Árt a romániai munkaerőpiacnak a tömegesen érkező vendégmunkások áradata

Kiss Judit , Makkay József 2023. március 24., 17:36 utolsó módosítás: 2023. március 24., 17:43

Erdély-szerte egyre több távol-keleti vendégmunkással találkozunk. A hazai cégek főnyereménynek tartották a tömegesen érkező külföldi munkavállalókat, mára azonban kiderült, hogy hetvenöt százalékukkal elégedetlenek a vállalkozók. Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-foglalkoztató hivatal vezetője a Krónikának elmondta, az ellenőrizetlenné váló munkaerőimport nem tesz jót a hazai munkaerőpiacnak, ahonnan a nagyobb bérek reményében továbbra is Nyugat-Európába vándorolnak a hazai munkavállalók. Összeállításunkban Kolozsváron dolgozó nepáli vendégmunkások vallanak a romániai munkakörülményekről.

Árt a romániai munkaerőpiacnak a tömegesen érkező vendégmunkások áradata
galéria
Nepáli utcaseprők Kolozsváron. Elégedettek a romániai munkalehetőséggel, hosszabb ideig itt dolgoznának Fotó: Kiss Judit

Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal (AJOFM) igazgatója két évvel ezelőtt azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy Háromszéken az alkalmazottak 72 százaléka minimálbéres munkaszerződéssel dolgozik. Elszólása nagy felzúdulást váltott ki a székelyföldi megyéket igazgató politikusok és vállalkozók körében, mert olyan személy mondta ki a lesújtó munkaerőpiaci valóságot, akit nehéz megcáfolni. A háromszéki ,,minimálbéres világ” nem székelyföldi sajátosság, hanem Erdély szegényebb megyéiben és a Kárpátokon túl is bőven van rá példa. A munkaerőpiaci helyzet az elmúlt két esztendőben gyökeresen mégsem változott.

,,Miután megtettem a bejelentést – amivel a politikum szemében megtűrt intézményvezető lettem –,

több Kovászna megyei vállalkozó ötven lejjel megemelte az alkalmazottak alapbérét, csakhogy Kelemen Tibornak ne legyen igaza.

Igaz, ebből sokat nem láttak az alkalmazottak, de papíron jobban mutatott a statisztika” – idézte fel az akkori történéseket a Krónikának a Kovászna megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal vezetője.

A háromszéki szakember szerint a nyugat-európai és a romániai vállalkozói attitűd merőben különbözik egymástól. Míg Nyugat-Európában létezik egy kiegyensúlyozottság a cégprofit és az alkalmazottak anyagi megbecsülése között, nálunk sok vállalkozó mindent a nyereség hajszolásának rendel alá, ami rányomja a bélyegét a munkaerőpiacra. Az igazgató a kialakult munkaerőpiaci állapot mögött politikai okokat lát. A román törvényhozásban nem prioritás, hogy olyan törvényi háttere legyen a munkavállalásnak, ami motiválja és rákényszeríti a munkáltatói szférát arra, hogy a munkavállalók átlátható, törvényes módon kapjanak magasabb bért.

A vállalatok egy része hivatalosan minimálbéren jelenti be alkalmazottait, a különbözetet pedig zsebből fizetik ki.

Ami az évek során az alkalmazottak egy részének (is) jó, de a nyugdíjazási korhatár elérkezésekor jön a hidegzuhany, amikor kiderül, hogy 3-4 évtizednyi nehéz fizikai munka után ezer lejt alig meghaladó nyugdíjt kapnak. Ez azért van, mert a munkavállaló évekig feketén kapta fizetésének egy részét. Kelemen Tibor nem lát arra esélyt, hogy a munkaadói környezet a következő években gyökeresen megváltozzon, ezért az alacsony hazai fizetések miatt továbbra is sokan Nyugat-Európába mennek dolgozni.

Míg a romániai munkavállalók Nyugat-Európában keresik tömegesen a boldogulásukat, a munkaerőhiányt a Távol-Keletről kell pótolni Fotó: Beliczay László

Korlátlan munkaerőimport

Noha Székelyföldön egyelőre nem annyira elterjedt jelenség, ott is egyre több vállalkozó játszik el a gondolattal, hogyha az általa kínált alacsony fizetésért nem talál helyi alkalmazottat, a Távol-Keletről importált munkaerővel pótolja a hiányt. Főleg, amióta a bukaresti kormány az összes – a bérre és a lakhatási körülményekre vonatkozó – megszorítást törölte a vendégmunkások romániai munkavállalása kapcsán. Az igazgató szerint egy romániai cég részéről ma az egyetlen követelmény az, hogy a munkát vállaló külföldinek is legalább minimálbért biztosítson. ,,Megszűnt a Román Bevándorlási Hivatal korábbi törekvése, hogy bizonyos kritériumok szerint válogassa ki a hazai munkavállalásra érkezőket. A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó bukaresti, konstancai vagy krajovai cégek nagy örömére

ma már bárki bejöhet munkavállalóként az országba, amennyiben elfogadja az itteni bérezést és a munkakörülményeket.

Nem vitás, hogy a nagyarányú munkaerőimport mögött komoly pénzügyi érdekek állnak” – mutatott rá portálunknak a háromszéki intézményvezető.

Kelemen Tibor szerint a Srí Lanka-i, pakisztáni, indiai, nepáli és más ázsiai országból érkező vendégmunkások romániai megítélése a vállalkozók körében sokat változott az elmúlt időszakban.

A cégvezetők a zömében fizikai munkát végző vendégmunkások 75 százalékával elégedetlenek.

Gyakori gond, hogy nem tudnak értekezni egymással, másrészt a munkások nem rendelkeznek azokkal a minimális szakmai kompetenciákkal sem, amire a munkaadó számított. A nyelvi akadályok miatt nehezen képezhetőek, emiatt több cég felmondja a munkaszerződésüket. Ilyen esetben a külföldi munkavállalónak azonnal jelentkeznie kell a munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál, hogy nyilvántartásba vegyék és más munkahelyet ajánljanak számára, különben a bevándorlási hivatal eljárása nyomán záros határidőn belül kiutasíthatják az országból.

Az igazgató azt is nehezményezi, hogy míg korábban a bevándorlási hivatal figyelembe vette a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalok visszajelzéseit – hogy a megyében meghirdetett állásokra van-e helyi jelentkező vagy potenciális munkaerő –, addig az utóbbi hónapokban erre már nem tartanak igényt.

A vendégmunkások behozatalával foglalkozó cégek a helyi munkaerő-foglalkoztató hivatalok megkérdezése nélkül az ország egész területén ,,elszórják” az embereiket.

,,Nem minősítem sem jónak, sem rossznak az egyre nagyobb számban érkező külföldi vendégmunkásokat. Romániában valóban munkaerőhiány van, de nem akkora, hogy mindenféle eddigi megkötöttséget felülírjon a vendégmunkások behozatalával és közvetítésével foglalkozó cégek tevékenysége” – érvel a háromszéki szakember.

Srí Lanka-i pékek Gyergyóditróban. Székelyföldre is érkeznek a vendégmunkások Fotó: Beliczay László

Gyenge lábakon áll az iskolai szakképzés

A romániai munkaerőpiac nagy gondjai között a sepsiszentgyörgyi intézményvezető a hiányos szakképzést is kiemeli. Portálunknak elmondta, hogy legalább huszonöt éve folynak tárgyalások a munkaerő-foglalkoztató hivatal, a megyei tanfelügyelőség és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal között a szakiskolai és a szaklíceumi szakképzésről. Habár vannak biztató előrelépések a duális szakképzés terén, Kovászna megyében is ugyanaz a gond, mint az ország többi részén: sok cég nem akar részt venni a gyakorlati képzésben, másrészt a szakoktatás iskolai része is jóval nagyobb beruházást igényel, amihez viszont ma már jelentős uniós források állnak az oktatási intézmények rendelkezésére.

A gyökeres váltás egyelőre a Székelyföldön is várat magára, ennek hiányában pedig a felnőttképzés próbálja pótolni a gyenge lábakon álló iskolai szakképzést. Ez utóbbira is van pályázati lehetőség, és egyre többen élnek is vele. Ma már sok cég beszáll a munkahelyi képzésbe is, mert rájött, csak akkor lesz megfelelő alkalmazotti gárdája, ha a szakmunkásait maga neveli ki. Ehhez próbálnak hatékony segítséget nyújtani a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalok is a szakképesítési tanfolyamokkal.

Nepáli vendégmunkások Kolozsváron: még évekig itt szeretnének dolgozni
Nyugodtak, kiegyensúlyozottak és elégedettek – ez volt a benyomásunk arról a hét nepáli vendégmunkásról, akik valószínűleg sok száz, külföldről érkezett munkavállalóhoz hasonlóan utcai takarítóként dolgoznak Kolozsváron.
Vasárnap éppen az egyik belvárosi utcát, a Sora üzletház mögötti Brassai Sámuel utcát sepregették komótosan a napsütésben, és amikor hozzájuk fordultunk, készségesen, udvariasan válaszolgattak kérdéseinkre. Angolul elemi- vagy középkezdő szinten beszélnek. Mint mondták, valamivel több mint egy hónapja tartózkodnak Romániában, de már tanulgatnak románul.
Az Indiától észak-keletre, a nagyrészt a Himalájában fekvő országból érkezett, 20 és 40 év közötti férfiak egybehangzóan úgy nyilatkoztak, nagyon elégedettek azzal, hogy Romániában dolgozhatnak, az ország és a kincses város, de az itteni étel is módfelett elnyerte a tetszésüket.
Az egyik munkás, aki Krisna néven mutatkozott be, úgy nyilatkozott kérdésünkre, ahogyan most látja, még évekig, legalább két-három évig szeretne itt dolgozni, hiszen megfogalmazása szerint jól keres. Mind a heten megerősítették, hogy fejenként 2500 lej a havi nettó fizetésük, és kivétel nélkül azt mondták, hosszú ideig szeretnének itt dolgozni. Azt is elárulták, hogy ők heten egyazon bérelt helyen laknak, közösen vásárolnak és főznek – így valószínűleg lehetőségük nyílik félretenni a fizetésükből.
A fizetések.hu bérkalkulátor honlapja listázza a világ 20 országát, ahol a legalacsonyabbak a bérek. A legalacsonyabb a fizetés Kubában – átlagosan 233 lejnek felel meg, majd Kongó és Tádzsikisztán következik a listán. Nepál a sorban a 13. helyen áll – a bérkalkulátor szerint az ottani átlagos bruttó jövedelem átszámítva 1350 lejnek felel meg. Vagyis egy Nepálból érkező, valószínűleg szakképzetlen munkás számára megéri, hogy a romániai, 2500 lejes bérért dolgozzon havonta.
Krisna és társai szemmel láthatóan elégedettek Kolozsváron a sorsukkal: felfelé mutató hüvelykujjukkal mutatták, hogy nagyon tetszik nekik az itteni élet, örülnek, hogy itt lehetnek. Büszkén viselik az útkarbantartók, utcaseprők egységes, virító narancssárga mellényét. Talán az Ázsiában sok helyre, többek között Nepálra is jellemző hindu és/vagy buddhista mentalitás következménye, hogy a Kolozsvár utcáin is érzékelhető, Kelet-Európára jellemző idegesség, rohanás, izgágaság nem érződik rajtuk, ehelyett békés hangulatban dolgoznak, szemmel láthatóan türelemmel és nyugodtan.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport