Akadozik a vízhálózat bővítése a Szilágyságban, megfeneklett az uniós projekt Zilahon

Akadozik a vízhálózat bővítése a Szilágyságban, megfeneklett az uniós projekt Zilahon

Elakadtak. Zilahon nagyon lassan halad a víz- és csatornahálózat korszerűsítése és bővítése, új versenytárgyalást hirdethetnek

Fotó: Facebook/Primăria Municipiul Zalău

Több szilágysági szakaszon is lassan halad a legnagyobb erdélyi vízgazdálkodási projekt megvalósulása, Zilahon például új kivitelezőt kénytelenek keresni a hatóságok. Szilágyi Róbertnek, a megyei önkormányzat alelnökének reményei szerint az itteni problémák nem befolyásolják az összességében 350 millió eurós uniós támogatású beruházás megvalósulását.

Pap Melinda

2022. július 20., 08:152022. július 20., 08:15

Szilágy megyében több szakaszon is akadozik a három éve aláírt vízgazdálkodási gigaprojekt megvalósulása, akad, ahol új közbeszerzési eljárást kellene kiírni a munkálatokra – tudta meg a Krónika Szilágyi Róberttől. A Szilágy megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke szerint a munkálatok elakadásának fő oka, hogy a csőd szélére került az egyik kivitelező, mely több szakaszon is megnyerte a tendert, így ezekre a munkálatokra újabb közbeszerzést kellene hirdetni. A megyei alelnök reményei szerint az újabb közbeszerzési eljárás nem veszélyezteti a teljes projektet, mint mondta, ennek 2024-ben kell elkészülnie, így elvileg beleférnek a határidőbe.

Szilágyi Róbert emlékeztetett, hogy a 2019-ben aláírt szerződés értelmében Szilágy megyei szinten 930 kilométer vízvezetéket kell lefektetni, ebből július elsejéig 592 kilométeren sikerült is, tehát 63,70 százalékban megvalósult a munkálat. A szennyvízelvezetési munkálatokkal rosszabbul állnak, az összesen 177 kilométeres csatornahálózatból csupán 71 kilométeren sikerült lefektetni a csöveket, azaz a kivitelezőknek 40,17 százalékban sikerült megvalósítani a szerződésben vállaltakat.

A legnagyobb munkálatnak a fővezeték lefektetése számít Kolozsvár és Zilah között, melynek értéke több mint 222,5 millió lej. Itt márciusban írták alá a kivitelezési szerződést, és májusban sikerült elkezdeni a munkát, a határidő 2024 augusztusa.

Zilahon alig haladnak

A megyei elöljáró beszámolója szerint a legnagyobb gond a megyeszékhelyen, Zilahon tapasztalható, ahol például a szennyvízelvezetési munkálatok mindössze öt százalékban valósultak meg. „Itt nagy baj van, fel kell bontani a szerződést” – jelentette ki, rámutatva, hogy a vízbevezetés is csupán 22 százalékban valósult meg, holott az kisebb infrastruktúrát feltételez, mint a csatornázás, ahol például derítőállomásokra is szükség van.

Idézet
„Zilahon van a legnagyobb probléma, miközben a legnagyobb munkálatok itt történnek, a szerződés értéke 111 millió lej, amiből 52 millió lejt a vízvezeték, míg 59 milliót a csatornahálózat bővítésére fordítanak”

– magyarázta az illetékes. Az alelnök szerint a megyeszékhelyen nagyon lassan haladnak a munkálatokkal, aminek az az oka, hogy az itt dolgozó Ludwig Pfeiffer cég németországi anyavállalata csődhelyzetbe került, és ez a romániai munkálatokra is kihat. A Sălajulliber.ro helyi hírportál beszámolója szerint a zilahi polgármesteri hivatal felügyelői tavaly júniusig 18 alkalommal bírságolták meg a temesvári székhelyű céget a nem megfelelő munka miatt, ennek több mint 30 ezer lej büntetést kellett kifizetnie.

Galéria

Fotó: Szilágyi Róbert István/Facebook

Szilágyi Róbert úgy véli, hogy a problémás szakaszokra új licitet kellene kiírni és új kivitelezőt keresni. „Döntést kell hozni a Szamos-Tisza regionális vízgazdálkodási egyesület szintjén, hogy felbontják a szerződést és új licitet írnak ki. Remélem, hogy a zilahi elakadás nem érinti összességében a projektet, hiszen 19 munkálati és 23 szolgáltatási szerződésről van szó, utóbbiak a tervezésre és a munkálatok műszaki és gazdasági felügyeletére vonatkoznak” – magyarázta Szilágyi Róbert.

Hangsúlyozta, jómaga optimista, reményei szerint sikerül befejezni határidőre, 2023 decemberére a zilahi projektet, hiszen még időben vannak. Rámutatott, a tapasztalat szerint a csatornázási munkálatok emésztenek fel több időt, a vízbevezetés sokkal gyorsabban halad.

Jó példák is vannak

Szilágyi Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy jó példák is akadnak, vannak olyan helyszínek, ahol július elsejéig száz százalékban megvalósult a projekt, ilyen például Szilágycseh vagy Szilágysomlyó. De közel állnak a befejezéshez az Almásbalázsháza–Létka–Nagylózna-szakaszon is, ahol 98 százalékban valósultak meg a vízbevezetési munkálatok. Hasonlóan jól állnak a Varsolc– Kraszna–Felsőbán–Csízér szakaszon is, ahol 94 százaléknál tartanak a kivitelezéssel.

70 százalékban valósult meg a vízhálózat bővítése Zsibón és a Szamosudvarhely–Naprád-szakaszon, a csatornázási munkálatoknak ellenben csupán 23 százaléka készült el.

A Szilágysomlyóra és Nagyderzsidára, illetve Sarmaság térségére vonatkozó kivitelezési szerződés is hasonló arányban valósult meg, a vízhálózat 62 százalékban készült el, míg a csatornázási munkálatoknak közel a fele, 47 százaléka van meg. Szilágyi Róbert a Krónika érdeklődésére elmondta, Szilágy megyében jelenleg nincsenek gondok a vízellátással, de a vízszolgáltató itt is igyekszik felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a szárazságra való tekintettel ne a vezetékes vízből locsolják a kerteket, mezőgazdasági területeket. „Jelen pillanatban szerencsére nincsenek problémák, a Varsolci-tónak elég nagy a kapacitása, hogy lefedje a jelenlegi vízszükségletet” – összegzett a Szilágy megyei önkormányzat alelnöke.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Szilágyságba is jut a Tárnica-tó vizéből

A Szilágy és Kolozs megye által közösen felvállalt uniós projekt Erdély legnagyobb vízügyi beruházása, ennek köszönhetően a két megye 750 ezer lakosa jut minőségi ivóvízhez, 235 településen építik ki vagy korszerűsítik a víz- és szennyvízhálózatot. A 350 millió eurós vissza nem térítendő uniós támogatásra régóta szükség van, elsősorban Szilágy megyében.

Idézet
„Szilágy megye számára nagyon fontos ez a projekt, mivel az utóbbi 4–5 évben elapadtak a kutak, és vízhiány mutatkozott”

– nyilatkozta lapunknak 2019-ben, a szerződés aláírását követően Szilágyi Róbert. Az RMDSZ-es elöljáró akkor rámutatott: a megye egyetlen víztározója, a varsolci nem tud elég jó minőségű ivóvizet biztosítani, az hosszas tisztítást, kezelést igényel. Ellenben a szomszédos Kolozs megyét és Kolozsvárt is ellátó Tárnica víztározó tóban kiváló minőségű a víz, így a projekt keretében a szilágyságiaknak is innen szállítanák a megyehatáron keresztül az ivóvizet. A gyalui víztározóból Bánffyhunyadon, Váralmáson keresztül jut el a fővezeték Zilahra.

Az áfával együtt 422 millió eurós befektetés 85 százalékát – 352 millió eurót – az Európai Unió állja, 13 százalék – 45 millió euró – az állami költségvetésből érkezik, míg 2 százalékot – 7 millió eurót – a helyi önkormányzatok biztosítanak. Újabb 69 millió eurót a rendszergazda Szamos vízgazdálkodási vállalat nyújt a beruházás egyik fő haszonélvezőjeként.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 21., kedd

„Egyenesbe fordult” az élesdi terelőút ügye, hamarosan megszabadul a tranzitforgalomtól a kisváros

Egy év szünet után folytatódnak a munkálatok az élesdi elkerülőút még hiányzó szakaszain, miután a Bihar megyei önkormányzat pert nyert a kisajátítást megtámadó lakosokkal szemben.

„Egyenesbe fordult” az élesdi terelőút ügye, hamarosan megszabadul a tranzitforgalomtól a kisváros
2024. május 21., kedd

Bár a próbafúrások nem fejeződtek be, kiadták az építkezési engedélyt a kolozsvári metróra

Kibocsátotta a metróépítési engedélyt kedden Alin Tişe, a Kolozs megyei tanács elnöke – tájékoztatta lapunkat a képviselő-testület sajtóirodája.

Bár a próbafúrások nem fejeződtek be, kiadták az építkezési engedélyt a kolozsvári metróra
2024. május 21., kedd

Árvízkészültséget rendeltek el az ország nyugati, délnyugati és déli részében

Elsőfokú, vagyis sárga árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország nyugati, délnyugati és déli részében.

Árvízkészültséget rendeltek el az ország nyugati, délnyugati és déli részében
2024. május 21., kedd

Öt új külföldi járat is indul a nyáron a nagyszebeni repülőtérről

A Fly Lili légitársaság kedden hivatalosan is bejelentette a Nagyszebeni Nemzetközi Repülőtérről induló, júliustól érvényes új járatait: Róma, Milánó, Barcelona, Stuttgart és Nürnberg válik hamarosan elérhetővé az erdélyi légikikötőből.

Öt új külföldi járat is indul a nyáron a nagyszebeni repülőtérről
2024. május 21., kedd

Heves esőkre és viharokra figyelmeztetnek, Erdélynek, a Partiumnak és a Bánságnak is kijut a „jóból”

Heves esőzésekre és légköri labilitásra figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat kilenc olténiai és bánsági megyére, illetve Románia megyéinek közel felére.

Heves esőkre és viharokra figyelmeztetnek, Erdélynek, a Partiumnak és a Bánságnak is kijut a „jóból”
2024. május 21., kedd

Drogkereskedőkre csaptak le Temes megyében

Huszonnégy házkutatás zajlik kedd reggel és délelőtt Temes megyei helyszíneken egy drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyben.

Drogkereskedőkre csaptak le Temes megyében
2024. május 21., kedd

Még csak május, de már több mint száz bejelentés érkezett medvék jelenléte miatt Hargita megyében

Idén eddig több mint 100 lakossági bejelentés érkezett a 112-es segélyhívó számon a Hargita megyei csendőrfelügyelőséghez medvék jelenlétéről lakott területeken.

Még csak május, de már több mint száz bejelentés érkezett medvék jelenléte miatt Hargita megyében
2024. május 20., hétfő

Magyar állampolgárt tartóztattak le drogkereskedelem gyanújával Székelyudvarhelyen

Előzetes letartóztatásba került a hét végén egy 31 éves magyar állampolgár kábítószer illegális birtoklása és drogkereskedelem gyanújával – számolt be hétfőn a Hargita megyei rendőrség.

Magyar állampolgárt tartóztattak le drogkereskedelem gyanújával Székelyudvarhelyen
2024. május 20., hétfő

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el Szilágy megye folyóira

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több Szilágy megyei folyóra.

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el Szilágy megye folyóira
2024. május 20., hétfő

Bölényből készült tokánnyal várják az érdeklődőket a brassói tavaszi sokadalomba

Kézműves vásárral, színes zenei programokkal, gasztronómiai kínálattal és sok-sok tánccal várja az érdeklődőket a május 25-én megszervezésre kerülő brassói tavaszi sokadalom.

Bölényből készült tokánnyal várják az érdeklődőket a brassói tavaszi sokadalomba