Az INSCOP felmérése szerint eléri a bejutási küszöböt az RMDSZ az európai parlamenti választáson

2019. március 21., 14:51 utolsó módosítás: 2019. március 21., 14:58

Az ötszázalékos bejutási küszöbön méri a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) az európai parlamenti (EP-) választásokról készült legutóbbi, csütörtökön ismertetett felmérésében az INSCOP közvélemény-kutató intézet.

Alapvetően azon múlik a magyar jelöltlista támogatottsága, hogy van-e eltérés a román és magyar választók részvételi aránya között Fotó: Barabás Ákos

A kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) szavaznának a legnagyobb, 26,9 százalékos arányban, míg a Klaus Johannis jobboldali államfőhöz közel álló ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottságát 26,3 százalékon mérték.

A szintén ellenzéki, Dacian Cioloș volt kormányfő által létrehozott USR-PLUS pártszövetségre a megkérdezettek 15,3 százaléka, a kormánykoalíció kisebbik, liberális pártjára, az ALDE-ra 9,3 százalékuk voksolna.

Rajtuk kívül a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania pártnak jósolnak biztos EP-képviseletet, 9,1 százalékkal.

A március 5-13 időszakban megkérdezett, a május 26-i EP-választásokon biztosan vagy valószínűleg részt vevő romániai választók öt százaléka mondta azt, hogy a magyar érdekképviselet jelöltlistájára voksolna.

Az INSCOP felmérésének hibahatára három százalék.

Romániában alapvetően azon múlik a magyar jelöltlista támogatottsága, hogy van-e eltérés a román és magyar választók részvételi aránya között. Mivel 2007-ben és 2009-ben is a magyarok választási hajlandósága és az EU-hoz fűzött reményei messze meghaladták az országos átlagot, az ország lakosságának 6,5 százalékát kitevő magyarság a leadott voksok csaknem 9 százalékával három képviselőt küldhetett az EP-be.

Elemzők szerint a romániai belpolitikai feszültségek, amelyek a jogállamisághoz és az EU-hoz viszonyulás törésvonala mentén osztják meg a kormányon lévő és ellenzéki pártokat, mozgósító hatást gyakorolhatnak a románságra.

Romániában az év végén elnökválasztást is rendeznek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat