotó: Wikipédia

Az A8-asnak dobott „mentőöv” a nyugati végen található Marosvásárhely–Nyárádszereda-, illetve a Leghin-Târgu Neamț-szakasz megépítésére vonatkozik. Utóbbi közelebb állt a megvalósításhoz: a 29 kilométeres résznek már megvolt a nyertese, és augusztus elsején sokan azért imádkoztak, hogy a határidő lejárta előtti utolsó napon se érkezzen óvás. De nem így lett: a román UMB által megnyert versenykiírás eredményét megfellebbezte a szintén román Danlin. Arra hivatkozva, hogy utóbbi szerint a győztes a megengedett 80 százaléknál alább ment (77%), amikor alullicitálta a hatóságok által becsült értéket: a 2 milliárd lejesre taksált munkálatokat 1,54 milliárdért vállalná.

Megjegyzendő, hogy a Danlin korábban más sztrádaszakasz esetében is hasonló érvekkel óvott, miután alulmaradt, és a hatóságok végül elutasították a fellebbezést. Ugyanakkor a hercehurca további késést eredményez.

Ami igazán nem jön jól, hiszen a tervezésre hat hónapot, a kivitelezésre pedig 24-et szánnak – ami elméletileg megvalósítható 2026 végéig, ám az első kapavágásig még több, időigényes folyamaton át kell esnie a projektnek, így gyakorlatilag már most minden perc számít.

Hát még a Marosvásárhely–Nyárádszereda-vonalon, amely esetében még első körben sem hirdettek győztest. Pedig az A8-as első (akárcsak a harmadik, Leghin-Târgu Neamț-) szakasza esetében még tavaly decemberben jóváhagyta a bukaresti kormány a műszaki-gazdasági mutatókat. A kormányszóvivő akkori közlése szerint a sztráda Marosvásárhely és Nyárádszereda közötti, 22 kilométeres szakaszának megépítése 3,6 milliárd lejbe kerül, és 30 hónapot fog tartani. Ugyanakkor a kivitelezőnek kell megépítenie az A3-as, vagyis az észak-erdélyi autópályához való csatlakozást megteremtő, 2,4 kilométeres bekötőutat is.

Várva várt aszfaltcsík. A PNRR kiírása szerint 2026-ig el kell készülnie a Marosvásárhely–Nyárádszereda-szakasznak is (képünk illusztráció) Fotó: Haáz Vince

Aztán áprilisban kiderült, nyolc – román, magyar, török, olasz, osztrák vállalkozások által alkotott – cégcsoport is megépítené a nyárádmenti szakaszt.

A közbeszerzési eljárás szerint július 25-ig kellett volna győztest hirdetni, ám a közútkezelő hatóságnak (CNAIR) nem sikerült döntenie, ezért kitolták a határidőt, mégpedig szeptember 7-ig. Ezzel együtt remélik, hogy még augusztus folyamán győztest hirdetnek.

A késlekedés megdöbbentő, főleg annak tudatában, hogy a Vásárhely–Nyárádszereda-szakasz maradt le a leginkább abból a 18 sztrádaszakaszból, amelyet az országos helyreállítási terv révén finanszíroznak. Pedig a romániai közlekedési nagyberuházásokat figyelő Pro Infrastruktúra Egyesület még tavaly májusban figyelmeztetett: a mintegy 440 kilométernyi „PNRR-sztrádából” már akkor csupán mintegy 270 kilométer esetében volt reális esély arra, hogy határidőre megépüljön, További 96 kilométernyi tervezett sztráda esetében igencsak kétséges volt, hogy elkészülhet a feltételekben leszögezett 2026-os határidőig, a fennmaradó 72 kilométernyi aszfaltcsík megvalósítási esélye pedig a nullához közelített.

A civil szakemberek már 2022-ben úgy látták, hogy a legkisebb esély az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as sztráda tervbe vett szakaszainak megépítésére van esély 2026-ig, itt ugyanis már a liciteket is egyéves késéssel írták ki.

Csíkozott zölddel a meglévő, sötétzölddel a tervezett autópályák Fotó: Wikipédia

A Pro Infrastruktúra Egyesület azt is jelezte, hogy a PNRR-ben nemcsak az az elvárás, hogy 2026-ig elkészüljenek a felsorolt autópálya-szakaszok: szintén kitétel, hogy 2023-ig valamennyi szerződés alá legyen írva, a munkálatoknak pedig legalább 50 százalékban el kell készülniük 2024 végéig. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a civilek folyamatosan vészharangot kongatnak, és rengeteg uniós pénz elvesztésétől tartanak.

Egyébként az A8-as két érintett szakasza közötti rész, a Nyárádszereda–Leghin közötti 160 kilométer is „körvonalazódik”: a hírek szerint a nehéz hegyi útvonal megtervezéséért és megépítéséért kiírandó versenytárgyalást év végéig meghirdethetik.

Az Erdélyt Nyárádszeredától a tervek szerint Szováta–Borzont–Ditró–Gyergyótölgyes-útvonalon elhagyó aszfaltcsíkot természetesen nagy várakozások előzik meg az érintett településeken, ugyanakkor egyes helyeken elégedetlenséget, szélmalomharcot is szült.

Nyárádszeredában nagy problémák adódtak a tervezett nyomvonallal, amely kettévágná a bekecsalji kisvárost, ráadásul néhány lakóház az építkezés áldozatául esne.

A helyiek éveken keresztül küzdöttek, tiltakoztak, tárgyaltak, új útvonalat ajánlottak, amely elkerülné a települést. Tavaly ősszel még csak részsikerekről számoltak be, miközben a hatóságok képviselői azzal vigasztalták őket: örüljenek, hogy lehajtót kapnak, mely fellendíti a helyi gazdaságot. Tóth Sándor polgármester szerint az első, Vásárhely felől érkező szakasz még éppen csak eléri Szeredát. „A gondok innentől arrafelé vannak, de még van idő és remény azt helyrehozni. Minden esetre mi nem hagyjuk magunkat” – jelentette ki korábban a Krónikának a kisváros elöljárója, aki szerint egyébként ipari parkot szeretnének létrehozni a sztráda szomszédságában.

Panaszok fogalmazódtak meg Dózsa György, azaz Lukafalva községben is. Pedig az Erdélyt Moldvával majdan összekötő A8-as autópálya első, Maros megyei szakasza kilenc falut ment meg az ott elhaladó nehézgépjármű-forgalomtól az Alsó-Nyárádmentén, hiszen az érintett települések főutcáin alig van ház, amely ne repedezett volna meg a teherautók dübörgésétől. Azonban – amint arról beszámoltunk – üröm az örömben, hogy a sztráda tervezői és építői semmibe vették a gazdák törvényes jogait.

Harminc hónap alatt kell elkészülniük az A8-as első szakaszainak, de még messze a rajt Fotó: Haáz Vince

„Egészen másként nézett ki a nyolc-tíz évvel ezelőtt ismertetett terv, mint a mostani. Eredetileg az A3-as végére egy csomópontot terveztek, amiből végül nem lett semmi. Most kitalálták, hogy az észak-erdélyi autópályát egy két és fél kilométeres úttal kötik össze a majdani moldvai, A8-as sztrádával, ami a községünk területén fog elhaladni. Holott amikor a jóváhagyásunkat kérték, nem erről volt szó.

Mint ahogyan arról sem, hogy két temetőnktől is elvágnak bennünket”

– sorolta korábban lapunknak a helyi igényekre fittyet hányó tervezés okozta gondokat Iszlai Tibor polgármester.

Ugyanakkor nem elég, hogy az autópálya a legtöbb földet kettévágja, jelentősen csökkentve az értékét: a CNAIR „pofátlanul” alacsony összeget kínált az elvett ingatlanokért, és azt sem fizette ki, sőt a kivitelező a papíron szereplő területeknél is nagyobbat kanyarított le. A helyiek azt sem értették, hogy lehet az, hogy a községbelieknek tízszer kevesebb pénzt kínáltak fel a földjeikért, mint a szomszédos nyárádtőieknek.

Amint arról beszámoltunk, a Marosvásárhelyt Nyárádszeredával összekötő sztrádaszakasz öt község – Dózsa György, Nyárádkarácson, Ákosfalva, Backamadaras és Nyárádgálfalva –, valamint két város, Nyárádtő és Nyárádszereda területén halad végig.

Fotó: Haáz Vince

Az ákosfalvi fel- és lehajtósáv révén a pálya nem is annyira a Vásárhelyről Nyárádszeredába utazni kívánó gépkocsisofőröknek könnyít az életén, sokkal inkább az Alsó-Nyárádmente lakói szusszanhatnak fel, miután a jelenleg Nyárádtő–Ákosfalva-útvonalon áthaladó nehézgépjármű-forgalom átkerül a sztrádára.

A keskeny, helyenként kanyargós, megfelelő alap nélküli jelenlegi út ugyanis teljesen alkalmatlan a megyeszékhelyet elkerülő teherforgalom lebonyolítására. A főút mentén minden faluban házak tucatjai repedeztek meg vagy mentek szinte teljesen tönkre az elmúlt húsz-harminc évben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport